Ahojte, potrebovala by som asi "pocut" ine nazory na toto cele, v akej situacii som sa ocitla. Vyrastala som na dedine, kde lisky davaju dobru noc, nasi mali velku zahradu, bol tam klud. Byvame teraz uz 14 rokov v byte v meste, na okraji sidliska, mne to vyhovuje, len nam byt zacal byt maly. Spalnu a detsku mame otocenu na luky a polia, vyhlad na Nizke Tatry. Odjakziva som.bola presvedcena, ze raz budem mat svoj vlastny dom s malou zahradkou blizko pri meste. Toto sa aj stalo. Kupili sme stary dom hned vedla mesta, v dedine asi 3 km od mesta. Vsetko super, je tam skolka, skola, potraviny a nejake dalsie obchodiky, lekar, len detska lekarka tusim v meste. Ale chodi tam aj MHD. Na to, ze je stary a vyzaduje komplet rekonstrukciu, aj tak dost drahy, kedze ide o krajske mesto a okolie. Mala zahradka, domy dost nalepene na sebe, ale nie vyslovene radovka. Ale...nevsimla som si, pod vplyvom dalsich plusovych veci, ze je hned vedla hlavnej cesty. Nie, nechodia po nej kamiony, ale aj tie osobaky mi zacali brutalne vadit. Vsetci ma presviedcaju, ze nove okna a zateplenie pomoze a tak. Ale ja som uplne nestastna z toho, ze vlasrne je to tam hlucnejsie, aj v zadnej izbe (je len jedna smerom dozadu, do zahrady) nie je klud, zdaleka nie taky, ako mame teraz v byte z jednej strany. A este za zahradou dalsi susedia. Vsetko je ok, len keby sa dal dom "presadit" o ulicu vyssie...velmi sa preto trapim. Muz tvrdi, ze som sa uplne iracionalne blokla voci tomu. Ze to proste nechape. Nechcem o dome nic pocut, nic ma nezaujima. Ovela radsej by som bola, keby sme stale boli v etape hladania toho spravneho domu. Ale mozno by sme ani nenasli, lebo nase financne moznosti nie su ktovieake super, ja som nezamestnana (kvoli korone) a coskoro nastupujem coskoro na matersku s tretim dietatom. Takze sme sa chopili prilezitosti a dom kupili, avsak pri predstave, ze sa tam mam stahovat a zit tam hned vedla tej frekventovanej cesty (teraz sme dost vysoko od cesty, jednosmerky v meste, na poschodi to uplne inak pocut tie auta), tak ma chyta uzkost a panika, placem a dokonca ma prepadaju myslienky, ze to je konecna, ze to proste nedam takto a ze uz nikdy nebudem stastna. Neviem a nechcem si tam predstavovat svoj domov. Ja ked pridem z prace (raz v buducnosti), tak by som si rada vypila kavu na terase, v tichu a klude. Na kosacky, psy a sliepky, dokonca ovce a kozy, som zvyknuta, tieto veci mne osobne vobec nevadia. Ale premavka, to ano. Lenze, pri tom rozhodovani, ci ten dom kupit alebo nie, bolo viac pozitiv ako negativ, a ja som si az teraz uvedomila, ze sme asi nekupili ten "ideal pre nas"...ale ktovie, keby sme ho nekupili, mozno by nebol ziadny dalsi. Lebo CENA...☹...novostavby v tejto lokalite, mini s malym pozemockom holodom 320 tis., pozemky take, ze je mozne cim skor stavat, skoro ziadne. A ked su, tak tiez tak okolo 130 tis. za 500-600 m. S nasim prijmom nehrozi...Mozno, keby nam tento dom nevysiel, tak by som to lutovala. Ale lutujem aj teraz. Caka nas kopec veci, treba mu kompletnu rekonstrukciu s tym, ze sa nam po zvyseni prijmu podari vziat hypo na rekonstrukciu a casom predat byt a dokoncit dom. Takze tak, stahovanie bude mozno za 2-3 roky. A ja stale dufam, ze sa nieco "stane", zmeni,...proste neviem si to v hlave nejak usporiadat. Co si o tom myslite vy?
Tiež sme sa presťahovali z bytu do domu a máme ho pri ceste, najskôr som si moc neuvedomila hluk ale teraz to vnímam viac. Zateplujeme tak čakám, že to nebude až tak počuť. Uvidíme časom či si tu zvyknem ale na ceny aké sú u nás nehrozí pozerať novostavby a tie tiež stojia pri cestách. Dom je celý prerobený a o dosť väčší oproti bytu zas je tu väčšie sukromie.
@nevenka nikdy nie je všetko ideálne, proste nemôžeš mať všetky výhody, zober si to tak, že sťahovať sa budete až za 2-3 roky, dovtedy sa ozaj môže stať čokoľvek, teraz si tehotná, hormóny lietajú, teraz to proste nerieš, keď budeš chodiť do práce, tak prídeš domov podvečer, 3 deti ti budú pistat za ušami, nejaký hluk z cesty bude úplná zanedbateľná vec podľa mňa
A tiež musím povedať, že som tehotná a myslím, že keď sa mala narodí nebudem mať čas stále rozmýšľať nad kadecim..
Nič nie je ideálne, novostavby zase máš tiež dom na dome, často na miestach kde nie je riadna cesta a v zime s autom problém tade ísť, určite časom si zvykneš, keby nie časom predáte. Netreba to brať tak negatívne, bývanie je vždy o kompromisoch, pokým nemáš budget 500 000 a viac čo nik nemá
@nevenka presne takto sme aj my kúpili starší dom... Zburali, a staviame nový.. pri hlavnej ceste v obci a skoro hneď oproti autobusovej zastávke.. tento mínus sme zistili až po čase a som z toho nešťastná, lebo doteraz som bývala na konci slepej ulice v rovnakej obci.. a tu ráno o 6 všetky autá valia smerom do mesta a od 14 do 18 z mesta.. plus 4 krát za hodinu autobus a tie traktory a kombajny... Spravili sme gabionový plot, zasadili tuje, aj tak je tam hluk..
Neboj sa, bude to v poriadku. Ja som teraz bola u svokry a na moje zdesenie som zistila, ze na blbej dedine o 1200 ludoch je viac hluku ako v jednosmernej ulici v centre Prahy 😀 Pretoze chodia nonstop auta, niekto pili, hulakaju kohuty, pocut psa, macky, jakot deti a buchot z prestavby. Lenze na vsetky tie zvuky, som do 2 dni zabudla. Vnimala som ich podprahovo, a vobec mi nevadili. Napriklad cez vikend, alebo ked prsi tak sa dedina uplne skludnila. Ked prsi alebo ked je zima, tak je tam klud. Pytala som sa svokry ci ten kocurkov je takto stale, a ona mi povedala, ze humbuk je tam len v lete ked vsetci stavaju, prerabaju, su vonku - ale v ostatnych dnoch v roku je tam uplne mrtvo. A tie pochynosti ktore mas s domom - tak ja som mala take iste pochybnosti ked som vyberala byt. Najskor ok, ok a ked som mala podpisat zmluvu tak som dostala hysak ze izby su male, ze tam nie je vytah, ze kuchyna je tmava. Pricom to nebola pravda - ale nejako som mala pocit, ze to bude uplne pruser. Ale nebol. Vsetko bolo fajn. Len nejako na mna asi padla panika zo zmeny, tak som bola sialena.
My bývame pri hlavnej ceste hlavný ťah na Poľsko, kamión za kamiónom za sebou ako vlak, hluk neskutočný, manžel to neznesie, ja som nejak odolnejšia voči tomu, posedím aj pri káve na balkóne otočenom k ceste. Osobné autá až taký hluk nenarobia, zvykneš, aj keď ticho je na nezaplatenie.
@poslednepogo no nas nie je na zburanie, keby aj bol, tak na tak uzkom pozemku takto dom nepostavis v dnesnej dobe. Ano, vnimala som tie auta, ked prsi, je to este hlucnejsie, v zahrade muz natacal este na obhliadke na mobil a pustal si to doma a ze co to susti a ked zosilnil zvuk, doslo nam, ze to od cesty. Nejak sme si povedali, no pocut to dost, ale to je par minut obhliadka. Vsimas ine veci, stav domu, teda hlavne, ak to nejdes burat, ci nevlhne, ci to, hento. A prides tam a si tam 2-3 hodinky a je pol 8 vecer a stale behaju hore-dolu. Autobus tiez stoji povyse par domov. Za dedinou su dalsie 2 dediny a lyziarske stredisko, nejake wellness cesntrum ci kieho, to mi tiez nedoslo. Prisla som odtial taka ohucana, ze uff, ten byt je zrazu aky tichy. No sok. Najviac nasrdena som na cely system, lebo fakt uz ludia nevedia, co pytat. V case kupy, este pred nou, sa na bazari objavil podobny dom, tiez povosny stav, s velkou zahradou a tak obdalec od inych domov, za zahradou uz len polia dalsie. A pytali zan 180 tis., s ttm, ze tych 100 do rekonstrukcie dat musis, ak to chces mat normalne. Fakt tam neboli menene ani okna, nic. Lebo keby ten stal ako ten nas, tak urcite radsej ten, lebo je na konci dediny, v bocnej ulici.
@lilli68 och, to je ako nocna mora, nie len moj zly sen. Teraz stavaju dialnicu smerom Krivan-Mytna, Lucenec...tak tam cez tu Mytnu chodievame a vzdy si pomyslim, ake strasne to byvanie tam. Toto je urcite lepsie, co mame my, ale aj tak, som z toho riadne mimo. Vcera sme sli do mesta na nakup a vsade obzeram domy a na jednom okna do cesty zamurovane. Hovorim muzovi, pred par tyzdnami by som si tukala na celo, teraz to uplne chapem 🤔😐
@nevenka keď sme hľadali dom tak som tiež narazila na podobný. Nebol pri hlavnej ceste, slepá bočná ulička, ale vzdušnou čiarou asi 700 m diaľnica. Nebolo ju vidno, zato počuť poriadne.
Ináč ten domček mal všetko čo som hľadala super cena, starý historický sedliacky dom, taky ten dlhy typ - slíž, z nepalenej tehly, absolútne pôvodný stav, obrovský pozemok, sad, staré humno, proste vzácnosť co už v mestách nenájdeš (tiež bývam v krajskom meste)
Hrooozne dlho sme nad ním premýšľali, či bude diaľnica problém alebo nie. Nakoniec sme ho koli diaľnici nekúpili, kúpili sme dom v tichej slepej ulici, akurát škoda, ten génius locci tu proste nieje.
Vieš nehnuteľnosť je vždy o kompromisoch. Niekde musíš ustúpiť. Myslím ze keby ti to tak veľmi prekáža tak ten dom nekúpite. Ono je to tak prirodzene, dom je investícia, človek oplieska hrozne peniaze tak je celkom normálne ze ho pri rekonštrukcii (stavaní) chytajú rôzne záchvaty paniky.
Hlavná cesta nieje bohvie co, ale státisíce ľudí tak býva. Niektorý majú smolu ze pri totálne hlavnom ťahu, vy ste na tom ešte fajn. Poraďte sa s nejakým šikovným architektom ako dom otočiť aby vas cesta otravoval co najmenej. Uvidíš, nebude to také zlé, večer, víkendy vie byť ticho
Tiež bývame na dedine, pri hlavnej ceste. Na konci ktorej je vlek, takže v zime kopu áut. V lete tam zase chodí strašne veľa ľudí na prechádzky do lesa alebo len tak na pivo, hamburger... Keď sme dom kúpili som počula úplne všetko, no keď sa vymenili okná a zateplilo nepočujem nič. Robím v meste a už cestou domov sa teším, že idem domov. A nevadí mi ani to že jeden sused reže drevo a druhý kosí. V našom dome aj dvore sa cítim doma. Je to náš domček, náš splnený sen. Aj keď sa mi tam zo začiatku ktovieako nepáčilo ( tiež dosť zohrala na začiatku cena), dnes už hovorím že pôjdem s neho len nohami na pred.
@nevenka v ktorej dedinke ste to kúpili? Ak sa teda môžem opýtať...
My teraz tiež riešime tento problém, hľadáme a nič. V BB proste pýtajú za domy pomaly viac ako v okolí BA a to tu s prácou nie je žiadna výhra. Ja by som asi zvažovala predaj. Hlavne ak je to bývanie typu mestská časť Senica či Kynceľová pri hlavnej ceste - jedna hlavná cesta a teda jediná príjazdová k ďalším dedinám. My si na to nevieme zvyknúť, autá rušia naozaj veľmi, večer chceš kľud, v lete si pozrieť TV pri otvorenom okne, ale nemôžeš, lebo ti hučia autá z hlavnej 🙄 ak by to malo byť bývanie na celý život, naozaj si sadni s mužom a povedz kde vidíš problém. Aby ťa to nemrzelo keď bude príliš neskoro... radšej prerobiť pár EUR ako celý život ľutovať.
Je iné, ak by vás rušila výstavba v okolí, či nejaké podujatie na futbalovom ihrisku pár krát ročne. To by sa dalo zniesť, lebo je to dočasné... domy natlačené na sebe sú dnes už všade, tam si to úpravou záhrady aspoň oddelíte... no premávka bude už len horšia. My si v budúcnosti tiež chceme dať na toto pozor 😞
@nevenka Ahoj, neboj, podľa mňa si zvykneš. Tak isto, ako si písala, že si zvyknutá na kosačky, psy atď. Ja som sa presťahovala z BA na dedinu, tiež bývame pri hlavnej ceste. Na hluk z premávky som bola zvyknutá, ale prvý rok som bola úplne zdesená z pristávajúcich lietadiel, smerujúcich na letisko ponad našu dedinu. V lete chodili každú chvíľu a ja som sedela na dvore celá nešťastná, že ako tu máme žiť. Dnes už to vôbec nevnímam. Podobné som zažila na návšteve u známych, v inej dedine. Sedeli sme vonku na dvore. Mňa až myklo, keď sme dosť hlasno počuli prejsť nákladný vlak. A domáci to ani nezaregistrovali. Neboj, časom to bude OK. A ak nie, prerobený dom určite predáte so ziskom a môžete si kúpiť iný na lepšom mieste.
@nevenka
Typicka zena.....stale s niecim nespokojna...🙂
No ale vazne....aby vam to nezasiahlo do vztahu....ocen muza ze sa chce pustit do rekonstrukcie....
Naozaj vsade by bolo nieco......nepoznam cloveka ktory aj ked postavil dom ktory si projekt vymyslel sam....by teraz urobil inak, pripadne nejake veci inac......
Podla mna super...s 3 detmi uz pomaly do domu....zo zaciatku v byte sa uskromnite....ma to svoje vyhody ......a potom deti spoznaju aj zahradu
Ja byvam v tichej ulicke v oteplenom dome s plastovymi oknami. Nedaleko robia rekonstrukciu hlavnej cesty, tak osobaky chodia po nasej ulici. Hluk pocut aj do spalne a to je otocena do zahrady.
@h2 no pre nás to našťastie určite nie je bývanie na celý život a budeme sa ešte sťahovať. No už si dám na toto pozor, naozaj je to nepríjemné keď večer si ani okno nemôžeš otvoriť aby si počula TV či v klude vypila kávu bez neustáleho hučania aút. Niekto si možno zvykne, no ja asi na to nie som 🤷🏻♀️
@nevenka kde je ten dom a koľko ľudí ešte cca ta cesta obsluhuje? Ja bývam tiež pri hlavnej ceste, za nami sú ešte 2 dediny a nejako extra mi to nevadí. To je podobne ako keď som si kúpila susicku a prvýkrát ju zapla a zatvorila dvere a išla do tretej miestnosti som si povedala že je neskutočne hlučná, že pri tom sa existovať nedá a budem púšťať len keď nebudem doma. Teraz mi nevadí ani keď som v druhej izbe a dvere otvorené. Rovnako mám v spálni taky prehrávač, čo mierne hučí,., prvý deň mi vadil, ďalšie už nie, po cca týždni ho ani nepočujem že ide.
Zober si to z tej realnej strany ..v takej lokalite kde su ceny sialene, by ste si ten "vysnivany" dom nemohli dovolit kedze malokto na SR moze .. tak pracuj s tym co mas a snaz sa urobit veci aby sa ten hluk trochu zmiernil v ramci budgetu Vasho.. bud rada, ze manzel sa chce pustat do rekonstrukcii a nerob z toho koniec sveta .. je mnoho ludi co to ma ohladom byvania o dost horsie .. bud vdacna za to co mas ..
Ja by som sa vratila do mesta. My byvame na velkom sidlisku v BB, ale okrajova cast a vyhlad zo spalne je na zelen a kopce a je tu klud...tiez som z dediny a myslela som ze na mesto nezvyknem, ale je tu vsetko po ruke a ked chcem do prirody, mam ju za oknom 😉
@nevenka my sme presne to nechceli - rusnu cestu, domy na sebe, z kazdej strany susedia, maly pozemok... Hladali sme cez rok... Medzitym som skoncila na materskej, uz som tiez bola zufala ze sme skoncili.... Vsetko pridrahe, v zlom stave, male pozemky, zla dostupnost, no vzdy sa nieco naslo... A asi pred 2mes sme nasli, dobra cena, starsi ale byvat sa da normalne, slepa ulica, sice mame susedov vedla seba aj oproti dokonca aj za domom ale mame vacsi a sirsi pozemok takze je to ok. Dostupnost do mesta mame cca 35km ale 7km mame vacsiu obec kde kupime co treba takze do mesta chodime len k dr a do prace, k rodine a pod. Spojenie je sice horsie ale mame 2 auta tak sa to da.. V dedine mame skolku aj potraviny cize to nie je koniec sveta (hoci za dedinou uz je len les a hranica😂). Nam to vsak vyhovuje..jedine minus je ze nam po ulici chodia velke polnohos stroje ale nie je to pravidelne cize sa to da prezit.. Ak s domom nie si stotoznena je to trochu problem ale zas je to o prioritach - asi pre vas bola tak dolezita blizkost mesta ze ste prehliadli ine veci... Jedina moznost dat dokopy, casom predat a hladat/postavit si to svoje🙂
@h2 to je druhá vec 😕 u nás tiež rovno oproti vyrastá 18 domov na rozlohe vhodnej tak pre max 12-14, napchaté na sebe, elektrárne nás odpájajú a pripájajú ako sa im zachce, bez upozornenia, proste vždy má niekto pri stavbe problém a keďže sú pripojení cez nás, vypínajú aj našu stranu stále. Tiež paráda. A v obci služby žiadne. Po roku konečne otvorili aj druhý obchod (v prvom nepredávajú zeleninu ani ovocie) tlieskam. Bez pošty, bez školy, bez lekára. Dá sa to všetko tolerovať, no vždy sa niečo nájde, čo niekomu prekáža... nám hlavne ten hluk a teda ešte žiadne chodníky pri ceste, lebo kočíkovať po hlavnej bez chodníka bola paráda... my sme tu dúfam tak na 5 rokov a potom nájdeme konečne vhodný dom vo vhodnej cene 🙄
@nevenka ahoj, chapem Ta, my sme len byt hladali 5r, kym sme kupili, jeden sme mali taky, za kt sme dlho "plakali", ze sme vtedy zavahali a nevzali ho, no co uz. Myslim si, ze idealny dom, ani byt neexistuje. ... mozno vysoky murovany plot a nasadit stromy z tej strany? Mnohe je qj o zvyku a casom to asi prestanes vnimat, teda pokial sa na to neuplnes... pripadne ho neskor predate a pojdete inam.
Neviem, chce to vela diskusie...Len ostat v tomto byte s 3 detmi, 60m2, je dost natesno. Chceli sme kus svojej "zeme", nieco svoje. Zvazovali sme aj odist uplne inam, ale kvoli muzovej praci, sme sa radsej zamerali na okolie. A tu idu stare domy kludne aj za 200 tis., to sa proste neda. Tak rozhodla cena a ostatne som si nejak neuvedomila v tom ostatnom. Az teraz vidim "dosledky" toho rozhodnutia. Mohlo by sa kludne stat, ze by sme nic podobne tu v okoli nenasli aj dalsich 5 rokov a nemladneme. Hlavne rozmyslam nad tym, ze manzel rekonstrukciu (co sa bude dat), bude robit aj sam, nadrie sa tam a nakoniec budeme zase hladat nieco ine...No neviem si to realne predstavit, ci by to chcel. To uz ked sa venuje niecomu, tak nadobudne k tomu iny vztah. Preto rozmyslam, ze ci sa radsej nevratit z kratsej cesty. Niekomu to ocividne nevadi, ale co som sa pytala par ludi, co tam byvaju, tak kazdy povie, ze "ved spalnu si date dozadu, tam to tak nepocut", takze kazdy to tam riesi, len v inej intenzite. Jeden byva pod cestou a vacsinu izieb maju do velkej zahrady dozadu. To sa u nas nebude dat, vacsina bude vpredu. A do zadnej izby, akoby sa ten hluk prenasa odrazom od vedlajsieho domu. Ale ako vravim, obhliadka trva tak pol hodinku a sledujem ine parametre, ci mi to nespadne na hlavu, neplesnivie, nevlhne a take. A ked som tam dlhsie, tak sa nestacim cudovat...
Keby ma na toto niekto upozornil, tak uz by som si na druhy raz sadla asi pred dom a cakala, sledovala auta a cele okolie. Aj zo 2 hodiny. Tuzba po dome blizko mesta mi asi zatemnila mozog, no co uz...Musime to nejako vyriesit. Ludia tam samozrejme ziju, ale tak inak sa tam zilo pred 50 rokmi ako teraz. To mam zase od dalsej osoby, co tam zije, ze z roka na rok je tych aut naozaj viac a viac...
@nikiki29 ano, ako si pisala, si z okolia BB, takze si uplne v obraze, co sa dostupnosti pozemkov, domov tyka. Aj cien. Nemce novostavba na mini pozemocku 3i bungalovcek za 320 holodom. No uzas, fakt. Pozemky takmer ziadne, ked tak predrazena luka, kde nemas nic, ziadne siete. Preto, ked sa nieco naskytne, co je ako tak dostupne pre bezneho smrtelnika, Ta asi presvedci. A neuvedomis si, ze si vlastne clovek, co potrebuje klud. Hlavne, ked predtym si nemala skusenost, ze by si byvala pri nejakej rusnej ceste, akoby mi to nedoplo, nakolko mi to moze vadit. A zvlast, ked si predstavim, ako muz bez vetrania neprezije. Od jari do jesene nonstop otvorene okna...🙈...a bojujes so svojou vlastnou psychikou. ..
to si zvykneš... keď som sa vydala u svokry sme bývali . dom je postavený blízko žel. stanice.... Nemohla som dlhé týždne spať, pretože som mala pocit že vlaky mi behajú poza posteľ. hneď pod oknom. Ono to bolo možno aj 150 m, ale cez deň to bolo iné a v noci o dosť horšie....Môj mm , ktorý tam žil celý život môjmu problému nechápal...
@nevenka stale to mozte predat 😉 viem o com rozpravas, ja som z petrzalky a uz nikdy by som sa tam pre hluk nevratila. Ked sme nasli pozemok, tak som hned vedela ze TU to bude ono. Musis byt o veciach presvedcena, pochybnosti vacsinou prichadzaju s nespokojnostou.