Strach o dom

5. okt 2022

Ahojte. Poprosila by som o radu. Moji rodičia byvaju v dome po maminych rodičov. Oni ešte žijú. Ide o to, že mama s nimi akosi už dlhšie nemá najlepšie vzťahy, vykrikuju jej, že jej vezmú dom. Ten dom darovali mame a otcovi pred par rokmi formou darovacej zmluvy. Neviem ak by veľmi chceli, mohli by si jej rodičia ten dom vymoct späť ak jej ho darovali? Ako to funguje? O mamu sa bojim nemala by kam ist tak narýchlo a ja zijem v malej prenajatej garsonke. Je moj strach opodstatnený?

ibajaanikiny
5. okt 2022

Pochybujem,darovaciu zmluvu je velmi tazke zrusit. Ide to cez sud a zrusil by ju iba vo velmi vynimocnych pripadoch-chovanie,ktore by sa priecilo dobrym mravom alebo by slo o simulovany pravny ukon…

solange7
5. okt 2022

Vykrikuju jej, ze jej vezmu dom? Museli by sa sudit a dokazovat dovod zrusenia atd. Su stari rodicia natolko aktivni, ze by sa im to chcelo takto riesit? Mozno su to len nejake reci obranneho mechanizmu.

dilino
5. okt 2022

To by museli starý rodičia dokázať prečo chcú vrátiť dom. Jedným s dôvodov by bol že sa o nich nestará v chorobe alebo že sa zlé správa k ním ich dcéra tvoja mama. Napríklad že ich fyzický napáda alebo bije. A museli by vysvetliť súdu starý rodičia aký majú dôvod po rokoch že chcú vrátiť majetok. Ak tvojej mame darovali dom je dôležite že za akých podmienok že čo chcú na starobu aby sa o nich postarala a ONA nechce. Dalej je dôležite že či starý rodičia tam majú doživotne právo dožitia do smrti. Dôležite je za akých podmienok jej dom darovali. To že starý rodičia si zmysleli že po rokoch chcú vrátiť dom nie je len tak. Musia podať návrh na súd o vrátenie daru na súd. A tam to budú musieť dokázať že prečo chcú vrátiť dar A to že ešte neznamená že im súd dá za pravdu.

autor
5. okt 2022

@solange7 áno tiež si myslím,ze su to len taky vykriky do tmy a zastrasovanie.. ale v zmluve maju niečo take,že rodičia nemozu dom predať počas ich života. To znamená že stari rodicia by mohli dom predať aj ked im ho darovali?

autor
5. okt 2022

@dilino len viem ,že v zmluve maju niečo také, že rodičia nemozu za ich života dom predať. Snáď ani starí rodičia ho nemozu predať ak ho raz darovali však?

dilino
5. okt 2022

Ked mame dom darovali tak asi je vlastníčka takže starý rodičia už vlastníci nie sú ako môžu starý rodičia predať dom ked už nie je na ich mene. Dom môže predať len tvoja mama ked je vlastníčkou lenže ked píšeš že za života starých rodičov sa dom predať nemôže tak žiaľ mama ho predať nemôže. A myslím si že ani nechce.

ibajaanikiny
5. okt 2022

Teda,aby som bola presnejsia,najprv by ju mama mala pisomne vyzvat,aby dar vratila,co zase tvoja mama “odignoruje”-vzdy to tak je v praxi a potom mama poda navrh na sud a ten bude skumat,ci naozaj porusuje dobre mravy. To vsak nie je lahke,musela by svojich rodicov fyzicky tyrat a podobne a preukazatelne…

autor
5. okt 2022

@dilino nie ona ho predať nechce vôbec , len som sa chcela uistit,ze to nemôžu spraviť jej rodičia

solange7
5. okt 2022

Nemozu ho stari rodicia predat. Vlastnici su tvoji rodicia.

dilino
5. okt 2022

ked je dom napísaní na tvoju mamu tak nie predať nemôžu. A čo im je zlé prečo sa mame vyhrážajú že dom predajú. Ako môžu predať niekomu dom čo nemajú na svojom mene.

autor
5. okt 2022

@dilino ja popravde tým im vzťahom vobec nerozumiem,mama im nič nerobi ale oni do nej typu stále keď ich príde navštíviť..neviem či už nejaka staroba alebo čo..

autor
5. okt 2022

@solange7 ďakujem pekne za odpoved

dilino
5. okt 2022

a tvoja mama s nimi nežije v tom dome iba jej ho darovali.ONA s tvojim otcom bývajú inde

autor
5. okt 2022

@dilino nie nežije s nimi,byvaju inde v inom dome

sialenaveronika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
5. okt 2022

nemyslíš doživotné právo užívania???

katkami123
5. okt 2022

Áno, darovacia zmluva sa dá napadnúť a vlastník si môže vypýtať späť danu vec. Preto je lepšie tieto veci riešiť radšej kúpnou zmluvou za symbolickú cenu napr. 1€

katkami123
5. okt 2022

Ak nemôžu predať dom, pokým sú na žive, dali si podmienku vecného bremena a to nemusia byt na liste vlastníctva s tým to nič nemá. Dali to ako jednu z podmienok pri darovaní.

nikaeli
5. okt 2022

skús pozrieť cez net kataster, tam by malo byť uvedené, kto je vlastníkom

dilino
5. okt 2022

@nikaeli máš pravdu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibajaanikiny
6. okt 2022

@katkami123 nie,nie je to lepsie. Taka nizka suma sa moze povazovat za simulovany pravny ukon,cize sa da napadnut tiez…lepsia je vyssia suma. Ale ako som pisala,darovacku je velmi tazke zrusit…

cacianka
6. okt 2022

@katkami123 takáto fiktívna cena je odporovatelny právny úkon , to sa nerobí

cacianka
6. okt 2022

Nemaj obavy, dom môže predať iba majiteľ, a to starí rodičia nie sú.
Vrátenie daru môžu žiadať predchádzajúci majitelia iba v prípade, ak obdarovaný žije neusporiadanym životom - alkoholik, súdne trestany za ťažší delikt, a ak sa k darcom správa proti dobrým mravom , nepomôže v starobe chorobe.
Skús si všímať prečo a čom sú hádky ,výčitky, reakcie oboch strán , možno to bude ich blbá povaha už od pradávna, možno choroba, možno starecka demencia.
Nevieme vek a či ich hrozby majú reálny základ

kvetinka75
6. okt 2022

Ak sú to starí rodičia, asi majú už svoj vek? Koľko majú rokov? Nemôže im začínať starcká demencia alebo niečo také? Vtedy sa ľudia chovajú všelijako a netreba to brať vážne. Kamarátkin svokor tiež vykrikoval všeličo - ako mu nepomôžu, pritom tam chodila každý druhý víkend pomáhať, že mu nenavarí, že ho chcú okradnúť a pod. Nakoniec skončil v DSS ke lebo zabúdal aj plyn vypnúť. Zhoršovalo sa to.

katkami123
6. okt 2022

@ibajaanikiny

@cacianka
Tak to by ma zaujimalo ako to je, lebo sme boli u právničky a ta nás presvedčila, ze je lepšie dať to formou kúpnej zmluvy ako darovacej za 1€, aj kvôli dedičstvu.

oblecenie99
6. okt 2022

@katkami123 No ono je to zaujímavé, lebo máme už rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého je v poriadku, ak je zmluva na symbolické €, lebo ak má ináč všetky podstatné náležitosti, tak sa bude považovať za kúpnu zmluvu a matne si spomínam (nemám čas hľadať) na nejakú českú judikatúru, že uzavretie takejto zmluvy nie je ani v rozpore s dobrými mravmi.. čiže nemusí byť ani simulovaný, ani disimulovaný právny úkon (keď sa jednou zmluvou zastiera iná - skutočne uzavretá), AK je formálne v poriadku a preukázateľne došlo k úhrade kúpnej ceny. NA druhej strane, ja s takýmto názorom úplne nesúhlasím, ja som v tomto skôr konzerva, a radím uzatvárať takú zmluvu, ktorú aj reálne uzatvoriť ľudia chcú - čiže AK chcem darovať, tak darovaciu, AK chcem kupovať, tak kúpnu. Jasné, darovačka je napadnuteľná, ale je na žalobcovi preukázať všetky tie skutočnosti, na základe ktorých by sa mala táto zrušiť a sú tam naozaj prísne podmienky. Rovnako aj tá fingovaná darovačka kúpnou zmluvou je stále napadnuteľná - buď pre (di)simuláciu, odporovateľnosť atď. Súd stále posudzuje konkrétne okolnosti konkrétneho prípadu. Nie je vylúčené, že v obdobnej veci by rozhodol opačne.

katkami123
6. okt 2022

@oblecenie99
Ďakujem, pretože si hovorím, aby samotna právnička navrhla radšej kúpnu zmluvu namiesto darovacej a mal by s tým byt napokon ešte väčší problém ako pri darovacej…. To sa mi nezdalo. A predsa je to skúsená žena, sama ju vyhotovila, je tam aj jej razítko, išla by predsa sama proti sebe.

oblecenie99
6. okt 2022

@katkami123 Ja som tiež právnik a ja by som napr. radila a radim opačne ako ona.. ale to je individuálne, závisí to od konkrétneho prípadu, skúseností advokáta s prípadmi atď. Keďže sa tejto agende venujem skôr okrajovo, mňa aj prekvapilo to rozhodnutie ústavného súdu, že už také je, a preto som aj písala, že viem si predstaviť, že niekto radi opačne, poznajúc už rozhodovaciu prax súdov.

katkami123
6. okt 2022

@oblecenie99
Aha, mne to odôvodnila tak, ze aby som potom nemusela bracha vyplácať, tak radšej kúpna 🤷🏻‍♀️