Ahojte, nechodím často na fóra, ale už v poslednej dobe naozaj neviem ako ďalej, je toho na mňa veľa a už nevládzem. Možno sa tu nájde niekto, kto je alebo bol v podobnej situácii ako ja a možno poradí. Vopred ďakujem. Som rozvedená a Žijem s dvoma deťmi u rodičov, sama bez partnera. Bez akejkoľvek podpory. Niekto si povie, veď máš rodičov si u nich, buď rada pomôžu ti. Áno, ale má to svoju daň. Starší syn má prestáva rešpektovať, pretože ja mu poviem jedno a starý rodičia druhé, keď mu niečo nedovolím a má to príčinu oni hneď to pred ním skritizuju, čím mi podryvaju autoritu. Proste v skratke rodicia sa správajú tak ako keby to bolo ich dieťa a ja som len jeho súrodenec, ktorý nemá právo rozhodovať o ničom. Syn má ťažkosti s jedením nechce jedávať, ale len doma, v škôlke vraj pekne vsetko spapa. V noci nechce spávať, hocikedy sa zobudí aj o jednej aj o druhej a trvá aj dve hodiny kým zasa zaspí. Potom má problém vstať do škôlky. Spí so starými rodičmi lebo nechce spávať sám, bojí sa. Ja spím s maldsou dcérkou ( 1 rok) . Tá v noci tiež nespava, respektíve veľmi zle. Je kojena. Každú chvíľu je hore. Nespim dní ani noci, nemám kedy, cez deň sa starám o deti a v noci som s dcerkou hore. Nevládzem, neviem ako dlho toto ešte vydržím. Syn zostal aj veľmi drzi a zlý. Rodičia sa ho snažia vychovávať podľa seba, čo sa mi nepáči. Stále su medzi nami konflikty kvôli tomu. Bojím sa že takto to dopadne aj s dcerkou, a nechcem to. Najradšej by som sa s deťmi osamostatnila, a vychovávala ich po svojom, lebo vidím že takto to nikam nevedie. Je to len horsie a horšie, ja som unavená fyzicky aj psychicky už nevládzem. Ale akú má šancu osamostatniť sa matka s dvoma malými deťmi na materskej? V septembri syn nastupuje do školy a kým budem u rodičov bude to len horšie , pretože zasa sa len budú starať do učenia, do všetkého. Už naozaj neviem ako ďalej.....😢😢
Ak sa osamostanim, mám aj nárok na príspevok na bývanie? Tych 280 eur je na jaslicky? A pracovať nemám problém aj keď odísť do práce od ročného dieťaťa bude ťažké , ale zrejme iná možnosť nie je , lebo už takto to ďalej nejde, som v koncoch....
@lejuska412 áno, 280 eur mas na jaslicky maximalne, ale ak by stali jasle 250, mas len 250. S príspevkom na byvanie ti neporadim.
Kazdopadne svojich rodicov nezmenis, a ani sa nesnaz, budes z toho len a len frustrovana.
Ako pise @mima4 , len sa osamostatnit. Tvojich rodicov asi nepresvedcime aby sa inak spravali. A uprimne, bud za nich vdacna a "posluchaj", pozri sa na situaciu z ich pohladu: ich rozvedena dcera sa vratila aj s dvoma detmi do rodicovskeho domu, ma minimalny prijem, na vsetko je sama - treba jej pomahat! Vychovu syna nezvlada, musime jej s tou vychovou pomoct. Si predstav ze by si rodicov nemala! Tak nefnukaj, trav vela casu s oboma svojimi detmi, vplyvaj na nich, ulahcis to aj rodicom ktori ti pomahaju. A hladaj pracu, nech nie si na nich financne odkazana.
nechapem co sa neporozpravas s rodicmi. vsetko sa da vysvelit a povedat im svoj nazor, ze ty nie si decko a svoje deti si budes vychovavat sama!proste im povedat to, co si sem napisala a kludne aj raznejsie, nech to pochopia! Malu by som hned odstavila. Keby si sama tvoja dcerka mohla vybrat,urcite jej bude milsia mama plna energie, vyspata a dobre naladena, ako unavena, depresivna matka a mlieko este par mesiacov! Chalana by som dala do vlastnej izby..taky velky chalan nema co spavat so starymi rodicmi. a pomalicky sa obzerala po nejakej praci aby si sa mohla osamostatnit.
@lejuska412 porozprávaj sa s rodičmi, sú to tvoje deti a musí platiť to čo im povieš ty. Tvoji rodičia si to musia uvedomiť. Povedz im na rovinu co ti vadí a ako to chceš a stoj na svojom! Samozrejme nepohnevať si ich, potrebuješ ich. Nemáš to jednoduché. Keď je malý v škôlke nemôžu ti zobrať dcérku aby si si trošku pospala?
@mirkava
"musia uvedomit"
a ked si to neuvedomia, tak aky trest im da? 😉
@pragmaticka s niektorými ludmi komunikovat je ako hrach na stenu hadzat
Tak nejak presne ako pise @pragmaticka.
Dcerka ma rok, odstavila by som ju. Pretoze situacia doma je kritickejsia ako jej mlieko v noci.
Ono nic sa jej nestane a bude zdrava, hlavne kludnejsia pri vyspatej mame.
Co sa tyka syna, asi nema kde spat, kedze mala sa budi v noci...a pises, ze spi so starymi rodicmi. Takze o dovod viac odstavit malu a mlady nech spava radsej s vami!
To by som ja osobne spravila ako prvy a razny krok.
A potom samozrejme ked uz aspon budes spavat, tak sa osamostatnit ..robota ubytko.
Moja prva dcera isla do jasliciek ked mala 8 mesiacov.
Dodnes si pamata, velmi sa jej pacilo (ja som musela do prace, nie ze by som chcela).
A ono dokazem pochopit, ze diskusie s rodicmi nikam nevedu a hadate sa.
Ja mam podobnych 🙂
Ale ked pride situacia, ze sa mi nieco nepaci, tak by som pred synom ukazala, ze posledne slovo mam ja.
Schmatnem decko a urobim po svojom. Mlady bude nafucany, zvyknuty, ze stari rodicia maju paky...ale zvykne si. Proste musis byt general..mas dve deti, tak sa nauc robit poriadky 🙂
@pragmaticka s rodičmi som sa rozprávala a nemá to cenu, oni môj pohľad nechápu a nechápu ani to že o niektorých veciach svojích deti chcem rozhodovať sama. S nimi je veľmi ťažká komunikácia, hneď urobia rozruch a urazia sa. Mama je veľmi ťažká povaha. Je ako diktátor. Čo povie musí byť inak je problém. Snažila som sa o rozhovor viac krát aj pokojne aj ráznejšie no nejde to. Vždy ma odstavia. A s deťmi som cely deň, venujem sa im, a keď vidia že syn je rad somnou kupujú si ho hrackami a sladkosťami. Dokonca sa urazia ak sa syn nehrá s hračkou od nich ale od niekoho iného. Chcú si vybudovať aby boli u neho na prvom mieste. Je to veľa čo by som sem ešte vedela napísať. Keď idem s nimi do mesta do zábavného centra frflú, načo tam ides, veď zabaví sa aj doma. No ako píšem je to veľa a stále viac a ja už nevládzem proti nim bojovať
@lejuska412 zrejme musíš na nich rázne: " Ja som jeho matka a bude ako JA poviem!!!" "Viem, že nám pomáhate a som vám za to velmi vdacna, ale JA som jeho matka!!!! "
@mirkava aj takýmto spôsobom som im to už povedala,a výsledok? Ofuky, a vyhadzovanie z domu. Ja už mám pocit , že ja nemám právo na nič a oni na všetko. Ako náhle sa ozvem je tu veľmi dusná atmosféra a nastáva boj a syn to cíti , a nechcem do takého stavu dostať aj dcéru, preto už stačilo a musím s tým niečo robiť, len každý mi vravel, dokonca smial do tváre, že ako sa chceš osamostatniť sama s dvoma deťmi, buď ty rada tam kde si. Len ten kto tu nežije nevie....
bohuzial si u nich doma tak platia ich pravidla. nic ine neostava len oamostatnit sa. aj garzonka alebo jednoizbak na zaciatok, pracu a jasle. zo zaciatku to bude narocne, nebude mat kto strazit deti, ale postupne sa to utrasie. drzim palce!
Lejuska,moja,je mi to veľmi ľúto ako to máš. A keby si im skúsila tak logicky vysvetliť,že proste vieš že chcú dobre,ale je to pre neho horšie Keď má dieťa dvojitú výchovu,že nech si zoberú tvoju situáciu a ako by sa cítili oni,keby im nieto takto podlamoval autoritu. Lebo fakt bude s vami mávať a využívať túto situáciu a dcérka bude to isté robiť. No asi si skús aj hľadať dáky nájom. Len to budeš mať veľmi ťažké starať sa o dve deti sama a to o také malé. Držím ti palce,aby sa všetko urovnalo a aby si bola šťastná aj s detičkami.
Kto nezazije nepochopi... A ked s aj odstahujes niekde poblizku rodicov a ked budes musiet ist napr na nocnu budes ich musiet dat k rodicom tak budes na tom istom ... Rodicov neptesvedcis (mam toto iste so svokrovcami aj ked u nich nebyvam) neda sa to zvladat a vies ako yo je ... Dieta ti urobi hanbu n verejnosti a cia je to chyba ? Rodicov sak nikto nevidi na vychove podiel starkych... Vsetk a ta naprava ostane na tebe a nie je to lahke... Ak chces napis postu ;)
@nikolka1986 na soc.byt nemám nárok ako som sa informovala, pretože by som musela mať minimálne 5 rokov trvalý pobyt v meste bydliska. Hľadám ešte obecné bytovky, ci nie je niekde voľný byť. Niekde vraj uprednostňujú matky s deťmi,tak uvidím
@ivuskao ďakujem veľmi pekne
@sunny8 keď sa odsťahujem mama mi už povedala,ze s jej pomocou nemám rátať, a že za ňou nemám ani chodiť takže to bude ťažké viem ale lepšie ako toto znášať.
@lejuska412, myslis ze by to mama dokazala nepomoct Ti? Mozno ta len vydiera. A ked by si aj odisla, tak sa spamataju a pomozu Ti. Drzim palce. Tie obecne bytovky su dobry napad. A vyzivne ti chodi od byvaleho?
@lejuska412 tak podla mna moc nemas co riesit, mas len dve moznosti 😕 :
1) ostat u rodicov s tym, ze jeden z vas sa prisposobi vychovnym metodam toho druheho (deti vidia ked nie ste jednotni vo vychove a to je problem).
Kedze ty byvas v ich dome je myslim fer aby platili ich pravidla. Pre teba by to znamenalo zmierit sa s tym, ze tvoje deti nebudu vychovavane celkom podla tvojich predstav ale za to budete mat kde byvat bez toho aby si vsetky zarobene peniaze dala za byvanie.
2) osamostatnit sa. Najst si pracu, pri ktorej budes stihat vyzdvihovat deti z jasli a zo skoly a zaroven budes mat dostatocny plat na to aby si utiahla byvanie, stravu a energie.
@lejuska412 Čítam, že si z NR, tak tu sú ceny nájmov dosť vysoké. Samozrejme, záleží od toho, kde si pracovala pred MD, či máš vôbec prax, aké máš vzdelanie... Je rozdiel sa vrátiť do práce, kde robíš, čo ja viem manažérku v banke, a predavačku. Myslím z toho platového hľadiska. Otec detičiek predpokladám výživné platí a to tiež záleží od toho, v akej výške.
Jednoducho, ak si spočítaš príjmy, aké by si mala z práce, keby si nastúpila + výživné + nejaký ten príspevok na jasle. A odčítaš všetky výdavky. Vedela by si to utiahnuť?
Lebo tu je jediné možné riešenie odísť od rodičov a to je veľmi ťažké, keď si na to sama.
Každopádne, držím palce.
a co vyzivne? podla prispevkov sa s rodicmi dohodnut neda, tak najlepsie b bolo osamostatnit sa...
@lejuska412 ako dobre ta chapem. Nic nepomoze, este sa urazia a budu teba za chrbtom s detmi klamat.
co sa tyka napr rozmaznavania ... neter tiez ma hraciek milion oblecenie ani nehovorim kupujem aj ja hracky a nikdy ma nehnevalo ak si oblubila inu hracku ako moju hodnu chvilu mala oblubeneho psika od Fisher Price na uspavanie ptm tablet a napr kniha riekaniek sla u nas asi mesiac dookola a nekupila som jej ich ja ale segra ... ale preto sa urazat ... alebo nedavno dostala megabloks a malu viac zaujalo lego za 15€ z Freshu 😀
@lejuska412
Chapem tvoju situaciu, ale predstav si, že by si rodičov nemala, tak ako ja. Čo by si robila potom s dvoma deťmi? Ja všade, fakt všade ťahám svojho syna so sebou, nikto mi ho nepostráži, nikto s ním nejde spať, a do práce ísť to je iba sen, lebo čo s ním urobím. Keby som mala rodičov, vážila by som si, že mi pomáhajú. Možno sa to nebude páčiť, ten môj názor, ale neviete si predstaviť, žiť bez pomoci rodičov. Ja by som oželela aj frflanie rodičov, len aby mi aspoň trošku pomohli, moji bohužiaľ zomreli veľmi mladí. Pardon za negativny nazor. Erika, 45 rokov, syn 8 rokov
@januarova áno myslím si že to mama myslí vážne, ona je tvrdá povaha. Sama sa vyjadrila ,že by nebola prvá , ktorá by svoje vnúčatá nevidela.
@missdiva áno mám len dve možnosti a pre mňa platí tá druhá, osamostatniť, nájsť prácu aby mali deti všetko čo potrebujú a hlavne kľud
@petronela1985 áno v NR sú drahé podnájmy, preto radšej nejaky obecný byt, a otec deti platí výživné ak sa tomu dá tak povedať lebo to je veľmi nízka suma, a okrem poslania almužny na účet sa nijako nezaujíma, a pracovať by som mohla ísť aj zajtra mám prácu, kde môžem aj zajtra nastúpiť, len ide o malú ale tam len jasle poriešiť
@erickatt áno presne tak máš úplnú pravdu si to presne vystihla.
@jurkom chápem aj teba ale tu už nejde len o frflanie, keby to bolo len frflanie tak mavnem nad tým rukov, ale ide o to , ze už vážne zasahujú a presadzujú si len svoju výchovu, a podryvaju mi autoritu, tak myslím že toto by sa ani tebe nepáčilo keby ti toto niekto robil.
No to mas dost blbe...presne toto iste ma priatel s detmi a rodicmi...po rozvode sa vratil k rodicom pred 3rokmi aj s detmi..ma ich on v starostlivosti..za tie 3roky to uz je tak daleko ze ani rodny list deti nepomaha aby si dedkovci uvedomili koho tie deti su...ked ich chce vychovavat tak zacnu vykrykovat pred detmi ze ich tyra..deti naju taky chaoz koho posluchat...synovi 9r zakazal spavat s babkou, ma kde spat..tak mu dedkovci ajdo roboty volaju ze preco by nemal s babkou spat..zeco ho tyra,ze maly sa musi, vyspat rano ma pisomku.a maly tam ani spat nechce len oni vzdy spravia take divadlo ze uz ani nevie co chce...cista katastrofa...cim viac sa snazi porozpravat tym horsie to je a vzdy maju svoju pravdu..ziadny respekt ku nemu ze je otec. Ja som tiez sama s dcerkou ale nikdy rosicia nesli proti mne pred nou.czdy ju poslali sa spytat mamiked nieco chcela a mna ako matku respektovali...ked im nieco vadilo tak sa to nikdy neriesilo pred malou...ale ja som od zaciatku nepovolila a nwnechala na nich moje rodicovske povinnosti...noj priatel spravil chybu nazaciatku a teraz uz tazko s nimi...ale za pol roka sa stahujene spolu a dedkovci budu aj plakat za to ako to posrali...garantujem...lebo pomahat a udrziavat aj rodicovsku autoritu sa jedno sdruhym nevylucuje !to je len jebnutost niektorich dedkovcov
Ahoj, odborne ti poradit neviem, ale poviem ti, co by som spravila ja. Ale vsetko zavisi od toho, ako velmi si zufala a teda ochotna robit zmeny, ktore nie su na zaciatku nikdy jednoduche 🙂 Odstavila by som dceru, aby sim sa lepsie vyspala. Po UM dieta dlhsie spi. A aby mohol s nami spavat syn. Resp vymenit u starych rodicov na noc namiesto syna dceru, ak by sa dalo na nejaky cas. Nejak zo trena pred rodicmi ukecat 🙂 hladat si podnajom spolu s pracou. Hladala by som kocky v podobnej situacii do podnajmu. Pokial viem, ked mas najomnu zmluvu a splnas podmienky, mas narok na prispevok na byvanie. Zatial pracu na dohodu, alebo nieco doma vyrabat, piect kolace atd...pozri sashe a pod. stranky. Pripadne v novom byte by si mohla strazit dalsie dieta za poplatok a tak si privyrobit..Asi by som sa nezameriavala iba na oblast doterajsieho bydliska ani s pracou, ani s podnajmom. Maminych reci o tom, ze ti nepomozu by som sa nebala. Evidentne na malych lipnu a len ta vydieraju z titulu rodicov a zivotelov. Keby im deti zmizli z bytu, asi by to dlho bez nich nevydrzali. Netvrdim, zeby taka moznost bola jednoducha, ale bolo by to mensie zlo.
A este som zabudla, zeby som ziadala o zvysenie vyzivneho na deti a na seba ako ma byvalu manzelku so stazenymi podmienkami uplatnenia sa na trhu prace
@lejuska412
Je naozaj klucove ako na tom budes platovo (v akom obore sa chces zamestnat). Ci ti peniaze za prenajom a energie nezhltnu celu vyplatu ?
Byt sama s detmi znamena rano velmi skoro vstat, upravit sa (ak mas dobru pracu musis vyzerat reprezentativne), vsetkych najest, syna zaniest do skoly a dcerku do jasiel. Uz malu zacni pomaly ucit na cudzich ludi aby si v jaslach zvykla, aby si nemusela platit sukromnu opatrovatelku (stoji minimalne tolko co prenajom garsonky) alebo aby ti kazde rano netrhalo srdce ked ju tam budes nasilu nechavat. Snad mas aspon auto (inak si k transportu pripocitaj hodinu navyse, kedze musis dostat troch ludi na tri rozne miesta). Ak zacnes v robote o 8.30hod tak v normalnej praci skoncis najskor o 16.30hod. Kym prides pre maleho do skoly (je jedno ci autom ci busom, je to v dopravnej spicke) bude 17.00hod a to bude posledny v druzine. Kym sa prezuje a pridete inam pre dcerku je 17.30hod a potom musite ist spolu nakupit aspon cerstve rozky. Ked prides kazdy den domov o 18.00hod budes naozaj rada. Doma musis navarit alebo vsetkych nakrmit (aj ked uvaris len najrychlejsie cestoviny - varenie, najedenie a upratanie je minimalne pol hodina). Hodinu rataj ucenie so synom, precvicovanie citania a robenie uloh. Bude 19.30hod a to si sa este vobec nevenovala dcerke (na nu prirataj tiez aspon hodinu, take male dieta vyzaduje pozornost). Dalej musis urobit nejake domace prace (aspon nahadzat veci do pracky a potom ju vyvesat, pri rocnom dietati musis denne prat, inak ti ta spina na veciach zaschne), okupat deti a seba osprchovat. Pred desiatou odpadnes unavou do postele. Potom pride noc, kedy sa vsetci vyspite este menej ako teraz (pokial budete v garsonke na 30m2), syn nebude moct spat v inej izbe a dcerka bude budit aj jeho.
Mozno sa v tejto casti mylim ale aplikovanie striktnych vychovnych metod u deti je podla mna to posledne co budes stihat riesit (niezeby si nechcela ale skratka ti na to neostane cas a ani sa neda byt v takom malom pristore, ako je garsonka, autoritativny bez toho aby nebolo u vas dusno, po narocnom dni budes chciet aby boli vsetci v klude). Bude ta zaujimat hlavne to ci su deti spokojne, usmiate, najedene, vyspate, umyte a naucene...
Moja mamina bola sama s troma detmi a rodicov nemala. Ale mala velmi dobru pracu (vdaka predoslej praxi a VS), takze sme mohli byvat v dome kde mal kazdy dostatok vlastneho priestoru. Vzdy sme mali s mamou viac kamaratsky vztah (nie typicky rodicovsky), respektovali sme ju za to co vsetko pre nas robi. Som rada, ze to tak bolo lebo sme zili v pohode (bez zbytocnych zakazov, prikazov a stresov) a doteraz sme najlepsie priatelky.
Byt sama s malymi detmi sa da zvladnut (nebudes prva ani posledna 🙂 ) ale rataj s tym, ze ked si uz teraz unavena (ako pises v uvodnom prispevku), potom budes desatkrat unavenejsia...
A rodicov si nepohnevaj, pokial nechces platit opatrovatelku ked budu deti chore (v novej praci s volnom nerataj) a synovi by bolo za nimi zrejme smutno.
Drzim palce 😉 .
@lejuska412 jaslí sa vôbec neboj. Môj syn nastúpil v 1 rociku presne. Pár dní po oslave. Páči sa mi,je šikovný. Naďalej ho dojcim.zqciatky sú ťažké.
Moji rodičia sú super, ale tiež majú svoje pravidlá, a deti ich nemajú čo meniť.
Neviem, prečo niesi so svojím partnerom, ale ak si šikovná a múdra, určite si nájdeš po čase partnera, ktorý vás bude mať rád.
Nie každá práca je o nočných a zdierani, veľa zamestnávateľov toleruje matky s deťmi..
Nezačnú odstahovanim. ,Začni jaslickami a prácou. V práci si od toho unaveného kolobehu oddýchneš, budeš v kolektíve ľudí , a ľahšie sa to zorientuje v ponukách bývania a podobne...
Všetko zvládneš, ak si šikovná.
Nič ti nestojí za to, aby ti vychovávali deti tvoji rodičia. Sú to tvoje deti, vychovávajú si ich sama. Bude ti lepšie.
Vždy sa nájde veľa ľudí, ktorí ti ochotne pomôžu v začiatkoch. Držím palce ;)
@lejuska412
ina moznost ako osamostatnit sa tu nie je.
mas narok na 280 eur na jaslicky, čo je super, a treba to využiť.
A ist do prace, predpokladam ze si uz na RD, tam uz mozes pracovat v pohode.