Sťahovanie sa z Bratislavy do Prahy

21. júl 2024

Ahojte, s partnerom by sme sa v najblizsich mesiacoch chceli prestahovat do Prahy. Momentalne dlhodobo zijeme v Bratislave, mame tu skvele zazemie, preto to nie je jednoduche rozhodnutie. Viem, ze potrebujeme vybavit vela veci ale primarne riesim byvanie. Tuto otazku by som rada smerovala na tie z vas, ktore sa do Prahy stahovali zo super stvrte v centre Bratislavy. Prahu mam tak zbezne turisticky pochodenu ale stravila som tam prilis kratky cas na to, aby som spoznala vsetky casti. Ktore casti na byvanie odporucate? Urcite chceme byt blizko centra(pesia vzdialenost), avsak nie priamo v historickom centre a taktiez nieco s dobrou dostupnostou na cyklotrasy a bezecke trate. V tejto faze zatial len prenajom. Pripadne ak ste niektora toto riesili nedavno a mate nejake cenne info, rada si precitam 🙂

barka1
21. júl 2024

Brat býva na Břevnově, Praha 6 tuším. Krásne miesto, ale do centra peso dost daleko. Elektrickou kusok.
Nepoznám Prahu dobre, ale sotva najdeš také miesto, ktoré splní vsetky požiadavky.

elenajezova
21. júl 2024

Mok sen... Bývanie v Prahe... Od detstva milujem Prahu... Tíško závidím... ☺️

lin_a
21. júl 2024

Ahoj, v prvom rade - mate uz v Prahe pracu a ak áno, v akej stvrti Prahy?
Ono je to dost dolezite pri hladani byvania. Pretoze sice moze mozes dostat odporucania na niektore dobre vyhovujuce stvrte, ale realita moze byt taka, ze ked skoncis o 18tej v office a budes sa potrebovat dostat domov cez Prahu v spicke, zaberie ti to aj hodinu a pol a na tvoje volnocasove aktivity ti v bezny den ani nezostane cas.Naozaj to zvazte pri vybere byvania.
(Byvala som 6 rokov v BA a teraz 7 rokov v Prahe, tak myslim, ze ti budem vediet dat relevantne porovnanie byvania a stvrti v oboch mestach, kludne s pytaj 🙂)

brrunetkaa
21. júl 2024

Pre mňa bola ideál praha 6 a 8. Každopadne vyberala by som tak, aby som sa ľahko do práce dostala metrom. Do centra to na pešo nie je ale 5 min metrom a vybavene…

autor
21. júl 2024

@lin_a ahoj, pracu menit nebudem, tak toto zatial neriesim. Predstavujem si to tak, ze prve mesiace budem chodit do coworku, povaha mojej prace umoznuje 100% remote. To ani nie je podstata tejto diskusie. Zatial sa mi najviac pozdava Smichov ale zvazujeme aj Karlin, resp lokality, ktore maju blizko k Vltave. Uprednostnujem rusnejsi "hood", zijem tak aj teraz a mam rada, ked uz pri vychode z bytu mam moznosti kaviarni, restik, kultury, sportu, prechadzok.. Tak neviem no, nie je tych miest v pesej dostupnosti od centra az tak vela 😀 skor by ma zaujimali porovnania tychto lokalit, ak by si mi vedela k tomu nieco povedat 🙂 mam dost aktivny zivot, vela sportujem a tiez som zvyknuta chodit do "prace" resp coworku, home office mi vyhovuje len velmi sporadicky. Mam svoje ritualy, chodievam plavat, beham, mam cestny bicykel, fitko a ranna kava vonku musia byt 😀 tak idealne nieco aj s dobrou dopravou, kedze sa v ramci dna vela presuvam mhd. Holesovice ma trochu odradili tym, ze su prilis do kopca a Vinohrady zas tym, ze ked chcem prist k rieke tak musim prejst preplnenym centrom plnym turistov. Aj ked ich hipsta vibe mi celkom imponuje 😀

fido69
21. júl 2024

Karlín alebo Smíchov je dobrá voľba. Blízko centra, blizko rieky. Pekné štvrte (ale nebude to lacné) 😉

lin_a
22. júl 2024

to znie super, ak netreba brat do uvahy lokalitu prace tak mate velku vyhodu 👍

Z toho, ako si popisala svoje predstavy, uplne sa mi k tebe hodi Karlin a aj ho vrelo odporucam 🙂 byva tam brat a niekolko kamaratov a velmi si pochvaluju, casto za nimi chodime prave kvoli dobrym podnikom/kaviarnam/brunchom, rychle napojenie na centrum ci uz mhd alebo aj pesi prijemnou prechadzkou (alebo si vezmeme rekolu, kedze je to uplna rovinka), skvely vychodzi bod na rozne cyklostezky popri Vltave.
Nezatracovala by som ani blizke Holesovice, taktiez vyborne gastropodniky, prijemne zelene ulice, Holesovicka trznice, teraz aj ostrov Stvanice a lavka, ktora ju spaja s Karlinom - ma to cele taky dobry hipsta vibe 😀 Spodna cast je uplna placka a ta cast okolo Veletrzni zas nie je az tak strasny kopec, zato velke plus pre bezcov a sportovcov je tam urcite Stromovka a Letna.
Niekolko rokov sme byvali na rozhrani Vinohrady - Zizkov, co bolo tiez super (vyborne podniky, parky, mestsky zivot, ruch, pesi do centra), ale ano, k Vltave vzdy cez turisticke centrum a moj manzel vzdy nadaval, ked sa vracal z cyklovyletu a posledny km si musel vytlacit bike do kopca :D
A Smichov - blizkost Vltavy a naplavka fajn, aj ta cast okolo Andelu a Ujezdu (podniky a ruch), ale vibe, zelen a cyklomoznosti nie az tak dobre ako predosle stvrte. Plus ta cast okolo Smichovskeho nadrazi - tam je a bude v nasledujucich rokoch stavebny ruch (cize vyluky mhd), pretoze sa tam buduje velke Smichov City a dopravny terminal.
Inak je v Prahe velkou vyhodou byvat blizko stanice metra, tam sa sustreduje obcianska vybavenost a aj z okrajovych casti vies byt metrom do 15 min v centre, co je velka vyhoda oproti BA.

babulkomale
22. júl 2024

Ja len výkrik že milujem Prahuuuuuuuuu 😍😍😍
Užite si to tam 💕