Stres z vysokej školy a rodiny

5. mar 2023

Ahojte mam takyto problem bola som teraz prváčka na labákoch ale vobec ma to nebavilo tak som štúdium ukončila a však doma to ešte nikto nevie , nebavilo ma štúdium samotné ani chodenie na internát to už nebolo nič premňa tak som sa rozhodla že budem študovať externe popri nejakej práci ( ja bývam s priateľom nakoľko ma z domu kvoli rodinným nezhodám vyhodili tesne potom ako som nastúpila na VŠ ) dosť sa ale aj tak obávam ich reakcie zas mi budú hovoriť a nadávať že som neschopná a nič nedosiahnem ( na labáky som šla kvôli nim aby boli “hrdí”) ale ani to im nebolo dobré najprv atď , lenže už nevladzem ďalej klamať som z toho strašne zúfala a smutná
Takisto mám opäť stres z toho čo študovať ďalej , je tu niekto kto si prešiel možno niečim podobným?

lindous
5. mar 2023

Tie vzťahy sú tam zjavne značne narušené tak či tak, čiže úprimnosťou podľa mňa nemáš čo stratiť 🙂 ... čo sa týka toho čo študovať ďalej - čo ťa láka? čo by si chcela robiť? lebo ak máš študovať len preto, aby si študovala a bol na teba niekto hrdý, tak je to zbytočná času, peňazí, energie a nervov na všetkých stranách...

ivangeline
5. mar 2023

Troska trpezlivosti,odvahy,premahania sa... treba na kazdej vs. :D Tak dobre bude,ak nejaku mas a este aj chut ucit sa a vediet ako sa ucit...ak toto je..tak bude fajn si nejaku vs spravit. A ked uz o tomto sa nemas s kym poradit...tak je to smutne.. S priatelom sa poradit neda? S priatelmi? Odstrihnut sa od rodiny fajn...ale co dalej?

olimuc
5. mar 2023

Ak ta nefinancujú, si dospela a staráš sa sama o seba, treba povedat pravdu. Oni nežijú tvoj zivot. Ak nic nebudeš brat tak môžu hovoriť čo chcú

janagem
5. mar 2023

... poberá na teba mama daňový bonus? Ak si ukončila štúdium rýchlo jej to povedz, lebo bude mať ešte veľké opletačky!

autor
5. mar 2023

@janagem myslite rodinne pridavky? Tie poberá ale mne ešte neprišiel domov list o vylúčení

autor
5. mar 2023

@lindous mňa vždy lákali zdravotnícke alebo veterinárne vedy nič iné

koniarova
5. mar 2023

Chceš,aby sa k tebe správali ako k dospelej. Tak sa tak začni správať aj ty. A prvé,vo urobíš,že to povieš doma.

lindous
5. mar 2023

Tak si skús premyslieť čo ďalej, neviem aké sú možnosti externého štúdia týmto smerom a či už máš (aspoň vyhliadnutú) prácu, poposielané životopisy a keď to budeš oznamovať, tak rovno aj s plánom do budúcnosti.. počúva sa to lepšie ako "no ja neviem čo teraz" ...a hlavne to sprav najneskôr, keď dostaneš papier, lebo tým dňom prestaneš byť študentom a treba ponahlasovať zmeny, ale ideálne aj skôr... držím prsty, pamätám si s akou malou dušičkou som doma oznamovala, že som sa rozhodla zmeniť školu a v letnom semestri už nenastúpim a to máme dobré vzťahy..

autor
5. mar 2023

@lindous tak to v dobrom závidím , no ja naozaj čakam kedy mi príde domov list , skúškové už bolo a teda neviem či to príde až po letnom semestri ( teda celom jednom ročníku)

autor
5. mar 2023

@lindous láka ma rádiologická technika , pôrodná asistencia alebo verejné zdravotníctvo nad týmito 3mi uvažujem

mane01
5. mar 2023

Kamoska studovala tiez tak VS, taku, co sa rodicom zdala dost prestizna. Ale nebavilo ju to a bolo to pre nu velmi tazke. Proste to nedavala, tak po prvom roku sa na to vykaslala. Rodicia boli nahnevani, lebo mala tiez priatela a mysleli si, ze to kvoli nemu. Nakoniec sa vydala, a pocas materskej zacala studovat odbor, co ju bavil, externe. Teraz ma dospele deti a uspesnu karieru. Proste sa k tomu musela postavit celom a ist si za svojim. Bolo to zo zaciatku tazke, ale zvladla to. Je to tvoj zivot, si dospela. Vsetko sa da, a ked si pojdes za svojim cielom, nikto ti nema co do toho hovorit. Len nehadz flintu do zita a nejaku skolu si urob, vsetko pojde lahsie s dobrym startom v podobe vzdelania. Viem, o com hovorim. Tiez som studovala a platila si studium sama.

heln
5. mar 2023

ahoj, zrejme si uz dospela, ked ta vyhodili z domu, tak ta zrejme nezivia, ak nahodou ano, tak rychlo najdi brigadu. ak na teba niekto pobera pridavky/danovy bonus, tomu to vecne oznam. ostatnym nemusis nic vysvetlovat, ani dokazovat. ak ta laka veterina/zdravotnictvo tak je asi cas na podavanie prihlasky, ak uz ten cas nahodou nebol, tak si pozri co by ta bavilo a pripravuj sa na prijimacky. a medzi tym na brigadu, alebo do prace. a na studijnom si dufam bola aby ta vyradili uz po tomto semestri.
co sa tyka rodiny, tak niektori nebudu hrdi ani keby si dostala nobelovu cenu.

heln
5. mar 2023

este dodam, chod na studijne a tam sa povedz ze chces ukoncit studium, naco budes cakat do leta kym ta vyradia.

autor
5. mar 2023

@heln ako to funguje im by mali prestat chodit pridavky hned ako mne pride list o ukonceni alebo ?

makodob
5. mar 2023

Ahoj, je dosť doležité uvedomiť si, že si samostatná dospelá osoba. Teda rodičom nemusíš vobec nič vysvetľovať, alebo sa obhajovať ako keby si urobila nejakú chybu. Stačí im to oznámiť a ďalej si vobec nepripúšťať ich reakciu. Lebo ich reakcia je o nich, nie o tebe. Ty sa nemáš snažiť vyhovieť rodičom, to nie je správne prístup k životu. Čo ak im nikdy nevyhovieš? Budeš celý život závislá od ich pochvaly? Niektorí rodičia sa žiaľ chovajú nepekne a sebecky k vlastným deťom. Ty si jedinečná osobnosť, ktorej hodnota nie je v tom, či vobec skončíš VŠ. Ty dosť dobrá, aj keby si robila predavačku. Tvoja hodnota sa ničím nedá znížiť ❤️ si úžasná a dokonalá, taká ako si a budeš šťastná, ak naozaj nájdeš to čo ťa baví. Takže, ak pracuješ a nemáš výslovne sen byť napr. právničkou, tak si daj čas a priestor, aby si spoznala samú seba a ak ti k tvojmu cieľu bude treba VŠ, tak vtedy choď študovať. Až vtedy to má totiž pre teba zmysel a tú školu aj skončíš. Bola som v podobnej situácii, v treťom ročníku som odišla z VŠ. Bola som tiež na externom štúdiu a odišla som, neskončila som Bc. Bolo mi jasné, že moji rodičia to ťažko budú znášať. Takže najprv som si našla prácu, presťahovala sa a potom im povedala, že som odišla z VŠ a už sa tam nevrátim. Mali reči, ale nežijem svoj život preto, aby som uspokojovala potreby iných ľudí na úkor seba. Chcem žiť život podľa seba bez ohľadu na to, čo si druhý myslia. Až potom totiž dokážeš ľuďom okolo seba slúžiť/ pomáhať, ak si uvedomíš svoju hodnotu a budeš to robiť z láskou, nie z donútenia a povinnosti. Prajem ti veľa šťastia 😊

autor
5. mar 2023

@makodob ďakujem ti , veľmi si ma momentálne v tomto období prave potešila a povzbudila ❤️ a máš pravdu , musím sa len prekonať a nebáť sa im to povedať , bohužiaľ celý život mi bolo vytýkané aká som ( neschopná , škaredá atď tak teda nech aspon na tú VŠ idem..) možno som bola naozaj zameraná na ich pochvaly čo nieje správne , ako sama vravíš. Študovať určite chcem len nie to čo sa im páči ale čo bude aj mňa baviť. Chcem to zvládnuť a mať už pokoj , tento stres už naozaj nezvládam

tykat
5. mar 2023

A kto ta zivi? Myslim byvanie, strava a bezne vydavky?

autor
5. mar 2023

@tykat priatel plus mam este nasetrene , coskoro ale nastupim do prace

lienka.7
5. mar 2023

@autorka aj pridavky aj bonus. "Potešia" sa ked ich budu musieť spatne vracať. Tomu kto ich pobera povedz nech si ich zrusi, lebo už nie si dennou študentkou. Bodka. Viac by som neriesila

autor
5. mar 2023

@lienka.7 no tak kým mi nepríde papier o výlučení tak som v podstate stále študentka nie? Ak by to tak nebolo tak skúškove sa skončilo u nás v januari čiže iba za tento mesiac by museli vrátiť

autor
5. mar 2023

@lienka.7 teda február možno aj marec

tykat
5. mar 2023

"Daňový bonus si môže uplatniť daňovník na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti.." kedze ta vyhodili a nezijes s nimi tak na bonus nemaju narok.

makodob
5. mar 2023

Teším sa, že som ťa povzbudila 😊❤️ Akokoľvek to tvojí rodičia príjmu, tak ozaj si to neber osobne. Oni časom zabudnú. A možno by bolo super sa aj im takto otvoriť a povedať, že chceš robiť niečo iné a na túto výšku si šla kvoli nim. Možno budú mať sebareflexiu a uvedomia si, že ťa musia nechať ísť svojou cestou. Niektorí rodičia zabúdajú prejavovať lásku svojim deťom aj v prípadoch, keď s nimi nesúhlasia. A ani nemusia súhlasiť, je to takto tiež v poriadku. Každý máme iné predstavy, lebo sme rozdielní. Ale mali by akceptovať tvoje rozhodnutie a podporiť ťa. Ak sa to neudeje, nie je to tvoja chyba. Možno aj k nim takto pristupovali ich rodičia a nevedia sa správne zachovať. Držím palce, určite to zvládneš, si silná žena a určite nie si neschopná a škaredá. Týchto postojov k samej sebe sa vzdaj, povedz si to nahlas- vzdávam sa zlých myšlienok o sebe, ktoré mi podsúvali moji rodičia/ rodina. Som šikovná, dokážem všetko a som krásna 😊❤️. Uvidíš, zmení sa veľa a aj okolie ťa bude vnímať inak. Totiž okolie reaguje, tak ako vnímaš samú seba. Tak never tým klamstvám o sebe a nenechaj si ukradnúť svoju jedinečnosť. Nikto totiž na svete nie je taký ako ty, každý z nás sme jedinečný a dokonalý 😊❤️

autor
5. mar 2023

@makodob vy ste úžasná , ďakujem❤️

aurelava
7. mar 2023

Ahoj, je to mimo témy, ale zaujíma ma VŠ štúdium labákov a bola by som rada, ak by si mi o ňom napísala viac ;)

akiana
7. mar 2023

No to je super, ze hned pri prvej prekazke vsetko hned vzdas. Ved hovoris, ze ta lakaju zdravotnicke vedy, myslis si, ze tam to bude bez labakov? A co statistika, organicka chemia, atd? Vsetko nezazivne a tazke predmety, ktorymi sa budes musiet prehryzt. Zivot nie je len o veciach, ktore nas bavia a ktore zvladneme lavou zadnou, ty sa musis naucit zapriet sa a zapracovat na sebe. Uceny nikto z neba nespadol. S takymto pristupom je uplne jedno, na aku VS pojdes, lebo kazdy odbor vzdas okamzite, ako nepojde vsetko stylom zivot gombicka. Teda si to najprv vyries v nastaveni.

floki1994
7. mar 2023

Autorka pises ze coskoro nastupis do prace...ty uz si davno mala v skole oznamit ze si studium ukoncila a oznamit to aj rodicom..budu mat este opletacky s uradmi lebo ty cakas na list o vyluceni 🙈 ach vsak ked si skolu vzdala tak sa k tomu aj tak postav...uz nemas mat statut studenta...a prajem vela sil pri inej VS skole..kazda je narocna a bude mnozstvo prekazok tak snad to nevzdas potom 🙂

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
floki1994
7. mar 2023

@rony2255 však ale ona už nestuduje...tak načo je toto všetko dobre? Akože to je v poriadku poberat pridavky na dieťa ked uz nie je skolupovinne? Plus planuje začat pracovat..toto mi naozaj hlava neberie..ano aj ja som pracovala popri VS na TPP ALE ja som naozaj studovala ;)

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz