Starí rodičia chcú peniaze od vnúčat

cavabcici
18. dec 2023

Ahojte. Mam taky problem a uz par dni kvoli tomu zle spim lebo mi to stale akosi nelezie do hlavy. Moja byvala manzelka zomrela, deti su u mna uz davno, predtym boli v striedavke. Rodicia exmanzelky, ked to po nejakom case uz ako tak rozdychali vsetko co sa stalo tak uz ta komunikacia s nimi bola celkom ok, aj boli deti u babky, aj teraz maju ist medzi sviatkami. No ale po dedicskom konani prisiel pre mna sok. Bol som si vyzdvihnut kluce od domu, ktory bol predtym nas spolocny, vlastnil som tam 1/2 domu, pozemok bol cely ex, vysporiadane sme to nemali. Teraz patri pozemok a 1/2 domu vnucatam. Kluce som nemal do dedicskeho, odmietli mi ich dat skor ako prebehne dedicske hoci teda som bol na LV a deti boli opravení dedici. Platil som vsetky naklady na elektriku za kurenie-temperovanie RD hoci som nemal donho ani pristup. Pozemok po roku zanedbany....a vo vnutri skoda hovorit. No a pri odovzdavani klucov mi dal jej otec aby som mu podpisal dlzobny upis na uhradu nakladov za nahrobny kamen a za dvere, ktore dal vymenit po dohode s dcerou na tom nasom dome este ked zila a platil to on.
Ako mna to sokovalo, nepodpisal som mu to a povedal ze sa vyjadrim k tomu ale musim si to najprv lepsie pozriet. Uhradili sme naklady na pohreb ktore si tiez stari rodicia narokovali a tym som to povazoval za vybavene. Stary otec je podnikatel, ma penazi dost cize nie je to tak ze by si musel od ust odtrhat z dochodku, prave naopak ma nadbytok. Mne to hlava neberie ze chcu po maloletych vnucatach vpodstate aby vsetko zacvakali. Mame to sice z coho zaplatit, ale ja v takej situacii by ma take nieco ani nenapadlo ziadat to po vnucatach.
Osobne citim z toho strasne sklamanie, snazil som sa nech sa tie vztahy normalizuju aj kvoli vnucatam a tohto sa dockam....pritom uz ine vnucata nebudu mat.
Mam sa mu vyjadriť, samozrejme pravne si myslim ze nemaju narok nieco ziadat, neviem ze by existoval nejaky dokument kde by ex potvrdila svoj dlh voci otcovi...a nahrobny kamen sa nas ani neracili opytat ci chceme financovat. Ako sa pytam ked sa chcu teda takto rovnat, tak sa podme rovnat, nie? Nech mi uhradia teda nejaku nahradu najmu na 1/2 domu čo je moja časť za ten rok čo mi neumoznili pristup a dame +- a vyjde to tak, ze budu musiet este asi oni doplatit. Neviem ci to je mozne, pravne ziadat nahradu za najom ale navrhnut im to mozem. Mozno sa potom zbadaju...ale ja uz ani nemam chut ich momentalne ani vidiet. Nechcem od nich nic, ale som strasne znechuteny.

alickapusinka
18. dec 2023

Pane bože nemôžem tomu veriť. Hanba pane to že niekto je taký chamtivý však nikto nič do hrobu nezoberie. Tak ako sme sa narodili holý bosý tak do hrobu každý z nás pôjde. Ak sú to maloleté deti čo im majú vyplatiť. Je tu právna skupina poradia zadarmo skús sa tam opýtať že čo by sa s tým dalo robiť. Tvoje deti majú koľko rokov.

maris5
18. dec 2023

Naklady na pohreb si mali uplatnit v dedicskom konani. Tak to byva, ze notar vola tych co robili pohreb.
Neriesila by som to s nimi, povedala by som im, ze chcem aby doplatili to kym si nemohol vyuzivat dom (ak oni v tom dome zatial byvali) alebo nech si to narokuju cez sud voci neplnoletym detom.

cavabcici
autor
18. dec 2023

@maris5
@alickapusinka
Naklady na samotny pohreb boli uplatnene v dedicskom, ale nie nahrobny kamen, to prisla poziadavka az teraz. V dome nikto nebyval samozrejme, a deti su uz pubertiaci.

lukbe
18. dec 2023

@cavabcici oni to asi berú tak, že nepýtaju od detí, ale od zaťa, akoby ho chceli zdržať z kože. Ale to kde sme? Ak chceli dat nahrobok,prosím, ale ved sa slušne mali prísť aspoň spýtať a dohodnúť. Co ak otec, bývalý manžel nesúhlasí? Tu fakt treba porady s právnikmi. Lebo vidím to tak, že budú ešte vyskakovať.

kaktusik007
18. dec 2023

ale ved nahrobny kamen nie je povinnost predsa --- ak ho rodicia chceli, tak nech ho zaplatili. Preco by nan mal prispiet niekto dalsi?????

betulinka1
18. dec 2023

@cavabcici co si neuplatnili v dedičskom to maju smolu. Akoze vazne od vnúčat toto ziadat? Tak im mali dat vybrat aky náhrobný kamen chcu dat. Akoze to bolo ironicky. Povedala by som mu, nech da vnucata na sud ak potrebuje a tym by u mna uplne ako dedo skoncil. Zazila som nieco podobne po smrti mami, ze mama este nevysporiadala so sestrami nejaky byt z roku 1968 družstevný podiel. Vtedy odkupna cena bola 50 tisic KČS ale to vyplácala mama družstvu (nasla som aj opiere). Cize teraz nejakych 1500€. Ale, ze to treba vysporiadať za súčasnú cenu. Inak ten byt rodicia nemali uz 20 rokov pre smrtou. S tymto dedo na mna vyrukoval asi dva tyzdne po smrti mami. Hovorim mu, ok daj ma na sud ako dediča a ak ti sud taku blbost prizná, tak ja to vysporiadam. Ja som este nebola ani na svete, ked posunili ten družstevný byt mame. Po mame ostal vacsi majetok a poistka, tak im hned zasvietili doláre v ociach. Na mna taketo neplati. Skusali to aj na sestru, ona chuda mladšia ako ja, tak ta si na nejaky byt z roku 1968 ani nepamätala. Takze asi tak.

pinkgirl
18. dec 2023

Nemám radu, ale je to celé veľmi smutné. Svokor je chamtivy ešte aj voči svojej mŕtvej dcére...🙁

katkami123
18. dec 2023

@cavabcici
So starými rodičmi by som sa bavila už iba cez právnika. Choré, ale určite by som mala na neho nejakú poznámku, neprešla by som to len tak mlčky, že čo to je za povahu, keď ide od vnúčat na náhrobný kameň pýtať či má malo nahonobené, že už cez to nevidí, kde je charakter.

Keď si chlap, nedávaj si ženský profil ale mužský, je to mätúce.

sense
18. dec 2023

Nič by som nepodpísala, nix by som neplatila a milému exavokrovi povedala nech dá vlastne vnúčatá na súd. Alebo nech si počká kým budú vnúčatá plnoletý a zárobkovo činné a potom nech to. Od nich žiada, nakoľko ty nemôžeš bez súdneho rozhodnutia narábať s dedičstvom maloletych
A ze náhrobný kameň nie je treba keď budu deti. Dospelé. Rozhodnú sa aký Náhrobné kameň dajú matke na hrob

kornelies
18. dec 2023

@cavabcici Momentalne ty si spravca majetku deti, ktore zdedili po matke. Stari rodicia veria, ze ty ich vyplatis z tvojich penazi a nie z penazi deti. Maju za to, ze teraz si budes "uzivat: majetok ich dcery, privedies si tam cudziu zenu, atd. Vyskusaj pravnu poradnu, nech mas cierne na bielom, ze konas podla zakona.

noami12
18. dec 2023

@cavabcici mohol by si si nárokovať spätne za nájom, lenže máš od toho nejaký dôkaz? Ze mal kľúče ktoré ti nechcel vydať? Najlepšie list ?

oslo1
18. dec 2023

Stalo sa nam nieco podobne. Nahrobny kamen sme nemuseli platit. Rodina si to ziadala v dedickom. Hned to bolo zmetene zo stola. Platili sme iba pohreb. Jednalo sa o mojho otca.

zuzanka.zuzu
18. dec 2023

chápem že ste všetci pri peniazoch. starým zomrela dcéra ktorú si TY opustil (to je jedno ako to bolo) a teraz je mŕtva. proste im preplo. a nepýtajú od detí ale od teba 🙈 nič neplat, nič nerieš, nezduvaj sa, ignoruj.

luccija
18. dec 2023

@cavabcici kde si zatiaľ býval?prečo Ťa vôbec poslali s deťmi preč veď 1/2 domu Ti patrila
To, že si platil náklady je normálne veď si jeden z majiteľov.Svokor je pekné prespekulovany a bude určite po dobrých vzťahoch.K ostatnému neviem, ale poradila by som sa s právnikom, lebo to nevesti nič dobre

viera27
18. dec 2023

Nechci od nich nic,ignoruj ich poziadavky. Doteraz si zil bez nich normalne a preco si teraz kvoli nim kazis spanok? Zmenil sa nejak ich dosah na tvoj zivot? Nezmenil. Tak nech tahaju. S vnucatami nech sa stretavaju ak maju zaujem,ale ja by som ich byt tebou uz vobec neriesila. Nech si hovoria a robia co chcu,ty si zi svoje a zbytocne nad tym nedumaj,naco.

cavabcici
autor
19. dec 2023

@noami12
@zuzanka.zuzu
@luccija
Dôkazy že mali kľúče mám sms kde ho prosím aby mi ich dal a mi na to odpovedal. Oni sa kvôli dedičstvu hádali aj v minulosti čiže nič neočakávané no predsa,som myslel že aspoň kvôli vnúčatám. Na vlastnú dcéru je im ľúto dať čo i len euro aby si ju uctili? Ja mám svoje bývanie,splácam úver. A vyplatiť im necelých 6 tisíc zo svojho sa mi teraz nedá. Včera sme boli u zubarky a buch,obidvom deťom treba strojčeky takže ďalšie tisíce. Musím použiť teda peniaze z dedičstva deti,ktoré patria deťom. Hýbať sa s nimi dá,vôbec to nie je chránené súhlasom súdu. Ako keby bol rodič hazardný hráč tak môže všetko vybrať a na druhý deň nie je nič....nik to nekontroluje,z tohto pohľadu sú peniaze deti štátom veľmi slabo chránené.
Chcel som im dať nejakú odpoveď,v štýle že nech dlh dcéry preukazu nejakým spôsobom že im ho uznala za tie dvere a náhrobný kameň,nie je ocom,o nás bez nás? Rok nám zadržiavali protiprávne nehnuteľnost, nechcel som sa vadiť,stratili dcéru...

livuska124
19. dec 2023

Je tu aj skupina Právna poradňa alebo tak nejak, skús sa tam opýtať. Aj tu v diskusiách radí sem tam jeden právnik, skúsim ho označiť, ak by vedel pomôcť @draik 🙂

mrva
19. dec 2023

@cavabcici to, ze si exsvokrovci vypytali peniaze je v poriadku. A uplne v poroadku je, ze povies nie. Oni vyskusali, nevyslo to. Hotovo. Uzavrete. To, ze si niekto vypyta, neznamena, ze ty musis suhlasit. Napis, ze nesuhlasis, záväzok neuznávaš a považuj za vybavené.
Osobne by som sa tým vôbec netrápila. Veď je to úplná absurdnosť. Ešte tie dvere… to by som ako-tak chápala, aj keď 🤦‍♀️ Ale ten náhrobok je už požiadavka úplne mimo.
Bola exmanželka.
A nie je to z ich strany iba fáza smútku - hnev? Neobviňujú ťa z niečoho? Nehľadajú iba slepo vinníka, niekoho, na kom by si mohli vybiť svoj hnev,žiaľ? Nie je lepšie to vôbec nejaký čas neriešiť?
Rozumiem, že na Teba je toho teraz naloženéjo veľa a toto ti na radosti nepridá, ale možno to oni iba nevedia spracovať a si, žiaľ ten, ktorý padol ako voľba vybitia ich frustrácie. Ak ste už dokázali ako-tak komunikovať, pripadá mi to z ich strany ako fáza smútku. Žiaľ, stáva sa to často.
Samozrejme, ty nie si povinný im to znášať. Ale ak chceš zachovať aké-také dobré vzťahy, nechaj odpovedi čas a nechoď na nich ofenzívne. Možno potrebujú viac času všetko spracovať. Minimálne tomu daj čas až po Vianociach.
Alebo, ak chceš mať úplný pokoj, zaplať to, aj keď je to úplná absurdnosť a nerob si ďalšie problémy. Pomysli si svoje, hlavne, ze bude kľud. A keď sa oni preberú do reality a precitnú, čo od teba chceli, v ich očiach budeš viac ako doteraz.
Mne osobne peniaze za nepokoj v rodine nestoja.

katkami123
19. dec 2023

Možno by bolo dobré sa opýtať ex svokrovcov, že kde nechali charakter a či im nie je trápne ísť za tebou ako samoživiteľom ich jediných vnúčat s faktúrou. Lebo čo poznám, skôr starí rodičia dávajú vnúčatám, pomaly všetko čo môžu. Oni im dávajú dary na narodeniny, meniny, pod stromček vnúčatám? Zagratulujú, prinesú pozornosť?

livuska124
19. dec 2023

Mňa zaráža najmä to, prečo ti nebolo rok umožnené užívanie domu, keďže si spolumajiteľom....

luccija
19. dec 2023

@livuska124 tiež si hovorím to jedného dňa poslali deti preč z miesta kde boli zvyknuté?ak by nemal svoj byt kde skončí zoberú mu deti a on na ubytovňu?

@cavabcici vieš ty ich lutujes, ze stratili dcéru nechcel si sa hádať oni teba nešetria vôbec niekedy treba aký požičaj taký vrat

stanulienkat
19. dec 2023

Prebehlo dedičské konanie a absolútne nič si im neni povinný platiť. Ani dvere, ani náhrobný kameň, ani nic. Keď si zmyslia, že chcú pre ňu mauzóleum, tiež budú pýtať od teba peniaze? Je to pre teba uzavretá kapitola, nerieš. Najlepšie by bolo celý dom predať a odsťahovať sa od nich niekam preč. A kedže asi nechcú normálne komunikovať, prerušila by som úplne kontakty. Keď nechcú slušne komunikovať, nebudú vidieť ani vnúčatá.

trema
19. dec 2023

Nemusis platit vymysly exsvokrovcov (cudzich ludi). Ty si nahrobok nechcel. Bodka.

rorino
19. dec 2023

@cavabcici obrat sa na právnu poradňu ,tu na MK,veľa stastia

franica
19. dec 2023

@luccija ja to chápem tak, že rodičia už boli rozvedení, len majetok nebol vysporiadaný. Deti boli v striedavke, čiže polku času boli tam v dome s mamou, ale keďže zomrela, tak ich vyslovene neposlali preč, ale po maminej smrti ostali nastálo u otca.

cavabcici
autor
19. dec 2023

@franica
ano spravne pochopene

@livuska124
lebo si to ex nezelala, tak som respektoval jej prianie...s otec mi teda kluc nechcel dat aj ked som mu vyslvetlil ze nema na to pravo, ale ze teda budem respektovat.
Co ma ale hnevalo, ze vobec sa nezaujimal co s elektrikou, povedal vsak dom odpoja potom sa znova zapoji...ale naklady by sme znasali my, ja a deti...cize toto ma tak niekedy hneva, ze robi si podla seba ale aby sa aj postaral nech je vsetko na poriadku tak to nie, lebo to nejde z jeho vrecka. Tak mi prepacte, no mam niekedy take nutkanie mu ukazat nemoze vsetko a ak tak nes za to aj nasledky.

draik
19. dec 2023

Náhrobný kameň nie.
Ak by preukázal dohodu o záväzku zosnulej, tak jej dlh by prešiel na dedičov.