Sťahovanie sa z mesta na dedinu

sixas
16. máj 2021

Ahojte, píšem sem, pretoze sa chcem opýtať ako ste to zvladli vy. Mame sa sťahovať na dedinu cca 15 min od Košíc, dedina ma škôlku a škola je vo vedlajsej dedine. Problem je v tom, ze som cisto mestsky typ človeka, ktory ma rad vsetko blizko. Škôlku mam pod oknom, ihrisko, skolu tiez aj kamaratov a rodinu na rovnakom sidlisku. Bol to sen mojho muža a on je z toho strasne nadšený. Cim viac sa blizi datum stahovania, tym viac rozmýšľam, ci sme urobili spravne. Deti, ked podrastu budu chciet chkdit na kruzky a pdoobne a budu zavisle na nas. Chodi tam sice Sadka a casto. No. Nebiem, aj kamararky mi hovoria , ze sme mali ostat. Starsia ide do skolky, takze so synom mozme chodiť kade tade po meste. Nesoferujem velmi, ale budeme kupovat auto, a byt si nechavame, ak by nahodou. Ako ste si zvykali vy z mesta na dedinu? Dakujem

miska992
16. máj 2021

@sixas za mna dedina top!!!!nemenila by som. A ako sa ta dedina vola? Ak sa smiem opytat

heleninamama
16. máj 2021

@sixas Nikdy som si nezvykla. Žijeme v byte v centre mesta a dom využívame len ako chalupu. Vyhovuje mi, že tu mám blízko do práce a aj všade inde - lekári, úrady, odchody, kamarátky... Deti chodia do školy v meste, majú tú kamarátov, záujmy, nechcú tam byť ani len každý víkend. Zaobstarala som im mačku, po ktorej túžili, aby sa im na dedine páčilo. Teraz prevláčame aj ju 😂Osobne som tam rada len vtedy, keď je pekný slnečný víkend a deti sú vonku.
Sranda je, že ten dom som chcela ja 😂 Užívala som si, keď sa staval, zariaďoval, tešila som sa z neho a až potom mi to došlo.
Auto je nevyhnutnosť. Keď niečo zabudneš doniesť/ kúpiť, musíš byť bez toho, alebo jazdiť hore-dole, lebo tu to zvyčajne nezoženieš.
Navyše, nemám vzťah k záhrade, takže mi pribudli ďalšie výdavky s jej udržiavaním. Občas sa tam zrealizuje mama. Upratovanie je tiež hrôza. V podstate mám na krku 2 domácnosti a občas nestíham dať do poriadku ani jednu.

zuzadielko4
16. máj 2021

@sixas ja.sa toho tiez obavam stavame dom cca 20 km od Prešova na dedina muž je z dediny a ja mestské dievča ja sa bojim ako si zvyknem ja neviem ani ako sa pestuje zelenina alebo zavarat ovocie... Mna to skôr desí. A obchod na dedine otvorenx max 11-12 v sobotu a pre maličkosť alebo ked sa zabudlo kupit tak utekat 20km do mesta.

maxxim
16. máj 2021

@sixas ahoj. Zahoď svoje obavy, nerieš vopred či to zvládneš....
Každé má svoje plusy a minusy, ja osobne vnímam dedinu ako ,,raj" pretože človek je tam viac slobodný a Tvoje deti práveze tam budú mať viac možností ako na zabavu tak i na sebarealizaciu. ( ak budú chcieť niečo čo je iba v meste tak môzu dochadzať, piseš ze je to pomerne blízko... no mesto im neponukne to čo môže dedina priniesť... teda jej moznosti...tvorivosť na zahrade,v garáži" okolo domu.... Vidíš iba to na čo si naučena z mestskeho spôsobu života a zda sa ti to ako odtrhnutie z miesta kde si naučená a vnimaš mesto ako top skrz pohodlie a dostupnosť.
Hlavne sa neboj, neobavaj a uvidíš že keď si zvykneš tak oceníš súkromie, radosť zo zelene, niečo čo bude iba Vaše... môžeš behať po svojom dvore oblečená ako chceš, pustiš si hudbu, sadneš na terasu, date si kavičku a klud... a ver ze ak objavíš kúzlo dediny tak tie kamošky, ktoré ťa odhovarali , ti nakoniec budú ticho zavidieť...drzim palce

luccija
16. máj 2021

@sixas plakala som, keď sme sa mali sťahovať aj, keď som dom chcela.Hned po mesiaci som bola zabyvana a z mesta doslova utekám a stačí mi tam ísť raz za 2 t uvidíš...veď nič nie je na stalo nezvyknes si predáte...

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janakuul
16. máj 2021

@sixas tiez sme sa stahovali z mesta na dedinu,sice iny kut Slovenska ale velmi podoba situacia (tiez som plakala ked sme sa stahovali)...na dedine je fajn to nehovorim,mozem si posediet na zahrade,hudbu si mozem pustat tak nahals ako chcem,pes pusteny 24/7,klud avsak na mna az velmi velky...mna osobne to zas taha do mesta asi som si nikdy uplne nezvykla,som skor mestsky typ (aj ked mesto ma cca 20 tisic obyvatelov),aj ked chcem ist von,musim ist autom sice je to 15 minut,ale chcem ist cvicit musis ist autom,nakup autom,kamarati autom,musime sa dohodnut, potom hned domov...takze ta uplne chapem,ale mozno to bude fajn u teba,ja som si nikdy uplne nezvykla,tazko povedat...ale drzim palce,nie je to uplne cele zle,ale ja osobne stale nie som uplne stotoznena s dedinou. Takato je moja skusenost,snad ta to este viac nezdeptalo, mozno to budes mat uplne inak 🙂

missdiva
16. máj 2021

@sixas podla mna je to o cloveku a dedinsky typ a mestsky skratka nejdu dohromady. Toto by bola pre mna mega prekazka typu chcem deti a nechcem deti.
Mne ale velmi zalezi na prostredi, v ktorom byvam.

Byvam na dedine blizko prirody a nevymenila by som to za dom v meste ani za svet. Skratka to ticho, velka zahrada a cerstvy vzduch je pre mna na nezaplatenie. Mam v centre aj byt ale takmer tam nechodime, beriem to skor ako investovane peniaze. Na stastne byvanie na dedine potrebujes urcite auto a byt ochotna robit detom taxik, t.j. nie je to beznadejne daleko od mesta a nevadi ti soferovanie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janakuul
16. máj 2021

A vlastne som si teraz vsimla,ze byt si nechavate...takze to mas uplne super, to by ore mna totalne menilo situaciu 🙂 takze aj zavidim 😀 ja setrim na byt...a vidim to tak,hmm asi neviem kedy,kedze ani sa nic nestavia,a vsetko co sa predava sa preda za 1 den.

mamamasama
16. máj 2021

my sme presťahovaní na dedine pol roka a strasne tu trpim ... 😢😢😢 velakrat sa mi ani nikam nechce kvoli tomu, ze ked si predstavim, ze len viac ako polhodinu mi trva cesta do mesta a spat... s kamoskami sa uz tiez nevieme normalne casovo zladiť,.. jedine pozitívum ju ticho a bezpečie ... ,neviem ako dlho tu vydrzim... zatial som si nezvykla :(

missdiva
16. máj 2021

@sixas A tiez si myslim, ze ked si byt nechavate moze ti to byt jedno... ked po mesiaci zistis, ze to nie je nic pre teba mozte sa vratit. Zatial by som si nestahovala vsetky veci len najnutnesie.

janakuul
16. máj 2021

@mamamasama mala som to uplne rovnako...takze mam pre to velke pochopenie. Doslova sa tu idem unudit,mame zahradu aj vsetko,ale nejako to aj tak nie je pre mna...mozno tak o 30 rokov,ked budem na dochodku.

dskjhfdlkdjhl
16. máj 2021

@sixas Ja Ti neporadim v tom, ci je to fajn, ked sa odide z mesta na dedinu, lebo taku skusenost nemam. Mna by ale zaujimalo, ze preco ste neurobili nejaky kompromis? Odchod na dedinu ste mali dopredu predebatit a ak to nevyhovuje jednemu z partnerov, tak ste to mali vyriesit inak. Je fajn, ze si nechavate byt, tak mozno to nakoniec vyriesite ako vikendove byvanie na dedine, ale osobne by som ten byt a dom vymenila za dom v meste a mohli by ste byt obaja spokojni.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dusankomoj
16. máj 2021

@mamamasama aj ja som sa presťahovala na dedinu.Z BA do okolia NR(cca polhodinka). A zistila som,že polhodinka do NR je omnoho pohodlnejšia,ako polhodinka do centra v BA.Žiadne zápchy,problémy s parkovaním...😉

missdiva
16. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl aky je rozdiel medzi domom v meste a bytom v meste? Za mna ziadny.

Ak mas dobry byt nestavany novodobym developerom za 2 roky, najvyssie poschodie, rohovy tak nepocujes ziaden hluk. Ze mas zahradu? No ak nie si milionar (aj ked si taketo pozemky su na predaj velmi zriedkavo) tak je bez sance ziskat v meste vacsi pozemok kde nie si uplne dom na dome. A taku zahradu kde ti vidi uplne kazdy alebo je mega mala to vlastne ani nie je vyhoda, ktoru by mal dom ponukat...

A chudaci mestsky ludia ked si kupi v centre dom vedla vas chlap ktory sa tam planuje spravat ako na dedine, chovat sliepky a pod. (poznam ludi s tymto problemom a teda nie je im co zavidiet). Ano ma pravo si robit na svojom pozemku co chce ale je to viac nez bezohladne voci ludom, ktori preferuju mestsky zivot. Aj ked blbeho suseda mozes mat vsade, aj na dedine, to ti nik nezaruci...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sixas
autor
16. máj 2021

@janakuul Ale my ten byt davame do podnajmu aby nam v podstate platil hypo🤔

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vroni
16. máj 2021

Nešla by som na dedinu, ani keby mi za to zaplatili. Na záhradu kašlem, zeleninu pestovať nechcem a sliepky chovať tiež nemienim. Chcem ísť nakúpiť vtedy, keď mám čas a nie keď majú práve rožky, chcem ísť na kávu do kaviarne a po kine ísť na drink (posledného pol roka bola pre mňa krížová cesta) a moje deti môcť poslať na krúžky podľa ich výberu a nie miesta, kam ich stihnem odviezť. O tom, že chcem mať výber školy ani nehovoriac. Dedina je pre mňa miesto na zosalenie (moje vlastné, nie každého cloveka)

lululucy
16. máj 2021

Ja som sa tiez prestahovala z Kosic (byvali sme v dome v Barci,ale tiez bolo vsetko po ruke, na skok vsade). Postavili sme si dom 15 km od kosic. Vsetko bolo ok az do doby kedy som ostala na materskej a este do toho prisla ta korona. Trpela som, nikde sme nemohli ist, rodicov sme nevideli niekolko mesiacov. Nastastie sa to uz lepsi. Ale zivot na dedine je inak super, vzdy sme vonku, je tu kopa mladych ludi s malymi detickami. Sme super partia. Nemenili by sme za nic.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janakuul
16. máj 2021

@sixas aha,chapem...no ale stale to mate,keby bolo zle na dedine,mozete zas prenajat dom,keby bolo fakt velmi zle...priapdne o par rokov,ked deti podrastu,aj do dalej buducnosti stale mate nieco c meste co je fakt super 🙂

dskjhfdlkdjhl
16. máj 2021

@missdiva to je obrovsky rozdiel. Mame dom takmer v centre mesta a teda mam aj zahradu a aj vsetko velmi blizko a ked si zmyslim, ze potrebujem napr. kvasnice, tak som za par minut s nimi doma.

nykkushka
16. máj 2021

Za mňa zmena bytu za rodinný dom mimo mesta-najlepšie rozhodnutie. Už by som nemenila a to som ako mladá (20-25rocna) život v meste milovala. Teraz by som ten pokoj od všetkého nemenila ani zadarmo.
A to tiež bývame cca 15min od mesta

sixas
autor
16. máj 2021

Dakujem baby za nazory.. Mna drzi to, ze mame ten byt a ked bude velmi zle predame dom a prideme naspäť... Je to nova stvrt, kde sa stavia asi 24 novych domov, tak snad to budu mlade rodiny. Nie je to daleko do 15 min som v meste(busom dlhsie) ja som zila 20.rokov v mestskej casti 15 km od ke a prezila som.. Bolo to sice v byte a bola tam skola a vsetko ostatne.. Ja som este 2 roky na materskej a bojim sa aj toho, ze tam budem sama s malym.. A nebude sa ani socialoizovat len na dvore (aj ked tam je ihrisko)... Inak vobec ziadny vztah nemam k pestovaniu ani ku kvetom.. Takze toto 0 bodov.. Jedine, ze ma to chyti...

janickacrazy
16. máj 2021

@sixas my sme sa tak presťahovali, keď som bola na MD a veru zo začiatku to bolo hrozné, ja som tiež mestský človek a nevedela som si zvyknúť vôbec, nikoho som tu nepoznala, na ihrisku nikdy nebolo ani jedno dieťa okrem môjho, lebo všetci sa rypali v záhradách na dvore a deti s nimi, ja mám len trávnik, nič nesadim, nepestujem, nechovam, nemáme ani psa. Po rokoch som si ako tak zvykla, dedinu som ale ocenila až cez koronu, keď deti mohli behať aspoň po dvore. Keby môžem, tak idem hneď do mesta, ale manžel aj deti sú tu spokojné, tak chodím do mesta aspoň cez víkend. 😂

jaga18
16. máj 2021

Ja som bola tiež taky mestský tip. Sťahovali sme sa na dedinu, ktorá bola len 6 km od mesta, ale nebolo tam nič, ešte aj susedia úplná katastrofa. Mali sme síce 2 terasy, žiadne pestovanie, len bazén a ozdobné ihličnany, kvety... Nezvykla som si, nedalo sa. Menili sme dom za väčší, v inej dedine, ďalej od mesta s úplnou občianskou vybavenosťou bez okrasnej záhradky a bazéna, s veľkým pozemkom na pestovanie... To som si zamilovala. Máme neskutočných susedov, postupne sme sa naučili co to urobiť v záhradke, spravili sme si relaxačnú zónu s bazénom, okrasnu záhradku, bylinkovu záhradku.... Nikdy by som nemenila, deti tiež... Ani počuť o meste... Školu dokončili v meste, dcéra je už na gymnáziu a syn na vš, ale do paneláku by už nešli.