Starostlivosť o starého ležiaceho člena rodiny - skúsenosti

10. jún 2021

Ako ste sa popasovali s niečím takýmto? Starali ste sa: prebaľovali, kúpali, kŕmili a pod alebo ste to vyriešili nejakým zariadením? Máme člena rodiny, kde nám to reálne hrozí, je to svokra 84 ročná, býva s nami a má iba nás, ale my chodíme obaja do práce, máme dve deti na prvom stupni ZŠ a čaká ju operácia, ktorá môže skončiť všelijako. Nechceme sa jej zbaviť, ale nevieme ani, ako to vyriešiť. Nemôžeme si dovoliť prísť o jeden príjem, lebo máme hypo ☹

danusa63
10. jún 2021

Príspevok na starostlivosť o starého človeka je cca 500e.+ Svokrin dôchodok ....nie je to dosť na hypo?

vierka82
10. jún 2021

@danusa63 no len ten príspevok ťažko vybaví. Ja ho vybavujem od januára. Stále im niečo chýba. Najnovšie mi ho zamietli lebo pracujem na 25perc. Úväzok,popritom pracovať zakázané není. Tak som napísala odvolanie na ktoré čakám už druhý mesiac.a mimochodom mne bol príspevok vyratany na 190€

pribinak
10. jún 2021

Aj zariadenie je dobrá voľba. Len treba nájsť take s dobrými referenciami.

simca06022011
10. jún 2021

chvilu sme sa starali a potom sa vybavilo zariadenie. V neposlednom rade kvoli tomu, ze babke sa nechcelo stahovat a vlastne vsetky deti byvali 100+km daleko a museli sa kadejako striedat. A veru nebolo im to jednoduche , bolo to proste tazke na psychiku kazdeho. Babka nakoniec zacala aj chodit a vsetko, aj zase zacala byvat sama, ale potom zase nastali komlikacie, a isla spat do zariadenia, proste nechcela sa stahovat ku nikomu z nas, mimo jej mesto a nebolo bezpecne ju viac nechavat samu. Nejde o zbavenie sa, ale podla mna teda, nie kazdy ma na to bunky a moznosti. Sestra pomahala dvom v podstate az nevladnym starkym, a nevladala, mala dost pomoct s hygienou a vsetkym.

autor
10. jún 2021

@danusa63 To by na hypo stačilo, len tu je ešte ten problém, že manžel je 50tnik, ja po 40tke a keď teraz odídeme z práce a tie máme aktuálne dobré, kde nás po čase - nikto nevie akom dlhom... zamestná ☹

vierka82
10. jún 2021

Odkiaľ si? My sme to riešili pred dvoma rokmi. Vďaka mojej nadriadeného sa podarilo vybaviť likavku v Ružomberku (platili sme 600€ mesačne)teraz sme si ho na Vianoce už zobrali k sebe a ako som pisala mne príspevok na opatrovanie nepriznali.keby nerobím len na 25perc nedám to

bolarazjedna
10. jún 2021

Viete požiadať o opatrovateľku na niekoľko hodín, kým ste v práci. Neviem aká operácia ju čaká, ale z akútneho oddelenia ju môžu ešte preložiť na doliecovacie oddelenie, kde sa trochu zotavi. Závisí aj od toho, nakoľko bude sebestacna. Mamina opatrovala dedka, chodila pritom do prace, ráno mu dala čistú plienku, prichystal mu na stôl raňajky, vedel si sadnúť a najesť sa, ale nechodil. Obed sme mu zohriali my so sestrou, keď sme prišli zo skoly. Sprchová ho sprchovala raz týždenne. Ešte mi napadlo, že keď jej bude treba prevazovat ránu, cestou obvodného lekára viete vybaviť ADOS, mobilnú sestričku ktorá príde denne pomôcť na chvíľu. Je to náročná úloha, klobúk dole, keď to niekto zvláda popri práci.

simca06022011
10. jún 2021

urcite nie je pre vas cesta odist z prace... to je jasne, ak by ste nevybavili nejake to zariadenie. Tak mozno nejaku opatrovatelku, za ten prispevok, co pride obriadi cez den, na par hodin... atd. Ved neviete ako sa veci este vyvinu.. mozno ani nebude treba 🙂

mina17
10. jún 2021

moja mama sa starala o môjho deda mesačne dostavala 25e lebo narok na opatrovné nemaa lebo žili na rovnakej adrese a dedo mal dôchodok nad životné minimum ale to bolo cca 3 roky do zadu

danusa63
10. jún 2021

@autorka Tu ti už poradiť neviem. Ja som odišla pred pol rokom z práce kvôli 84r. deduškovi, už ho ti niet....a poviem ti neľutujem. Bolo to moje najlepšie rozhodnutie, hádam som mu spríjemnili posledné chvíle...

autor
10. jún 2021

@danusa63 A môžeš sa teraz do tej práce nazad vrátiť? Lebo toto u nás už nepôjde ☹

autor
10. jún 2021

@simca06022011 Vieme to predpokladať, lebo vieme, aký má zdravotný stav...

autor
10. jún 2021

@bolarazjedna Toto si fakt neviem popri práci predstaviť ☹

autor
10. jún 2021

My chodíme domov o 17tej, lebo prácu máme 60km od domu, kde bývame

danusa63
10. jún 2021

@autorka jasné, že nie výpoveď mám istú....ale otec ma vždy učil "Tak ako sa ty zachováš k svojim starým rodičom a k s svojim rodičom, tak sa zachovajú tvoje deti k tebe." Nemám síce hypo, ale tiež to bol risk lebo som odišla z práce v čase pandémie a manžel je živnostník...

0silvia0
10. jún 2021

Vo vasej situacii by som ziadne vypovede nedavala, ale zo svokrinho dochodku by som platila opatrovatelku, ktora by chodila k vam.

autor
10. jún 2021

@danusa63 My sa o ňu staráme už 11 rokov, predtým bývala sama, potom sme si ju vzali k sebe bývať, takže to nie je žiadna krátkodobá záležitosť

danusa63
10. jún 2021

@autorka poznám to, človek si myslí, že už viac nezvládne, rovnako sme sa starali časovo. Mne náš deduško moc chýba, tá jeho krehká duša, čo ma vždy ponúkla kapučínom a čokoládou, dobráčisko to bol neskutočný...ale však uvidíš po operácii, aby sa vám babička hlavne v zdraví vrátila....

matkahelka
10. jún 2021

ja som to absolvovala - 3 roky prebalovania, krmenia mixovanou stravou, kupania, polohovania, kremovania,... neviem ako to funguje teraz, ale mne bol prispevok okamzite zamietnuty, kedze sme mali rovnaky trvaly pobyt a boli sme v priamom pribuzenskom vztahu. v tom case toto boli dovody, kedy sa prispevok nedaval. poberala som 25 €/mesacne. co sa tyka soc.zariadeni, ja neverim, ze na SR existuje take, kde sa o imobilneho dokazu postarat tak, aby ten clovek nelezal pol dna pocurany a po tyzdni nemal dekubity. a ziadna sestricka nebude pol hodinu krmit niekoho, kto pomalicky papa. my sme nasu starku davali do zariadeni len 2x rocne, ked sme sli na dovolenku a stale sa nam po tyzdni vratila v hroznom stave. schudnuta a so zacinajucimi dekubitmi. vypoved v praci by som na vasom mieste nedavala, v takychto pripadoch clovek nevie, ci je to stav na pol roka ci na 5 rokov. vela sil prajem ❤

elizabet173
10. jún 2021

@danusa63 je to pekné, ako si sa o dedka postarala, len píšeš, že si z práce odišla pred pol rokom. Je iné starať sa o nevládneho človeka nie šesť mesiacov, ale šesť a viac rokov. Nesmierne náročné na psychiku a samozrejme aj je človek fyzicky totálne vyčerpaný. Ak mu nemá kto pomôcť, dlhodobo to dá ťažko.
@matkahelka také zariadenia existujú, jedno poznám veľmi dobre, nie že človek nemá po týždni ležania dekubity, ale dokonca dokázali rozhýbať ležiacu pacientku tak, že chodila. S pomôckou, ale dokázala prejsť. Ide samozrejme o súkromné zariadenie. Ja som výpoveď tiež nedala, ale priznávam bez mučenia, že som niekedy mlela z posledného a to som mala pomocníkov.

kittykat22
10. jún 2021

@danusa63 je uctihodne ako si sa starala o dedka, ale to co pises - ze ked sa ty postaras, tak bude postarane aj o teba nie je pravda. Moze sa v klude stat, ze ty doopatrujes celu rodinu a nakoniec skoncis v domove dochodcov 🤷‍♀️

elizabet173
10. jún 2021

@kittykat22 to je pravda, okrem toho, ja som doopatrovala rodičov, ale ja určite nechcem, aby ma moje dieťa raz opatrovalo, aby muselo zvažovať, či po päťdesiatke odíde z práce a následne tesne pred dôchodkom nejakú zoženie. Veľmi rada pôjdem do súkromného zariadenia, ak sa toho veku dožijem.

jullietka
10. jún 2021

My sme nasej babke vybavili opatrovatelku cez mestsky urad. Vsetky papiere od doktorov sme dolozili,oni zhodnotili na kolko hodin jej mozu dat opatrovatelku. Vyratali jej 4 hodiny,co je malo,ale mestu sa plati zalostne malicko za tie 4 hodiny a ujo sa s nou rozumne porozpraval a dohodol sa s nou ze bude riadne na 8 hodin kym nepride ujo z prace a samozrejme ze za tie 4 hodiny dalsie bude mat zaplatene od neho. Taka zlata stredna cesta aspon u nas a spokojny su vsetci. Drzim prsty,je to velmi narocne

belllinka
10. jún 2021

Stale tu spominate zariadenie, tak ale to tiez nie je lacne. Ked sa boji o robotu lebo nebude mat z coho platit hypo, tak z coho bude platit zariadenie? My platime 1200 eur mesacne, takze dochodok to iste nepokryje.

elizabet173
10. jún 2021

@belllinka dôchodok to nepokryje určite, ale dá sa predať byt, dom, kde starší človek býval. Alebo teda dôchodok a doplatia deti, ak sa nechcú vzdať nejakej nehnuteľnosti. A mám pocit, že niečo dopláca a j štát, podľa stupňa odkázanosti, nech ma niekto opraví, ak sa mýlim.

simona92101
10. jún 2021

@matkahelka moj stary otec bol v Alzheimer centre,a teda klobuk dolu,ako sa tam starali,dedko aj pribral,velmi sa mu polepsilo,dokonca nas na navstevach aj spoznaval,vtipkoval.takze urcite existuju aj dobre zariadenia.ja si neviem predstavit,ze by sme sa o dedka doma starali,on potreboval 24h starostlivost aj dohlad lekara(mal silne lieky,caste zachvaty agresie..)

elizabet173
10. jún 2021

@simona92101 toto dať v domácom prostredí je takmer nemožné, ak je na to človek sám, ani nehovorím.

simona92101
10. jún 2021

@elizabet173 vela ludi nam to zazlievalo,ale naozaj nebolo mozne sa doma onho starat,dedo skoro 2metrovy 100kg chlap ako hora,a moja mama 50 kg utle ziena-nevladala ho ani posadit ked nespolupracoval,nieto este prebalovat..myslim ze najst vhodne zariadenie pre blizku osobu vobec nie je na hanbu,ale klobuk dole pred kazdym,kto doma doopatroval..

luccija
10. jún 2021

Najst opatrovatelku domov je x zdravotnych starsich sestier, ktore chcu kludnu pracu.Bude to stat peniaze, ale aspon vies, ze bude vo svojom a nebude na sestru xy pacientov

0silvia0
10. jún 2021

@elizabet173 poznamka k tomu, co pises, ze by si nechcela, aby teba doopatrovali a ze pojdes radsej do zariadenia. Takto isto to hovorila moja babka, pokial bola relativne mlada. Vzdy hovorila, ze si nezela, aby bol niekto z rodiny obtazovany starostlivostou o nu a ze ona zaplati niekomu cudziemu aby sa postaral. Myslela to smrtelne vazne pred 20timi rokmi. Teraz ma 90 rokov a je cela stastna, ze moze byt v blizkosti svojho jedineho syna, mojho otca, ktory sa o nu stara. Na stare kolena z tych silackych reci zostala len spomienka