Strachom týrané deti

monuska112
21. feb 2022

Dobrý deň, som tu nová. občas pokukujem po tejto stránke a dnes mi nedalo a po tom čo som čítala som sa musela prihlásiť. išlo o fotky zo steny, kde pisala mamička ako videla vylepiť facku oteckom sedem ročnému dievčatku, na čo jej ďalšie mamičky písali o svojich zážitkoch - rovnako príšerných a odporúčali nestarať sa. tak takto teda nie milé dámy! ak vidíte, že dieťa potrebuje pomoc, pomôžte mu.
ak sa len nečinne prizeráte, agresor (v tomto prípade otecko) to vníma ako súhlas s danou situáciou. videla som aj názory, že drž sa stranou aby si aj ty neschytala. ano to je u takýchto typov možné, preto to treba spraviť takticky:
ponúknite agresorovi pomoc, ale tak, že sa postavíte na stranu dieťaťa (obete).
spýtajte sa napríklad môžem vám nejako pomôcť? všimla som si že nezvládate situáciu potrebujete pomoc? ale stojte pri tom za dieťaťom. takýmto postojom prerušíte agresiu, ukážete že správanie agresora nieje v poriadku, agresor možno bude aj prekvapený, určite si to dodatočne nevybije na dieťaťi. rovnako to platí ak ste svedkami akejkoľvek inej šikany.
toto sú veci ktoré treba riešiť, tak sa netvárme že ich nevidíme ďakujem

vler
21. feb 2022

agresor si to urcite vybije na dietati hned ako to bude mozne. Ale suhlasim s tym ze tvarit sa, ze sa nic nedeje je zly postup

monuska112
autor
21. feb 2022

@vler ak ho nenastves, ale ponuknes mu pomoc, nema si co vybijat 🙂

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea_prestastna
21. feb 2022

@monuska112 suhlasim ze to nieje spravne ale ty si asi este nedostala od niekoho na usta ze? Ja som videla uz dost dementov aj na Ceste co vytiahol zenu z auta lebo mu trubila a dostala na papulu, mala som sa jej zastat? Ci to myslis ze len deti potrebuju ochranu? Prajem ti nech co najviac agresorov zastavis ale zial ja budem z dialky volat policajtov kedze zijeme na svk a poznam system

monuska112
autor
21. feb 2022

@cocolino234 ak dodatocne zavolas pomoc, aj to je pomoc. hlavne to prosim neignorujme

monuska112
autor
21. feb 2022

@andrea_prestastna zavolat policiu je tiez riesenie. reagovala som ale na akutne situacie, ked clovek je v strese, nevie co ma robit, toto je moznost - okamzite zastavenie situacie. prosim neignorujme to, deti maju vacsi strach ako my.

petamich
21. feb 2022

@monuska112 vsimla som si, ze nezvladate situaciu? naozaj ti toto pride ako dobra fraza, ktoru v danej situacii pouzit?

suhlasim, ze ignorovat a nestarat sa nie je riesenie ale uprimne v prvom rade by som chranila seba - aj ja mam doma rodinu, takze mozno to znie sebecky ale tiez by som sa uplne "nehodila" do centra diania a zavolala policiu alebo oslovila nejakeho okoloiduceho chlapa a obzvlast, ked som terat 90% casu vonku s malym babatkom

andrea_prestastna
21. feb 2022

@monuska112 z mojich zazitkov by mi 90% rodicov povedalo Nestaraj sa cize mozem mat hlasok aj ako myska viem co ma caka ale mna to vzdy mrzi ked sa deti bojia viac ma ale mrzi ked vidim matky a miesto toho aby sa hrali s detmi ma ihrisku sedia a drzia mobil to iste aj v obchode decko sa hadze o zem a matka kuka do mobilu cize treba zacat hlavne robit osvetu s tymto co uz je ale neskro kedze kazda z nich zije len na socialnej sieti a nic ich nezaujima

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vler
21. feb 2022

@monuska112 si totalne naivna. Ako takeho cloveka nastves tym ze sa do toho co robi zamiesas, urcite si to vybije na dietati hned ako to bude mozne

kristina284
21. feb 2022

@monuska112 súhlasím, že nie je v poriadku ignorovať takéto situácie. Ale myslím si, že keby prídem za nejakým agresorom s otázkou "všimla som si, že nezvládate situáciu, potrebujete pomoc?" tak ho to ešte viac vyprovokuje, že si cudzí človek dovolí z neho robiť neschopného ešte pred dieťaťom, ktoré on šiel "spravodlivo vytrestať ", a tak buď vytne jednu aj mne, alebo si to to chúďa dieťa odnesie ešte viac, keďže by z toho automaticky vinil dieťa, a nie svoju vymletú hlavu..

acrobaleno
21. feb 2022

Nejdem obhajovat ziadneho agresora, ale predstav si situaciu. Male dieta, od rana robi prieky, ty sa snazis ako najlepsie a v obchode ti spravi obrovsku scenu a tebe prasknu nervy. A v takom rozpolozeni…hanba, hnev, lutost…decko reve ako by ho rezali, ti dojde zenska a sladkym hlaskom povie “vidim, ze nezvladate situaciu”. Mne by odj*balo dekel.
Co sa tyka situacii medzi dospelymi…to je zlozitejsie. 99% sa to vypomsti voci dobremu smaritanovi.

betulinka1
21. feb 2022

@monuska112 vies ono to nie je take lahke. Ja nie som za bitku ale proste niekedy ma po dllllhom case dokaze maly tak natahovat, ze ked uz je moja únava a nervozita na krajíčku, mozem reagovat capnutim po zadku z minimálneho podnetu. Cize ak by niekto videl, ze blacim na dieta (to skor ako bitka) alebo mu dam jednu po zadku alebo ho chytím za ruku a stiahnem do auta, tak by sa mu mohlo zdať, ze dieta tyram. Lebo videl jednu malu situaciu na ktoru som nevhodne reagovala ale nevidel tych milion pred tym, ktore tomu predchádzali. A potom su ine situacie, kedy by som dietatu vypálila facku, keby mi nadávalo, bolo vulgárne alebo by si dovolilo mi povedat nieco dost nevhodne. Cize z jednej situacie sa neda zistit ci je dieta týrané alebo je to náhodná situacia. A dalsia vec, ak skutočného tyrana upozornite na ulici, ze sa sprava k svojmu dietatu nevhodne, verte tomu, ze si to dieta odnesie este raz za zavretými dverami doma.

thereisabear
21. feb 2022

Predstavuješ si to veľmi idealisticky. Určite sa chlap po tvojej ponuke pomôcť (ako mu chceš vlastne pomôcť?) nad sebou zamyslí, hlboko oľutuje a už nikdy to neurobí... Človek, čo na verejnosti ubližuje deťom nemá žiadne hranice. Skôr ho to ešte viac naštartuje a pošle ťa pri tom niekam, ak to teda aj ty neschytáš. Jedine volať políciu. Jedine blízke okolie (učiteľka, susedia) by mohli pomôcť tým, že to nahlásia.

gleep1
21. feb 2022

Dať facku je tyranie? Ja nie som za fyzické tresty sle keby vidím niekoho dať dieťaťu facku tak by som ho za tyrana nepovažovala- bol by to človek čo podľa mna používa výchovnú metódu s ktorou sa nestotožňujem. Tak isto sú v našom zákone povolené primerane fyzické tresty, takze ak to rodic považuje za primerane, dieťa nemá trvale následky a pravidelne modriny a podobne, tak to rodic (bohužiaľ) môže robiť.
Napríklad ja som raz stala na prechode pre chodcov a isla matka s cca 3 ročnou dcerkou z kníhkupectvá a zastavili sa pri mne na prechode. Dievčatku spadla kniha na zem a mama po nej začala vrestat že nová kniha a uz ju váľa po zemi a že uz jej nikdy žiadnu nekúpi a tresla jej po zadku. Dievčatko tam plakalo a ja som si k nej vtedy čupla a vravela “jej ty máš novú knižočku? Sama si si ju vybrala? (Áno) tu si budeš s maminkou ale rada citat. Trosku je teraz zaprášena, nabudúce si dáš väčší pozor, že? (Áno) aj moja dcérka rada číta knižky a tiež je malička a často jej spadnú na zem. Neboj sa, to sa stava. Aj tvojej maminke občas niečo spadne na zem. Keď jej niečo spadne tak jej Pomôžeš to zdvihnúť, však? (Áno) a uz si budeš dávať väčší pozor, že? (Áno) to som rada.
S mamickou som sa vôbec nebavila a nepovedala ani pol slova. Vôbec mi nešlo o matku, zaujimalo ma dievcarko s jej city. Pekne sa upokojila a mylsim si že aj jej mama. Netreba reagovať na “agresora”. Podľa mna je lepšie ísť im príkladom- a teda ukázať ako sa da situácia zvládnuť lepšie. Proste byt vzorom. Bud si niečo ten človek zoberie alebo nie. Ale fakt netreba takého cloveka považovať za tyrana a nebodaj volať políciu.

larisalarisa
21. feb 2022

myslím, že všetci veľkí ľudia, vizionári, možno i matka Tereza čelili presne takýmto reakciám. Takže za mňa, burcujte a ak sa aspoň jedna z nás chytí budem rada.

martul
21. feb 2022

@monuska112 jasné a spákruky dostanem aj ja.

amanta5
21. feb 2022

@monuska112 Nuž, nikdy som nebola v takej situácii. Ale myslím, že by som zasiahla. Mám doma dve deti, a prave preto by som sa nemohla tváriť že nevidím keď njekto bije dieťa (teraz nehovorím o capnutí po zadku). Ak by som náhodou dostala aj ja po papuli, o to väčší dôvod aby to polícia doriešila a nenechala len tak 'b rodine'.
Nemám rada výrok 'Čo ta nepáli, nehas', nesúhlasím s tým. Ak je agresorovi jedno i to že to je verejné a nikto nijak nezasiahne, je to preňho signál, že si môže ozaj robiť hocičo.
Nehovorím, že by som vždy šla vlastným telom, moja rekacia záležala od konkrétnej situácie akej by som bola účastná.

monuska112
autor
21. feb 2022

takto. na zaciatok musim upresnit ze nerozpravam o capnuti po zadku alebo normálnej vyprovokovanej facke v puberte. hovorim o zazitkoch podobných k tejto téme: https://www.modrykonik.sk/blog/hygienka/ môžte nahliadnuť. kde je zjavné, že dieťa je ustráchané, týrané. správny postreh (od uzivatelky): ak sa niečo takéto deje už vonku pred očami cudzích ľudí, doma to musí byť horor. a možno fráza všimla som si že nezvládate situáciu nebol dobrý príklad. stačí sa spýtať nepotrebujete pomôcť? ale musím povedať že nikto neni povinný do toho vstupovať. niekto zavolá pomoc, niekto policiu a je to vporiadku. z temy ktoru som ale uverejnila vyššie zjavne vyplýva, že ľudia ak sú svedkami takejto situacie ostanú v šoku a sami nevedia ako reagovať. vlastne pre nich bol aj venovaný tento príspevok, ako jedna z možností pri akútnych situáciách nie ako nátlak aby ste robili niečo, o čom nieste presvedčené. predsa dúfam že si to prečíta čo najviac ľudí a ak sa nájdu dvaja, ktorí najbližšie podobnú situáciu neodignorujú budem rada.

betulinka1
21. feb 2022

@monuska112 precitala som si to ale aj tak by nic nevyriešila ak by sa ozvala. Jedina cesta je zistit mena a dat podnet na socialku.

janage
21. feb 2022

Reálne ak nevieš meno, adresu, ako chceš nahlásiť polícii, sociálne jednu facku(neschvalujem). Ja som raz volala hliadku, kým sa dotrepali hádam aj 15 min.to trvalo. To isté sanitka k odpadnutemu, z ktorého sa vykľul narkoman, kým prišli, milý dotyčný sa prebral, posadil a odkracal. Ani ho nenašli. Ešte som skoro dostala pucung za zbytočný výjazd.
Ak ide o situáciu s neznámymi je ťažko riešiteľná.
Reálne ťa blbec čo bezdôvodne tresne dieťaťu pošle v najlepšom niekam, v najhoršom bude mať tvoje dieťa riadnu traumu z vašej potycky, že cudzi ujo zbil mamu. Stačí keď uvali tiež jednu takú, že stena jej dá druhú alebo vulgárne vypadá.

@monuska112 zažila si ty reálne takú situáciu? Lebo ja nikdy nezabudnem ako sa moje vystrasené deti spamätávali dosť dlho z takej veľmi podobnej situácie. Keď niekto niekoho upozornil a výsledkom bola presne potycka pred očami detí. Už prd bolo platné, že polícia prišla x minút po. Aj prd s prepáčením vyriešili. Akurát nás to stalo čas a nervy.

monuska112
autor
21. feb 2022

@janage mozes to neriesit aj nabuduce. ako som spominala vyssie, prispevok bol urceny pre tych, ktori to ignorovat nechcu. a nezabudajme ze kto chce hlada cestu.

mamamoni
21. feb 2022

A ja mám zase takú povahu,že sa ozvem....Bola som už v takýchto situáciach, aj na policii som skončila,kvôli tomu,že idiot mlátil manželku pred obchoďákom ,a my sme sa netvárili,že to nevidíme,ale skopali sme ho riadne....aj chlapčeka z vedľajšeho panelaka som už mala doma,keď ho matka na ihrisku zmlátila jak žito,a povedala som jej jasne, že jej ho nedám,ostane u mňa pokiaľ sa nespamätá....Ja sa nebojím, nemám problém ani na ožratého zvýšiť hlas a poslať ho niekam .... Ak by som bola svedkom tejto konkrétnej situácie s dievčatkom, tak tatkovi by okamžite pristal na hlave môj 10kilový zväzok kľúčov (samozrejme potom by som sa ospravedlnila že mi omylom ,,spadli") ....

monuska112
autor
21. feb 2022

@mamamoni toto je akcna zena 👏 ale poviem pravdu hadzat kluce by som sa aj ja bala 🙂

mamamoni
21. feb 2022

@monuska112 nie som odporca fyz. trestov, ak si dieťa koleduje nech dostane na zadok,ale nie udriet dieťa do hlavy (áno aj tvár považujem za časť hlavy) a ešte na verejnosti? To si neuvedomuje, že aj to 7r dieťa môže pociťovať nejakú hanbu? Veď mu tým ubližuje aj psychicky

janage
21. feb 2022

@monuska112 ja som to práve riešila. Len výsledok bol zlý.
Hovorím o tom, či si to ty niekedy riešila reálne. Nie, že si predstavuješ, čo by si povedala, urobila a zvlášť v prítomnosti tvojich detí.
Lebo tvoja rada bola za mňa proste mimo reality aj keď s dobrým úmyslom.

zuzahajdulka
21. feb 2022

@monuska112 , kiez by bolo viac takych vnimavych a nesebeckych zien ako vy. Vacsina odpovedi sa tu nesie v duchu "no este ze co, zastarat sa. Snad mi nestoji nejake cudzie decko za to, aby na mna nebodaj agresor zakrical, alebo mi jednu vylepil. Radsej nech kludne mlati to decko aj nadalej". Otrasne. Uplne s vami suhlasim, clovek predsa nemoze nechat trpiet nevinne male deti. A btw, nejde nahodou o trestny cin? Pravne to neovladam, ale keby niekto mlatil zenu v parku, asi by bolo kazdemu prirodzene zavolat na pomoc policiu. Ale ked mlati "len" decko, to moze. Je mi na grc z takychto bezcitnych ludi, ak nezasiahnu, su na rovnakej moralnej urovni ako agresor

laila22
21. feb 2022

@monuska112 moja dcéra vystúpila na zastávke. Mala vtedy 13 rokov. Na zastávke sedel párik muž a žena. Chlap bol opitý a nadával žene, že ju zabije. Dcéra prešla cez cestu a zavolala na ,,pánka,, policajtov. Potom volala mne, že nech prídem po ňu, lebo bola vystrašená z toho chlapa aj z tej situácie. Bola som na ňu hrdá. Nie je zvyknutá na také ,,divadlo,, ani hádky.

zuzanna33
21. feb 2022

@vler Výborná reakcia pani alebo slečna očividne nemá absolútne skúsenosti s takým typom ľudí! Ja som v podobnej situácií bola a aj žila takže viem o čom píšem ak sa jedná o cudzieho človeka NIKDY nebude to dieťa v bezpečí tým že sa zavolá polícia sa nevyrieši vôbec nič! Bez dôkazov a bohužiaľ facka je smiešna vec či je to dieťa to nikoho nezaujíma svoj trest dostane za vás doma! A sociálka ?! Rovnako spíšu sa papiere keď vôbec zistíte meno a údaje o agresorovi...ale konečný výsledok NULA. Svet nespasíte ani ľudia sa nezmenia vašim prístupom ale ak sa vám bude lepšie zaspávať že ste sa ozvali tak nech sa páči...!A mimochodom reakcia agresora bude len jedna pošle vás viete kam...

gleep1
21. feb 2022

Tak ja som asi mimo, ale ja nevidím veľký rozdiel v “dať po zadku” a dať pohlavok alebo facku. Beriem to tak, že kto dáva malému dieťaťu po zadku, neskôr mu bude dávať pohlavky a facky. Lebo 10 ročne deti sa už asi nebijú po zadku, či?
A tým pádom fakt vidím minimálny rozdiel medzi rodicom ktorého vidím dať facku a vidím ho ako rovnakého agresora ako toho, čo dá po zadku. Ale už dávno som si všimla že iné mamičky tu na koniku vidia obrovsky rozdiel medzi fackou a danim po zadku. A tým pádom keď vidím dať rodiča “len” facku nepovažujem ho hneď za agresora lebo to by som musela považovať každého druhého rodiča, zeda všetkých tých čo používajú fyzické tresty. A asi nebudem na každého volať políciu a socialku.
A vraví sa tu, že keď dá na verejnosti facku, čo to dieťa musí mat doma.. no podľa mna niekto dá práve z toho dôvodu že ho dieťa zahanbilo, ponížilo, strápnilo pred ľudmi a jeho ego to nezvládne a rieši to fackou. Kdezto doma by to nikto nevidel a možno by facku nedal lebo by jeho ego nebolo verejne ponížené. Dúfam že chápete ako to myslím. Samozrejme je mi jasne že niektoré deti sú realne týrané a treba tu zasiahnuť. Dá sa citat neverbalna komunikácia dieťaťa, hlavne keď môžete porovnat jeho správanie sa mimo rodiča a keď je s rodicom. Napríklad bez rodiča môže byt veselšie, behá, teší sa, keď príde rodic tak sa stiahne, oveľa menej sa pohybuje a podobne. Vo všeobecnosti je toho príznakom zhrbeny postoj, stiahnutá hlava- dieťa sa ako keby snaží schovať hlavu medzi ramena, pohľad do zeme, strach pozerať rodicom aj cudzím ľuďom do oci. To je to čo by si hlavne mali všímať učiteľky v materskej škole- správanie dieťaťa mimo rodiča a potom zmenu spravania keď príde rodic. Samozrejme modriny- časté sú na vnútornej strane rúk z agresívneho zachádzania a môžete si byt iste že do toho miesta sa dieťa v žiadnom prípade neudrelo.
Agresorov treba riešiť a treba si ich všímať, ale naozaj sa nestotožňujem s názorom že agresor je každý kto dá dieťaťu na verejnosti facku, hlavne ak netušíme čo jej predchádzalo a podobne. Je mi to odpore, myslím si že by to mal ošetrovať zákon- čo neošetruje, ako som už písala, akékoľvek primerane (?? Nikto nepovedal čo je to primerane)fyzické tresty sú na deti dovolené. Možno je fajn osloviť rodiča, málokto vie ale v takýchto situáciách reagovať asertívne (viď leteli by kľúče). Na agresora agresiou? To radšej nie. Ja by som isla asi skôr vyhýbavim spôsobom aby som sa ochránila. Niečo ako “prepacte pane, to čo robíte nevyzerá dobre. Tiež som rodic, poznám tie nervy (vyjadrit pochopenie voci komukoľvek koho vidite za agresora minimalizuje riziko útoku voci Vám lebo sa cíti pochopeny a predsa nebude udierat niekoho kto ho chape) Minule som ale videla nejakého mladíka čo videl otca udrieť svoje dieťa a hneď mu to vrátil. Ľudia sú teraz na toto citlivý, dávajte si prosím Vás na takéto prejavy pozor. Dá sa to riešiť aj prijateľnejším spôsobom”
Alebo niečo podobne čo bude sedieť Vám, vášmu názoru a danej situácii, ale ak máte podozrenie že by mohol zaútočiť spat, vyjadrite kúsok pochopenia, aj ked v danej chvily vo vás pochopenie nie je. Keď sa o to, že by mohol na vás zaútočiť nebojite, tak rovno môžete povedať že je take správanie sa neprijateľné.
Neponižuje rodica pred jeho dieťaťom. Aj ked je dieťa bite, svojho rodica miluje a povazuje ho (bohužiaľ) za vzor. Nie je na mieste aby ste rodica v očiach dieťaťa ponižovali, to dieťa je na ňom závislé. Skôr prejavte podporu dieťaťu, tak sko som to spravila ja, ak máte pocit že to bude na mieste a v poriadku. Dieťa bude cítiť že je pochopené a danú agresiu nebude brat tak tragicky- veď predsa je niekto na svete kto ma polutoval a kto ma chápe, to že to nie je môj rodic, nevadí.