Stavba domu, dieťa a novorodenec

rebeka25
11. jan 2013

Maminky je tu niektora co ste zacali stavat dom popri alebo tesne pred narodenim prcka a este lepsie ak ste uz jedneho mali? Mam stoho strasny des neviem ci do toho ist..Pomohli by mi vase skusenosti postrehy. Bojim sa toho ze v podstate cely rok bude manzel "mimo" ....

sisi1503
11. jan 2013

No my sme stavali dom ked sme uz mali rocneho Jakubka a cakali sme druhe.Neviem co presne chces vediet,ale my sme napriklad byvali v tej istej dedine kde sme aj stavali a skoro kazdy den sme chodili za ocinom na dom.Malemu sa velmi pacilo byt na stavbe a, ,,pomahat".My sme dovtedy byvali traja a potom uz styria na garsonke,takze sme sa tesili kedy uz konecne dostavame a nastahujeme sa do svojho.

danjelca
11. jan 2013

@rebeka25 to by som ASI nerobila.....budete na neryv my sme počas tehu len prerábali byt a bol to celkom des a stres.A dom? uf..jedine na kluč.

katkapapacova
11. jan 2013

@rebeka25 ahoj ja mam rocnu dcerku, som v 17tt, staviame dom, podkrovny, co by si chcela vediet?

blumka
11. jan 2013

@rebeka25 my sme zacali stavat ked mala starsia dcera rok, o 2 mesiace na to som otehotnela a stahovali sme sa ked mala uz ta mladsia rok. Bolo to o hubu, manzel bol vacsinu casu mimo, kym bolo len jedno dieta tak sa to ako tak zvladalo, neskor, ked uz boli dve to bolo horsie, ale zvladli sme to. Dokonca som bola s mladsou od nejakeho 30tt na rizikovom, 2 tyzdne v nemocke, zvysok tehotenstva som prelezala. Vtedy manzel preusil stavbu a bol viac menej doma, teda ak neratam pracu. Planovane stahovanie sa posunulo 2x, kvoli mojmu tehotenstvu potom kvoli robotnikom, ale nakoniec sme sa nastahovali. Podla mna v takychto veciach nejak nie je ten spravny cas, lebo ak budete cakat kym deticky povyrastu, to uz ty pojdes do roboty, casu bude mat snad na seba este menej.

katkapapacova
11. jan 2013

@sisi1503 my sme nejak na tom podobne dom mame v nasej dedine,l byvame v jednej izbe u svókrovcov a tento rok na jesen by som chcela ist byvat do nasho, hoci nebude zdaleka vsetko dokoncene, staci mi kuchyna, kupelna a jedna izba kde budeme spat,vy uz ste vo svojom?kedy ste tam sli byvat?

rebeka25
autor
11. jan 2013

@sisi1503
@danjelca ide mi hlavne o to ako to budem zvladat. Narodi sa druhe, maly to este neviem ako bude znasat, on velmi lipne na ockovi a dom chceme stavat svojpomocne to znamena ze ked nebude v praci, bude tam, tedy nikdy nie doma.
Teraz mame velmi vyhodnu moznost ktora sa mozno isto nebude opakovat. Muz povedal ze sa mam rozhodnut ci ist do toho ci neist. Uz som si aj porevala (hormony no 🙂) Lebo neviem co bude najlepsie :(
@blumka
@katkapapacova

katkapapacova
11. jan 2013

@rebeka25 vies u nas sa hovori oci sa boja ale truky zrobia, ja som sa tiez bala, cele tehu som lietala po uradoch, potom s malou v kociku na stavbu a tento rok ideme na to do vnutra kurenie, voda, elektrina, dlaky, vsetko bojim sa ako to bude zvlast ked chcem aby sme na jesen sli byvat ale neboj sa zvladnete, kde bude dom?daleko od miesta kde teraz byvate?mas auto? budes moct chodit za nim?odniest mu jest?pripadne vziat maleho na stavbu?

sisi1503
11. jan 2013

@katkapapacova no my uz sme vo svojom teraz na vianoce boli dva roky.Stahovali sme sa ked mala mala rok a maly tri a to sme tu este nemali ani teplu vodu ani kurenie iba krbom sme kurili.A prezili sme.Postupne si dorabame ani teraz este nie je dom na komplet hotovy,ale pri tych detoch to financne nejde tak rychlo.Hlavna vec ze mame kuchynu,wc,kupelku a kde spat.Ved co by za to dali niektore rodiny...

katkapapacova
11. jan 2013

@sisi1503 tiez si myslim ze na zaciatok to staci, kuchyna a kupelna plus miesto na spanie a hotovo, postupne sa dorobi zbytok, ved kolko ludi tak funguje aj 5rokov byvaju a nemaju dokoncene, hold nemozme mat vsetko a zasa odkladat dom alebo deti nema zmysel,nam treba do izby dalsiu komodu a postielku pre dalsie babo tak aj preto chcem aby sme sli uz tuto jesen este nemame dnu nic urobene ale si myslim ze to zmakneme ked budeme chciet, nie?muz robi dennu nocnu a potom tri dni volna, ako si zvladla stahovanie?

sisi1503
11. jan 2013

@rebeka25 a kde byvate teraz? Vyhovuje vam terajsie byvanie.My sme boli tak trocha nuteny,bo na tej garsonke-styria to sa nedalo.Ale napr.v lete sme boli aj s malym skoro stale na stavbe,zobrali sme si jest,pit a maly sa tam prehral na dvore.Ja si myslim,ze ked mate teraz taku moznost ako povedal tvoj muz tak teraz,alebo nikdy.

sisi1503
11. jan 2013

@katkapapacova no my s tej garsonky sme sa prestahovali velmi rychlo-tam toho vela nebolo 😀

katkapapacova
11. jan 2013

@sisi1503 ani my nemame toho vela 😀 postel, komodu,postielku, handry a hracky 😀

sisi1503
11. jan 2013

@katkapapacova stahovanie to je uz najmenej na dva krat na voziku a potom zase vsetko poupratovat na dome do skrin veci a tak.Ale to je uz-,, ze konecne nastahovany"takze clovek to robi s radostou 🙂

mummy01
11. jan 2013

@rebeka25 my sme tiez tak stavali....dcera mala 3 rocky,narodil sa maly a hruba stavba 😀 no,ja ti klamat nebudem,bolo to zabijacke a urcite by som si to nezopakovala.My sme byvali v inom meste ako sme stavali,manzel chodil do prace a cely cas po praci a vikendy cele bol na stavbe.Do toho novorodenec,zmätena dcerka,vela zdravotnych problemov...nam to vela vzalo a po dokonceni stavby a nastahovani sme sa dost dlho z toho spametavali.Asi nie vsetci maju zle skusenosti ale u nas to proste bolo takto ☹

michaela80
11. jan 2013

@rebeka25 my sme zacali v novembri stavat, mala ma sice uz 2,5 roka ale aj tak sme sa rozhodli pre montak a na kluc lebo by sme to casovo nezvladali inac.Na stavbu chodim vramci prechadzok s malou alebo vecer s manzelom popozerat co je urobene...cize je to take bez toho stresu ako ked sa robi svojpomocne

rebeka25
autor
11. jan 2013

@katkapapacova
@sisi1503
@michaela80
@mummy01

Manzel je s tou predstavou cely poblazneny, ze ked sa nerozhodneme teraz ci sa este naskytne prilezitost.. Takze tam on hudie to svoje. Ja sa presne toho bojim co pisala @mummy01 - hlavne ako vezme maly surodenca, bude zmateny, ved poznam z okolia ako beru male deticky taku velku zmenu ako je surodenec, ocko presne tak bude len lietat z roboty na stavbu a domov len spat aj s toho bude uplne hotovy.
Keby sme stavali na kluc ze sa chodi len kontrolovat robosov tak by som to tak tragicky nebrala ale v ramci setriacich opatreni vcul budu volany len na to co manzel s kamaratmi sami spravit nemozu...

Byvame vo vlastnom 3izbovom byte, takze s tohto hladiska nie sme nikam tlaceny, stahovali by sme sa na dedinu asi 5km vzdialenu a auto mam(ak sa ta moja zaba da tak nazvat a este ju nastartujem po zime ) takze to by nebol problem

sisi1503
11. jan 2013

@rebeka25 no musite si to sami zvazit ci vam to stoji za to.Ono to stavanie nie je az taka sranda,ale ked sa chce vsetko sa da.Musite si zvazit ci obetujete to ze vas ocino bude vätsinu casu na dome a ty s detmi sa prisposobite alebo radsej zostanete na byte.My sme museli,lebo inak by sme nemali kde byvat.Mne napriklad vela krat mm zobral maleho na poobedie na dom-on si robil a maly sa tam hral a ja som bola doma s babätkom.My napriklad nemame ani v rodine ziadnu pomoc-ziadne babky nic takze vsetko co sme robili vsade sme museli brat aj deti a tiez na dome mm robil skoro vsetko sam.Iba strechu sme si dali robit...

bodka70
11. jan 2013

@rebeka25 , môj švagor so sestrou stavajú dom už tuším 7. rok, toho roku sa majú konečne sťahovať a len tak mimochodom, stihli medzitým si urobiť 4 detičky 😉

fiffinkaa
11. jan 2013

baby ja vás obdivujem čo ste do tohy šli, ja mám dve deti a manžela len zaneprázdneného a je to o hubu už teraz, nieto kedy ešte po večeroch a víkendoch staval dom a poznám vela ludí čo stavali, aj pri peniazoch boli a teda žiadné haciendy, ale bungalovy, ale za rok nik nepostavil..rátaj 2 a pol roka, to je realnejšie...

mirkita
11. jan 2013

@rebeka25 ahoj my sme na tom velmi podobne, starsie dieta 2 rocne, malicke na ceste v lete, byvame vo vlastnom, stavba by bola nie na kluc ale museli by sme zhanat dodavatelov a nieco aj sami robit...
my sme si toto vyriesili pred druhym tehotenstvom a to ze teda nejdeme do domu,najprv dieta a potom domcek...riesime si pomaly projekt a detaily, sme radi ze nas nic nenahana...mam velku pomoc u mojich rodicov, skoro kedykolvek nam vedia postrazit dieta a tak to asi bude aj pri druhom, vdaka tomu mozem aj ja pracovat a setrime, setrime, setrime 😀 co sa da... vacsia obava nez to ze muz by bol viac mimo nez doma bola financna...sice kedykolvek sa moze cokolvek stat ale pri malicikych detoch je to vzdy vaznejsie...chceli by sme druhe mat aspon v takom veku ako je teraz krpec nech pripadne mozem ist zas naplno pracovat ak to bude potrebne na financovanie stavby...mame aj nejake uvery takze skor to cele zvazujeme tak aby sme na seba toho nevzali prilis..plus keby nebodaj pocas stavby muz stratil robotu tak neviem neviem...predavat rozostavanu stavbu je horsie nez len pozemok takze si nejak nechavame otvorene zadne vratka...ak bude vsetko vyzerat fajn tak nevylucujeme ze postupne zacneme hoci aj tuto jesen alebo buducu jar...
vlastne ma odradza aj to ze toto je asi posledna materska co budem mat a chceme si babo uzit co najviac kym je malicke, nie riesit milion veci okolo toho...verim ze sa to zvladnut ako kocky pisali aj s viacerymi detmi a malinkymi ale to je na kazdom ako to chce mat...
u nas teda vyhrala druha materska a dufame ze najneskor do 2 rokov druheho dietata zacneme stavat...
tak drzim palce 😉

anjelicek26
11. jan 2013

@rebeka25 - nam zacne v marci prestavba, ale my ruky od toho, bude to robit firma. Pokial stavba znamena, ze budes na vsetko sama - tak ja vravim, ze NIE. Uz toto aj ked to bude trvat len mesiac sa mi zda desne popri detoch a tehu :(

michaela80
11. jan 2013

@rebeka25 svojpomocne by som do toho nesla ani nahodou za tych podmienok co mate , lebo mozno 2 roky to budes mat na slucku....my mame vyhodu ze sa nestarame a za 3 mesiace od vykopu budeme byvat....teraz sme v polovicke.....ja mam dost len kuchynu a kupelnu poriesit vybehat nieto vsetko zhanat kde co lepsie kupit...

michaelamilan
11. jan 2013

@rebeka25 my síce nestaviame domček, no keď sme zistili že som tehu, okamžite sme sa rozhodli pre kúpu bytu, keďže to bolo pre nás najjednoduchšie a v nájme neboli vhodné podmienky pre bábätko(boli tam schody, ktoré boli krútené a dosť nebezpečné, aj my sme nanich koľkokrát zapackovali apd). Termín mám o 3 týždne, byt máme stále rozbombardovaný, 4mesiace som bola bez kuchyne.
Ano, trvá to, ale my si robíme svojpomocne, máme neprespané noci, aj do 4rána sme tapetovali, malovali apd......A poviem, mám toho plné zuby....už sa stresujem, lebo nemám dokončený byt, malý je čoskoro na svete a ja nemám také podmienky, aké by som si predstavovala......aÁno, mám radosť z toho, že kam sa pozriem je "NAŠA" robota, drahý má 2 zamestanania a z toho druhé neplatené(to prerábanie 😀) a robí asi 25hodín denne 😀
Ja už by som sa veru do takejto rozsiahlej prerábky bytu, či stavby domu počas tehu nepustila :-/ Ak by sa dalo, že by som bývala u našich, tak by to nebolo také, ale som v centre diania a je to ozaj už na nervy :-/
No každý pokrok v byte je premňa stráááááášnou radosťou a od včera mám kuchyňu, tak som od radosti ani nespala a celý deň som sedela v kuchyni a tešila som sa 🙂

mikela22
11. jan 2013

Ahojte kocky, ked sa chce a musi vsetko sa da!!! Ked sa nam narodila Lesinka, zacali sme stavat dom uplne svojpomocne, vsetko od zakladov az po strechu robil muz, teda vsetko okrem strechy a plynu sme si zrobili sami a nie je to maly domcek, podotykam bezuverovo-chvalabohu 🙂))) potom bol na ceste Denisko a my sme este neboli nastahovani, muz pracoval na dome dennodenne do noci a ja som sa zatial starala o malu, robila som si vysku s drobcom v brusku a keby toho nebolo malo tak som sa starala aj o svokru, ktora mala alzheimera. Po narodeni maleho sme sa nastahovali, ale este stale je tu aj teraz co robit, ale aspon sa clovek nenudi, ako ked ma hned vsetko naraz, je krasne tesit sa stale z niecoho noveho co sa v dome urobi alebo prikupi 🙂)) Uz to budu pomaly tri rocky co sme vo vlastnom a nakoniec sme radi, ze sme do toho sli aj za takych nie najvhodnejsich okolnosti 🙂)))))

mummy01
11. jan 2013

@rebeka25 velmi dobre si to premysli,jasne ze byvanie v dome je uplne o niecom inom ako v byte ale je to sakra tazke stavat svojpomocne a s dvomi detmi.My v dome byvame 2 roky,nemame vsetko dokoncene,stale mame kopec roboty a vydavkov...my sme sa stahovali troska dalej a casto je tazbe byvat mimo mesta,vela veci riesim v meste a tak sa stale presuvame....neviem,ma to svoje vyhody ale aj dost velke nevyhody.

rebeka25
autor
11. jan 2013

Dakujem Vam kocky za Vase postrehy a pripomienky neviem co spravim . U nas je to tak ze teraz alebo nikdy 😖 keby sa to dalo presunut ze o rok, alebo ked nastupim do prace tak to tak neriesim.
Ako som pisala uz vyssie mam najvacsie obavy o syna ako bude celu tu situaciu znasat. Keby mi toto vedel niekto povedat do predu ☹ Viem ze potom v domceku mu bude sto krat lepsie ako na tomto skaredom sidlisku, ale proste tento rok kebyze sa do toho pustime tak bude velmi velmi narocny. A este aj do skolky nastupuje v septembri :( :( :(

sisi1503
11. jan 2013

@rebeka25 potom daj vediet ako ste sa rozhodli-to som zvedava 😉 Ak sa rozhodnete stavat tak ste sa rozhodli pre tu zlozitejsiu a tazsiu cestu a ak zostanete byvat na byte tak pojdete tou lahsou cestou..

aadulik2110
11. jan 2013

@rebeka25 ahoj, tak my sme začali stavať, keď som ešte nebola tehotná.... stavali sme svojpomocne a tak každý deň kedy sa dalo sme boli na stavbe a robila som i ja všetky práce, ktoré ako žena by som zvládala. Keď sme mali postavenú hrubú stavbu a spravenú strechu som zistila, že som tehotná. Zo začiatku tehu som mala zdravotné problémy, ale potom som sa už cítila fajn a tak som chodila na stavbu aspoň zametať. S pomaly rastúcim bruškom som sa cítila lepšie a lepšie a trúfla som si aj na "väčšie" práce a tak som manželovi pomáhala pokladať polystyrén pod podlahové kúrenie, naťahovali sme fólie, kari siete. Vždy som pracovala koľko som vládala a koľko mi bruško dovoľovalo. Pred pôrodom som stihla v celom dome ešte omietky vybrúsiť - a môžem povedať, že to trvalo niekoľko dní. Blížil sa termín pôrodu a ja som to začala "preháňať" lebo som chcela už utekať do pôrodnice a čuduj sa svete.... pomáhala som manželovi obkladať stropy s drevom - skákala som na stoličku a zo stoličky a prenášala som 10 dní a nakoniec mi aj tak museli pôrod vyvolať. Keď som sa po ťažkom pôrode dala dokopy, tak práce na stavbe pokračovali... malý spinkal v kočíku a zatiaľ som natierala, lakovala, maľovala.... čo bolo treba... Čím bol starší, tak spinkal menej a menej, ale na stavbe sa mu páčilo... Volali sme ho "stavebný dozor". Keďže som stále kojila, tak býval celé dni so mnou - prežili sme stavbu, tehotenstvo i prvé mesiace drobca. Teraz už sa pekne hráme a bývame 4 týždne vo svojom 🙂

katkapapacova
11. jan 2013

@mikela22 suhlasim s tebou, clovek sa stale boji jasne je jednoduchsie nastahovat sa do prerobeneho bytu a uzivat, ale ale ale u nas napr je muz dedinksy chlapec co by do bytu nesiel i keby sme mali byvat na sene, ja som byvala aj v meste a fakt by som do bytu uz nikdy nesla, teraz ked si vyberam kuchynu,zacinam rozmyslat nad kupelnou, dlazbami a ten uzastny pocit ked pridem na stavbu a ona rastie a ja neviem ani ako, kolko ludi tak robilo, stavalo a mali aj tri styri deti, kde je vola tam je cesta,
@rebeka25 vies ked nastupis do prace bude to este horsie,bojis sa to je jasne, ale skor sa skus porozpravat s manzelom co na to on, opytaj sa starych rodicov ci su ochotny vam pomoct co sa tyka deti,ak to budes odkladat uz to nebudes vobec chciet vies to je asi bud alebo bud chces alebo nechces, nenechaj sa odradit zlymi skusenosti ale ani prilis neber napriklad moj nazor, viem ze si chcela radu ale konecne rozhodnutie je na Vas, ste rodina musite pouvazovat ci doprajete detom viac priestoru, ci by sa ti taky zivot v dome pacil, drzim palce, akokolvek sa rozhodnete

slaavka
11. jan 2013

Ahoj, mi tiez staviame dom, a mam dve deti..jedno ma 4 roky a druhe 10 mesiacov..dokonca manzel ma dve roboty a vsetok volny cas je na dome,takze viem presne coho sa obavas..ALE da sa to zvladnut..mam tiez niekedy z toho depky,ako som stale s detmi sama,lebo tu nemam nikoho,no da sa to zvladnut..novy domcek je urcite lepsi ako stary byt na sidlisku,v buducnosti budu deti stale na vzduchu. Urcite by som do toho isla,uvidis,ze ked uz budes v tej situacii tak to zvladnes. Mne dost pomaha,ked je starsi v skolke,ak je dlhsie doma,je to o nervy. Vsak aj tvoj pojde o chvilu do skolky,tak potom to urcite zlvadnes,a dovtedy vydrzis 🙂 proste to stoji zato!