Stretávanie s rodinou, keď niektorého člena nemáte radi

10. sep 2021

Ahojte, chcem sa len spytat ci su tu niektore, alebo ako to mate so stretavanim a navstevovanim nejakeho clena rodiny, s ktorym sa nejako nemusite, alebo mate s nim nezhody. Ze ci sa snazite pretrpiet len kvoli rodinnym vztahom, alebo kaslete na to a stretavate sa iba s ludmi co chcete vy ?
Lebo mame par ludi v rodine, ktori spravili vela zla a prose aj ked k nim deme na navstevu nemam s nimi ani co povedat, respektive nechcem. A myslm ze oni citia ze ich nemam rada ale aj tak sa snazia ten vztah udrzat ale ja nemam akosi chut uz a ich spravanie sa vobec nezmenilo. . Tak ma to zaujima ze ako to je u vas.

caroline_
11. sep 2021

Ked nechcem, tak sa nestretavam. S otcom nemame nijaky vztah, obcas si napiseme, je to alkoholik, skoro cele detstvo som s nim pretrpela, nemam nejako zaujem, aj tak hovori tie iste veci dookola uz par rokov, ked sa s nim stretnem, mozno raz za rok aj menej.
A potom este svokra a jej partner, s nou sa uz nestretavam vobec, tiez sa ku mne nezachovala pekne viac krat a ja nevidim dovod na stretnutia. Raz som jej to povedala preco sa s nou nechcem stretavat. Myslim si ze uz mam dost rokov na to, aby som sa tryznila a robila veci na silu. Ja trochu nerozumiem tomu stretavaniu sa s rodinou, ked si nemame absolutne co povedat. Za mna strata casu aj psychickeho zdravia.

nika3136
11. sep 2021

Tiez som chodila zo zdvorilosti, uz nechodim, kaslem na nich🙂 ak zvysok mojej rodiny chce ist, nezakazujem im samozrejme, ale vedia, aky mam ja postoj a nenutia ma.
Mam uz dost rozumu na to, aby som k sebe nepustala toxickych ludi, ktori mi vyslovene skodia a robia mi zaludocnu nervozitu.

pribinak
11. sep 2021

Hrať nejaké divadielko by má nebavilo, proste sa s týka členom nestretávam. Jednoducho je to tak lepšie.,
Myslím, že ľudia cítia, že je to neúprimne.

autor
11. sep 2021

@pribinak
@nika3136
A dana rodina , s ktorou vy mate problem vas nenavstevuje ? Alebo ked pride vy si idete do izby prec a nech je s nimi muz ?
Ale ano suhlasim s vami a tiez nechapem, ze zo zdvorilosti a slusnosti mam travit cas s niekym, len je tazke sa z tej zvyklosti vymanit.

pribinak
11. sep 2021

Asi by bolo fajn ak by si napísala o koho ide, diskusia bude viac k veci
Veď máš tému anonymne
Ale ak je to tvoj napr svokor svokra, švagor, tak pozdravím, opýtam sa či si dajú niečo piť (niekto nemôže povedať že nie som slušná), prehodím 2 zdvorilostné vety a idem do vedľajšej izby.
Ini ludia vidia, kto nám lezie na nervy, s kým sa nemusíme, alebo sa vzájomne provokujěem

autor
11. sep 2021

@pribinak svokra, ale tam to trpim kvoli muzovi a detom, aj ked ona jemu uz viac krat povedala ze citi ze ju nemam rada. A aj muz to vie. Ale aj moju tetu, ktora byva s babkou, cize ked ideme pozret babku, tak teta sa tam nahrnie, aj ked na nu nie je nik zvedavy.

pininka1
11. sep 2021

Zivot je o kompromisoch a teba tiez nemusi mat kazdy rad. Ked mas v robote kolegynu ktoru velmi nemusis prestanes preto chodit do roboty? Asi nie. Je to babka tvojich deti a pokial ti nerobi vyslovene zle, snad to raz za cas das. A ked ides k babke, tak tam ides kvoli nej a na tetu sa mozes....

pribinak
11. sep 2021

Ako píšem, svokru by som pozdravila, niečim ponúkla, 2 zdvorilostné vety a šla si niečo robiť.
Lepšie takto ako sa pretvarovať, byt v konflikte a mat nervy ešte 2 týždne po návšteve

autor
11. sep 2021

@pininka1
@pribinak
Baby ako ja sa snazim, uz som skusala byt zdvorila, uz som skusala nereagovat, ale svokra tie konflikty vyvolava sama. Ze proste ani tak ani tak.
A viem. Nemusi a isto ma nema kazdy rad, ale ja sa nebudem nanucat niekde a zdvorilostne sa bavit s niekym.

@pininka1 a v robote je to ine, robis si sam a nemusis riesit inych. Max taku komunikaciu pracovnu, co potrebujes. Ale rodinne navstevy co bude clovek robit ? Sediet u nich a ticho kukat ? Alebo co ?

makova333
11. sep 2021

Tetu poprosit, ze by ste radi s babkou sukromne pokecali. Svokru bud budes trpiet alebo sa zoberies a ides na prechadzku, kamoske, kadernicke... ked pride. Proste uz nieco mas a neda sa to zrusit. A mas aspon chvilu pre seba 🙂 Ale hlavne s tym musis byt ty vysporiadana, ze takto je to naj a takto to chces. Ak pojdes na prechadzku a celu cestu budes rozmyslat nad svokrou, tak to si tam aj mohla ostat 😀

marcellka32
11. sep 2021

Vycitim, kto mi berie energiu, a s tým človekom sa nestretávam, jednu známu som musela doslova odstrihnúť, zrušiť úplne kontakt, čo som bola tak vypluta vždy po stretnutí s ňou

lilitela
11. sep 2021

Ja suhlasim, ze netreba trpiet, ako baby tu pisu. Avsak ty si zvaz svoje veci, napr. deti. Ja napriklad svokru trpim, dokonca kolko sa da strazim, lebo uz tolko problemov narobila a vydiera mi deti. Keby som mohla cele to zatrhnem, ale muz to nepripusta. A kedze mi na detoch zalezi, tak ja sa obetujem a pretrpim.
Bohuzial, zcasti som uz mozno aj deti poznacila, ze vidia, ze babku nemusim, ale myslim, ze mame na tom podiel na oboch stranach, hoci svokra si to neuzna. Je skoda, ze kolko ona narozprava o tom, ako ju mama zle vychovavala, a vobec si neuvedomuje, ako dalej prenasa ten isty styl vychovy, ktorym je poznaceny aj moj muz a ten ho prenasa dalej na nase deti.
Strasne som volakedy bojovala za to, aby deti vychovavali rovnocenne obaja rodicia, dnes si uz hovorim, ze to asi neni prirodzene. Ved ako to bolo volakedy, otcovia sa nestarali, deti boli vyhradne v matkinej starosti a chalani sa az neskor zapajali s otcom do prac okolo domov a hospodarstva.
V poslednom case sa strasne mnozia rozvody, nezhody a bohvie, ci to neni zapricinene tym, ze tych muzov (kedze oni sa uz o hospodarstvo nestaraju a naopak my zeny mame navalanu na chrbat este aj pracu vo forme zamestnania), zapajame rovnocenne do zivota, co im je absolutne cudzie a skodia v tej vychove.

simsalabim
11. sep 2021

Chodim k nim, spravam sa slusne a vediem s nimi povrchne debaty. pre pokoj v rodine. A vediem k tomu aj deti. navstevy limitujem casovo aj to, ako casto. Za rozbroje v rodine to nestoji a stale si myslim, ze takto maju sancu sa zmenit.

brita7777
11. sep 2021

Pretrpiet sa mi neosvedcilo, takze nestretavam.

michellemary
11. sep 2021

Skúšali sme, ale nestretávame sa, keďže každé stretnutie sa končilo tým, že nás urazili...

nika3136
11. sep 2021

Nastastie to nie je rodina z mojej strany, takze ak pridu, nech si sedia a ja sa stale motkam v kuchyni, prinasam, odnasam, zabijam cas 😃 nie je to take, ze by som im ani neodpovedala, ale myslim si, ze z mojich odpovedi je citit, ze o diskusiu nestojim.
Kedysi som nala tendenciu viest dialog a rozpravat sa s navstevou, aby nebolo ticho. Teraz si uz nieco povedia a ja nepoviem nic 😃 kazdopadne som stastna, ze spolu nie sme casto, ako hovorim, pre mna su to toxicki ludi, z ktorych mam doslova zaludocne nervy

autor
11. sep 2021

Dakujem baby za rozne pohlady na vec.