Starostlivosť o dieťa, matka samoživiteľka. Dá sa to vôbec?

natalia_2
3. nov 2019

Ahojte som matka 6r syna ktorý ešte navštevuje škôlku. Bohužiaľ patrím medzi matky ktoré to ľahké nemajú s otcom dieťaťa som sa rozišla ešte v samých začiatkoch ked bol syn batoľa.
Zvádzame boj o neplatenie výživného stále čosi dlhuje a ak platí tak len nepravidelne.
Ale môj problém je že mám náročnú prácu na szčo mám dosť výdavkov. Trápi ma to že neviem si sama zabezpečiť starostlivosť o dieťa a som plne odkázaná na svoju matku.
Nemám nikoho kto by mi pomohol okrem nej. Bývame v jednej domácností. Nálady a problémy sú rôzne.Nemám vlastný život. Dnešná práca je väčšinou na celý deň alebo poobedné, nočné. Pracovať však treba mam byt, hypoteku a veľa iných nákladov. Nezamestnannou ostať nemôžem.
Chcem sa opýtať mamičiek kto ím pomohol s deťmi ked boli v práci alebo si platili opatrovateľky? Platby za opatrovanie viem že sa pohybuju 3-4 eur za hodinu.
Neviem si predstaviť ako si sama matka,ktorá nikoho nemá vie poradiť so situáciou.Ked je v práci 8-10h a kto je potom s dieťaťom?

hrajka
3. nov 2019

@natalia_2 ahoj skadial si??

nefertiti5843
3. nov 2019

@natalia_2 Ak bývaš s maminou v jednej domácnosti, prečo si napríklad hypo nepodelíte?

sissy27
3. nov 2019

@natalia_2 a čo tak zmeniť prácu? Podnikanie má zmysel, ak ma to pohodlne uživí a nie že si pomaly dieťa nevidíš ale ešte ani poriadne peniaze z toho nemáš.

natalia_2
autor
3. nov 2019

@hrajka ja som z PD

natalia_2
autor
3. nov 2019

@sissy27 keby som sa zamestnala podla toho čo som vyučená ako predavačka robím celé dni a ni by som to finančne neutiahla.

natalia_2
autor
3. nov 2019

@nefertiti5843 byt je môj aj keby hypo hned nebola bežných výdavkov je dosť ved to vieš aj podľa seba.Trápi ma že nemám známych,ani partnera.Som odkázaná len na mamu pokiaľ malý neodrastie.

sissy27
3. nov 2019

@natalia_2 nikde nie je napísané, že musíš robiť predavačku lebo na to máš školu. Ani ja nerobím to čo som vyštudovala.
A teda nechceš predavačku, lebo nezarobíš dosť a nebudeš s malým, ale podľa toho čo píšeš, tak to máš teraz úplne rovnako.
Ako szčo robíš čo? Nedá sa to robiť ako zamestnanec s normálnym platom a normálnou pracovnou dobou?

natalia_2
autor
3. nov 2019

@sissy27 peniaze si viem zarobiť ale veľakrát pracujem aj pooobede alebo na večer.Keby som sa aj zamestanala klasicky nikde neberú ohľad na matku ktorá ma dieťa všade sa robí na smeny.Mňa skrátka len zaujímalo ako to rieší matka,ktorá ma dieťa chodí do práce a ako zabezpečuje dieťa počas práce.

nefertiti5843
3. nov 2019

@natalia_2 A ked si v práci, tak dieťa je predsa v škôlke-škole...Tak to majú aj ostatné matky.

panelacikova
3. nov 2019

@natalia_2 Ja som ťa celkom nepochopila. Tak bývaš s mamou sústavne alebo si na ňu odkázaná iba skrz dieťa, čiže v dobe, keď sa oň nevieš postarať, obrátiš sa na mamu?

modrykoniicek
3. nov 2019

S týmto súhlasím.Je málo zámestnaní kde sa nepracuje na zmeny.Len niekde ako administratívny pracovník majú ľudia prácu bez zmien.

natalia_2
autor
3. nov 2019

@panelacikova ano musím bývať s mamou lebo som odkázaná na jej pomoc s malým veľa krát sa hádame nakoľko malý je dosť neposlušný a ja som nespokojná.preto som chcela vedieť ako to riešia matky ktorým už vobec nemá kto pomocť a za opatrovanie pýtajú dosť veľa.Preto sa informujem aby som vedela čo ma bude čakať ak sa raz s mamou nepohodnem a vykašle na mna.Nie som administr. pracovnik velakrat pracujem poobede

pribinak
3. nov 2019

Byt na tvojom mieste zmením pracu. To by bola priorita. Mi nehovor ze ako predavačka nezarobíš. Napr lidl plati fakt slušne. Za 1-2 izbivy byt by si hypo utiahla. Fakt nemas ziadne kamosky? Co by ti chlapca postrazili na hodku kym prídeš z prace?
Ja som tiez vybrala kamoske susede syna z MS, hodinu dve sme sa pohrali na ihrisku, alebo u nas, aj ona mu takto strážila môjho syna.
Ani ja tu nemam rodicov.

pribinak
3. nov 2019

Ak si bez muza, tak pracovat poobede je pre teba nevýhodne. Hladaj si pracu tak, aby si robila vtedy ked je decko v MS
Kolko potom Travis so synom Čadu ked on je v MS, ty poobede robis. No malo.

nefertiti5843
3. nov 2019

@natalia_2 Tak prečo mamina nebýva vo svojom, keď ako tvrdíš, byt je tvoj a ona by ti prípadne prišla dieťa len postrážiť?

zara0201
3. nov 2019

@natalia_2 a skolka nie je do piatej? Ak mas pracovat-podnikat cely den a aj po piatej tak si radsej najdi zamestnanie.

nefertiti5843
3. nov 2019

@natalia_2 Apropos....máš ešte dosť veľkú dcéru, tak prečo si súrodenca nepostráži na pár hodín ona?

ovaaa
3. nov 2019

Ahoj, tiez vychovavam syna sama.V prvom rade som si nasla pracu na 1 smenu a s volnymi vikendami a prac.dobou, aby som si dieta mohla zaniest a zobrat zo skolky teda, aby som nebola na niekom zavisla.Ak sa mi den v praci predlzil a nestihala som do skolky vzdy mi ho vzala kamoska.V skolke sme boli 4 maminy, kt.sme si takto pomohli ak sa nieco vyskytlo tajze vzdy bol na niekoho spolah. Ak boli prazdniny s pomocou somvtedy oslovila mamu alebo som cerpala dovolenku.Mohla by som inde zarobit viac ale pre mna je dolezity sulad praca, skolka, volny cas...

bevina
3. nov 2019

Mne niekedy pomáha suseda, deti ma odrastene a rada 2-3 hodinky strávi s mojimi drobcami keď niečo potrebujem vybaviť

natalia_2
autor
3. nov 2019

@nefertiti5843 dcera býva v inom meste a tiež je počas dňa v práci.

mpg
3. nov 2019

@natalia_2 Ja by som bola mame za tú pomoc vďačná a snažila by som sa s ňou vychádzať dobre, pretože predsa je len spoľahlivejšia ako nejaké kamošky, aj keď by bolo dobré keby si mala aj tie - napr. tiež matku, ktorá sa sama stará o dieťa a nejako si vypomáhať. Prácu je škoda meniť, lebo v novej sa treba znovu do všetkého dostáť.
K takémuto spôsobu života je treba hľadať ako zosúladiť prácu s dieťaťom a hlavne nebyť netrpezlivá a nervózna, lebo dieťa všetko vníma.

wena
3. nov 2019

Možnosti:
1. Najst si inu s pracu, s pracovnou dobou takou aby ti pokryla cas kym je syn v skole resp. s moznostou homeoffice.
2. Najst si v okoli aktivnu dochodkynu napr. susedu, ktora ti maleho vyberie zo skoly a postrazi kym prides a bude rada, ze ma s kym stravit cas a nie je sama. Osobne poznam 3 mamicky kamosky, ktore si taku pani v blizkosti nasli.
3. Dohodnut sa s kamoskou, ktora je na RD, pripadne pracuje kratsie, ze ti maleho vyberie a postrazi a ty jej na oplatku urobis inu sluzbu.
4. Poprosit ochotne maminy synovych spoluziakov ci by mohli vyzdvihnut aj tvojho a syn by u nich ostal hrat sa kym prides.
5. Najst si lacnejsiu opatrovatelku napr. studentku na strednej ktora este nema vela moznosti na brigadu a bude rada, ze si zarobi aspon nieco.
6. Najst si partnera, ktory ti pomoze.
7. Kombinacia viacerych tychto alternativ.

panelacikova
3. nov 2019

@natalia_2 Prepáč, mne to nie je celkom jasné. Ty musíš pracovať, pretože máš byt, hypotéku... Čiže byt je tvoj, hypo tiež. Mama predsa predtým musela nikde bývať, už tam nebýva? Vieš, či nie je riešenie využiť jej láskavosť, či službu, či ako to nazvať IBA vtedy, keď ideš do práce. V tom čase jej odniesť dieťa (prípadne na noc, ak to vyžaduje charakter tvojej práce) a vždy, keď sa dá a si doma, si dieťa vziať opäť domov.

lujza123
3. nov 2019

@natalia_2 ahoj no veru zosúladiť pracovný a materský život nieje ľahké. Ja síce nie som sama ale pracovnú dobu mame rôznu (tiež živnosť) a moji rodicia tiež ešte pracujú.
V škôlke je to asi najhoršie, otvorené do 16.30 ale prídeš o 16.00 a tvoje dieťa je tam posledné a učiteľka nervózna. Potom sa to už dá, školska družina je aj do 17.00.

Co otec dieťaťa? Brava si ho? Tam by som zatlacila, nech je s ním aspoň dve poobedia v týždni. Co rodina zo strany otca? Babka, dedko?

Moja dcéra bývala (aj stále občas je) so mnou v práci, je zvyknutá, hra sa, číta si. A to som viackrát zmenila prácu takže to zvládla pri rôznych pozíciách. Deti sú ucenlive a naučia sa ze keď mama pracuje nemôže sa im venovať, chce to len trpezlivosť, nejde to hneď. Akože stalo sa ze kolegovia zazerali ale tak co ju akože vypnem ako TV a zapnem znova po práci? Veľa pracujem aj z domu, posledné roky počas letných festivalov, chodieva tam so mnou.
Teraz ma 10 a vie byť sama doma až do večera, vie si navariť, sama ide na krúžky.

Ja sa snažím prácu si organizovať tak aby teda nemusela byť sama stále, striedam to. Snažím sa vymyslieť co najviac rôznych foriem zárobku z domu. Chodí k otcovi každý druhý týždeň od piatku a príde v utorok, tieto dni mávam častokrat pracovné až do večera, aby som potom mohla robiť menej keď ju mam. Proste kombinujem možné aj nemožné.

Musíš sama nájsť nejakú cesticku, niečo vymysliet. Čím bude starší tým to bude lepsie

ketrint
4. nov 2019

@natalia_2 Ahoj, ja som presne ta situcia na ktoru sa pytas. Popravde ani sama neviem ako to zvladam, ale musim, lebo nemam inu moznost, tak proste zvladam. Bola som prve 3mesiace u mamy (cca 100km.od BA, kde som dama zila predtym), potom som si nasla v BA podnajom a odstahovala sa do BA, spolocna domacnost nebola idealna, chcela som byt sama, neprisposobovat sa a chybalo mi aj valke mesto. Pocas materskej som musela prehodnotit a zahodit uplne vsetko, kam som sa dostala. Ta praca bola casovo narocna a nepredvidatelna (kreslila som stavebne dokumentacie). Takze som zacala triezvo uvazovat a jedine vychodisko bolo najst si pracu od 8-16, kym je skolka, jasle. Jasne, ze prve mesiace mozno aj roky som isla riadne do minusu (mala som nieco nasporene). Pretoze zaplatit v BA podnajom a sukromne jasle, to je cca 900€ bez stravy, oblecenia, tolko nebola sanca zarobit, ked som navyse zacinala v uplne novej sfere - financnej, uctovnictvo. Vybrala som si to preto, ze to vies potiahnut aj doma ak je dieta chore, ja som bola uplne uplne sama (a aj stale som). Takze som.si spravila kurz, kopec samostudia, a proste som.sa do toho vrhla. Zacala som na uctovnickej pozicii, vyskusala reporting a teraz som na controllingu v korporacii a neviem si vynachvalit. Cely ten system je lahsi v korporacii (predtym som bola v mensich firmach). Postupne som.vzala hypo na mensi byt pri centre, obedy si varim, zijem skromne, aj som vybavila statnu skolku, takze aj tp financne pomohlo, lebo sukromne jasle aj skolka bola fakt brutal na rozpocet. Dcera ma 4,5. Takze da sa rozbehnut. Ale zijeme normalne, dost v pohode, nenosim si pracu domov (ako pri stavbarine), proste vypnem.v praci pocitac, hlavu, a idem domov... Nebudem Ti klamat, lahke to nie je... Ani financne, ale hlavne casovo. Ale zijeme v pokoji, klude, s vlastnymi pravidlami a slobodne. A za to to stoji. 🙂
Tak neviem, ak Ta este nieco zaujima, pytaj sa, zodpoviem....
Je to len o sebazapreni. Ja stale varim, denne, aj do prace si nosim vlastne jedlo. Castokrat fakt malo spim, lebo varim.v noci, aj povinnosti a domacnost dobieham az ked malu ulozim, pretoze po praci chcem byt aj chvilu s nou, a nie sa len vrhnut na dalsie povinnosti (doma). Chce to dobre planovanie. Ja mam cas velmi rozvrhnuty. (Kedy do obchodu, co varit, aky program, kam sa kedy ide, vsetky terminy a vybavovacky rozplanovane.)
Drzim palce, a zvladat sa to urcite da.
Ja si fakt myslim, ze ked sa to podarilo mne... bez vysokej skoly, bez kontaktov, bez pomoci od rodiny alebo hocikoho (financnej ci psychickej), bez skusenosti (kedze som zacinala v uplne neznamej sfere)... Chce to makat a planovat. 🙂 (doma aj v praci). Jasne, osobny alebo kulturny zivot mi niekedy chyba... Drz saaa!

mamina20016
24. nov 2019

Ja robím na dve zmeni mama mi tiež stráži deti ale nie zadarmo vždy jej dám nejaké € koľko krát aj navarí a som sama pracujem v obchodnom reťazci a sú dosť ústretový tak skús niečo také a zarobiť sa dá

natalia_2
autor
5. jan 2020

@ketrint Poslala som sukromnú správu