Starostlivosť otca o deti po rozvode

cicamica
27. okt 2019

Baby čo ste rozvedené, prosím napíšte mi svoje skúsenosti so starostlivosťou o deti otca po rozvode. Je lepšie mať dohodnuté napríklad každý druhý víkend a prázdniny, alebo bez úpravy a dohodnúť sa. Ja som chcela stanovené víkendy a prázdniny, ale on ze sa dohodneme. Co je lepšie? Zatiaľ sa na všetkom vieme dohodnúť, no ale čo vie človek čo bude. Prosím vaše skúsenosti.

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
julia2018
27. okt 2019

@cicamica my už desať rokov to máme na dohode a nikdy nebol problém. A stanoviť sa to sa dodatočne kedykoľvek ak by problém bol. Mne vyhovuje to že sa dohodneme maximálne, pretože pravidelne víkendy nie vždy vyjdú, prípadne ti môžu komplikovať dovolenky v budúcnosti atď..

pribinak
27. okt 2019

Ak sa viete dohodnut tak je to super, lepsie aj pre deti. Ten navrh na úpravu si na sud mizes dat hocikedy. Niekedy baby maju úpravu sudom, ale maju dibre vzťahy a deti sa stykaju s tym druhym rodičom vzdy ked sa da

deti95060810
27. okt 2019

my sme mali stanovené súdom...bol asi 2 krát a viac sa nikdy neukázal....Vôbec mi to nevadilo...mali sme svoj program...

horalka1986
27. okt 2019

My mame rodicovsku dohodu. Zatial nam to (2 roky) vyhovuje. Vieme sa dohodnut ked nejake dieta nemoze ku nemu ist alebo mame iny program. Nebol problem. Keby bol, nech sa paci, mozete to stale dat na sud a ten urci styk.

tosomja
27. okt 2019

Tiez mame rodicovsku dohodu, stanovene body, ktorych sa drzime. Ak to casom nebude fungovat, dame urcit sudom.

cicamica
autor
28. okt 2019

@tosomja aké body?

tosomja
28. okt 2019

@cicamica tak napriklad, ze kolko bude platit, ze styk s dietatom sa neupravuje, kazdy z rodicov sa rovnakym dielom bude zodpovedat za starostlivost, v case choroby bude u mna, pocas prazdnin sa musime dohodnut, kto kedy si ju vezme, vzdy musime dat vefiet, kde ideme s dcerou (ak ideme na vylet alebo dovolenku), ze sa nebudeme hanlivo vyjadrovat na adresu driheho rodica ani urazat jeho partnerku, ci mojho partnera, ze bude vzdy pripravena a upravena do skoly. A tak vsetko, co vas napadne. Ked to podpisete, musite, mali by ste dodrziavat. Dava sa to k navrhu na rozvod podpisane oboma rodicmi.

tosomja
28. okt 2019
tosomja
28. okt 2019
katrin21
28. okt 2019

@cicamica my sme sa rozvadzali, ked mala dcerka dva roky... Dohodli sme si sice sudom, že kazdý druhý týžden a prazdniny po dohode, ale ked sme potrebovali, tak sme si to upravili , vzdy sme sa vedeli dohodnut.. Moj terajsi manžel to s ex ale vobec nemal lahke, ona aj napriek sudu malu nikdy nedavala ako mala, bojoval o nu zakaždým, sviatky ani nehovorim.. ona mala noveho chlapa a chcela, aby boli oni nova rodina, chore..... a dopad to ma taký, že ona bola z toho hrozne vystresovana, bala sa , ked sa tí dvaja mali len stretnut....su to uz roky a stale je z nich dvoch v strese a je tym poznacena, takze....
PReto ti radim, aby si sa vzdy snazila dohodnut, ako sa len da a nerobit sceny pred malou, ked pridu nejake problemy, nenadavat si medzi sebou.
Napr. mý, ked zacala chodit do skoly, sme si ju hocikedy aj cez týžden dali, napr. v stredu po hudobnej si ju tam vyzdvihol a rano ju doviezol do skoly, samozrejme, uz mala v ten den veci aj na dalsi den zo sebou.. Uplne v pohode, dieta spokojne, my spokojní.

Ale pre pripad problemov, je vzdy lepsie zakladne veci mat stanovene sudom. potom mozes samozrejme upravovat podla potreby,

lujza123
28. okt 2019

@cicamica 9 rokov od rozchodu fungujeme bez súdu, iba na dohodu. U otca je každý druhý týždeň od piatku do utorka rána, letné prázdniny naopak, je častejšie u otca (aj keď ako je staršia už to moc neplatí, v lete je rôzne na prázdninách aj u mojich rodičov, u sesternice, v letnom tabore atď.).
Cez zimné sviatky to mame tak ze 24.12 (štedrý deň) je u jedného a od 25. do 2.1. zase u druhého a ďalší rok to vymeníme, takže som každé druhé Vianoce bez dcéry a to je asi najťažšie na tom všetkom.

Takýto systém nám funguje, ale zase sa vieme dohodnúť si tie víkendy prehodiť, nejaké plánované dovolenky, výlety si dáme dopredu vedieť ak to náhodou zasiahne do toho času druhého rodica.

Ono pri staršom dieťati sa už takýto systém dá zaviesť úplne v pohode, kým bola malička do tých cca 4 rokov museli sme byť flexibilnejsi. Nerobilo jej dobre také dlhé intervaly, to bola tak 3 - 4 dní u mňa, 1-2 u otca, tiez do toho rôzne skolkarske choroby ktoré ten systém vždy rozbili, bolo to síce chaotickejsie pre nás rodicov ale pre malú lepšie.

Môj osobný názor je ze je oveľa rozumnejšie dohodnúť sa medzi sebou ako by nás mal riešiť štát a nejaká pani zo sociálke. Súdne by som šla až vtedy keby dohoda medzi nami nieje možná. Len to musia chcieť obidvaja, rešpektovať dôležitú funkciu druhého rodica a nepovažovat dieťa za svoj vylúčený majetok.