Stráženie vnúčat pracujúcimi babkami

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

medda_beda
14. júl 2024

Nie som babka, ale nemyslím si, že je povinnosťou babky prispôsobovať sa vnúčatám, svojim dospelým deťom.
Je to vec dohody.

kaktusik007
14. júl 2024

za mna - si babka roka. Akoze chapem plne dceru. Aspon tyzden by si jej s detmi vykryt mohla a co sa tyka tvojich planov s partnerom a kamaratkami - stale mas priestor travit volno aj s nimi a tito nie su odkazani na jul a august, mozes s nimi na dovolenku v juni ci septembri.

myslim si ze mat vnukov na tyzden - neubudlo by z teba a dcere by to pomohlo.

pribinak
14. júl 2024

Tak nie je to tvoja povinnosť, ale asi by som hľadala nejaký spôsob ako dcéru aspoň na pár dni odľahčiť

Nemáte nejaký sick day ako benefit? Alebo zober nejaké paragrafy

Ak potrebuje vykryť leto a nemá škôlku tak je to fakt ťažké

autor
14. júl 2024

@kaktusik007 zial, dovolenku si neviem vziat ani v juni ani v septembri, pracujem ako zdravotna sestra, plne sa dovolenkou prisposobujem lekarovi, ten dovolenku planuje na rok vopred.

autor
14. júl 2024

@medda_beda tiez to tak vidim. Moja dcera stale opakuje, ako vsetkym jej kamaratkam matky pomahaju, len zabudne opomenut, ze su to uz dochodkyne. V takom pripade je to samozrejme prirodzene strazit vnucata, ale minat tych par dni letnej dovolenky na vnucata, no neviem...

e3v3a3
14. júl 2024

Keby som pracujúca babka, svoju dovolenku miniem ako uznam za vhodne ja. Odkaz dcére, že ja mám dve male deti a nikdy si ich nikto neberie ani len na ten víkend. Jedna babka by to už zdravotne nedala a druha ma štýl života ako ty. Nevycitam jej to, svoje deti vychovala, nech trávi voľno teraz ako chce. Nehovorím, že by ma to občas nepotešilo, ale my sme ten prípad, že na jednej ruke spocitame koľkokrát sme boli s mužom za 6 rokov aspoň bez jedného dietata.

marianarem
14. júl 2024

Ja nie som babka, som zatial len mama, ale chapem ta, ze si potrebujes aj oddychnut, s malymi detmi oddych velmi nie je. Ja starych rodicov, teda mojich rodicov, beriem ako bonus. Ked si chcu maleho zobrat k sebe alebo prist k nemu, tak to vitam vsetkymi desiatimi, ale neberiem to ako ich povinnost, cakam skor, co navrhnu oni.

lunademonica
14. júl 2024

Nemusis minat dovolenky, aj babka moze ist na ocr, ale teda len ak chces.

anjelicek26
14. júl 2024

Dcera nech si zaplati nejaku studentku na opatrovanie, hotovo, je ich teraz v lete co hladaju brigadu az az. Ked potrebuje pomoct, mozes jej navrhnut, ze jej na tu opatrovatelku prispejes. Tyzden by som si vzala ako babka urcite - lebo chcem byt s nimi... ale nie ako lacny dozor cele leto...

medda_beda
14. júl 2024

Moja mama je veľmi ochotná aj bez požiadania a viem, že by vždy uprednostnila svoje deti pred svojimi záľubami, ale nemyslím si, že by bolo fér od nej žiadať niečo také pokiaľ by to nebola fakt výnimočná situácia a ak by aj odmietla tak by som sa na ňu nehnevala.Obetuje materstvu viac ako 30 rokov života.

autor
14. júl 2024

@lunademonica lekar by ma poslal kade lahsie, ak by som si na vnucata vzala ocr

11bodka11
14. júl 2024

Velmi smutne 🙁 Chúďa tvoja dcera.

autor
14. júl 2024

@anjelicek26 dufam, ze zartujete. Moja dcera aj moj zat su pracujuci ludia, dvom pracujucim ludom mam prispievat na opatrovatelku? Ako mlada vdova som sama vychovala 2 deti, nikto mi na nic neprispieval.

najstastnejsia
14. júl 2024

Myslím, že Tvoja dcéra zareagovala prehnane. Netvrdila by som, že si sebecká. Nie si ani povinná jej pomáhať. Máš svoj uhol pohľadu. Napíšem Ti pohľad z druhej strany. Mám 2 deti. Moja zlatá mama umrela, keď som bola v 7. mesiaci tehotenstva. Vedeli sme, že času nemá veľa. Jediné, čo si želala bolo, aby sa dožila prvorodeného vnuka. Vždy hovorila o tom, že by ho chcela (aspoň raz) držať v náručí. Nebolo jej to umožnené... Nedočkala sa. Píšem Ti to iba z toho dôvodu, aby si si možno utriedila myšlienky- vo vzťahu k vnúčatám. Ver, že i keď sú malé, každá náklonnosť, spoločne strávený čas, to všetko ich obohatí. To, že si môžeš vybrať, či s nimi budeš tráviť čas... To je veľký dar... Kamošky boli aj budú... Ale vnúčatká, tie Ťa potrebujú teraz. Každopádne, rozhodni sa srdcom. Dcére treba vysvetliť, že sebecké je aj to, keď neberie do úvahy Tvoje potreby. Čo ja by som dala za spoločnú zmrzlinu mojich detí s ich babkou...

anjelicek26
14. júl 2024

Autorka pisala som - ak potrebuje pomoct a nie, ze jej to mas zaplatit automaticky... ak to nepotrebuje, tak neprispievaj. Vela mladym ide aj o financie, ked nechcu platit dietatu opatrovatelku ci tabor a odpracu ho k babke... a nie ze nie...dva mesiace vykryt je proste narocne, to myslim bol od dcery skor taky vykryk do tmy, ze "jej nikto nepomaha a vsetkym kamoskam okolo ano"... my vychovavame 5 deti a tiez nam nikto nepomaha, ale ani to neocakavam... nikdy sme to nepotrebovali.

simca06022011
14. júl 2024

Moja mama pracuje a dcéru si berie keď tak na predĺžený víkend.. neberie si.dovolenku, ako szco také nemáa termíny nepustia.. bežne sa stávalo, ze dieťa s nou išlo do kancelárie... druha babka.si vnučku brala aj keď pracovala.
Na druhej strane je to frustrujúce pre.dceru vykryť cele.prazdniny, takže chápem ju. Proste musíte si urobiť tak aby vám.dobre bolo. Ja osobne, keby moja mama povedala, ze nie nebude sa v lete starat, ma plány s kamarátmi a partnerom, tak jej vnučku nedám a nechám ju, nech si teda užíva kamarátov. Aj inokedy.

lunademonica
14. júl 2024

Inak, my mame tiez pracujuce babky a v zivote by mi nenapadlo ich nutit strazit moje chore dieta pocas ich prace. Maximalne vy som sa ich s malou dusickou opytala, ci by nahodou nemohli.

pralinka86
14. júl 2024

To je vzdy také diskutabilné.. deti nemame, aby sa nam o ne druhi starali... No druhej strane je doba aka je, pracovná doba tiez nie je bohvieco mnohých pripadoch a ak nema extra financie na tabory za 200-300e tyzdenne, tak tazko hladat pomoc ..
Je skoro polovica prazdnin, ak chcela dcera vypomoc, asi ste sa mali o tomto porozprávať ovela ovela skor, dopredu dohodnut mozno dni, kedy by sa dalo, kedy nie, nech kazdy vie na com je.. a ci je to vobec mozne
Musia si to lepsie zorganizovať doma a hlavne nie na poslednú chvíľu
Mas svoj vek plus prácu, nie si povinna brat si dovolenku na vnucata, to nie je automatika, ktora sa ocakava. Je to vec dohody
Teraz uz zbytočne hadat sa...

lienka.7
14. júl 2024

@autorka ty budeš určite babka storočia 👌
Byt tvojou dcérou, keď ty budeš potrebovať pomoc, tiez ti poviem, že môžeš zabudnut, lebo ja mam svoje plány s rodinou.
Btw, a áno, moja mama mi aj ako pracujúca babka pomáhala, pokial som potrebovala, presne tak, ako aj jej pomáhali ešte vtedy pracujúce babky. A predstav si, dokonca sa dohodli, ktorá si kedy kvôli mne vezme dovolenku, aby jej pomohli vykryť prázdniny. To je co? Mimochodom, o obe som sa s láskou aj ja starala, keď už boli chore a nevladali, a spolu sme spomínali na to, aké to bolo, keď sme spolu piekli buchty alebo sa kúpali v jazere. Sú to moje najkrajšie spomienky z detstva. A pokiaľ budem aspoň trošku schopná, budem pomáhať mojim dcéram raz aj ja.

11bodka11
14. júl 2024

Potom ked budes nevladna nech sa o teba postaraju kamaratky 😀

gaborka28
14. júl 2024

Asi budem mat iný názor ako väčšina, ale ja ti rozumiem a súhlasím s tebou. Mam dvoch synov, pracujúcu maminu (vlastne oboch rodičov) a mne samej je extrémne proti srsti pchať jej deti s tým, že sa na ňu spolieham, lebo by mala… prečo? Pretože viem, že to ma ako pracujúca žena pred 60 pomerne náročné (robí ako opatrovateľka) a ta energia, ktorú mala ešte 15 rokov dozadu, je niekde celkom inde. Samozrejme, sama si ich pýta a aj mna sa pýta, kedy a či potrebujem strazenie cez leto. A na dvoch troch dňoch pocas leta sa dohodneme, ale tak, že je to pre ňu spestrenie, nie “musis, lebo si babka a iné babky to robia”. Práveže sa snažím mamine vysvetlit, nech si konecne to zaslúžene volno snaží uzit aj sama za seba. Cely život sa starala o nás, všetko nám prisposobovala, tak si to zaslúži. Deti som chcela ja a tak sa snažím v maximálnej možnej miere tomu prisposobit - okrem toho majú aj otca. Byt s babkou a dedkom ma byt odmena, nie “nutnost, lebo ja nemam ako vykryť pracu”. Kedysi to bolo inak, sama som trávila kopu prázdnin u babky, ale babka bola od 50 na dôchodku. Moja mamina po 50 naťahuje ležiacu pani a po praci je rada, že je rada. Svedomie by mi nedovolilo sa na ňu urazat, že nie je k dispozicii, lebo ja to potrebujem a ja som si to zmyslela…

A teda ak sa majú deti s rodičmi rozprávať o strážení vnúčat, asi by to malo mat trosku inú úroveň ako musis byt k dispozicii presne vtedy, lebo ja som to povedala. Sama pises, že s vnukmi travis veľa času a tak tie pocastovania diskutujúcich, aka budes babka storočia, nie sú na mieste. A pardon? Keď bude babka nevládna, majú sa na ňu vykaslat?? Tuším, že to máte nejake pomylene - veď autorka svoje deti vychovala, prečo by sa mali na ňu vykaslat? či? 🙈

betulinka1
14. júl 2024

Nie urcite by si dedo celu dovolenku neminul na leto. V lete mi otec berie maleho k moru, tam idu na 12 dni, Cize asi 8 dni dovolenka a v zime na 5 dni lyzovat. Ale to brava tak, ze predĺžené vikendy. Ja som vdacna aj keby to bol len tyzden v lete. Vobec za tym netrap a dcera si musi uvedomit, ze este pracujes, mas svoj vek a aj ty si musis oddýchnut podla seba.

autor
14. júl 2024

@11bodka11
@lienka.7 damy, ja som svoje dve deti vychovala od utleho detstva sama. Dcera mala 9 mesiacov, syn 4 roky, ked ich otec a moj manzel tragicky zahynul. Svokra bola davno po smrti a moja mama tazko fyzicky pracovala a okrem toho mala doma 2 male deti. Nikto mi s detmi nepomahal, ani fyzicky, ani financne. Ak budem raz potrebovat pomoc a dcera mi ju odmietne, rada jej pripomeniem, kto sa o nu od narodenia staral a vdaka komu vystudovala. Mate to velmi pomylene.

11bodka11
14. júl 2024

Ty si ako moja svokra. Pomoc nula bodov. A potom bude vyplakavat ze tam nechodime.

mirkam3
14. júl 2024

Nemyslím si, že si sebecka, nechápem postoje niektorých matiek tuto (cakam, kedy niekto navrhne, že ber na dovolenku aj vnúčatá).
Máš právo oddýchnuť si na tých pár dni v roku ako každý z nás. Ja byt pracujúca babka, tiež vysvetlím dcére, že teraz sa mi to jednoducho nehodí, ak by som nemala žiadne plány tak Ok, ale nerušila by som nic (a mimochodom, vela matiek tu na MK nie je ochotná zrušiť ani svoju vlastnú dovolenku a dotrepe sa na nu s dieťaťom s horúčkami/kiahňami, ale cudzie by zrušili bez mihnutia oka 😎😉).
Obaja rodičia pracujú, môžu využil opatrovaľtelku, denny tábor, atd.alebo nech idú aj na tu OČR, na ktorú tu zase raz niekto posielal teba.

lienka.7
14. júl 2024

@autorka aha, tak preto, že tebe nikto nepomahal, nepomozes ani ty, ze? Gratulujem ti. Uprimne? Viac by som ti vnukov ani nedala.
A dcera vyštudovala najmä vďaka sebe, predpokladám, že ty si za ňu do školy nechodila a skúšky nerobila, ze? Raz by ma moja mama skúsila takto "vydierat'", bolo by to to posledne co by mi povedala, tomu ver. Ale na rozdiel od teba by mi to ona NIKDY nepovedala, vies. A nezabudni, karma je zdarma. Venuj sa kamarátkam a priateľovi (ten ako vidím nema problém sa postarať, co?)

autor
14. júl 2024

@11bodka11 opakovane a dost zrozumitelne som opisala, kolko sa vnukom venujem a travim s nimi cas. Bezne pocas roka, aj teraz cez prazdniny.

babulkomale
14. júl 2024

@anjelicek26 😂😂😂 prispeje na opatrovatelku? Babka?.

som_realistka
14. júl 2024

nechápem prečo autorku titulujete "babkou roka". A tie narážky, keď budeš potrebovať pomoc, tak nech jej pomôžu kamarátky. Po prvé, svoje deti vychovala, pomôcť jej majú deti a nie za to, že sa bude starať o vnúčatá. Po druhé, stále pracuje, nie popri dôchodku, ale ešte nemá dôchodkový vek. Po tretie, pracuje ako zdravotná sestra, takže si nemôže vziať dovolenku kedy chce, a práca je tiež náročná. A po tretie, vnúčatám sa venuje aj ona, nie je to o tom, že sa nezaujíma. Má už svoj vek, a dovolenku potrebuje na zotavenie sa, nemá 30. Okrem toho, nemajú rodičia starajúci sa o dieťa do urč veku o 5 dní dovolenky viac? jeden 25 druhý 25, a okrem toho, ak je škôlka zavretá, tak si myslím môžu čerpať aj OČR. Určite je tu veľa žien, ktoré takéto vymoženosti nemali a museli si poradiť aj bez starých rodičov. Tu na MK sa mi niekedy zdá, že staré mamy do 60 rokov, ktoré si museli poradiť s detmi samé s mužmi a nemali takéto vymoženosti, teraz musia riešiť prázdniny vnukov, lebo keď nie, tak sa o ne nikto nepostará, keď bude treba. A viete čo, vo svojom okolí vidím, že mnoho babiek, ktoré sa išli roztrhať, aj tak nemajú podporu rodiny.

autor
14. júl 2024

@lienka.7 skuste citat, co som pisala. Minimalne raz mesacne pocas celeho roka mam vnukov cely vikend na chalupe. To je podla vas nic? Dceru nijako nevydieram, vy ste tu surovo napisali, ze ak ja budem potrebovat pomoc, nech mi dcera nepomoze, pretoze nechcem strazit vnukov. To je podla vas v poriadku? Podmienovat pomoc rodicom tym, ci rodicia pomahaju s vnucatami? Nieco nove som sa dozvedela. Svojej mame bezpodmienecne pomaham, aj ked moje deti nikdy nestrazila. Som jej vdacna za to najcennejsie, ze mi dala zivot.