Ahojte dievcence,mam problem a neviem co si mam o tom mysliet.Preto vas prosim o rady a mozno aj nestranny pohlad na vec. Problem sa tyka mojej svokry.Je to velmi zorganizovana,puntickarska osobka ale uz dlhsie pozorujem ze ma problemy s pamätou.Ona si problemy nepripusta a je nahnevana ak ju na to upozornime.Nieje ani taka stara,nema ani 60r. ale stale castejsie sa stava ze zabudne na to co povedala,je akoby pomylena....uvediem par prikladov.
Uz viac krat sa stalo ze povedala dcere ze vtedy a vtedy ju vezme na vikend...zabudla na to.Tak isto sa stavalo s dcerinym vystupenim,sama chcela prist no o tyzden nevedela ze nieco take povedala.Pri jednej navsteve mi rozprava nieco-aktualne,no to iste pocujem aj druhu...tretiu a dalsiu navstevu aj napriek tomu ze jej vzdy poviem ze sme si to uz povedali.Ked bola u nas chcela vziat deti von no bolo uz 19.30 tak jej vravim ze je neskoro uz...o par minut na to detom vravi podte ideme von.Je aj velmi nepozorna,akoby stale zamyslena a tak sa stava ze ked obcas strazi deti stane sa uraz,dokonca raz ked bola dcera mala nam ju vratila s rozbitou hlavou co som si vsimla az doma ked som jej dala dolu ciapku a svokra ani nevedela kedy sa to stalo.Raz zasa odisla s detmi von,nevzala si mobil a vratila sa s nimi az o 21.15-ja som uz bola sediva od strachu a ona vyrehotana ze co nervacim.Neviem co si mysiet,ci je to normalne a suvisi to so starnutim alebo co.Svokra je este aktivna zena,pracuje a bezny zivot zvlada v pohode ale desia ma tieto jej ulety,niekedy nelogicky rozmysla hlavne v suvislosti s detmi si to vsimam ze kona zmetkovo...Tych situacii bolo za poslednu dobu fakt hodne,ona si to ale neuvedomuje a vecsinou sme potom zly iba my s drahym.
@rumkolka Alzheimer i demencia idu, zial, castokrat aj spolu. skontaktujte sa s centrom Memory www.alzheimer.sk , isto vam poradia.
Blbe je to, ze postihnuty si to casto nechce pripustit, rodina je z toho na nervy. Da sa s tym vsak celkom obstojne zit, ale treba to podchytit co najskor! Mozog starne kazdym dnom :( ... Neviem kolko ma rokov, ale po sestdesiatke velmi vzrasta riziko alzheimera...
@rumkolka suvisi to zrejme s vekom. bolo by ale super, keby sa nejako dala presvedcit, aby isla k lekarovi, ved su dnes uz kadejake lieky, ktore pomahaju na pamat. ale viem, ze je velmi tazke ich niekedy presvedcit, ze naozaj maju problem. mozno by pomohlo je zavolat, ked ma byt ten cas, ze ma prist. alebo si ju nahrat niekdy na mobil, ze co povedala, aby to nabuduce nemohla popriet. nemozem tu pisat vlasnte skusenosti, aby sa niekto z robidny neurazil, ale poznam to.
@hradnapani ma 58,problemy badam uz vyse 3 rokov,maju mierne zhorsujucu sa tendenciu.Najprv som si myslela ze proste starne ale mam rovnako staru mamu a teda mozem porovnat.Ona ale absolutne odmieta ze ma problem a ja nedokazem odhadnut co je v jej veku OK a co uz nie.Skusim kontaktovat to centrum a hadam mi poradia,dik
@stanislavao no teraz bola taka situacia ze mala prist na jednu akciu,par dni predtym sme jej to pripomenuli a ona si nepametala ze slubila ze pride...takto to bolo uz X krat.
@rumkolka tak vy to mate zrejme este horsie, ako u nas. mali by ste ju nejako presvedcit, aby navstivila lekarov a nechala sa vysetrit. je to este mlada osoba a toto jej velmi "zneprijemnuje" zivot. ale ako som pisala, viem, ze oni = seniori si neuvedomuju a nepriznavaju svoj problem a k lekarom ani za svet. manzel ma aj surodencov, ze by ju vsetci spolocne poprosili, aby isla k lekarovi.
@stanislavao aj sme sa raz o tom rozpravali so svokrom a svagrinou-oni to beru tak ze starne a co uz s tym narobia ☹ Ja zasa vidim ako sa vdaka tomuto problemu zvysuje napetie v rodine a ja sa bojim svokre nechavat strazit deti.
no moja mama ma podobne problemy odkedy spadla a udrela si hlavu o stolicku... a tiez je nahnevana, ked ju upozornim, ze mi nieco uz parkrat povedala... preto sa obavam, ze navstevu u dr. asi odmietne a este sa pravdepodobne aj urazi...starka mala alzheimera a to poviem to bolo nieco strasne pre nas...pre nu ani nie...ona nam velakrat povedala, ze ona vie ze je chora, ale ze ju to neboli...tieto veci su velmi neprijemne... ja mam jeden typ co by mohlo pomoct, ale nie kazdy je nakloneny alternativnej medicine, takze jedine ak by ste mali zaujem, napis mi do IP, ja ti poviem co by mohlo pomoct...
@rumkolka mam taku svokru ale s tym rozdielom ze ona nas ma v pazi, dcere nieco slubi, a neozve sa a pod.riesime to tak ze ked pocujem ze nieco "slubuje" pekne nahlas pred svedkami ju vyzvem nech to zopakuje, ze napr Kedy to k vam pride S. na navstevu, ked ze "cez vikend" tak sa nedam aa ze ktory vikend? o ktorej po nu pridete? a tak... proste jak s debilom... 😠 uz si dava pozor co povie.
Ale napr bezne sa stavalo ze sa s mojou mamou dohodla ze pridu ku nej na navstevu , v sobotu o 4 a moja mam ich caka a oni nikde, sak nie oni si nic nedohodli... tak sa mama dohaduje len s mojim svokrom, lebo svokra "lubi zabudnut"
keby mi robila take veci ako tebe ze 21,15 a neviem kde mam decko by ho mala posledny krat. To uz musite posudit vy ci je chora alebo to robi naschval.
@rumkolka na taketo vazne stupnujuce sa problemy s pamatou este jednoznacne nema vek ☹ Priklanam sa obave, ze je to alzheimer. Treba to riesit, lebo, a teraz to napisem tvrdo: o rok-dva vam moze po ulici naha behat.
@eeffka no len ked sa s nou zacnem bavit ako s malym deckom tak sa uraza...to je to,ona este nieje ziadna starenka ale teda si neuvedomuje co nam to sposobuje.Zatial sa jej vela veci dari uhrat do autu,vela toho sa podla mna snazi nejako zakryt....ked zabudne tak len zahlasi no co uz zabudla som.
@renab
@hradnapani
@stanislavao
@ginger_fox
@eeffka
@ewana73
@ewca Baby mrkla som si na priznaky alzheimera ale ine ako poruchu kratkodobej pamäte u nej nebadam ale aj tak sa asi skontaktujem s odbornikom.
clovek s alzheimerom si to nepamata a bude obvinovat teba ze si vymyslas, poznam mali sme babku, zacala zabudat okolo 60, ja som sa vtedy narodila, takze ked nieco zalozila a nenaslo sa to alebo vyhadzala skrine bolo to na mna ako na dieta, u nas si to vsimla jej svagrina ked mala cca 65 rokov, potom to uz islo rychlo, zila este do 85 ale postupne sme sa o nu museli zacat intenzivne starat-t.z. byvala v 1 izbe, zvysok domu bol uzavrety, kedze horela kuchyna a pod. srandy, pustala dnu cudzich, nas cca od 75 nepoznala, potom prebalovanie, pestala hovorit, len pazvuky, iste obdobie strasne nadavala, tie prve roky sme si to nevsimli, pretoze bezny zivot zvladala normalne, akonahle prislo nieco nove-zabudla, nevedela reagovat, odchadzala z domu a vratila sa po hodinach,.. nevedela kde bola,.. postupne sme ju museli chodit hladat,.. ak mozem poradit dohodnite sa s lekarom a spravte jej vysetrenia, povedzte jej ze len preventivku,..inak ju nepresvedcite,..ak je chora ona nevie ze nieco zabudla, povedala, slubila,..
@rumkolka no ta pamät je dost dolezita a este by som povedala tak,ze pokial s nou nie si 24 hodin denne,mozno o dalsich priznakoch ano len netusis...u mojej mamy to tiez bolo pribizne s rovnakymi priznakmi ako popisujes ale kedze som v tom case este byvala doma,badala som bezne veci,ktore robila a clovek by nechapal.. strata orientacie casu to je dalsi z priznakov (to je to,ze s detmi prisla neskoro domov).. poviem priklad, mama rano vybrala z chladnicky mäso aby navarila obed a mäso stalo pol dna na stole a popoludni sa pustila do varenia,lebo si myslela,ze je to chvila,potom si to uvedomila ale zial nepriznala to... alebo robila dalsie ine nepochopitelne veci, pobalila nejake veci co nasla po ruke napr.do utierky a odlozila do skrine... alebo si zbalila tasku ,ze ide k lekarke a pritom nikde nesla... alebo uprata ,umyla podlahu a o hodinu sa pustila zas do umyvania.. a popri tom si stale uvedomovala,ze nieco nie je v poriadku ale samozrejme to nechcela priznat ... a potom sa to zrazu zhorsilo o 180 stupnov a z prveho stadia sa stalo tretie... a potom to uz islo radikalne dole...bohuzial...
@ewana73 je pravda ze s nou niesom stale.Chodievam tam na vikendy s detmi a teda pozorujem ze casto byva akoby v casovom sklze...napr.dlho ranajkuje,potom zas nieco ine robi a potom si uvedomi ze treba ist nakupit ale casto je to uz tesne pred obedom,potom obed nestiha navarit.Teraz som si spomenula na to ze ma strasne vytaca ze ma plnu chladnicku veci po zaruke,pritom je uplny pedant ktory aj pod kobercom vysava ale jogurty mesiac po zaruke ma v chladnicke...priznam sa ze som ale tomu neprikladala velku vahu lebo vzdy ma vsetko upratane,aj navari v pohode,napecie....no stava sa ze si nieco kupi a potom to nevie najst ale to sa obcas aj mne stane takze strasne tazko sa mi hodnoti jej stav.Musim sa s drahym porozpravat a hadam prideme nato ako ju dostat k lekarovi.
@rumkolka no dufam,ze sa ti podari ju dostat k lekarovi,su na to presne vymedzene psychologicke testy,ktore vedia urcit ci je to alzheimer alebo "len obycaja starecka " strata pamäti.. inak pamäta si svoj datum narodenia,vie kolko ma rokov? vie aky je "dnes " den,datum,rok?ak vie pohotovo odpovedat,je to dobry znak ale ak je odpoved vahava a mylna,tak je to jeden z jasnych priznakov alzheimera..
Určite vyhľadajte lekársku pomoc. 58 rokov neni taký vek, aby človek už všetko zabúdal a zmätkoval. No deti by som jej už do opatery asi nedala.
@rumkolka nemôže mať nejaké problémy psychické alebo trápenie-napríklad s mužom? Ako ja som dlho pozorovala svoju mamu a bola kritická a potom nastalo obdobie kedy som bola v keli psychicky ja a teda ja som bola tesne po 30tke už ako v poslednom štádiu demencie, zabúdala som, že som si zapla bojler a že sa chcem umyť, nevedela som či som otvorila okno, ja na čísla pamäť mám, teda dátumy viem, ale veru veľakrát neviem či som niečo už niekomu povedala alebo nie a potom sa pýtam, či som to už vravela a tak. Teda môže to byť kľudne len roztržitosť, ťažšie obdobie, zhoršená psychika a vôbec to nemusí byť začiatočný prejav demencie.
@rumkolka tak tie nákupy, to môže byť aj len nenažranosť, že nakúpi v akcii a neminie, Ale zase pozeraj aj čo necháva, potraviny čo konzumuje bežne alebo len občasne? Zase moja starká nikdy nemala preplnenú chladničku, nakupovala striedmo, ale jeden z prvých príznakov bol, že mama jej vždy vyhadzovala z chladničky napríklad syrokrém po záruke. Lebo si kúpila aj maslo aj syrokrém, maslo jedla bežne a častejšie, tak raňajkovala maslo a na ten syrokrém úplne zabudla a nejedla ho. Proste nevedela si ho dať ako predtým napríklad pre zmenu raz do týždňa na raňajky namiesto masla.
má 58 rokov , odkedy je v menopauze ? jeden z nepríjemných dočasným znakov je zabúdanie , potom to odoznieva.
@rumkolka tak na stareckú demenciu je to ešte priskoro. ale možno sú to prvé príznaky Alzhaimerovej choroby a to by nebolo moc dobré. 😒