Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.
bývam na dedine, kde je to tak isto ako píšeš..ešte máme aj spoluobčanom. Syn cestuje do školy 100km tam a aj späť SŠ, mladší 20... ja do práce mám 60 km..no v živote by som dom nepredala a nešla do bytu...tu máš pokoj žiadny nepríjemný sused , žiaden nočný hluk.... a 50 km od BA je luxus...
@irusa deti ako zvládajú to cestovanie? Majú aj krúžky? Mne je syn stále unavený z toho cestovania, vidím to na ňom. Krúžky nemá lebo ich nestíha. Aj si občas zafrfle že musí skoro vstávať. A to ticho to je pravda, kľud tu máme až príliš veľký a spoluobčanov nemáme takže tu máme aj ticho 😀
Podľa toho čo píšeš, ste sa rozhodli správne, byt v BA je pre vás dobré riešenie, aj keď je menší ako dom.
áno majú krúžky.. na tréningy ráno vstáva o 04.50 a to 3x do týždňa, mladší ide teraz na hudobnú..domov prichádza okolo 17,00... no od septembra ide starší na internát..všetko je do času..deti vyrastú
@patka06 my hlavne kvôli deťom. Mne nevadí ani mužovi dochádzanie do práce aj keď poslednú dobu som do servisu auta dala viac ako som chcela 😀 ja sa bojím práveže toho menšieho bytu, či si nepôjdeme na nervy... Predsa teraz máme 160m obytnej plochy 😬
tiež financujeme dve auta..pretože chodíme s mužom do práce opačným smerom
Ako ti môže manžel navrhnúť, aby si dala výpoveď kvôli vozeniu detí?!
Tieto chlapske riešenia sú odrazom ich pohodlnosti.
Za mňa správne riešenie, predať dom a odsťahovať sa tam, kde máte prácu a školy.
@irusa tak to bude mať lepšie keď bude na internáte. My na neho nemáme nárok lebo sme blízko. Držím teda palce aby sa mu dobre bývalo. Ja som bola tiež ako študentka na intraku, joj, zlaté to školské časy 🥰
tak dúfam, že ho pri jeho neposednosti po mesiaci nevyhodia
@irusa tak pokiaľ tie autá jazdia je to super, mňa vždy desí zima, že či vôbec naštartuje (raz sa mi stalo že nie od vtedy sa toho bojím)
a tiež niekedy šľape 3 km peši, nakoľko autobus ide cez hlavný ťah a nemá zachádzku
@irusa nevyhodia neboj 😀 ak bude šikovný tak si ešte aj brigádu nájde popri škole
Tak sa odstahujte niekam, odkial ide vlak. To, ze v skolke su zmiesane triedy, vnimam pozitivne - aj syn to tak ma (v Bratislave), lebo je to super.
Kaslite na reci rodiny, nie je to vobec ziadna hanba. Jasne, ze predajte dom a chodte do bytu. Byvat v dedine, kde nie je ani obchod a nechodi poriadne ani autobus, len preto, aby sme mali dom, nie je vobec ziadna vyhra. Radsej byvat v byte v meste, nez riesit kazdy den problemy s logistikou, spolocenskym zivotom a pod.
Ja by som sa niekde do prdelakova nestahovala, kym mam skolopovinne deti. Na jednej strane fajn, deti maju dvor, vyhraju sa, kym su male. Ale potom treba ist do skoly, riesit kamaratov a pod a v takej dedinke to byva so skolkami/skolami zufale, casto tam byva minimum rovesnikov, s ktorymi mozu decka travit volny cas, takze vozit ich kazdu chvilu do mesta, vy do prace.. staci, ze sa niekde zdrzis v zapche, potom nestihas pre dieta.. toto nie je nic pre mna, radsej ozeliem dom. Deti aj tak coskoro vyletia z hniezda a ostali by ste sami vo velkom dome...
no keby si videla zimu u nás a pol metrové záveje...bývame na vrchu dediny, kde ani odhrňač nechodí..niekedy pri poľadovici mám problém do auta nastúpiť
Lenže deti vyrastú už ide na strednú...zachvilu pôjde na výšku môže ísť na privát a čo vy? Budeš spokojna v byte?ja už by som si nezvykla a tiež na niektoré krúžky dochadzame....podľa mňa aj cestovanie po ba nie je med lizat( poznám žila som tam)
Byvanie v byte zas nie je tragedia a 90m2 je velmi slusne. Na reci rodiny ci znamych nedajte, oni vam s niecim pomahaju?? Vozia vam deti??? Nie. Zariadte sa ako vam je najpohodlnejsie. Ine je byt na dedine s komplet vybavenostou ktora vam nieco ponuka a ine kde neni okrem vasej zahrady pre vas nic.... ked deti vyrastú, kludne sa mozte na nejaku dedinu vratit....
My sme 60km od BA v RD a do bytu nazad by ma uz nikto nedostal, mame tiez dve auta
@miky132 áno, keď nám deti odídu tak sme mali s mužom taký plán ísť bývať do bytu, nejakej dvojizbovej novostavby a nemať starosti s údržbou záhrady na staré kolená. Ale to sme plánovali tak okolo 60 😀
Preco ked chodite do BA za pracou nevozite syna? Tu by som sa urcite zosuladila podla synovho rozvrhu.
Jedna vec je byvat na dedine, druha byvat na dedine kde musis slapat 3km pesi bez chodnika, toto by som ho urcite nenechala. Otazka casu kedy ho prejde auto, nie jeho vinou.
sme na tom podobne, sice len cca 30km po okraj mesta, ale vacsinou sa chodi na druhu stranu, cize kludne aj vyse 40km, s tym rozdielom, ze ku nam nechodi ziadny autobus ani nic (sme za hranicami). Teraz sa nam narodila dcera a kym pojde do skoly, tak by sme chceli ist nazad do mesta a toto nechat ako chatu, pripadne kupit dom ale na Slovensku niekde fakt blizko mesta, max 10km. V tom case uz pravdepodobne nebudeme mat ani psikov, kedze uz su relativne stari, cize nebude dovod ist striktne do domu. Ale uvidime aka bude v tom case situacia a ponuka na trhu. V dnesnej dobe sa uz daju kupit krasne velke byty, odhlucnene, s velkymi terasami, cize nie je o com a tie mestske sluzby nam dost chybaju. Este mozno kebyze zijeme na SVK, tak nam to vadi o trochu menej, ale kedze vacsinu veci objednavame z sk eshopov, tak je to znacne obmedzujuce, ze treba vzdy behat do mesta.
Tá úspora času, servisovania a benzínu bude obrovská, dospeláci ste v práci, a ty sa nemusíš báť či dieťa nezrazí nejaký debil na krajnici, v zime v lete šliapať je síce OK na kondičku, ale zase tá otrava... Kamoši, spolužiaci budú za rohom, decká v kuse možu byť na zaujímavých krúžkoch, niekde vybehnúť len tak, bez mamataxíku, detské ihriská a športoviská s kamošmi im dajú viac ako mega dvor kde sú sami. Do bytu sa v podstate prídete len vyspať, cez ušeterené voľno a cez víkendy môžete výletovať, nielen okolo domu behať a makať...
V podstate si napisala, ze vsetci fungujete a zijete v BA a chodite prespavat do tej dediny.
Je to podla mna strasne, hlavne pre tie deti, ktore si toto nezvolili.
A take, ze je hanba predat dom a ist do bytu - to je tak krepy a zastaraly nazor. Ovela, ovela podstatnejsia je lokalita, kde sa byt/dom nachadza, idealne nejaka nova stvrt napr. v ruzinove, v novom meste, v petrzalke...
My sme tiez zacinali mimo BA a kazdy den dochadzali 17 km - UZ NIKDY VIAC!!! Prestahovanim do BA sa nam rapidne zvysila kvalita zivota.
Podstatna pre nas bola lokalita a to aby dieta vedelo same chodit do skoly, kedze cez tyzden nepouzivame auto a nemienime sa nahanat jak splasene kurence - s manzelom sme obaja pracujuci.
Teraz nas len napadne ist do stareho mesta, na kavicku, zmrzlinku, MHD sme tam do 10 minut, trocha viac minut prijemna prechadzka... ideme do kina, neriesime auta.
Proste pre nas sloboda a kopa usetreneho casu a to pre pracujuceho cloveka znamena vela.
@missdiva preto ho nevozime lebo muž chodí ráno na 5:30 do BA do práce a ja vozím dcéru do školy, je len prváčka ešte by to sama nedala do druhej dediny.
Ano chodte do bytu, nevahaj. Pokym vam to bude vyhovovlat vsetko je v poriadku. Pre mna tiez dom kvoli socialnemu zivotu a dcere je uplne "neziaduci"... ja sa ale s chlapom dohodnut neviem :DDD
Poznám viac ľudí čo odišli z BA na dedinu a po pár rokoch sa vrátili späť. A to ani neboli 50 km od BA, ale bližšie - Hamuliakovo a viac rodín z Kvetoslavova. Rodina vám do toho nemá čo kecať, oni váš život nežijú.
A teda tých čo poznám čo sa vrátili sú spokojní, že sa vrátili do mesta a odpadlo im večné pendlovanie hore, dole.
ja uz by som bola davno prestahovana. To cestovanie na SS je fakt moc. A to do tych 90minut + 3.5km peso je pripocitany aj presun spojmi vramci BA? Ja som asi ina v tomto, ale moje deti cestuju 15min rychlikom + 20min peso do skoly zo stanice do vedlajsieho mesta na gympel a kolkokrat ma chytila vycitka/pochybnost, ze ci nemali ostat u nas v malom meste na sice kvalitativne horsom gympli ale nemuseli by cestovat a mali by to 10minut pesi. Mne by boli v tomto prednejsie deti a ich komfort ako byvanie na sorry ale "zaprdenej" dedine.
@zmrzlinka2021 mne tiež nerobí problém MHD, keď sme ešte v BA kedysi bývali tak som ani auto nemala. My sme si vyhliadli byt v Devínskej, Bory bývanie sú tu nižšie bytovky, menej susedov...
A ešte dodám, že my sme bývali pred týmto domom v Bratislave v bytovke, len nás lákalo ísť bývať na dedinu... Len sme nevedeli čo to bude obnasat.