Starí rodičia a prepchávanie vnúčat

2. máj 2023

Ahojte, potrebujem poradiť. moji rodičia majú radi moje deti, ich vnúčatá, sú radi keď im môžu dopriať. chápem to, a preto neriešim keď im dajú niečo sladké alebo takú mlsku. čo mi však vadí, že dokážu moje deti doslova prežierať (aj oni sú tučnejší, nestravujú sa zdravo, ja som sama mala problemy s váhou a musela som sa učiť zdravo variť, a hlavne dá ať si menšie porcie, menej často jesť, ke´dže predpokladám že aj nás ako deti tak krmili). spíme tam, tak raňajky pre dve deti praženica z pol kocky masla a 6vajec , do toho dva krajce chleba nakrajať, však nech nejedia len vajcia( deti 2 a 1 rok , čiže maličke detičky). potom ideálne ked furt deti by jedli, ideme von na dvor a zas daky corasant, ovocie a somariny, potom obed , to ked im chuti, tak im podavaju (minule malému pchali z vývaru kuracie srdcia, na čo som sa hnevala, asi 10 ich zjedol, čo mne prišlo nie moc ok). olovrant nestačí dieťaťu jeden jogurt, najlepšie mu dť dva až tri, keď mu chutia a ja im doma nedám sladké, však nech si užijú (doma papajú biele jogurty, nesladíme). problém je že moje deti to všetko fakt pojedia, aj také množstvo, čo sa mi samozrejme nepáči, nechcem aby mali v dospelosti také problémy ako ja. už som to rodičom vysvetlovala, ale nechápu, už som deťom priniesla aj vlastné jedlo, nech nemusia jesť ich premastené jedlá a vnútornosti, udeniny, škvarky (to by asi malé deti ani nemali), ale stále im to pchajú a chichoú sa ako im chutí a ja som tá zlá čo im nedopraje. čo robiť ?

matullienka
2. máj 2023

Ja by som bola v tomto prísna a buď má budú rešpektovať alebo tam s deťmi chodiť nebudeme. Takéto množstvo nezje ani moja 11,5 ročná nie tak malé deti ako máš ty. Veď im po takomto jedle musí byť ťažko

denisah6
2. máj 2023

No ak si im dohovárala, tak asi iba skrátiť návštevy na minimálny čas, pol hodinka, hodinka alebo sa stretávať nie u nich ale inde alebo sa vôbec nestretávať 🤔

petulda333
2. máj 2023

A su s nimi denne? Ak nie,tak neries. Ty im doma nastav pravidla a u babky nech maju volnejsie. Z toho,ze parkrat v roku sa prepchaju,nemusia mat potom zle navyky. K tomu ich vedies ty,ze ake budu mat

jana0215
2. máj 2023

Buď by ma rešpektovali, alebo by som tam prestala na čas chodiť, aby sa spamätali. Po nejakej dobe prísť zas, ak sa nič nezmení, už by som nechodila vôbec. 🤷‍♀️ Nech prídu potom oni k vám pozrieť vnúčatá, ak budú mať záujem. Aspoň u vás by ťa mali rešpektovať.

anjelicek26
2. máj 2023

Ak tam nechodia kazdy den, tak sa fakt nic nestane. Kontakt na minimum, vyberat pred obedom, resp. pozvat svokrovcov radsej k vam, nech ich postrazia tam a navaris ty podla svojej chuti... V prazenici na masle, kuracich stehnach s vyvaru ci jogurte nic tak dramaticky zleho nevidim, len chapem, ze ty mas v ociach kino, ako velmi si ty musela v detstve a puberte s nadvahou bojovat a nechces to pre svoje deti. Len ta linia medzi prehananim a realnym rizikom je velmi tenka.

bejbypd
2. máj 2023

Tiež by som neriešila, ak je to raz za čas.. inak môj syn zje aj koňa vola asi odjakživa.. už ročný papal polievka a druhe a porcie ako pre dospelého..bude mať 9 ,praženica z 3 vajec je malo ..obed musí byť kopcom ,polievka aspoň dve duple..A ja sa teším. Dcéra nejedla ale ze nič..inak chlapec je štíhly, žiaden tučko ,no splaluje mu za nás všetkých..A mala som starku na dedine,vždy ma prepchali tristo jedlami denne ,vždy som vracala tam,naši to neriešili..asi mi chceli dopriať, že sa nemám prezierat🙂

simca06022011
2. máj 2023

ja som v strave bola vzdy prisna, a riesila som to. AK by to bolo raz za pol roka ok, inak nie. A ak islo nieco co naozaj v dcerinom veku vhodne nebolo, tak som zakrocila. A tiez som riesila, ze nezobeme cely den... nic tuto a nic tamto.. jedla ako sa maju, nastastie respektoval to kazdy, lebo tiez sa u nas v rodinach takto nevyjeda... taketo male dieta si neuvedomi ze "neprejedaj sa", bude ti zle.. normalne zje vsetko co mu daju, lebo babka bude mat radost, dedko bude mat radost.. cize bud neriesit, alebo korigovat.

Ale ak ta to ukludni, to ci budu mat problemy s vahou v 1-2rokoch podla man nijak ovplyvnit nevies, to pride s pubertou, pripadne v skolke atd.. to vidis na obeznych detoch... zavedies detom sport, pohyb, pestru zdravu stravu a nemas problem. A aj tak, sa moze stat ze budu s kamoskmi robit nalety a pchat sa chipsami a vodami sladkymi pred a po skole... len vysvetlovat, dostatok pohybu zabezpecit. to je nad akekolvek opatrenia.

mikadooo
2. máj 2023

Ako často ste tam? To sa nedogrcajú z toľkého jedla? Ak nie moc často, nechala by som to tak, nech si deti aj starkí "užijú", evtl. aj s následkami 🤷. Určite si nevybudujú zlú životosprávu na základe návštev u starkých, ak tam nie ste na dennom poriadku. Ak ste, tak by som zvážila, či je naozaj nutné byť tam tak často a znížila počet návštev. A z toho polovicu nech prídu starkí k vám... Snáď neprídu s tromi kuframi jedla 😄.

autor
2. máj 2023

@petulda333 no chodime tak na vikendy raz do meisaca. tak mi to rpide dosť,a ke´d prídu k nám, tak im vždy donesú, pchajú ich aj tu.

autor
2. máj 2023

@simca06022011 to nie, ale sú aj tučnejšie a obezne malé detičky, a to ja nechcem. veď to ako budú teraz vyzerať mám realne ja a my dospelý v rukách, ja im dávam čo budú jesť, koľko. zatiaľ sú taký normalny, nie nejaký chudí

autor
2. máj 2023

@anjelicek26 ono nejde o to čo jedia, ale o množstvo. fakt to je strašne veľa co pojedia také malé deti.

marietaaaa11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patka06
2. máj 2023

Podľa mňa to nie je až taký extrém, dvojročná mi bežne zjedla 2 jogurty naraz, aj praženicu z troch vajec, vývar a srdiečka sú tiež normálne jedlo.
Skôr by som dbala na dostatok pohybu u detí ako takto riešila stravu u starých rodičov, hlavne pokiaľ je to len raz za mesiac.

petulda333
2. máj 2023

Prosim ta, to 24x z 365dni. To je nic.

anjelicek26
2. máj 2023

Ked ste tam len raz mesacne, tak to skutocne na ich pristup k jedlu vplyv mat nebude. My sme nikdy doma nic neobmedzovali a myslim (s odstupom casu a na vek deti), ze sme spravili velmi dobre, deti mali a maju vzdy pristup k sladkostiam (vobec ich nezaujimaju, raz v tyzdni si nieco vezmu odtial...) , k vsetkym potravinam (ano do roka sme sa drzali postupneho zavadzania jedal, nevarim extremne presolene, prekorenene ci mastne dodnes, ale "klasiku" veru ano) a teda zjedia toho dost a postavu maju normalnu, pretoze vela sportuju... kde je prijem, je aj vydaj a mas tam rovnovahu... co tym chcem povedat, ja by som u svokrovcov dramu s toho nerobila, dieta pyta, svokra chce dat a mama povie, ze nie, lebo bude mat nadvahu ako oni, to sa velmi vie rychlo zvrtnut do skaredej debaty. Deti vedia velmi rychlo rozoznat, ako je to doma a ako je to inde, problem je, ze ich mas coskoro v skolke, potom v skole, ak budu nauceny na "zakazane potraviny", podla maminy nevhodne, velmi rychlo si zozenu moznosti, ako v skolke chodit na duplu alebo v skole pomenit desiaty s kamosmi ci zajst na tajnasa do bufetu...

simca06022011
2. máj 2023

tie male deticky z toho vyrastu, zase si nemylil male baculate deti s obeznymi skolakmi. Vacsinou tie deti to maju od malicka... a potom ich natiahne a je po baculatosti. Niektore deti su ako taky "michelin" aj v pol roku/roku...
A ked ti to tak prekaza, mas usta, takze mozes povedat, ze staci jej/jemu jeden jogurt, a staci im tanier polievky... akje to raz za cas, tak naozaj nestresuj a neries. ISTE kvoli tomu nebudes mat obezne deti.
Inak nauc rodicov prazenicu robit poriadne, vhodne pre deti, do vajca mlieko, a maju kopec prazenice aj bez 6vajec... lebo my sme 3 velky ludia uz a v sobotu robim 6-7 vajec pre nas vsetkych :DD cize ano, ak babka a dedko nedojedia po detoch polovicu, je to STRASNE vela, az pochybujem, ze tolko vajec zjedia. fakt mam dievca co vela zje, ako 5rocna zjedla u susedy 11 reznov kuracich (asi taky rozmer mobilu dnesneho :DD ), b ezne mi jedava 2-3taniere polievky a druhe aj duplu,a 2-3jogurty su podla mna tiez vela, na olovrant... to tak mozno na veceru...
ale fakt bud rada ako sa pise, ze ti jedia a su zdravi.. to jena nezaplatenie. Ostatne mas vo svojich rukach a tvoj strach bohuziual iba skresluje situaciu.

lenuska9999
2. máj 2023

Ja ako dospelá žena toľko nezjem a nie to ešte malé dieťa. Musíš byť prísnejšia a nastaviť v tomto hranice. Buď ta budu rešpektovať, alebo tam nebudeš chodiť. Takto by som to rovno povedala

beronsche
2. máj 2023

Pri takto malych detoch sa mi to vobec nezda vhodne "nechat to tak, ved je to len raz za mesiac.."
Ranajky zo 6 vajec, kuracie srdcia, atd., atd. , to by cezomna nepreslo.. Preboha, ved to mladsie je este takmer babo..

S rodicmi by som sa porozpravala, vysvetlila im svoj postoj, slusne, bez emocii a obvinovania a poziadala by som ich o respektovanie nasho stravovania. S upozornenim, ze ak to inak nepojde, kym budu deti taketo male, obmedzime navstevy (ale, ze u nas su vitani).
Hranice nastavujes ty. Povol starymi rodicom dat detom nejake maskrty atd., ale mnozstvo korigujes ty.
No, lahke to nebude...

autor
2. máj 2023

@marietaaaa11 tam nejde o to čo, ale o množstvo ak si čítala. nebudem sa s nimi hadať o tom že im dajú osladený jogurt a nie biely, ale o množstve.

1mina
2. máj 2023

Ked to nieje casto, neriesila by som. Svokrovci tiez toho prichystanú mega vela, aj sladkosti, tiez ma to predtym rozculovalo ale uz to nejak neriesim. Chodime tam tak raz za dva tyzdne

autor
2. máj 2023

@lenuska9999
@beronsche ešte mamine viem vysvetliť, ale oco si robí po svojom a všetko čo robím inak ako si on predstavuje okomentuje, chudak dieťa a že ich tryznim (už aj také umyvanie zubov je tyranie deti a že ak si myslím že mi raz za to poďakujú že som na omyle, že oni nam ako detom zuby nečistili (ved to preto aj nase zuby tak vyzeraju), a prečo im nedám cocacolu napr a mobil do ruky, ved budú ako neandrtalci napr, tv pustrenu furt nech kukaju a tak). vela veci ma sere, ale toto najviac,

merrysa
2. máj 2023

Raz za mesiac by som to ja osobne vôbec neriesila..keby im z toho bolo zle, nejedli by tolko a doma su nastaveni podla tvojich pravidiel. Presne som cakala rady typu prerušiť kontakty a neviem co 🤦‍♀️... Prosim ta, kvôli tomu to určite nerob, ak maju pekny vztah. Pokial detom z toho nie je tazko, nech si raz za mesiac dajú trosku viac, no a? Ved koľko memeciek je o tom, ako sa babke neda vysvetlit, ze clovek nie je hladný 🙂

januska12323
2. máj 2023

Musíte tam prespať? Skrátila by som návštevy, jedno veľké jedlo za deň stačí. Napríklad aby ste tam boli na obed ale raňajky a večeru máte doma. Z toho sa im nič nestane a nemusíš vysvetľovať dedkovcom.

beronsche
2. máj 2023

No skus jasne vymedzit hranice. Ak to nebudu respektovat, tak mas len 2 moznosti - zmierit sa s tym, ze to ine nebude, alebo radikalne odmedzit navstevy na jednodenky, bez prespatia..

mon29
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viky173
2. máj 2023

Ja by som toto netolerovala, je ine dat nejaku sladkost, ano na to stari rodicia su, ale je ine ich takto prezierat. Ved to akoby pchali do odpadkoveho kosa. A este komentare, aby si bola rada, ze Ti jedia, je jedno, ze odpad a v mnozste pomaly ako pre dospeleho chlapa 😂 No mam dost. Urcite si nastav hranice, ved to myslis pre deti v dobrom. Proste bud Ta zacnu Tvoji rodicia respektovat alebo obmedz navstevy. Si matka tych deti, nemaju Ti podkopavat autoritu a robit si po svojom. Normalne ma to vytocilo, a pritom sa ma to ani netyka, no fakt by som na toto nervy nemala a netolerovala to.

elmivelmi
2. máj 2023

a to ti toe deti tolko pojedia???Ako budu ini papiaci,ale tak bud rada ze im chuti,moje by tolko zjedli za tyzden.

saxana000
2. máj 2023

To dieta tiez nie je uplne blbe.ked ma dost tak ma dost a mozes.do neho tlacit kolko chces.takze z tohoto mi vychadza jedine ze tvoje deti su asi doma hladne alebo vzdy len polosyte a u babky sa konecne poriadne najedia do toho pocitu uplne plneho brucha.myslim ze raz za mesiac im to neublizi.

maryetta
2. máj 2023

Musis to stopnut. Aj ked sa urazia. Su to tvoje drti tvoja zodpovednost.
Buchnut po stole a korigovat to.
U nas to zacinalo podobne.
Ale uz nie. Teraz sa mama opyta co mozu. Kolko mozu. Niekedy je mi az trapne ze jasne ze vyvar im moze dat. Vodu a podobne. Ale zase fajn a citim sa ok ked ma respektuje. Lebo potom ja riesim bolave bruska ci problem s vykakanim.
Mna hnevalo ked nechceli obed lebo ved babka dala sladke. Hovorim nie! Prv jedlo. Sladke ak tak potom.
Ako mas este male deti. Moje su uz vacsie. Ale…. Okej oskvarky-alw ochutnat a nie do nich tlacit. Alebo vnutornosti. Ok ale zase ozaj nech to nejde do extremu ☹

tamitamitami
2. máj 2023

Naučiť sa povedať rázne nie.....normálne slušne. A trvať na tom.
Mami nedávaj mu prosím ťa tie srdcia.
Oci akurát jedli už im nedávaj jogurt, dáš im neskôr.
Deťom neber iba polievku druhé som im doniesla navarené.
Raňajky sprav iba pre nás, deťom spravím ja.