Ahojte,
Neviem či sa tu nájde niekto kto mi bude rozumieť ale skúsim.
Od dieťaťa cca 12rokov som mala priam až paralyzujúci strach zo smrti, a hlavne z vojny.
Neviem odjakživa som v sebe nosila taký pocit že určite niečo v živote zlé zažijem buď že zomriem zlou smrťou alebo zažijem vojnu…
Ja viem nikto nevieme čo nás v živote čaká a rozumiem že moj strach je z časti absurdný myslím asi že 99% ľudí nemá také strachy ako ja ale možno sa niekto nájde. Viem že sa nedá takto žiť. Donekonečna sa báť či sa niečo nestane. Chodím aj k psychologičke snažím sa na sebe pracovať ale priznám sa… v poslednej dobe kde v mainstreamových médiách čítate len to “pravdepodobný scenár vojny rusko - nato” a ze musime počítať aj s takou možnosťou.. príde mi desivé ako nikto nerozpráva o mieri… ja viem že v živote sa može stať čokoľvek ale prečo mám pocit že je to teraz enormne vyhrotené? Že to každú chvíľu príde?
Do toho som veriaca.. aspon sa snazim byt teda..: aj všetky proroctvá z fatimy medjugorje o konci časov… no desí ma to poriadne.. aj preto že sa bojím smrti že tu raz nebudem… že príde niečo strašné.
Mám malé dieťa a vyčítam si aký bude mať život co nás môže všetko čakat… keď nebude vojna čo ak ďalšia pandémia? Živelná katastrofa?
Viem moj príspevok je chaotický .. zhrnula by som ho ako taky vseobecny strach z buducnosti zr nas caka nieco zle…
Ako skusit vnimat ten zivot inak? Necakat stale len na to ze co ak…umriem stane sa nieco…
Strasne sa viem bat😞
@fran1234 jasné, mám skvelú rodinu a aj manžela. Ale práve preto že ich nechcem stále bombardovať svojim asi iracionalnym strachom som šla k psychologičke…lebo aj ked su mi oporou viem ze km to nepridá na pohode vidiet to ze sa tym trapim a tiez to musi byt unavne ma stale povzbudzovat…. len sa sama seba pytam preco som takato odjakziva? Príšerny strach mam z tychto vecí… a aktualna situacia mi vobec nepomaha.
Ja viem ze sa to nemusinstat ale potom ma napadne 20 dalsich veci co sa stat mozu. Hrozne katastroficky premyslam..
Ahoj, moja zlatá, aj ja som veriaca, mne pomáha, keď všetky svoje starosti a pochybnosti a strachy odovzdám Najvyššiemu.. on sa o všetko postará a Ty sa môžeš aspoň trochu ukľudniť.. naozaj.. nečítaj žiadne proroctvá, ani zlé veci, čo sa môžu stať.. teš sa z každej chvíle, ďakuj za každý deň, užívaj chvíle s dieťaťom, sú jedinečné a nádherné..naozaj, skús si to každý deň takto hovoriť a vsugerovať, pomôže Ti to.. skús sa na seba aj usmiať do zrkadla vždy.. a raz som počula super porekadlo, ale je úžasné: "s rukami nad hlavou nemôžeš mať depresiu!" tak skús normálne dvíhať ruky dohora hocikedy ťa to napadne, aj sa pri tom zasmeješ, lebo bez toho sa to robiť nedá :D .. drž sa!
Alebo skús vyhľadať nejakého dobrého kňaza..ak si veriaca, pomôže Ti niektoré veci brať viac v pohode
Ked si uvedomis, ze ludia su cielene udrziavani v strachu, aby boli lepsie ovladatelni, tak by si v sebe mohla najst silu sa tomuto strachu vzopriet. Mocni sveta sa vzdy snazili ludi rozdelovat (rozdel a panuj) a na to vzdy vyuzivali metodu strasenia ludi. Strach je zdrojom konfliktov. Mala by si prestat sledovat vsetky spravy.
eliminovat, na čas vypustit zo svojho dňa : TV,radio, internet . Zamerat sa na rodinu, priatelov, knihy pozitivne ladene, vylety /ak sa da / venovat sa nejakym koničkom ktore odburaju mysel na negativne smerovane veci ktore vas rušia.
presne ako píše roja01 prestať sledovať správy zahľadieť sa iba na svoj život a svojej rodiny.
@katyfely dakujem ti velmi pekne za milu spravu rozosmiala ma🙂 budem si ju citat castejsie nech nezabudnem.. a veru mohla by som sa naucit viac sooliehat na Boha lebo clovek chce mat vsetko pod kontrolou sam… ale su veci co pod kontrolou mat neviem a ani ich ovplyvnit…
Este by som sa rada naucila ako sa spravne modlit lebo mam pocit ze to klasicke pomaly zo zakladky nestaci. Modlenie flakam… a mozno aj viac modlenia by mi pomohlo…
Ja priznam ze som mala burlivu pubertu a navyvadzala som somariny mozno aj preto sa bojim smrti ze pojdem do pekla😒😒😒
@roja01 to sa snazim robit ale potom to ja mna raz zacas pride a mam potrebu citit sa informovana🙄🙄🙄tak zas citam…
Necitaj/nepozeraj vobec spravy. Dolezite veci sa dozvies a spekulacie ta obidu. Vidim to napriklad na pripade s covidom. Co sa vsetko pisalo, ked to vypuklo. Clanky typu "Aky bude svet po korone" a podobne. Vyzeralo to vtedy na neviem aky prevrat civilizacie, jedna blizka odoba mi raz seriozne napisala, ze ma pocit, akoby prichadzal koniec sveta. No ale nic extra neprislo, samozrejme z niecoho sme sa este celkom nespamatali, ale ide to.
Ono s takym nastavenim, ake mas, si tak ci tak vsimnes len negativne spravy. Vola sa to konfirmacne skreslenie. Keby napriklad bolo denne.5 dobrych sprav a jedna zla, tak by ta najviac uputala prave ta zla, lebo potvrdzuje tvoje strachy. Zdalo by sa ti, ze kazdy den sa dozvedas same zle veci, hoci 80% percent by bolo.dobrych. Ja to vidim na svojom muzovi, o ma tiez citlivu temu, co sa tyka sprav. Minule som teda realne spocitala, kolko sprav sa na jednej FB stranke objavilo za posledny mesiac na danu temu. Jemu sa zdalo, ze furt nieco. Bola tam jedna. A takto to funguje.
vidis a ja sa zase bojim, ze nebudem mat z coho zit na dochodku, ak sa dozijem
kazdy mame nejaky ten strach, neboj sa vojna nebude, media hrotili pred 3 rokmi a hrotia aj teraz
neboj sa do pokla,nepojdes,ked si veriaca ,tak olutuj hriechy sprav za zadostucinenie,ak si katolocka spoved,alebo aj grekokatolici spoved,A povedz Jezis ty sa postaraj o moje strachy,ak napr mna nieco pochyti tu vetu si poviem,Jezis ty sa postaraj,a pohladam si nejake vtipy, smiech lieci
Sa nečudujem keď pozeráš smainstream🤦🤦🤦
Aj ja mám strachy odjakživa.. neviem prečo to tak je (resp mám nejaké teórie, ale teda to je na dlho a človek sa v mysli musí často rozoberať, pramení to v detstve).. lenže ja som si v dospelosti na ten pocit jednoducho zvykla.. neviem to dobre vysvetliť ale tým že môj strach je iracionálny, tak ho ignorujem, proste je vomne a ja s ním žijem, ale už má neparalyzuje ako to bývalo kedysi.. neviem či to dáva zmysel, proste som sa asi prijala taká aká som.. niekto sa ničoho nebojí, ja sa vnutorne bojím mnoheho (preto vnutorne, lebo to nedávam vždy najavo) a tak si fungujem..
@rorino tak asi necitas aj alternativne zdroje tam sa tiez nic pozitivne nepise … ziadne skvele vyhliadky
@jana_eyre_2 to mam aj ja tak… od dietata som taka uzkostliva… snazim sa s tym zit raz je lepsie raz horsie … ale niekeey ma ten strach tak pohlti ze ma to cele prevalcuje ze nevidim zmysel v zivote…
Bojim sa veci co bezny ludia neriesia… vzdy som si v tomto prisla cudna.. ina😏
@vorkola dakujem❤️
Celkom nechapem ak mas take strachy tak preco citas/sledujes spravy a este aj studujes nejake fatimy... To je na co dobre?
@autorka počula si už o hypersenzitivite? Odkedy som o tom čítala, tak viem že proste niektorí ľudia takí jednoducho sú a viac som sa prijala.. skús si o Tom čosi prečítať..
Ked máš také problémy je úplne jedno,ktoré zdroje sleduješ,lebo vždy nájdeš len to zle,odpoj všetko a sustred sa na seba ,veď aj tak sa vždy fozvies,aj to čo nechceš,veľa šťastia
Tiež to vidím na psychiatra, nakoľko ani psychológ nepomáha. Ako čítam viaceré príspevky vyššie, nevyzerajú veľmi nápomocne. Si extrémne úzkostlivý typ, upínaš sa na imaginárny svet, vieru, konšpirácie. V psychoterapii pokračuj, ale zišli by sa ti aj lieky. Prestaň sledovať negatívne správy, pridaj si na každý deň príjemné a relaxačné činnosti. A hlavne, neprenes tvoje úzkosti na deti.
Nepomôže ti ak sa pripravis? Vieš, žeby si ovplyvnila čo môžeš a mala aspoň trochu pocit, že keby aj daná chvíľa prišla si pripravená. Mne toto pomáha. Pocit, že som ovplyvnila čo môžem a spravila maximum.
Keď mňa prepadne obava napríklad z vojny, vytvorila som si kompletný plán ako sa budem správať, kam budem smerovať a čo budem potrebovať na prežitie. Mne toto stačí nato aby som mala pocit, že som pripravená.
Prešla som si kedysi pradávno tou panikou ako ty. Veľa čítania zem a vek sa podpísalo aj na mne 😅 Nakoniec som prestala čítať všetko. Vyhľadávala som iba situácie, ktoré mi spôsobovali dobrý pocit. Všetko ostatné som vytesnila. Odmietam žiť v strachu.
Prijala som filozofiu, že počas každého života mojich predkov, prežili buď hladomor, vojnu a iné skvelé chvíle. Nevidím dôvod prečo ja by som mala byť výnimkou. Ovplyvni čo môžeš ❤️ Držím palce, existuje cesta von a zas ovládať svoj život.
Ja mám presne ten istý strach ako ty, niekedy to ide až do paniky. Nedá sa toho zbaviť, len zmierniť, psychológom, liekmi, práci na sebe. Najlepšie je zmieriť sa s tým, že katastrofa sa môže stať, môžeme kedykoľvek ochorieť, zomrieť, stratiť blízkych, deti. Zlé veci sa proste dejú a ľudia trpia, taký svet bol aj bude. Ak príde moment, že mám trpieť, tak trpieť budem, či sa teraz bojím alebo nie, ale budem sa to snažiť aspoň minimalizovať. Ľudia si strašne zvykli zažívať len to dobré, pekné a byť šťastný, nechcú hovoriť o zlých veciach, smrti, akoby to ani neexistovalo. Potom keď si uvedomíme, že také zlo existuje, príde na nás panika. Keď si toto uvedomíš a prijmeš to, tvoj strach sa trochu zmierni. Aspoň mne to pomohlo.
"Este by som sa rada naucila ako sa spravne modlit lebo mam pocit ze to klasicke pomaly zo zakladky nestaci. Modlenie flakam… a mozno aj viac modlenia by mi pomohlo…" Začni klasickým ružencom, je to kontemplatívna modlitba, upokojí Ťa vždy, keď sa do nej zahĺbiš, vlastná skúsenosť. Pokús sa vyhradiť si každý deň na to čas, striedaj radostný, ruženec svetla, bolestný a slávnostný. A nezabudni "kto sa modlí, bude spasený"🙂 Potom je aj novéna odovzdanosti a veľmi upokojujúce sú aj slová, ktoré adresoval p.Ježiš sv. Faustíne.
@bororka dakujem za milu odpoved🙂akurat dnes som mala sedenie a presne sme sa o tom bavili ze co mi pomohlo napr cez covid a tak a prisli sme na to ze priprava by mohla byt v urcitom zmysle pre mna prospesna nejakym sposobom🙂 nemyslim ze moj stav je na lieky a na psychiatra lebo fungujem uplne v pohode len sem tam dolahne na mna taky sklucujuci pocit. A vtedy mi prerastie cez hlavu az. Musim ale prestavat svoje myslenie a hlavne konecne prestat citat vsetky mozne zdroje alternativne aj mainstreamove lebo potom mam z toho riadne bomby… dufam ze sa mi to podari dakujem🙂
@evelynmozagalega dakujem za odpoved🙏🏻 zatial mne pomaha aj to ked sa niekomu zdoverim to ma vzdy dokaze upokojit. Ale budem si musiet aj hlavu nejak prestavat
@morusha dakujem tu novenu si pozriem❤️
@jana_eyre_2 dakujem pozriem si to. Caka ma vela prace na sebe
Určite podarí 🍀
Ahoj, ja neviem teda, máš blízkych ? priateľa ? čo ti na to hovoria ? určite ti radia, tak aby som sa tu neopakovala. polož si otázku "ako sa dá takto žiť?" v tom strachu v ktorom žiješ.. k čomu to je ? keď budeš mať 70 rokov potom si možno povieš, že všetkom ten strach bol k ničomu.. pretože musíš žiť prítomnosťou a ďakovať za každý deň.