Stráženie deti 15-ročnou švagrinou

18. júl 2024

Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.

A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.

akinomel
18. júl 2024

Nenašla by sa ochotná suseda, ktorá nemá nikoho, alebo má čas a záujem? Kamošky by nepomohli občas? S manželom by to bolo vhodné odkomunikovať, inak si privodíš nedajbože zdravotné problémy a potom sa kto postará?

autor
18. júl 2024

@akinomel v okolí nemám naozaj nikoho kto by mi pomohol s deťmi.

anjelicek26
18. júl 2024

Problem nie je v svagrinej, ale v 4 malych deťoch a vymysel pri tom stavať dom a otvarat obchod.. ale to vieš aj sama. Ze si 15 rocna zaba chce zarobit a nerobit z lásky k blížnemu XY hodín stráženie 4roch deti je pochopitelne. To vôbec nerieš, ona ma pravdu. Aké to má riešenie? Absolútne žiadne. Asi len neotvarat obchod,ked nestíhaš ani jest. Úprimne a vážne. Mame 5 deti,viem,aká je to makacka, kým sú malé. Nejde všetko naraz.

autor
18. júl 2024

@anjelicek26 4 brigády som jej vybavila s nástupom ihneď pred letom. Povedala mi ze ona nebude chodiť nikde, pritom stále omielala brigádu.

dadka1997
18. júl 2024

Ale problem nie je v svagrinej .. prečo by malo niesť vinu dieťa? Ona ma prazdniny a urcite sa nebude tebe prispôsobovat, prepáč, ani ja by som zadarmo nič nešla robit, preco jej brat v 15 detstvo, ktore si este moze travit ako ona chce.. vy ste si narobili 4 deti, to vam tiez nikto nevycíta ale kde si mala rozum ? Este k tomu stávate dom, ok to je pekne, ale vidim ze muzovi je vsetko ukradnute a berie ta ako samozrejmosť, treba si nastavit hranice v prvom rade s nim .. dostávať treba dom, popritom sa postarať o deti a bohužiaľ obchod nech počká, alebo si najst ozajstnu opatrovateľku k deťom...

autor
18. júl 2024

@dadka1997 píšete ako keby mala švagriná baviť deti 24 hodín vkuse. Zavolám jej 2 max 3x do týždňa na hodinu. Ona aj tak len sedí doma na mobile.

krkavcia_mater
18. júl 2024

Nechat 4 deti na krku 15 rocnej pubertiacke nie je zodpovedne. Ešte tak jedno.. ale určite nie 4 🫢
Ona ma svoj život. Nemusí chodiť strážiť deti nikomu. Dajte ich do jasieľ alebo do školky, využite prímestskŕ tábory..

pribinak
18. júl 2024

Zbytočne sa hneváš na svagrinu, to je 15 ročná dievčinka

Tu sa môžeš hnevať na seba a muža. 4 malé decka strážiť? Kašle ti na tvoju oizzu či burger.
Nájdi si opatrovateľku, nirmalne si ju záplat. Zadarmo strážiť 4 deri? Srandujes ???

Muž stavia dom, to je makačka. Zrus cely obchod, to je privela veci naraz. Veď si nevieš zorganizovať ani večeru

autor
18. júl 2024

Viete, no ona si predstavovala ze ju posadím do obchodu za pokladňu a zhrabne si všetky zarobené peniaze. Keď som jej povedala ze nech na to zabudne tak od vtedy začala byť taká že pýta peniaze za všetko. Myslím ze je to aj tým ze je najmladšia a svokrovci jej dávajú aj stovky eur na handry a kadečo.

autor
18. júl 2024

@pribinak kde si sa dočítala ze muž stavia dom? Pizzu alebo burger si pýtala sama. Prosím nepíš to čo nieje pravda a čo si len ty myslíš

klementinka58
18. júl 2024

Brigadovat moze myslim, ze az od 16stich a peniaze na starosti moze mat az od 18stich cize kasa aspon v Bille tak vraveli, ked sa pytal syn na brigadu

sissy27
18. júl 2024

1. je normalne platit za strazenie deti aj ked je to len 15r svagrina. Ale to by som naozaj vyzadovala, aby ich vedela aj prebalit, aj nakrmit, aj zabavit a 4 deti sa mi zda na 15r az prilis, to by som si netrufla jej zverit.
2. Svagrina nie je povinna mat brigadu, ale ani vy nie ste povinni platit ju za to, co ona chce. Inak ked jej davaju stovky €€, tak naco jej je brigada, ktoru vlastne nechce?
3. Utried si priority - 4 deti, stavba domu, podnikanie a muz, ktory nehne prstom, je velmi zla kombinacia.
4. Vazne ste objednali 1 pizzu pre 6 ludi a ty si sklamana, ze nevyslo na kazdeho? Nezduvala by som sa, ale rovno to muzovi oplieskala o hlavu, ze nad cim rozmyslal, ked objednaval.
5. Panko necha vsetko na tebe a este vyzaduje teply obed? No ani nahodou…
Na obchod sa teraz vykasli, deti su priorita, este minimalne 6 tyzdnov kym zacne skolka / skola, potom stavba domu, obchod by som odlozila a rovnako tak muzove obedy a vecere - bud sa postara alebo bude hladny.

malasandrika
18. júl 2024

Problém nie je švagriná, ale Tvoj manžel, najprv si urob poriadky s ním.

babalenka
18. júl 2024

Buď predať dom alebo obchod. Keď nestíhaš pri 4 deťoch od niecoho treba upustiť. Kto bude v obchode keď bude hotový?kto prišiel s tým , že obchod? a švagriná má pravdu dnes nič nieje zadarmo.ja ešte som ešte aj rodičom.platila keď boli na prázdninách. Hnevali sa síce . A muža treba zapojiť k deťom sú aj jeho .unavený ste obaja

anjelicek26
18. júl 2024

Ona ma len 15 rokov, daj jej fakt pokoj. Ona za vasu situáciu nemôže a ma jednoducho prazdniny. To,ako jej rodicia hospodaria s peniazmi a koľko jej dávajú vreckové je len ich rozhodnutie.

Ako píše kocka vyššie,unavený ste obaja s manželom, ale ze ste to nevideli dopredu a pustili sa do 3 obrovskych projektov naraz🫣🫣Zastav aspoň projekt obchod na par rokov, nemáte na to čas a finančné je to urcite tiež natesno.

pukina
18. júl 2024

Nevybijaj si svoju frustraciu na chudati dievcati. Ved to nie je tvoja starost, ze sa jej nechce robit, nie je to tvoja dcera. Nalozila si si toho na seba vela, bud sa s manzelom otvorene porozpravas o situacii alebo si nechas nadalej skakat po hlave. Ine riesenie nie je.

letfenixa
18. júl 2024

@malasandrika nielen manžel, ale aj sama @autorka.

szdan
18. júl 2024

Ja mám 4 deti. Keď boli malé, ja by som ich teda odvahu 15ročnej, ktorá evidentne ani bohvieaký vzťah k deťom nemá, strážiť veru nedala zadarmo ani za peniaze. A už vôbec nie takto nasilu.
Zato tvoj muž je dospelý otec 4 detí a to ako sa on správa je des, s ním by si to mala riešiť a nie s 15ročnou švagrinou.

som_realistka
18. júl 2024

Ako malé máš deti? Podľa opisu veľmi malé. Dom možno staviate na kľúč, ale aj tak musíš dozorovat, ale 4male deti, otvárať obchod, a muž očakáva teply obed, no treba to zmaturovať inak. A 15 ročná švagriná, máš úplne obyčajnú normalnu pubertiacku svagrinu, nie roztlieskavacku z amerického filmu pre pubertuakov, ktorá zvládne 4 deti ľavou zadnou.😄

stanulienkat
18. júl 2024

Manzela hanba nefacka, ze necha vsetko na teba?

drahomirrra
18. júl 2024

Este viac si toho na seba nalozte, autorka. Aby si si potom zlost mohla vybit na 15 rocnom decku.
“Musis” mat navarene, lebo muz chodi jest domov? Taku este nehrali, donasky funguju. Musis riesit obchod? To by som stopla uplne. 4 deti a dnesna doba… k tomu sa ti radsej ani nevyjadrim.

irusa
18. júl 2024

Ja neviem.... urobíš štyri deti a potom sa stazujes...veď sami ste si to tak zariadili...a budem asi hnusná...nie je povinnosťou 15 ročnej strážiť Vám deti...ako si si zariadila, tak máš...

0silvia0
18. júl 2024

fakt nerozumiem, prečo tu riešiš švagrinú, že chce za stráženie peniaze, že nechce brigádu atď. Nie je to tvoje decko, nerieš. Má prázdniny, aj keby ležala v posteli 24/7 je to jej život a ona má svojich rodičov, tí ju majú riešť. Ona vôbec nie je povinná sa bavkať s tvojimi deťmi ani zadarmo, ani za peniaze, ani za burgre.
Ty si rieš muža, ktorý objedná 1 kus pizze a s tebou sa nepodelí a nepriloží ruku k dielu.

drahomirrra
18. júl 2024

@stanulienkat To su taki chlapi, poznam takych. Ja staviam dom, kto je vaaac. A este maju pocit, ze robia vsetko.

hylary
18. júl 2024

Urobte si piate.. takto to dopadne keď v dvojici ani jeden nepoužíva rozum.. ako ženy písali tu sa nedá poradiť už nič.. jedine seknut s obchodom a muž láskavo nech obeduje v meste.. že ty si nejedla, jeho očividne netrápi, ale teba to trapit má, že či má on obed? Spamätaj sa preboha ziveho, aby nebolo neskoro....

dota6
18. júl 2024

Ahoj, švagrinú by som vôbec neriešila. Zistila si a teraz už vieš, že to s ňou nemá zmysel. Takže určite opatrovateľka. Rozhoď siete a hľadaj. Viem, že to nechceš, ale z toho čo píšeš, je cítiť silný vnútorný hnev a únavu a z toho všetkého ťa dostane.... Opatrovateľka.
Viem, píšeš, že na občas na pár hodín. Ale, ako poznám z rodiny, je to realna situácia (len v zahraničí) tiež najprv len na pár hodín a teraz? Chodí k ním pravidelne aby si tá mamka oddýchla 😇 lebo manžel je preč, ďaleko a takto ma tá matka "nanny" a nemá tie stresy ako ty. Nevie si ju vynachváliť. Buď tvoje zdravie psychické a fyzické alebo opatrovateľka. Švagriná s tým nemá nič spoločné. Len ty, tvoj muž, deti a čo ste si naložili na plecia.

dadka1997
18. júl 2024

@autorka A pride ti zodpovedné dat 4 deti len tak mladej žabe, ktora o detoch nema ani paru a nema ani k nim vztah? Su to tvoje deti, vedela si do coho ideš.. su na tvoju zodpovednosť.. nechaprem preco namiesto svojho otrasneho a nespolahliveho muza, píšeš o svojej svagrinej... tam si hľaď na to, čo máš doma, vies.. je lahke si narobit deti, ale postarat sa je uz tazke... absolutne ti nezazlievam aka si ty matka, lebo snažíš sa aj nadmieru svojich sil ale toto ti vyhovuje ?a muzovi oovedat a dosť, nechala by som mu deti pekne doma nech sa postara a isla by som na welness, co si o sebe myslí, čo on je ako? Pride z roboty a chce mat klud a ty ho mas mat kedy ? Treba rozmýšľať

lucia147852
18. júl 2024

Ale problem není švagriná.... Problém je to ako ste si zariadili. Švagriná je typická puberta. Ja by som jej 4 deti ani náhodou nezverila, to je dosť aj pre dospelého čo nemá skúsenosti s toľko deťmi. Musíte si usporiadať priority. Úprimne keď ste sa takto rozhodli, tak zamakať alebo niekoho zaplatiť. A viem že o tom není téma ale 1 pizza pre 6 ľudí? Aspoň 3 ste mali objednať a nie tu plakať na mk

akinomel
18. júl 2024

Tak tu podľa mňa zmierni napätie to, že si nájdeš chvíľu, usporiadaš myšlienky a priority. Nepotrebné vylúčiš a nejako to zvládnuť musíš. Držím palce.

misiak7777
18. júl 2024

Už na tej pizzi je vidno, že neviete rozmýšľať a plánovať...