Stal som sa krstným na základe svadby so ženou, ktorá je krstná?

lukas95
18. jún 2020

Zdravím, pýtal som sa doma a nevedeli mi povedať...

Pred 3+ rokmi bola už žena sama na krstu (krstná),nepoznali sme sa. Keď sme teraz manželia,aký status mám ja pre dieťa a aké ono pre mňa? Rodinne mi bude hovoriť asi "krstný" ,ale som aj oficialne? Dostal som tento "titul" od ženy po svadbe,že sme "krstný rodičia" ? Chcem mať v tom jasno a aj zo zvedavosti 🙂

zitaje
18. jún 2020

@lukas95 to dieťa pravdepodobne má aj krstného otca, nie? Ak nie, a je len jeden krstný rodič, tvoja žena, tak môžeš byť podľa mňa len taký neoficiálny krstný otec...

s_a
18. jún 2020

podľa mňa nie, neboli ste pri krste a krstní rodičia nemusia byť manželia, môže to byť napríklad sestra matky a brat otca dieťaťa

nafka0483
18. jún 2020

@lukas95 Samozrejme, ze si tento "titul" nedostal po svadbe. Krstny je ten, kto bol pritomny pri krste ako krstny otec. Tvoja zena bola krstna a niekto bol krstny. A tak ako krstneho zena sa nebude oslovovat krstna, tak isto sa ty nebudes oslovovat krstny.

V rodine mame podobne pripady a dieta oslovuje zenu krstna a jej manzela, ktory krstnym nie je oslovuje ujo.
A opacne druhemu paru hovori krstny a teta.

nafka0483
18. jún 2020

Ale samozrejme to nic nemeni na tom, ze mozes viest dietata k viere, v pripade ze krstny si neplni svoju ulohu, tak aj ho "zastupit". Akurat, ze oficialne krstny nie si ;)

lukas95
autor
18. jún 2020

Ďakujem za vysvetlenie,aj som si to myslel,dieťa je ešte malinké,tak to nechám na jej mamu,či mi má hovoriť ujo alebo neoficialne krstný,tak to bude asi správné. 🙂

joja101
18. jún 2020

Oficiálne asi nie keďže ste sa vtedy nepoznali, to sa normálne zapisuje na farskom úrade ale myslím, že nič sa nestane keď ti tak bude hovoriť 🙂

sapetka
18. jún 2020

@lukas95 nie si krstny😊ale je na rodicoch dietata ako ta budu pred dietatom oslovovat

klarissa25
18. jún 2020

Nie nie si krstny..

nnnuuunnn
18. jún 2020

Nie si. Si len manzel krstnej mamy. 😀

lukas95
autor
18. jún 2020

Ďakujem,už je to jasné. Tak hádám sa mi niekomu podarí byť krstný oficialne,je to česť a zodpovednosť 🙂 Aspon takto budem suplovať zatial 🙂

zdencaaaa
18. jún 2020

Oficialne niesi dietatku krstny, neoficialne ta tak doma mozu oslovovat

0silvia0
18. jún 2020

@lukas95 no môj manžel bol ako jediný krstný rodič pri krste netere a to sme boli manželia... tiež sa ako krstná mama necítim a nie som, keďže som pri krste nebola...

cervenaruza123
18. jún 2020

@lukas95 Ahoj. U nas napriklad je manzel krstny jednemu dietatu a s nim aj teta dietata. Krstnym je len preto, lebo potrebovali niekoho, kto by splnal cirkevne podmienky na krst a krstna sice tieto podmienky nesplnala, ale to uz nevadilo, hlavne, ze jeden splnal. Nie sme ani rodina, ale ked sa stretneme, tak oni dvaja su krstni, aj ich tak predstavuju malemu, manzel krstnej je jeho ujo a ja som proste manzelka krstneho 😀. Ked bude vacsi, tak mu poviem, nech ma oslovuje menom asi, kedze nie sme ani rodina. Ale vy, kedze ste sa vzali a pokial nema ineho krstneho, tak zvykovo ta oslovovat krstny podla mna moze, aj ked nim oficialne nebudes.

simsalabim
18. jún 2020

@lukas95 krstny oficialne nie si, ale moze to byt pre teba taky cestny titul 😉 Ako deti sme maminu krstnu vsetci traja volali krstna mama, volal ju tak aj moj otec - teda mamin manzel, ktoremu naozaj krstna nebola, a ostalo jej to az do smrti. Nikdy sa proti tomuto titulu neohradila. A jej manzel bol tiez pre nas "krstny otec" - na neho si spominam iba matne, lebo zomrel, ked som mala asi 7 rokov. Vzdy sa o nom u nas v rodine hovorilo ako o krstnom otcovi.

nyusika
18. jún 2020

@lukas95 a nemoze vam hovorit niormalne menom ??
mne ani jedno krste dieta nehiovotri ktrstna, volaju ma normalne menom

tyaja5
18. jún 2020

taky neoficialny myslim, ze si uplne v pohode, kamoska ta je krstna dcerky druhej nasej kamaratky a nasla si priatela a toho tak nejako automaticky mala zacala volat, ze krstny, takze to je na rodicoch dietata a na tom drobcovi

hettinka
18. jún 2020

@lukas95 nie, nie si krstný otec.

sintea
18. jún 2020

Z hladiska kodexu kanonickeho prava su dolezite viacere fakty. 1) ste obaja s manzelkou prislusnici tej istej cirkvi? Katolickej? Inej? Kazdy z vas inej? Napisem najvastejsi priklad: ak ste zosobaseni s manzelkou v kostole ako pokrsteni katolici, existuje aj civilny sobas- preto pisem ze v kostole, ty mas vsetky dovtedajsie sviatosti? Teda ak ste uzavreli sviatostne manzelstvo v katolickom kodyole ako pokrsteny s pokrstenym bez prekazky vo viere- teda mate rovnaku cirkev, porom sa uzavretim sviatostneho manzelstva stava manzel krstnej mamy krstnym otcom. Ak nie si napr. Ty pokrsteny, ale ste zosobaseni v kostole, napriek prekazke rozdielneho vyznania je vase manzelstvo nesviatostne, krstnym rodicom sa uzavretim manzelstva s krstnou mamou nestavas. Ja som napr. Ako nepokrstena bola na troch krstoch uz ako manzelka mojho manzela- sobas sme kvoli manzelovi uzatvarali v kostole a som z hladiska kanonickeho prava len svedok tychto krstov. Krstnou mamou by som sa stala ihned ako by som sa dala pokrstit. 🙂 Vsetko sa riadi cirkvou, sobasom a Kodexom. 🙂 co a ako je v realnom zivote mimo kanonickeho prava je uplne ina vec. To uz je na tvojom pocite a pocite rodicov dietata.

nelka0601
18. jún 2020

Aj u nás to bolo presne tak isto, muž je krstný a ja som neoficialna krstná,ale deti má volajú krstná a pri Tom už jednu majú 😊

lenvam
18. jún 2020

Pri mojom krste som mala len krstnu mamu,časom si našla priateľa mala som asi 4ked sa zobrali a ešte pred ich svadbou som ho oslovovala krstný takže asi záleží na matke dieťaťa či ta bude oslovovať krstný,či sa to zaužíva

mikadooo
18. jún 2020

@lukas95 nie. Krstný to musí podpísať v kostole, respektive musí tam byť zapísaný, neviem teraz presne. Určite Vás tam ale nedopisovali keď ste začali spolu chodiť 😄

janulik2008
18. jún 2020

Nie si krstny. Lebo ste sa nepoznali. Krstny je ten kto bol pri krste 🙂

janulik2008
18. jún 2020

@nyusika mna vola mala Nana 😀😀😀
Vola ma tak od mala vlastne ani nvm ci mala tusi ze som krstna 😂

nikca101
18. jún 2020

@lukas95 krstny oficialne niesi a ak je krstny niekto iny tak pre to dieta kstnym nebudes asi ani neoficialne. ale u nas v rodine to je tak napriklad ze manzelova sestra ked mala dieta isiel manzel za krstneho kym sme sa este nepoznali a tak nejak automaticky aj mna beru ako krstnu aj dieta ma tak bere aj ja ho berem ako svoje krstniatko a ked mali druhe dieta tak sme uz isli normalne za krstnych (aj ked klasicky krst nebol). a teraz my cakame dieta a za krstneho pojde moj brat aj ked nema zatial ziadnu zenu tak ked si ju najde tak tu budeme pokladat za krstnu.
kazda rodina to bere uplne inak a vela zalezi aj na tom ci ten krst ludia beru nabozensky alebo len klasicky tak najlepsie spravis ak sa spytas rodicov dietata ako ta beru

elanor
18. jún 2020

@lukas95 ofialne krstny niesi. To ci ta dieta tak bude volat, alebo inak, je cisto vec a dohoda u vas v rodine, musite sa o tom o tom spolocne porozpravat. A najst riesenie, ktore bude vyhovovat vsetkym.
U nas to mame take divoke 😀
Napr. neteri c1. (dcera brachu c1) sme krsni ja a moj druhy brat. Obaja sme isli za krsnych este slobodni. A panuje medzi nami nepisana dohoda, ze moja manzel aj brachova zena, i ked neboli na krste, su ale v ramci rodinych vztahov a osloveni, povazovani za krsneho a krsnu. To iste plati pre neter c2 (dcera brachu c2) - kde sme krsni opat ja a bracha c1. V ramci rodinnych osloveni su aj nasi partneri oslovovani ako krsna a krsni, aj ked technicky nie su. No a co? Je to nasa vec.
A tiez nieje celkom pravda, ze krsny ci krsna musia byt fyzicky pri krste. Nemusia.
Staci, ze budu zapisani v papieroch co sa vypisuju pred krstom a knaz suhlasi, ze jeden z nich nemoze byt pripotny zo zavazneho dovodu xy.
Nasim dceram, resp. dcere C1 su krsni moj brat C1 so svojou zenou, ktora v tom case sa ale nemohla zucastnit, ale zapisana je, farar nemal problem, cize je krsna, i ked nebola prave pritomna. Dcere C2 je za krsnych brat c2 s manzelkou. Bez ohladu nato koho je kto krsni, obe zeny oslovuju jednych aj druhych za svojich krsnych. Akurat aby bolo jasne, ze o kom prave hovorime tak k oznaceniu krsny / krsna pouzivame aj ich mena.

simuskaaa123
18. jún 2020

Hej.. My to tak tiež mame. Sestranica je krsna a aj si niekoho nájde, tak bude krsny on

euka210
18. jún 2020

@lukas95 oficialne nie si krstny otec, lebo nie si zapisany v krstnom liste. Asi je niekto iny. Ale napr. na manzelovaj strane sa to berie tak, ze aj ked zapisana len manzelka z jednej strany rodiny a krstny z druhej strany rodiny, tak krstymi su aj ich polovicky, teda neoficialne hovorovo ma manzel 2 krstych otcov a 2 mamy. Ale teraz sa to uz riesi inak. Ja napr. som mala 1 krstnu a 1 krstneho, ich plovicky som volala ujo, teta. Musis zistit aky je u nich zvyk, niekde je krstny rodic formalita a niekde, hlavne na dedinach, sa nieco aj ocakava...hlavne hmotne, co ja nenavidim, lebo odmietnu kvoli tomu, ze uz maju dost krsnat a su to vydavky...akoby to bolo o peniazoch!

hettinka
18. jún 2020

@euka210 pri krste stačí 1 krstný rodič. Takze krstna mama je iba ta žena a vôbec tam nemusí byt nikto dalsi.

mariet24
18. jún 2020

Moji synovia maju za krstnu mamu moju sestru - slobodnu, berieme to tak, ze ked si raz najde partnera ten bude krstny otec. Zalezi od toho ako to zvykne byt v rodine, lepsie povedane ako to beru rodicia dietata...

euka210
18. jún 2020

@hettinka ano to viem, ze staci jeden.