Stereotyp, samota a depresie

james001
12. mar 2023

Určite sa v tom nájde aj niekto z vás..
Mám 24 a už niekoľko rokov (od osemnástich ak nie skôr) mávam depresie, väčšinu času trávim sám a kamošov mám len zopár, aj tí majú stále menej a menej času. Frajerku samozrejme nemám aj keď si myslím že vyzerám v pohode ale asi nejak nemám šťastie na to. Práca je stereotyp, peniaze nemám žijem od výplaty k výplate. A tak ďalej a tak ďalej.. strašnú nechuť mám do života. Myslel som si že to je len chvíľkové ale už to trvá hrozne dlho..

Viem že najčastejšie rady sú choď niekam von.. lenže keď idem von sám tak to nepomôže už som to skúšal veľa krát. Nedávno na párty všade samé páriky alebo partie a ja ako posledný...

Viem že každý má nejaké problémy ale keď vidím ľudí v mojom veku ako žijú (bývanie, autá, svadby, deti...) A porovnám si to so sebou, tak mi je do plaču...

Ďakujem za rady a pekný večer.

bajka16
12. mar 2023

A prečo sa aj ty nepohneš o krok ďalej? Nemusíš si zakladať rodinu, ani mať nové auto, aby si bol šťastný. Každý máme ten zmysel života iný a ty si svoj ešte nenašiel. Šport ťa žiadny nebaví? K čomu si vedený od detstva? Nemusíš mať nič z toho čo majú tvoji známy a i tak môžeš byť šťastný. Priateľov si môžeš nájsť, frajerku tiež. Toto nie je depresia toto je len smútok. Ber to, že ešte nemáš záväzky ako výhodu. Môžeš sa rozvíjať, naučiť niečo nové, máš kopec voľného času. Je toho veľa čo by si mohol skúsiť.

anjelicek26
12. mar 2023

Nepomylil si sa v cisle - byvanie, auta, svadba, deti? V 24 rokoch??? Nemas nejake posunute videnie? Ved polovica este studuje, nie to, ze zacala "zit"...zvysku to bud zaplatili rodicia, byvaju u rodicov alebo si zobrali na krk neskutocnu hypoteku.

Pozri robis si to sam, vsetko od zaciatku po koniec... depresie dufam riesis s lekarom, riesis liekmi a riesis postupne - malymi zmenami vo svojom zivote. Ktore robis pre seba a nie preto, aby si bol ako ini ludia alebo splynul s okolim. To je ti totiz na nic. Pokial perspektivne nevies zarobit na zivot, nemas zavazky, prosim ta, co ta drzi "doma"? Zober si ruksak, pobal veci, sluchatka do usi, zaplat cestovne poistenie a CHOD... rok-dva-tri work and travel, pozri si svet, zoznam sa s inou kulturou, myslenim, vycisti si hlavu, vycisti si dusu... mozno sa ti niekde tak zapaci, ze tam aj ostanes... Vela ludi by bolo rado tam, kde si teraz ty - mlady, zdravy, bez zavazkov, vsetky dvere otvorene... problem je, ze depresia je realna vec, clovek nie je schopny vidiet to, co ma...

sovica
12. mar 2023

Vieš opísať z čoho Ťa od cca 17-18 rokov chytá depresia? Predpokladám, že žiješ s rodičmi. Píšeš, že pracuješ, ale nemáš peniaze, ideš od výplaty k výplate. Ako je to možné, keď sedíš len doma a nikam nechodíš? Kde míňaš zarobené peniaze?
Začni športovať, chodiť na dlhé prechádzky do prírody, čítaj knihy... Skús sa zapísať na nejaký kurz (jazykový, kuchársky, tanečný... - niečo, čo by Ťa bavilo) - proste, kde stretneš nových ľudí. Musíš zmeniť myslenie. Ak sa budeš stále ľutovať, nikam sa neposunieš.
Naozaj si myslíš, že všetci 24 roční mladí ľudia majú svoje bývanie, autá, sú zobratí a majú deti? Možno nepatrné %, sú to skôr výnimky, vôbec to nie je pravidlom.
Skús začať tým, že každý deň si spravíš niečím radosť (stačia aj maličkosti - dobré jedlo, dobrá kniha, film, stretnutie s kamarátom, niekomu pomôžeš a môžeš mať z toho dobrý pocit atď.) A určite skús ten šport, vyplavujú si pri ňom endorfíny (hormóny šťastia). Ak nič vyššie spomenuté nepomôže, skús psychológa - vyrozprávaš sa a on Ťa nasmeruje ďalej👍

james001
autor
12. mar 2023

@bajka16 áno šport ma baví veľmi🙂 alebo skôr bavil keďže ako decko som mal úraz a moje koleno je KO a kvôli kolenu už aj chrbtica. Cez môj voľný čas som unavený a cítim sa tak na 64 a nie 24. A ďakujem za odpoveď

bajka16
12. mar 2023

@james001 Áno si unavený zo stereotypu. Skús nájsť niečo čo ťa nadchne. Ja ti verím, môj muž má 24 rokov a tiež sa cíti ako dôchodca, ale našiel si koníčky menej fyzicky náročné. Ak si myslíš, že potrebuješ pomoc kľudne vyhľadaj psychológa. Depresia to byť nemusí, ale z týchto myšlienok a smútku sa ti môže pridružiť iný psychický problém.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
reanda
13. mar 2023

zmen pracu.. zacni robit, co ta bavi.. ze nemas frajerku, nie je preto, ze nemas stastie, alebo zle vypadas, ale ze nemas iskru - zmysel a ciel v zivote.. ktora by asi chcela chlapa, co sa utapa v depresiach a lutuje sa? jedine nejaka matka tereza, ale tu ti neprajem.. to uz len ta doopatrovat 😀
a sportovat sa da aj po uraze, len mozno inym stylom

andreatytler
13. mar 2023

@james001 Chod do zahranicia. Spoznas svet, ine kultury, iny sposob zivota, prezijes nieco velmi narocne ale ked to zvladnes budes na seba hrdy. Pravdepodobne si dobre zarobis a vyriesis financny problem. O stereotype nebude ani stopy, lebo bude pre teba vsetko nove. Budes musiet makat nielen v praci ale aj doma lebo sa budes moct spoliehat len a len na seba a nebudes mat cas rozmyslat o depresiach a samote. Nemas co stratit, iba ziskat.

eva8
13. mar 2023

Prečo si hneď v úvode dmieto cestu do zahraničia?
Pracuješ, skús každý mesiac niečo ušetriť.
Chápem ťa, i a som niekedy videla všetko čierne, bezvychodiskovost. A u svojho syna zmenu, keď prestal športová kvôli kolenu. Ale dá sa zamerať na niečo iné. Syn ešte hľadá cestu, ty si o dosť starší, nevadí, že hľadáš cestu, je dôležité, ze chces. Kolegovia v robote sú aki? Stereotyp ubíja. Bývaš s rodičmi, sám, na ubytovni..? Súrodencov máš? Čo tak skúsiť nejakú internetovú zoznamku, nadobudnes sebavedomie. Veľmi držím palce, nech nájdeš cestu von 🍀🍀🍀

liljana
13. mar 2023

Vela ludi v 24 konci len skolu, ma studentsku pozicku na krku, je na nule. Keby mali mat vsetci tiez depresie, tak sa svet zruti. Je normalne, ze v tom veku este len zacinas a nie je normalne, ze sa porovnavas s inymi, co maju byvanie, auta. Tak si kup aj ty vsetko na uver a splacaj. Aj tu je kopec zien, co stretnu niekoho az v 30tke.
O 20 rokov to budes mat veci ako ini. Teraz chod do prace, po praci sa bav (bike, lezenie na stenu, treningy,..), snaz sa usetrit a precestuj low cost, co najviac z blizkej Europy. Uzivaj zivot. Ked budes pozitivny, najdes si aj priatelku. Teraz asi ziadna nechce cudo v depresii, lebo je mlady a este nic nema. Ked budes mat majetky a budes stary, chory, to este len bude ina depresia. S takymto pristupom budes mozno iba stary a stale nic nebudes mat. Si mlady a mozes dokazat kadeco.

papulienka48
13. mar 2023

Musíš začať od seba, skús sa venovať nejakým veciam, ktoré ti robia radosť, ktoré ťa napĺňajú a veľa vecí potom príde k tebe ani nebudeš vedieť ako. Mne sa to tak stalo a potom to oceníš oveľa viacej.
Neporovnávaj sa, hľad si svoje.

james001
autor
13. mar 2023

každá práca je svojim spôsobom stereotyp.. a keď nie každá, tak väčšina.. už aj ten psychológ mi príde ako úplná blbosť pretože on mi pomáha len kvôli tomu lebo mu za to zaplatím, nie preto že by mi on chcel pomôcť. Chápem, že aj on musí na niečom zarobiť, len mi to príde dosť povrchné.

reanda
13. mar 2023

@james001 s takymto pristupom si chod rovno vykopat hrob... ano, su ludia, co robia svoju pracu len pre peniaze, alebo hlavne pre peniaze, ale je spusta ludi, ktorych ich praca bavi .. a nestane sa im nikdy stereotypnou, aj ked je v nej rutina.. aj to, ze sa kazdy den najes, je hrozny stereotyp a mna to teda este furt neomrzelo 😀
psycholog, ktoreho by jeho praca nezaujimala, by tym ludom asi moc nepomohol.. aj ked aj taki sa isteze najdu
ale frflat nad nezmyselnostou a povrchnostou zivota je samozrejme jednoduchsie, ako dat tomu svojmu zmysel

andreatytler
14. mar 2023

@james001 To akoze ta pomoc od psychologa by ti prisla lepsia a uprimnejsia ak by ju robil zadarmo? To vazne? Pomoc zadarmo dostanes od priatela alebo otca. Preco by ti mal cudzi clovek pomahat zdarma?