Strach o manžela

natalka1919
1. nov 2022

Ahojte, chcem sa poradiť, lebo mam strach o manžela. Dosť veĺa pravoval tento rok na stavbe, bol dost fyzicky a psychicky vyťažený. Mame jedného chlapca, potvrdili mu autizmus, dosť zle to znášal manžel.
Manžel ma 3o rokov, nikdy nebýval chorý, len tento rok sa dosť zmenil. Už asi mesiac a pol ho hocikedy pobolieva hlava, dosť mslo spi kvôli práci bežne 5-6hodin, s naším synom je to tazke, veľmi, strašne ukrýčany je. Pred pár dňami ho kolegovia priviezli z práce domov, prišlo mu zle, nemohol pracovat. Bol aj u obvodnej s tým, robili mu EKG. Mal vyšší tlak, aj srdce mu nepravidelne byje, vydáva mu nejaké výboje občas. Predpísala mu Magnosolv raz večer a ze za 2 týždne kontrola.
Ale vynecháva v práci teraz, vraví, že sa stále zle cíti, boli ho hlava. Dosť zabúda, čo mu poviem, vraví mi, že občas ma pocit, akokeby mal v hlave iný svet a nemôže sa nejako sústrediť, nedokáže nejako ovládať myšlienky. Co to môže byť? Dakujem

luccija
1. nov 2022

Ze mu telo dava najavo, ze staci.Nie je normalne dlhodobo spavat 5,6 hodin.Treba si vziat PN oddychovat, spat, jest, prechadzky...presvihol to nech je rad, ze zatial len takto

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
1. nov 2022

smer psychiater. Nezvláda ťažké životné situácie.

nepic
1. nov 2022

@natalka1919
Tiež si myslím že "iba" psychika a vyčerpanie. Treba sa čím skôr spamätať a uvedomiť si čo človek chce, čo v živote potrebuje a čo je podstatné,určiť si nejaké hodnoty. Ja viem že peniaze, vlastné bývanie a majetky to je všetko pekné,ale malému to bude figu platné keď tu nebude mať otca.

martinmmartin
1. nov 2022

Aky ma manzel relax? Kde si doplna energiu? Nebude to burnout? Ma mozno pocit ze sa na neho vsetko ruca a nedokaze s tym nic spravit. Pocit bezmocnosti a nespravodlivosti ked jeho cele okolie ocakava od neho nic menej iba hrdinstvo.....blba situacia. Musi si naist nieco kde vypusti ventil lebo niekde nieco niekedy buchne bez pripravy.

mable123
1. nov 2022

Ja chápem, že doba je zlá a je kopec ľudí kt. sa snažia aj inde popri práci. Ale pri týchto manuálnych prácach je to čaosvá bomba. Záleží od tela, kondičky každý to má inak nastavené. Avšak, skôr či neskôr zdravie Vás dobehne. Makať sa dá, ale len krátkodobo. Nech si oddychne, prejde sa po čerstvom vzduchu a nech začne a spávať dlhšie.

moni73
1. nov 2022

Aj podla mna psychika. Ja spavam max 5 hodin denne uz dlhodobo, stresova praca, samozivitel, dieta s as.

martinmmartin
1. nov 2022

V tejto situacii ho ale nemozes poslat len tak k psychologovi....to by bolo pre neho velmi velke susto ze ho vlastna manzelka posiela "sa opravit" lebo je "pokazeny" , to nebude fungovat. Jedna z moznosti je odlozit dieta niekam ( mate rodinu? denny ustav alebo take nieco?) a popros ho ci by ti nemohol on robit partaka u psychologa kam TY potrebujes ist . Tiez mu daj na javo ze mate problem s ktorym asi budete potrebovat pomoc. Take recy ze "to zvladnete" a "vela sil prajeme" od okolia su absolutne toxicke. Je nutne problem pomenovat konkretne, ubezpecit ho ze je to OK ked s tym sami nepohnete a skusat naist ciastkove riesenia konkretnych ciastkovych problemov.

natalka1919
autor
1. nov 2022

@martinmmartin v podstate pracuje na stavbe od rána do večera a aj soboty. Vstáva bežne ráno o 4:40 a ide do prace a príde večer po siestej, siedmej. Sam vraví, že radšej ostáva dlhšie v práci lebo doma mu to so synom veľmi neide. Snaží sa, ale akonáhle príde domov, syn je vo vyťažený, výstraha, kričí, niekedy je to riadne na nervy. Manžel sa strašne tešil, že budeme mat syna, strašne sa snažil mi pomáhať so všetkým, ale postupom casu ako sa začal prejavovať autizmus, tak syn s nim nevie vychádzať, nerešpektuje ho,nepočúva vôbec a manžel, aj keď sa snaží, tak je z toho veľmi smutný, sklamaný a pretože zrejme ostáva aj dlhšie v práci.

ikissedagirl
1. nov 2022

Pracuje viac ako telo zvlada. je pretazeny. telo mu to dava jasne najavo.
bude pokracovat v rezime, ktory mu ublizuje ?? ako sa bude spravat ku svojmu telu, taky "ucet" mu telo vystavi ...

layla123321
1. nov 2022

@natalka1919 podľa posledného komentáru by bolo možno dobre ísť na synove terapie všetci spolu. Teda ak na nejaké chodíte, aby ste sa naučili, ako so synom jednať a ako si zjednodušiť život (kartičkový systém, možno terapeutické zvieratá, terapia umením, rôzne hry na rozvoj najslabších stránok syna a podobne). Všetkým by Vám to uľahčilo každodenný život, čo v konečnom dôsledku zníži takýto stres. Neviem, aký ťažký autizmus má diagnostikovaný, obvykle krik je spôsobený tým, že dieťaťu sa niečo nepáči, niečoho sa bojí alebo sa deje niečo, čo nevie spracovať. Spí dobre? Možno záťažová deka na noc alebo protihlukové slúchadlá na situácie, ktoré sú preňho príliš... Možností je veľa.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erickatt
1. nov 2022

@natalka1919 neurolog, vylucit fyzicku príčinu

brembo
1. nov 2022

@natalka1919 absolúrne vyčerpanie. Nech prestane so stavbou a týždeň doma leháro. Len relax. Prípadne trochu športu.

avicii18
1. nov 2022

Spánok je základ a to najmä u fyzicky pracujúceho človeka. Stavbári cez zimu vegetia, ale ak bude teplá zima...Ja som vyhorel raz, úplne do tla a musel som z tej roboty odísť. Bolo to krajné riešenie, ale odzneli mi fyzické problémy a psychika sa tiež dala do poriadku. Teraz mi šibe už len z polovice 🙂

zmrzlinka2021
1. nov 2022

@natalka1919 Manzel je pretazeny, a okrem vysetreni treba PN na par mesiacov a potom zmenit pracu.

tykat
1. nov 2022

@natalka1919 u neho ani PN nepomoze kedze ma stres aj doma. Kolko rokov ma syn?