Striedavka a mimoškolská aktivita

cavabcici
16. aug 2017

Ahojte. Chcem sa poradit s mojim problemom po pravnej stranke ale aj ci mate niekto osobnu skusenost a ako ste to riesili.
Problem je, ze chcem aby deti chodili cez tyzden aspon 2x na mimoskolsku aktivitu ale ex nechce, ze im staci len cez vikend co maju program.
Ja s tym vsak mam zasadny problem a chcem aby sa deti venovali niecomu aktivne a pravidelne. Jeden chce chodit na futbal co je 3x do tyzdna, a druhy sice moc nechce nikam ale presvedcil som ho aby aspon nieco skusil.
Skusal som uz mam pocit vsetko ako ju presvedcit,navrhol som ze deti odveziem aj priveziem k nej,pripadne ze si mozme vymenit tie dni starostlivosti ked maju kruzky tak si ich zoberiem ja a zase v tyzdni ked mam deti ja a nebudu mat kruzky tak si tie dni vynahradia...
Aby s tym proste nemala ziadnu starost...ale narazil som na zasadny odpor.Ja proste jej zmyslaniu jednoducho nechapem, ked sa opytam na dovod tak ze sa nemam starat do casu ked ma deti ona. Ona sa tvari ze ja deti do toho nutim, co pri starsom sice troska pravdy je ze musim pouzivat presvedcovacie prostriedky ale to je predsa podla mna normalne, nechcem aby deti vysedavali doma a nic nerobili.
Pohrozil som jej uz aj ze to budem riesit sudnou cestou ale ani to nezabralo. Otazka je, ze ak by som isiel do takeho extremu a dal navrh na sud ci sa to vobec da a ci sa s tym niekto stretol. Dat nejaky navrh aby mala povinnost strpiet 2-3 x do tyzdna navstevu kruzku, treningu a umoznit mi aby som zabezpecil odvoz a dovoz deti. Pripadne ziadat upravu casu-vymenu dni aby deti pocas dni ked maju kruzok boli u mna ...alebo ako?
A prosim nerozoberajte co preco ako za co ale len ak sa viete vyjadrit k veci ci pravne alebo skusenostami.
Dakujem

ivana11155
16. aug 2017

@cavabcici Skusenost, co ma moja kamaratka: jej ex navrhol na sude aby mu kazdy tyzden povinne referovala ako ich syn prospieva v skole, na co sudkyna reagovala, ze maju navstivit manzelsku poradnu, aby si dokazali aspon taketo veci vykomunikovat.

Moj nazor: tato vec, na ktoru sa pitas, je podla mna presne taka ista banalita, sud toto neriesi, ani nemoze nakazat matke, aby povinne davala dieti na kruzky, je to len dohoda vas dvoch.

cavabcici
autor
16. aug 2017

@ivana11155
rozvoj deti pre mna nie je banalita a manzelska poradna tu bohuzial nepomoze
su ludia s ktorymi sa neda dohodnut
ale je mozne ze by sudkyna reagovala ako pises...dakujem za nazor

sissy27
16. aug 2017

@cavabcici toto na súde nevyriešiš... Veď deti na krúžky daj, budú tam chodiť teda len v tvojom týždni a pokiaľ sa im bude páčiť, tak možno mamu presvedčia, aby ich pustila aj v tom jej týždni...
Na druhej strane si predstav, že exka robí niečo, s čím ty zásadne nesúhlasíš a ide aj cez mŕtvoly. Jasné, že je super, ak sa deti niečomu zmysluplnému venujú, ale zas že by bez toho neprežili sa tiež povedať nedá.
Najlepšie by bolo nechať to na deťoch, nech si samé vyberú a vás rodičov len poprosia o súhlas a veci s tým spojené.

mima86
16. aug 2017

@cavabcici Je pekne, ze ta trapi rozvoj tvojich deti, ale ked sa pozries na to z ineho uhla, vymienat si dni??? Cize deti uz ani sami nebudu vediet, kde maju byt, nemaju to po rozvode uz aj tak dost tazke a este si ich chcete prehadzovat, ako komu vyhovuje. Myslim si, ze za takuto cenu tie kruzky nestoja. Radsej ten cas s nimi travte osobne, nez ich opat zverit niekomu inemu. Myslim si, ze aj rodic dokaze dieta rozvyjat, len to stoji nejaku namahu navyse. To je len moj nazor a myslim to v dobrom.

cavabcici
autor
16. aug 2017

@sissy27
syn chce chodit na futbal, ale jej to nestaci,
a bohuzial, ked hocikde poviem ze budu deti chodit len jeden tyzden na treningy tak si myslis ze ho niekam zoberu? pri tom futbale hraju aj nejake sutazne zapasy a to bez pravidelnych treningov proste nejde
potom mi nezostava nic ine len na to kaslat a raz budem mozno pocuvat od syna ze som mal preto spravit nieco viac.... ja som z toho nestastny ze s nou neviem pohnut

cavabcici
autor
16. aug 2017

@mima86
ta chapem, .. ale ja si myslim ze nase deti rozvod zjavne znasaju lepsie ako rodicia...🙂
ja si v kazdom pripade myslim ze toto je pre dobro deti, ktoremu vsak ona brani pre mna z nepochopitelnych dovodov. Ked ti dieta povie ze chce byt futbalista, hoci si nemyslim ze z neho bude ale chcem ho v tom podporit tak ja mu urcite nebudem schopny zabezpecit taky trening aby mozno nim mohol byt, to je uplne jasne...A myslim ze uz len to ze s nim na ten trening idem, znamena ze s nim travim cas osobne.
Pre mna to je jednoduchsie to ponechat v stave akom to je, ja si tym vyrabam problemy a len pre mna to bude casovo narocne...

cavabcici
autor
16. aug 2017

este nejaky cisto pravny nazor sa tu nenajde ci je to fakt taka blbost?

bluka2
16. aug 2017

Ak by tam syn chcel chodit, povedal by mame a ona by s tym nemala ziadny problem predpokladam, ak jej to neokresa rozpocet do neusosnych rovin. Neviem, ako by to bolo poriesene financne? Nie je za tym len to, ze si to nemoze dovolit napriklad?

Alebo nie je to nahodou tak, ze synovia su so svojim travenim casu s matkou spokojni a preto ich ona nehodla do toho nutit? Mozno im konkretne viac sedi iny sposob travenia casu

mandala77
16. aug 2017

@cavabcici píšeš, že sú ľudia, s ktorými sa nedá dohodnúť, to myslíš asi bývalú. A vy dvaja ste akože vhodní na striedavú starostlivosť, keď sa neviete medzi sebou dohodnúť a najradšej by si to riešil právne čo ale poukazuje, že na tú striedavú práve vhodní nie ste. Mne príde, že tvrdo presadzuješ svoj názor, tí chlapci sú asi väčší, prečo nenecháš aj nich trávenie voľného času a tlačíš ich možno silou mocou niekam, lebo Ty to pokladáš za správne.

mirica
16. aug 2017

@cavabcici ....ja ťa chápem o čo ti ide, ale z praktického hľadiska nevidím niečo takéto riešiť cez súd, ako reálne. Ťažko by súd nariadil, že deti musia chodiť vtedy a vtedy na futbal. Teoreticky by ex mohla doniesť na súd, že chce , aby v tom istom čase deti chodili na angličtinu(to je len príklad)...a ako by ten súd mal asi tak rozhodnúť?...
a výmena dní?.....čo ja viem, tak striedavka sa neurčuje po dňoch...ale na ucelené časové úseky...týždeň/2 týždne / mesiac.....so striedavkou takou že po/str/pi u jedného a ut/št/so u druhého rodiča som sa ešte nestretla ...aspoň nie, ak je určená súdom.
skôr je lepšie riešenie to čo písala sissy27.....daj ich v svoje týždne, a ked to budú veľmi chcieť, budú deti samé tlačiť na mamu, aby tam mohli chodiť

cavabcici
autor
16. aug 2017

ja si myslim ze nas trener odmietne ak mu poviem ze bude chodit len kazdy druhy tyzden....skusit to mozem ale ti chlapci uz hraju aj nejake zapasy a sutaze
na to mi povie ze to mu mam hladat nejaky obycajny kruzok, na ten chodil prvy rok ale tam uz nechce chodit a chce chodit na " normalne treningy"
mam pocit ze s tym nic nezmozem spravit, nevidim vychodisko

janinamojka
16. aug 2017

@cavabcici v prvom rade treba pocuvat svoje.deti co oni vlastne chcu.

cavabcici
autor
16. aug 2017

@janinamojka
a ked ti dieta povie ze nechce robit nic, ze jemu staci pocitac a hry a to ho plne uspokojuje ?
nesuhlasim s takym postojom, zodpovedny rodic ma svoje dieta usmernovat
syn navyse chce chodit na futbal

janinamojka
16. aug 2017

@cavabcici netvrdim ze ich netreba usmernit..len treba pocuvat aj druhu stranu.

mirica
16. aug 2017

@cavabcici ...možno neodmietne, lebo nie všetky deti v krúžku chodia aj na zápasy,väčšinou sa na ne vyberú tie najlepšie....ale za opýtanie nič nedáš predsa, vysvetli situáciu trénerovi, a uvidíš.
jediné , čo sa mne nezdá je , že prečo tlačíš do toho aj staršieho, sám si písal, že on nechce, a do športu sa dieťa nútiť nedá.....nebolo by lepčie sa ho opýtať , aký krúžok by chcel, miesto "presviedčania" ho na to čo nechce?

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
esther03
16. aug 2017

@cavabcici a co tak dat starsieho na niejaky kruzok co ho bavi? Aj keby mal byt zamerany na IT. Mimochodom, kolko rokov ma to starsie dietko? Tie kruzky si orem rozvozu chcel aj platit?

cavabcici
autor
16. aug 2017

a ked starsi nechce chodit nikam, mam ho teda nechat tak nech nerobi nic, nech sa nevenuje nicomu, nech len teda sedi doma a hra sa, ked nechce nikam ist a nic sa mu ine nechce robit? vtedy budem spravnym otcom?

unicornlady
16. aug 2017

Veď to predsa nemusia byť krúžky, čo dá dieťaťu plnohodnotné trávenie času?
Možno tam nie je nič, čo dieťa zaujalo.

Tak ho vezmi turistikovať, plávať atd.. aktívne využite víkend.

Možno dieťa nevie, čo by ho bavilo. Tak sa venuj a vyskúšajte rôzne činnosti.

missdiva
16. aug 2017

@cavabcici Moj nazor je, ze nemas pravo hovorit byvalej do toho ako ma travit cas s detmi 😉. Tvoj cas - tvoje pravidla, jej cas - jej pravidla.

Pravny nazor: sudne sa da riesit takmer vsetko. Otazka je aku sancu mas uspiet? Podla mna nulovu, len minies zbytocne vela penazi na pravnika. Byvala ani dobreho pravnika potrebovat nebude, stacilo by argumentovat tym, ze deti radsej odpraces na kruzok, na ktory ani nechcu chodit a tebe ide zrejme len o to aby si mal od nich pokoj miesto toho aby si sa im venoval a kedze na kruzok by nemohli chodit iba dni, ktore su u teba trvas na tom aby chodili stale.
Neposudzujem ci to tak je no myslim, ze by to bol kratky proces, obzvlast kvoli tomu, ze sa synovi nie vzdy chce ist - bralo by sa to tak, ze nutis do deti do niecoho co ani nechcu, teda to nie je v ich zaujme.
Tvoj argument by mohol byt jedine to, ze chces aby boli deti v niecom uspesne ale pravdepodobne by ta sud bral ako premotivovaneho rodica, ktory si nesplnil vlastne sny tak tlaci na deti.
A nezabudaj na to, ze ziaden kruzok nie je povinny, mas pravo tam dieta prihlasit, no ona nie je povinna ho tam vodit.

Osobne by som deti nechala venovat sa tomu co ich bavi. Ked ho bavia pocitace prihlas ho na pocitacovy kruzok (ucia sa tam programovat co sa mu moze v zivote zist). Ak chces aby len nesedeli doma chodievajte na vylety alebo skusajte rozne sporty (nejaka aktivita ich isto zaujme).

cavabcici
autor
16. aug 2017

No nic, nepotesili ste ma. Tak syn bude musiet pochopit ze moze na futbal nateraz zabudnut kym sam nepresvedci mamu alebo si bude moct sam dupnut. Ak vsak uz nebude neskoro ak to myslel Vazne ze chce sa zivit futbalom.

maciatkolulu
16. aug 2017

@cavabcici a kolko maju rokov deti?

sardinka32
16. aug 2017

@cavabcici A keby si skusil len kompromis? Toho druheho, ktory nechce chodit na kruzky, nechaj tak. Nutit ho nema zmysel, on sam mozno dojde do stadia, ze bude chciet. Skusil si to, narazil si na jeho odpor, nenut ho. A radsej sa teda zameraj na toho, ktory chce chodit na futbalove treningy. Skus u ex dosiahnut to, aby aspon jeho pustila, ked sam chce chodit. Mozno ze Ti ustupi, ked uvidi, ze nenutis aj toho druheho, ktory nikam chodit nechce. Zaveziez, dovezies...povedz jej, ze aspon skusobne na dva, tri mesiace a uvidi sa. Mozno sa ex boji, ci nebude unaveny z treningov, lebo v prvom rade je skola.

peter2404
16. aug 2017

@cavabcici ja mam sice syna maleho (3 roky) ale s pani matkou sme konzultovali pred casom aku aktivitu, resp. sport zvolit...
ja som navrhol futbal, totiz netreba na to ziadne vybavenie, kupis mu loptu, kopacky, par sto metrov od bydliska oboch z nas ma niekolko futbalovych ihrisk, slusny klub a treningy pre male deti....
avsak..
ona niekedy udajne pozerala futbal a tie fauly sa jej vobec nepacili. a aki nechutne potetovani su ti futbalisti :D
ale dcera jej kamaratky chodi na plavanie a to uz je nieco ine :D :D

obavam sa ze to nema vyznam, nechaj nech si chalan rozmysli sam, potom sa vam to obom pretlaci ovela lahsie.. skus ho motivovat tym ze v ramci moznosti na ten futbal chodit bude, obcas ho zober na zapas ako divaka, kuknite si ho v telke spolu..

lula313
16. aug 2017

Cevabcici, vieš čo ľutujem ja? Že má rodičia ako decko netlačili do nejakeho športu, koníčka a viac ma netlačili pri niečom vydržať. Neskôr argumentovali tým, že má aj tak všetko baví 5 minút, miesto toho, aby má dokopali k tomu, aby som zmysluplne trávila čas a nasla si to, čo by má naozaj bavilo. Samozrejme, dnes nie som žiadna troska, mám skončené dve VŠ a to tiež má odradzali, načo ti je druha škola, nedokončis ju a pod., ale už som bývala s partnerom,ktorý mi vytvoril doma zázemie a podporoval vo mne to, že chcem sa naučiť veľa veci.. preto si myslim, že by si mal podporovať deti, aby sa niečomu venovali, aj keby sa tomu venovali tyzden, každá jedna vec ich v zivote obohatí. Je rovnako super, ze si ochotný deti na tie koníčky voziť, tým pádom tvoja ex nemá jediný racionálny argument, prečo by tá/ich v tom podporovať nemala.. na tvojom mieste by som použila citové vydieranie a nahuckala mladšieho syna, aby si ten futbal u mamy vydrankal. Ono motorika na loptove hry sa ukáže okolo 10 roka života, kľudne môže byt talent a skoda by ho bola premárniť.. a so starším by som sa porozprávala, čo ho baví, pripadne ho zobrala na bicykel, korčule a hľadala v ňom skrytý talent-veď každý z nás ho v sebe má..

taami
16. aug 2017

@cavabcici
Úplne ta chápem, ako sa cítiš...chceš pre deti prospešnú vec, dokonca chceš znášať aj všetky záležitosti okolo nej, ale ješitnosť druhej strany nepustí...
bohužiaľ, myslím, že cez súd s tým nepohnes...jediný kto bude trpieť sú tvoje deti a to kvôli tomu, že tvoja ex je tela...
A nesúhlasím s názorom, ako tu bolo spomenuté, že keď dieťa nechce nech nemusí....x deti je takých čo k životu potrebuju len wifi a nejaký tel a PC...a tu má zasiahnuť rodic a snažiť sa vypestovať návyk na zalubu šport atd, ku ktorej má dieťa aspoň aké take predpoklady...kebo napr šport. A pravidelne tréningy vypestujú v dieťati vôľu a chtic aj k do života iným potrebným veciam.
Popravde... más zúfalú situáciu...o takúto elementárnu vec sa doťahovať...ešte to budeš mat veselé.

pribinak
16. aug 2017

@cavabcici aky starý je syn? Mizno rok-dva bude chofit na tréningy len kazdy 2. tyzden a potom uz bude chodit sám, nebude uz potrebovať doprovod

erickatt
16. aug 2017

@cavabcici klobuk dolu, ze sa snažíš. Dnes by decka kol 10 rokov už len za pc sedeli. Vysvetli trénerovi ako to je a popros ho. Mozno matka sama časom pochopí , ze to je pre decka fajn niekde byt. A tomu druhému daj na výber nech si vyberie čokoľvek mimo pc a bude tam chodiť školský rok. Nech maju aj niečo zmysluplné mimo školy.

deti95060810
16. aug 2017

podobný problém máme aj my doma, len s tým rozdielom, že my nie sme rozvedení, a teda nemáme ani žiadnu striedavku....o deti sa staráme spoločne, len máme s mm dosť rozdielny názor na výchovu a napredovanie naších detí....
mm chce aby deti chodili na šport - čo aj chodia, tréningy sú 2 krát do týždňa, škola je na druhom mieste....
Ja maminka skôr preferujem školu, vedomosti, dobré známky a šport je až na ďalšom mieste....zatiaľ vyhráva ocinko, presadil si svoje....
čo sa týka súdu, súd sa nebude zaoberať takou hlúposťou aby decko chodilo na krúžky, resp. aby súd prikázal matke dávať deti na šport....na súde by sa dobre zasmiali....😀

slavvicek
16. aug 2017

Sestrin priatel ma striedavku na deti-matka nuti 7 rocneho syna chodit na futbal-robi to nerad,nebavi ho to i ked je pohybovo zdatny.Takze tam chodi 2 ci 3x v tyzdni ked je u mamy a ked u otca,tak nechodi lebo neche vyslovene a on nema to srdce ho trapit.Ovela viac sa bavi ked je u nas-s mojimi dcerkami sme isli s nim aj lyzovat,aj na zimny stadion,naucil sa rad a vcelku mu to ide po par razoch🙂Tym chcem povedat,ze tvojho starsieho nutit netreba ale ukazat mu napr.ine sporty a skusat na co sa "chyti".Mladsiemu by som vyhladala aspon cez prazdniny napr.denny tabor,iste budu aj futbalove-su na 1-2tyzdne a aspon skusi ako mu to ide a ci ho to bude bavit.A stihnes to pocas "svojho"tyzdna🙂)A budete mat obaja argumenty...Ja akutalne 5 a 6 rocnu dcerku vozim na denny gymnasticky tabor co uz dlhsie chceli vyskusat a su nadsene,takze viem ze kruzok budu navstevovat a rady a v klude ich mozem prihlasit🙂I ked ich denne 2x45km vozim...Zacali sme ladovymi korculami kedze lyzovanie ich po 2 razoch neoslovilo,a dalsi rok aha!,lyze ich zacali bavit🙂 a uz valia.Tak takto nejak by som to aspon provizorne riesila-ako kompromis.Drzim palce!