Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť. Už niekoľko rokov žijem v domácnosti, kde funguje striedavá starostlivosť o syna. Som v roli nevlastnej matky a naozaj sa snažím, aby som s ním mala dobrý vzťah. Chlapec má 10 rokov, je veľmi živý, zvedavý, a vyžaduje pozornosť,ale inak dobré dieťa. Jedna vec, ktorá mi prekáža už veľmi dlho a prerástla do pocitov, ktoré sa už podobajú na alergiu... Žiaľ myslím, že malý to vníma. Kamen úrazu myslím je v tom, ze musím všetko miliónkrát opakovať, dožadovať sa prosiť... Uz veľakrát neviem ako mam reagovať a celé je to myslím spôsobené tým, že. Ked je u nás, tak sú nejaké pravidlá, vysvetlia sa a on sa ich aj chvíľu snaží dodržiavať. Najproblemovejsie sú veci ako Napriklad: špinavé prádlo hádzal, za posteľ, ruky si umýval tak "kvalitne" ze uterák bol cely hnedý od špiny už po pár dňoch, ruky si po zachode neumyje, necháva ocikanu dosku, umývadlo durch ospriechane, špinavými ponožkami pochodí dom, v špinavých veciach sa vala po gauci/posteli a pod. Vysvetlila som mu veci a napr. v prípade tých špinavých veci som mu dala podmienku, že už mu tie veci zbierať nebudem, že čo neodnesie do koša na prádlo vyprate nebude (toto už bola možnost po 400xopakovanej žiadosti a nic) vyzeral ze chápe, začal to robiť. Potom isiel mame. Vrátil sa od nej a čudujete sa svete, zas robí všetko naopak. Zas hádže špinavé veci za skriňu a pod. Tak zas odznovu.... Miestami som uz z toho mimo a uz neviem ci fakt pomôže len krik alebo co. Kričať nechcem, ale uz nevládzem s nim normálne komunikovať. Obcas stačí aby som sa vytočila takouto maličkosťou a potom sa správam divne. Odmerane aj keď necjcem, ale nemôžem si pomôcť. Je to už bezmocnosť a trvá to roky. Prosím poraďte mi, ako si to buď nevšímať (co sa as nedá) alebo ako pomôcť sama sebe. Fakt nechcem byť naňho zlá. Ďakujem hnusnanevšímať (co je dosť nemožné) alebo ako s tým pracovať. Dakujem
@marcellka32 ďakujem za odpoveď. Myslíš ze to uz nehraničí so zanedbávanim? Ale vážne som uz v stave to tak spraviť, nech si uvedomí, kolko energie, času a všetkého človek musí investovať a on nemá ani toľko snahy dat veci kam patria... Uz teraz sa teším na pubertu 😄
Nemyslim si, ze si zla, ked od neho vyzadujes taketo uplne zakladne veci. Co na to jeho otec? Nech zasiahne on.
@mirai ja osobne by som na tvojom mieste urobila toto:
Kos na pradlo by som mu umiestnila do izby, kde spava, na zachod by som umiestnila cedulu, ze cikat treba do wc, nie vedla, ak to nedokaze, nech cika posediacky. Wc Cedulu som pouzivala aj u mojho syna, lebo vzdy "ZABUDOL" pouzit kefu po velkej potrebe.
Uteraky by som nejako prezila. A co na to otec chlapca?
@mandzula muž sa raz za čas rozculi, na kričí, povie nech si uprace izbu, malý prikyvne, chvíľu aj vyzerá ze ho to mrzí... Potom navecer, tak 5 hodin po incidente sa pozriem do izby a žiadna zmena... Proste krik spraví ale je nedosledny. Myslim ze malý to uz pochopil. A toto je ďalšia vec, že ja sa už cítim ako deges, že poukazujem na veci typu, uz si upratal izbu, uz to urobil, uz to odložil a skontroloval si to? Cítim sa potom ako ešte ak, len chodim a všímam si veci, ale riešiť sa mi to nechce už. Uz sa cítim byť v tomto vyhoreta
@mirai ja som prave pre rozne nastavene pravidla a ine pristupy striedavku po cca 2 rokoch zrusila. Dcera mala vtedy 9 rokov a taky chaos v hlave, ze po tom, ako skoncila so zapalom zaludka v nemocnici, som jej otcovi oznamila, ze v zaujme dietata striedavka konci. My sme ju vsak nemali stanovenu sudom, bola to len ustna dohoda.
@zdenka11081983 áno rozmýšľam nad tým ze skratka, asi najlepšie bude neriešiť... Pokiaľ mu z izby nezačnú šváby vyskakovať, proste zavriem dvere a co oči nevidia srdce nebolí... Ľudia majú problémy aj s biologickými deťmi, akurat to je asi iná situácia. Na vlastné si človek viac dovolí (si myslím, ak to nie je chrapun co to ma naopak) proste, má svoju mamu otca, nech si ho vychovavaju a ja bude rada v pozícii dobrej kamarátky. Rola "akože mamy" ma fakt unavuje 😔
Akoze uprimne, za mna robis problem tam, kde nie je 🤷🏼♀️ mam 10r. syna a teda mam ho len doma a aj tak opakujem milion krat vsetky veci 😅 Proste taka natura, neurobis nic.
Niekolkodnovy uterak je spinavy? Standardne menim uterak na ruky obden. Po zachode ak vidim,ze nesmeruje do kupelky tak kricim "rukyyy" a uz vie a ide. Umyvadlo je ospliechane skoro vzdy od pasty, detto zrkadlo, mydlo je spucene do roznych tvarov a ja len opakujem a opakujem a opakujem.
Chcem vidiet toho chlapa, co nechava po sebe vsade cistucko 😂😂
@ayanamirei áno aj to mi napadlo. Proste deti, proste chalani... Preto som písala, že či má niekto nejaký trik na to ako ostať vpohode
Mam 9r vlastnu, vwci kt nie su v kosi na pradlo neperiem, ak necha opkute umyvadlo tak ju vratim rovnako aj wc len s tym ze si musi ocistit ceku kupelnu, izbu ak neuprace predtym ako idw k otcovi tak nie ze ked sa vrati od otca nemoze media, ale este si ju aj musi povysavat a utriet prach, ak ro nespravi ani po 4 tyzdnoch ze radsej bude bez i nterneru tv atd chytim odpadkove vreco a upracem ja s tym ze spinave pradlo zo zeme jej polozim na pisaci stolik zvysok vyhodim, ale komplet (takto "drasticky" ) to stacilo urobit 2x .
On vie ze otec obcas nakrici ale ro je tak vsetko, tak ma mlady v pazi.
@mirai mame dvoch chalanov. Jeden je v striedavke. Ale u nas su pravidla jasne. Kym ide k mame, tak vsetky veci mi odnesie do pradla a izba musi byt upratana. Keby viem kam tie veci hádže, tak proste stojím nad nim kym to nevyberie a nedonesie do pradla. Robim krik nad jednym aj druhym rovnako, hoci jeden nie je moj biologicky ale nie su rozdieli ani v trestoch (trest typu nebude telka kym to nebud upratane, ziaden tablet) ani v povinnostiach ale ani v odmenách. Vedia, ze ked sa budu snazit maju doma vyhody, ktore su spísané na chladnicke. Napr. Vybratie mycky 10 min plus na tablete. Mame family link a maju denne iba 1 hod., cize obmedzená elektronika. Ale naopak, jeho mama sa stazuje, ze doma nepočúva, neupratuje si, papuluje. U nas funguje super. Ale ja sice na nich moc nekričím ale ked sme zacali s rezimom upratovania, to mali tak 6 rokov, pekne som ich vracala do izby, ze to nie je hotove a tak. Pripadne som si tam sadla a komandovala. Teraz to uz robia super, vedia si pekne upratat. Ked napr. vysipu pukance, pekne musia povysavat. Dufam, ze ma za to budu mat nevesty radi 🤣🤣🤣🤣.
@betulinka1 to sa mi paci... Ja proste neviem určiť kde sú hranice oprávnenej požiadavky a kde už je to kibic z mojej strany. Nechcela som byť nepríjemná naňho, ale možno občas trochu zvýšiť hlas a ukázať hnev nie je na škodu. Aj mi napadlo, ze možno u nás má salám parky práve preto, ze otec je nedosledny a ja zas mekka, alebo sa aspoň snažím pred ním chovať milo, až moc a potom to na mňa príde celé to do ľahne a som od meraná. A chudak možno ani nechápe prečo 😔 pevné pravidlá, na to asi nie je nič zlé, pokial majú hlavu patu. Myslim ze veci ako: upratať si izbu, dávať špinavé veci do koša na prádlo a udržiavať po sebe poriadok (aspoň naoko) je pre 10 ročného chlapca adekvátne ci?
@mirai 10 ročný už musí zvládať upratať si za sebou (čiže odniesť špinavé prádlo do koša, u nás hneď aj roztriedit na tmavé a svetlé), upratať si izbu a pomôcť v domácnosti: vyniesť smeti, vyložiť umývačku, vysávať, prádlo vešať/skladať, prach utrieť, ísť na menší nákup, pomôcť/zapájať do varenia....proste chod domácnosti, žije tam aj on, všetci sa zapájajú do chodu domácnosti,...môžeš sa ho spýtať, či by ti rád pomohol s varením/pečením (môjho baví piecť koláče), prípadne stanoviť si režim, čo má kedy robiť, nastaviť pravidlá...
@mirai pravidlá napíš, vyves do izby, na chladničku a do wc, teda tie základné a najdôležitejšie pre teba, zas aby ich nebolo veľa. Mám 11-rocneho a ten automaticky upratuje izbu, vyloží umývačku, prádlo dáva do koša, občas zabudne, jasné, ale nič hrozné. Lenže môj muž je puntickar, on im nič neodpustí. U nás všetci traja synovia upratovali od 2 rokov hračky, samozrejme s pomocou, ale zvykli si rýchlo.
@marcellka32 dávaš mu upratať byt, aj inú miestnosť, ci len svoju izbu? Ďakujem, to ma upokojilo. Ja som musela veľa veci robiť v jeho veku ale ja som mala oveľa prísnejší výchovu, preto som nechcela súdiť podľa seba, ale zvládala som to. Riady sa vtedy ešte v rukách umývali, neboli umyvacky a aj to som robila. Hneď po príchode zo skoly
@mirai moji maju 8 rokov, cize 10 rocny to uz mal vediet. To uz ide pomaly puberty, to uz musi kmitat 🤣🤣🤣. Ale musi poznat nie len povinnosti ale aj odmeny. Napr. vecer by si si mohol upratat izbu a mozeme ist na zmrzku alebo sa spolu este zahráme spolu. To je kricis ako macocha, co ja viem, ja som to tak brala, ze nechcem aby sa niekomu doma nadrziavalo, len za to, ze chodi tyzden sem a tyzden tam. Ako sa hovori med a bič. Cize viem byt prisna ale aj sa viem s nimi blázni, aj pomuckat aj ich ochranit , ked sa mi zda, ze priatel na nich moc krici na blbost. On je viac ukričany ako ja 😉. Vedia, ze ja som spravodlivá a dam im vsetko na svete ak vidim, ze sa snazia aj oni. Ale ta dôslednosť je zaklad. Proste trpezlivo pockat kym dokončia naprikald upratovanie, kolkokrat som si pri tom citala knihu 🤣🤣🤣. Nikdy nekricim, ak im to trva dlho. Pridam sa a na buduce viem, ze musia si ist upratovat o pol hodku skor aby sme to dali v normálnom case. Nikdy nekricim ak je bordel ale stale sa hraju, upratuje sa az ked sa ide spat alebo prec z domu. Ale na zaciatku som upratovala s nimi, ucila ich co a ako, potom okolo 6 rokov som ich nechavala samých. Len som kontrolovala. Hracky triedim bez nich, to som vzdala. Lebo ked som im povedala , ze treba nejake darovať dalej, tak mi doniesli 5 mini hraciek z lega 🤣🤣🤣. Takze ked vidim plne poličky alebo komodu, to ked sa hraju na dvore beriem vrece a vyhadzujem. Teraz som im pridala, vešianie pradla z pračky a skladanie pradla po vysušení. Párovanie ponožiek 🤔. Iba ich veci zatial. Samozrejme som pri nich a opravujem im to skladanie, jasne, ze to nejde ako by som to robila ja ale snazia sa. Potom kôpky s nimi nesiem do šatníka. Casom to budu vediet aj sami ale to pekne pomaly.
@mirai naši (syn 12, dcéra 14) majú normálne rozpis na každý deň, každý deň majú 2-3 činnosti, čo musia urobiť, nič náročné ale týka sa to upratovania či chodu domácnosti...ja nakupujem, varím, riešim prádlo, muž všetko okolo domu vonku, keďže stale niečo dorabame
@marcellka32 ďakujem, super inšpirácia 👍
@mirai také hĺbkové upratovanie robím ja, samozrejme svoju izbu si musia udržiavať v poriadku
@betulinka1 áno toto mam aj ja, že mám pocit že mňa syn vníma viac ako tu spravodlivú, že sa ho viem zastať ak otec kričí za (podla mna) blbosť a tak... Trest moc nemám dávať aký, lebo on si ani nefici na elektronike, proste, z druhej strany, úplne skvelý chalan, trochu papulnaty, musí mať posledné slovo, ale zlý nie. Trestať ani nechcem, teraz ako to čítam tak mi to naozaj pomohlo v tom uvedomiť si, že nemám prehnane nároky, proste je to normálne vyžadovať určite povinnosti. Urcite začnem s tým, že pred odchodom k mame bude izba upratala na komplet a šaty v pradelniku. A budem nad ním štát a vracať a vracať. A ak to stihne urobiť do normálneho času, že ostane aj na zábavu, tak sa môžme zabávať. Aspoň to postupne rozbura taky ten neviditeľný múr, ktorý už dlhšie rastie... Uz som príliš dlho podráždená a nechcem aby to prerástlo do alergie a nechcem aby sa nám pokaslala vzťahy. Ale pravidlami ich nepokaslem. Ak to funguje u vas a u iných, tak to snáď bude fungovať aj u nás. Myslíš ze ak je muž nedosledny, mam prevziať iniciatívu ohľadom poriadku v jeho izbe ja?
@marcellka32 a nemali deti problém s tým, že oni majú pravidlá spísané a vy dospeláci nie?
@mirai nie, nemajú s tým problém, takto majú prehľad čo musia spraviť, lebo veľakrát zabudli,..ja nakupujem, varím, utieram podlahy namokro, vidia že to robím, nemusím to mať napísané...im viac vyhovuje že to vidia, čo musia spraviť a potom majú voľno
@mirai ono veľmi podobne by sa zrejme správalo aj tvoje vlastne dieťa v tomto veku. Aspoň čo som si všimla na iných, aj zazila pri vlastnej dcére tých 10 rokov je taky humusacky vek. Zrazu si zabúda umývať zuby, ruky, všade bordel...
Hlavne kľud a pevne nervy, zídu sa ti, ešte vás čaká puberta. Namiesto kriku skus pred ním "upratať izbu sama" raz a navždy s veľkým čiernym vrecom na smeti. Toto platí na všetky deti od maličkých až po dospelé.
Špinavé veci ktoré zabudne dat do prádla nech si ide sám prat, bud pri nom ale nech si naloží pracku, povesia aj poskladá. Špinavé ponožky operie v rukách, schodisko umyje mopom ci povysava
Co ináč na moju platilo v tomto veku ze keď nepočúvala tak som za ňou prišla do izby a robotickým hlasom dookola opakovala ako pokazené CD čko "uprac si, uprac si, uprac si". Na to mala také nervy ze radšej hneď poslúchla.
Ono to chce hlavne kľud, nadhľad a namiesto poucania radšej chlapca nechať niesť si následky vlastných cinov, to je oveľa ucinnejsie
@mirai mám vlastne dieťa a pravidelne robím krik za veci hodené namiesto do prádla, za posteľ... Pomôže to na chvíľu, o týždeň sme na Tom istom. A to je staršie dieťa... Jednoducho má iné priority.... Dúfam len, že vlastným bývaním sa to zmení. Tiež ma u rodičov nebavili domáce práce...
Nechala by som mu veci tak a keby zistil, že čisté zo skrine už nemá čo obliecť, tak by som mu povedala nech to pozbiera a dá si to do práčky vyprať (ukážeš mu čo má stlačiť na práčke), takisto aj vyvesat a suché poskladať do skrine, 10 ročný už toto zvládne......po tomto procese sa možno uvedomí a prestane s tým