Viete mi prosim niekto poradit ako najlepsie riesit nasledovnu situaciu? Zena, dlhorocna alkoholicka na invalidnom dochodku ma zhorsujuci sa zdravotny stav. Za posledne roky viackrat hospitalizovana, zlyhavaju jej funkcie pecene co ovplyvnuje jej mozgovu cinnost-halucinacie atd. Zena byva sama. Doktori povedali, ze potrebuje dohlad-nemala by byvat sama, musi na nu niekto dozerat aby uzivala lieky a abstinovala, zaroven tiez kvoli jej psych stavu, ktory je niekedy lepsi niekedy horsi. Ma 2 pracujuce dcery, kt.vsak pracuju a ziju vo svojej domacnosti. Vztahy v rodine tiez nie su idealne, takze celodenna opatera zo strany dcer neprichadza do uvahy . Idealne by bolo umiestnenie do zariadenia socialnych sluzieb. Dotycna osoba vsak s tymto navrhom urcite nebude suhlasit, ma tazku povahu.Mate niekto podobnu skusenost? Ako ste to riesili? Uvazuje sa nad opatrovatelkou, no otazne je ci bude narok na nejaky prispevok a ci ju dotycna osoba bude vobec respektovat..
@cocolino234 uplne suhlasim... tiez viac alkoholikov v okoli, nepomoze nic... mozte sa akokolvek snazit, pokial sa sam on nerozhodne, fakt nerozhodne, nemoze nic.. bezvychodiskova situaci castokrat, drzim palce a pevne nervy 🤞
Moj otec bol alkoholik...nik a nic by ma nedonutilo sa o neho starat ked si prepil mozog....takze sa ani nedivim ze dcery nemaju volu sa o nu starat...a ked nechce ist do ustavu tak kto jej bude tie opatrovatelky platit...to stoji nemale peniaze..moze si skusit poziadat o opatrovatelku z mesta-obce...ake pochybujem za taky clovek by bol ochotny obehat !ekarov, podat ziadost a hlavne respektovat opatrovatelky
Naozaj je to tak ze ak ona aspon nebude mat snahu riesit tak jej nik nepomoze.
Potom je to uz len kto chce kam pomozme mu tam
O alkoholizme sme tu písali cca 348x.
Takze uz len stručne - konzultovať so psychiatrom kt.sa zameriava na zavislosti
jednou z posledných možností je zbavenie svojprávnosti a nariadená ústavná starostlivosť, ale toto naozaj posudzuje psychiater a časovo je to beh na dlhé trate
@cocolino234 problem je aj v tom, ze by mohla byt potencialne nebezpecna nielen pre seba ale aj pre svoje okolie. Parkrat uz mala take halucinacie, ze nevedela o sebe, nechala doma pustenu vodu. Tiez si myslim, ze psychiater, momentalne je hospitalizovana na internom, kde sa ziadalo o psychiatricke vysetrenie, no psychiater skonstatoval, ze nevidi dovod na pobyt na psychiatrii. Takze tento tyzden ju zrejme prepustia domov…
@jajo1 nad tym sa uvazuje. Ale kde zacat? U jej obvodneho?
my sme mali to "šťastie", že sa daná osoba zamkla v byte v bytovke a nechcela nás pustiť dnu. Keďže sme nevedeli, či náhodou neohrozí svoje okolie, zavolali sme políciu, tá hasičov a RZP a "vyrazili" jej dvere. Vzali ju na psychiatriu, tam bola cca 3 týždne, potom bolo nariadené trojmesačné liečenie v psychiatrickej liečebni. Medzitým sme ako rodinní príslušníci podali žiadosť na okresný súd s vypísaním všetkého jej konania za posledné obdobie. Súd nariadil psychiatrický posudok a na základe neho súd rozhodol o pozbavení spôsobilosti na právne úkony - tu ale podotknem, že alkoholizmus bola len jedna z "diagnóz", pretože v dôsledku nadmerného dlhoročného pitia tam už pribudli aj ďalšie psychiatrické diagnózy. Súd zároveň stanovil opatrovníka a ten požiadal krajský úrad o umiestnenie osoby do centra sociálnych služieb, čo sa našťastie hneď podarilo. Avšak pozor, my ako rodina teraz doplácame za jej "pobyt", pretože náklady na CSS sú vyššie ako invalidný dôchodok danej osoby. Takže aj s tým treba počítať ...
@jajo1 dakujem. Ano s tym sa pocita, v kazdom pripade by to bolo lepsie, nez sucasny stav. Nehovoriac o tom ze je podozrenie, ze jej “kamarati” by mohli mat zaujem napriklad o jej byt. A pri tom ake mava niekedy stavy su teda iste obavy..
poviem pravdu, že keď si teraz spomeniem na to obdobie, vôbec nechápem, ako sme to zvládli. Teraz som najšťastnejší človek na svete, že sme do toho išli a hoci to znie zvláštne, my sme naozaj spokojní, že sme nakoniec našli odvahu a danej osobe takto pomohli - výrazne sme jej skvalitnili život, je pod dozorom, absolútne stabilizovaná, pravidelne si ju k sebe brávame domov a pre našich synov by sa rozdala. Hoci začiatky boli ťažké a aj teraz covidové obdobie je ťažké, pretože dlho nemali povolené návštevy a ani nemohla ísť k nám domov.
ak je alkoholička , opatrovateľku jej len na základe alkoholizmu neschvália....
inka príspevok na opatrovateľku ako taký neexistuje, opatrovať ju môže jedna z dcér a poberať opatrovateľský príspevok , ak ju bud eopatrovať cez MU alebo teda ju môže opatrovať cez MU ale musí splniť podmieky- vtedy dostáva z mU normálne plat....alebo môžu požiadať o opratrovateľku z MU (časť nákladov na jej mzdu bude musieť mama aleb dcéry platiť - dopláca sa cca 1,5euraza hodinu....
Psychiater po vyšetrení pacientky skonštatoval, že nevidí dôvod na hospitalizáciu....tým pádom s tým asi nič neurobíte...moja suseda sa tak upila k smrti, nemala ani 40 rokov. Našiel ju syn v delíriu , nakoniec v nemocnici zomrela na druhý deň, zlyhali jej orgány.
Moj otec je alkoholik, velmi sme sa mu snazili pomoct, dokonca aj mama po rozvode robila co mohla aby mal pocit, ze sme tu prenho ked bude potrebovat. Ale bohuzial, chceli sme len my a to je zufalo malo. Mne sa narodil syn, ani ten mu nestal za to, aby skusil zmenit svoj zivot ked uz sa nezmenil kvoli mne a segre. Teda skusil zmenit, ked uz ho mal hrobar na lopate tak siel na liecenie odkial po 2 tyzdnoch utiekol. To bola pre mna posledna kvapka. Zije v karavane, ktory parkoval kde kade po meste a robil hanbu. Odvsadial ho vyhnali bud policajti alebo cigani, ti ho odkradli do posledneho centu, aj ten karavan je mu uz na dve veci lebo mu zobrali vodicak kvoli epilepsii ci co to ma kvoli chlastu. Takze to ma uz asi len ako nejaku maringotku. No katastrofa, stratena existencia no ale sam to tak chcel ..uz som sa konecne prestala kvoli tomu trapit, zabilo by ma to asi. Isty cas som to naozaj zle znasala ale teraz si uz nanho ledva spomeniem. Ked nebude chciet dotycna, mozte sa aj na hlavu postavit a odrazat sa usami, nepomoze vam to