Stretávanie sa rodičov a deti počas Covidu-19

andromedea
2. mar 2021

Prosim vas, ako zvladate byt s detmi izolovani? Ja uz mam pocit, ze sme jedina domacnost, ktora sa na ulici nestretava. Naši susedia (5+ domacnosti) su permanentne vonku, decka sa spolu hraju ako keby sa nechumelilo. My sa snazime s malou chodit na vylety do prirody (aj tam na sankovacke kaslali na opatrenia) a vdaka bohu, ze mame psov, ktorych miluje, ale uz mi trha srdce, ked sa nalepi na branu a ukazuje na deti, ako sa prehanaju na odrazadlach. Vcera sme sice boli vonku pred domom a mala sa drzala v ustrani, ale mam blby pocit (bude mat 2r).
Viac menej chcem asi len pocut povzbudive slova, ze v tom nie som sama a ze to zvladneme. Nemam zaujem teraz riskovat nakazu, este k tomu som aj tehotna, takze vazne nie dakujem. Mimochodom, susedia sa na nas asi urazili kvoli tomuto, lol.

jankazsa
2. mar 2021

@andromedea ahoj, sme na tom naozaj podobne. Patríme asi k ojedinelým domácnostiam na svk,ktoré sa s nikým nestykaju. O to viac ma hnevá,keď vidím,ako funguje život u mnohých našich rodinných príslušníkov či kamarátov,akoby sa nič nedialo,akoby nepochopili,že kým sa väčšina ľudí bude správať tak, že však zajtra sa stretnem s našimi a pozajtra s bratom a budúci týždeň si dáme menšiu oslavu,tak budeme mať nemocnice plne aspoň do leta a od toho sa odvijajuce opatrenia, na ktoré aj oni nadávajú. V tejto bananovej republike pomôže asi len zázrak. Vydržte to, aj keď je to na nervy, ale už len kvôli svojej bezpečnosti.

matapo
2. mar 2021

...baby ale ved sa tak neizolujte. Tiez nie som zastancom toho aby sa clovek stretaval akoby sa nechumelilo a ziaden kovid neexistoval, ale pri dodrziavani urcitych opatreni to povazujem za bezpecne. Ved sa stretavajte vonku aj s ruskami s ludmi ktorych dobre poznate a mozte sa na nich spolahnut ze by vas vedome urcite nechceli vystavit nakaze. Riziko nakazy vonku s ruskom a este aj pri dodrzani urciteho rozostupu je takmer nulove, aj my dospelaci sa predsa potrebujeme normalne stretnut a porozpravat nie len deti. Co sa tyka malych deti, vonku je to bezpecne pre nich, ved oni sa v tesnej blizkosti ani nehraju, ale uz len ten pocit ze su v blizkosti inych deti a ze su na ihrisku aj ine deti je pre ne dobry, potrebuju sa tiez trochu socializovat. Ja s malym chodim stale do parku, je tam menej ludi ako zvycajne to urcite, ale stale dost, je tam aj vela malych deti a oni sa spolu vobec nehraju, bud sa vozia spolu na odrazadlach, ale do tesnej blizkosti aby na seba dychali sa ani nedostanu (malemu rusko vobec vonku nedavam), alebo sa hojdaju na hojdackach, mojmu synovi staci ze su tam aj ine deti a za ich vidi, ze sa prida ked hadzu kamienky do kaluze a nielen on ale ani tie dalsie male deti sa spolu nerozpravaju, tak male deti sa vobec nevedia spolu este hrat a komunikovat, staci im to spolocenstvo ze sa hraju pri sebe a tam je riziko nakazy ozaj minimalne. A aj starsie deti maju povoleneho najlepsieho kamarata, rodicia sa pozname doverujeme si v tomto, sedime aj tak vsetci doma na home office, povazujem to za bezpecne, hraju sa vacsinou vonku ale aj vnutri obcas. Chodia do skoly takze aj v skole su spolu, je hlupost ich potom uplne izolovat po skole. A aj ja sa so svojimi surodencami stretavam a aj s mamou kt. ma uz 80. Nastastie je uz zaockovana, ale opatrni sme stale, sedime dalej od seba, urcite 2m rozostup dodrzujeme aj vasci a pokial nik nic neje a nepije, nechame si aj rusko pre istotu. To stretavanie k zivotu patri, ak teda chceme zit a nie prezivat zo dna na den a to v neistote kedy toto vsetko skonci a ci vobec, treba najst nejaku zlatu strednu cestu a pri dodrziavani istych opatreni vsetko ide. Odrezat sa od sveta vacsine ludom nevyhovuje a je to normalne, lebo je to nasa ludska potreba. Tato situacia trva uz velmi dlho...

pininka1
2. mar 2021

Zivot musi ist dalej a deti by som urcitr neizolovala. Riesenie ak mate taky strach je stretavat sa aspon s jednou rodinou ktora ma deti a je na tom podobne a chodia sa pravidelne testovat. Pre povahu nasej prace chodi moja mala aj do skolky a vsetko je ok.

misickaa4
2. mar 2021

@andromedea inych chorob sa nebojite? Odtsraz sa len covid dostava?? A co vyrastie z izolovanych deti, hm? Co si myslite? To je zdrave?🤦‍♀️

andromedea
autor
2. mar 2021

@pininka1 @matapo dakujem za odpovede, aj toto je riesenie. My sme sa takto stretavali s mojou rodinou, ked sa dalo byt vonku, ale su z ineho okresu, tak sme sa videli naposledy pred Vianocami. Sem tam pride manzelov kolega, sem tam teta (vonku na 5m alebo s rúškom) tak aspon nejaka zmena. My byvame na dedine, ale to je taka odrezana cast, ze tu je par domov a ja velmi tych ludi nepoznam a vobec im neverim (polka z nich si covid rozniesla medzi sebou prave preto, ze kaslali na opatrenia). 🤷🏻‍♂️ Uvidime, ako dopadnu opatrenia najnovsie a ozvem sa jednej znamej, o ktorej si myslim, ze to maju rovnako. Dakujem za tipy baby.

andromedea
autor
2. mar 2021

@misickaa4 akych chorob napriklad? Na vsetky ostatne nebezpecne choroby su deti zaockovane. Ja som sa sem neprisla s nikym hadat, len som sa chcela vyzalovat a potrebovala som podporu, nie rypanie od ludi, ktory pisu taketo scestne komentare ako vy.

veronikaszabova
2. mar 2021

Ano, treba sa chranit. No izolacia nie je najstastnejsie riesenie.

andromedea
autor
2. mar 2021

@jankazsa tu aj inde sa ludia veselo stretavaju a mala starych rodicov nevidela mesiace. A vsetci, o ktorych viem, ze sa stretavali, mali covid. 🙃 Jedina skoda je, ze mala je jedine dieťa v celej nasej rodine na vsetky strany, inak by sme aspon nejaku bublinu vedeli vytvorit, ale co uz. Drzim palce a dufam ze sa to zlepsi co najskor.

3009
2. mar 2021

@andromedea my sa napr. s dcérou a vnučkou stretávame raz za týždeň na chvílu prídu a my máme rúška.

andromedea
autor
2. mar 2021

@3009 ano ano, ja pevne verim, ze ked bude lepsie pocasie a bude sa moct chodit mimo okresu, aj my pojdeme za starymi rodicmi aspon takto 🙂

didi2102
2. mar 2021

@andromedea vieš čo aj ja mám pocit že som v okolí jediná,pred 2tyzdnami som bola po dlhšej dobe hodinu urodicov , boli sa predtým otestovať tak ok šla som kus zmena ajpre deti, do rána mal otec príznaky a pozitívny,ja o 3dni katastrofálny stáva aj mama,mám 31 ... Otec je na pľúcnej ,nevieme či prežije,my s mamou lepšie ale.nie na 100percent,to ma len utvrdilo že bohužiaľ

andromedea
autor
2. mar 2021

@veronikaszabova no keby to islo inak, bolo by to super. Ja mam dost slabe telo, este k tomu tehotna, tak teraz nam nic ine ani neostava, ako si davat extra velky pozor 😐

jankapepe
2. mar 2021

@andromedea chrípka,kiahne, mononukleóza, žltačka,rotavirusy, ostatné korona vírusy....napr

jankapepe
2. mar 2021

@andromedea vidíš hovoríš že ostatní čo sa stretávali mali covid..... otázka: koľko z nich zomrelo?

andromedea
autor
2. mar 2021

@didi2102 to ma velmi mrzi, drzim palce a budem na vas mysliet, dufam, ze sa z toho vysekate co najskor.
Ja mam 34 a zoslabnute telo, plus gravidita, takze si musime dat extra pozor, ach.

ibrunova
2. mar 2021

@matapo Ja len na okraj, nikto ťa nechce vedome nechce vystaviť nákaze a na nikoho sa v tomto smere spoľahnúť nemôžeš, lebo aj ten človek na začiatku netuší, že je infekčný, práve preto sa to tak šíri, aj mne včera teta v Jednote, čo sa na mňa lepila, povedala, že nebojte sa, ja som určite zdravá 😂

andromedea
autor
2. mar 2021

@jankapepe jeden nas sused umrel, manzelovej kolegyni obaja rodicia, ostatni maju zdravotne problemy doteraz. S dalsimi nie som v kontakte, a ani sa ich nebudem pytat. Tu ide aj o to, ze aj ked to prechodite, neviete, ake skody to napacha na organoch. Ako som povedala, neprisla som sa hadat, ja mam na covid svoj nazor a svoj respekt a nemienim menit svoj pristup k situacii na základe nenavistnych komentarov.

pininka1
2. mar 2021

@andromedea aj my byvame na dedine a chvalabohu za to, lebo byt teraz zavreta v byte a nedajboze bez balkona tak to ozaj neviem.

andromedea
autor
2. mar 2021

@pininka1 presne, vdaka bohu za dom a zahradu ♥

sense
2. mar 2021

Neizolujeme sa.... chodime von aj na vylety do hor....natankovat prirodny vitamin D.... velmimdobry na posilnenie imunity.... s virusom sa treba naucit zit lebo mevymizne.... a sanca ze sa clovek nakazi vonku je minimalna.... vacsie riziko hrozi v obchodch a tam chodia takmer vsetcia

jankapepe
2. mar 2021

@andromedea covid nepodceňujem. Ale každá jedna choroba zanecháva svoje následky. V mojom okolí zomrelo zas za posledný rok xy ľudí na iné diagnózy. 2 preto že sa nedostali k lekárovi lebo corona liečite sa doma.
Na coronu zomrel 1 človek čo som osobne poznala, dostal ju v nemocnici. A už sa odtiaľ jednoducho nevrátil. A xy ľudí čo coronu malo je v mojom okolí ok, polovica z nich by bez testu ani nevedela že ju má.

Možno aj pre toto mám úplne odlišný pohľad na vec.

Samozrejme máš právo izolovať sa a chrániť.

Ja vidím väčší problém v následkoch na spoločnosti v súvislosti s covid mániou ako v súvislosti s chorobou samou.

jana005
2. mar 2021

@andromedea ja bývam na dedine, s trojročným idem von ešte s jednou susedou. Chlapci sa hrajú v podstate len vedľa seba nie spolu, ale mali sa vždy teší, že ide aj chlapček von.
Staršie deti sedia len dnu zavreté, keď bola zima a mali sme ľad, tak sa chodili aspoň korčuľovať.
Tiež mám rešpekt pred chorobou, ale nebudem teraz sedieť len dnu zavretá.
A vonku predsa na seba nekasleme, nekychame, ale dýchame čerstvý vzduch

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andromedea
autor
2. mar 2021

@jankapepe este k tym ochoreniam, co ste uviedli. Ja mam pred chripkou respekt, ale corona nie je chripka. Mononukleoza sa siri slinami, rotavirusove ochorenie najcastejsie postihuje batolata a dojcata a pokial viem, nie su smrtelne... Mala je na zltacku zaockovana, na tie ostatne typy to musi byt fakt hnusna hygiena, aby to clovek chytil. A takisto nie sme exotica krajina, aby sme tu mali SARS a MERS za rohom. Budu dalsie virusy a epidemie/pandemie? Budu a to velmi, velmi coskoro. Snad nas tato epizoda nauci sa na tie dalsie pripravit lepsie.

jankapepe
2. mar 2021

@andromedea ešte otázka: sused a kolegyni rodičia mali koľko rokov? Mali aj iné diagnózy? Ich liečba bola: dajte si Paralen.... alebo im lekár aj niečo predpísal prípadne včas dal antibiotiká ak vírusová infekcia prerástla do bakteriálnej?
Liečili ich hneď? Alebo len sa volala sanitka ak uz bolo ozaj zle?

ibrunova
2. mar 2021

@andromedea Susedia sa urazili kvôli čomu?

jankapepe
2. mar 2021

@andromedea lebo covid sa slinami nešíri....? Porovnávať chrípku s covidom budem stále pri oboch záleží len od človeka ako to dá a aké následky si ponesie. Čo sa sars atď týka, nikto nikdy nerobil vyšetrenia či tresty o aký druh vírusu sa jedná rok dozadu. Doktorka spravila crp a poslala domov že veď nejaký virusovy kašeľ 🙂
Odporúčam teda dať deti očkovať aj proti corone, na jeseň potom znova, veď mutácie, tak nová vakcína, proti chrípke ste dúfam tiež očkovaní?

andromedea
autor
2. mar 2021

@sense @jankapepe my sme vonku 3-4 hodiny denne, takze nie sme zavrete dnu, chodime na vylety. Vitaminu D mame habadej, a psy co malu oblizu (fuj) , tak mala ma asi imunity... 🙂 Neviem preco ked sa povie, ze sa ludia izoluju, kazdeho napade, ze sedi doma a kuka tuzobne von oknom 😂 len mame fyzicky odstup od ostatnych ludi.

andromedea
autor
2. mar 2021

@jankapepe no ked mate odstup, tymi slinami si velmi nemate co vymenit 😂

andromedea
autor
2. mar 2021

@ibrunova lebo som povedala, ze sme doteraz covid nemali a nechceme teraz riskovat, ked je situacia uplne v riti.