Sťahovanie Košice - Prešov

acmvm
13. jan 2022

Dobrý deň. Chcel by som sa poradiť ohľadom sťahovania z MI do Prešova či Košíc. Naša situácia: rodina, 2 deti 13 rokov, my čerství 40tnici, obaja so skúsenosťami, kvalifikovaní (priemysel) a vzdelaní, chceli by sme si hľadať prácu za min 1800+ brutto. Chceli by sme kúpiť dom, ideálne novostavbu na okraji mesta, prípadne satelitné štvrte. Nie sme zameraní na nočný život, kávičkovanie, divadlá kiná ani nič podobné vo veľkom merítku. Nie sme typickí mestskí ľudia, ktorí by využili čo mesto ponúka a prechádzali sa po námestí. Čo nás baví a napĺňa je aktívny spôsob života: šport (beh, cyklo, plávanie, lyžovanie) a hlavne turistika či už v zime či v lete: Vysoké a Nízke Tatry, Fatra atď. V podstate sme skoro každý týždeň niekde v prírode na horách. Chceme byť bližšie k Tatrám, k Liptovu. Z MI je to 2 hodinová cesta, cestovanie nám zaberá veľmi vela času. Najbližsie lyžiarske stredisko je od nás na hodinu a pol cesty. Skúšame nové veci, nové sporty. Cez víkendy netrávime doma veľa času. Motivácia sťahovania je tá, že sa chceme dostať trochu ďalej, kde je vyššia životná úroveň ako u nás v MI, väčšia ponuka práce, viac príležitostí pre nás aj pre deti a tiež to, že je to bližšie do Tatier a na Liptov. Nechceli by sme ísť ďalej, napr. Trnava, Nitra kvôli rodičom, ktorých stále máme, aby sme to mali na skok domov, ak by sme potrebovali. I keď by to bola asi lepšia voľba ako KE/PO.

Potreboval by som poradiť, fakt neviem posúdiť Košice vs. Prešov. Kde je lepšie bývanie, pracovné príležitostí, školy, celková životná úroveň. Prípadne viete poradiť aj dobré lokality, kde sa dobre býva ?

sisa_s
13. jan 2022

@acmvm pozri ponuky prace, kde by sa vam lahsie hladala praca s pozadovanou mzdou 🙂

goodidea
13. jan 2022

No to som tiez zvedavý aké platy sú v PO/KE okrese 🙂 ale myslím si, že 1800brutto má málo kto

emm_i
13. jan 2022

Myslím si, že 1800 brutto má v KE (možno aj PO) jedine IT sektor, manažérske pozície, prípadne lekári s atestáciou. Neviem, v akom priemyselnom odvetví presne pracujete, ale takýto plat je reálny skôr v BA. Ak sa mýlim, kľudne ma opravte 🙂

domireb
13. jan 2022

@acmvm za mňa jednoznačne KE. Bývala som aj PO aj žijem v KE, nevrátila by som sa už do PO. Pracovné možnosti sú jednoznačne lepšie v KE, sú tu sústredené aj priemyselné parky a firmy, plat je možný tiež, záleží čo je tá kvalifikácia. Ceny nehnuteľností sú bláznivé ako PO, tak aj KE. Okraj mesta v novostavbe je krásny, ale drahý, musíte vedieť samy posúdiť svoje finančné možnosti. Pred pár rokmi som si vyhliadla pozemok v dedine v smere na Moldavu, banujem, že som ho nekúpila.. do iného smeru (okolité obce) by som nešla.
Celková životná úroveň - Košice. Môj názor.

hatsepset
15. jan 2022

@acmvm praca v PO 1800+ bez znamosti je nereálna. Mozno lekár. Aj o IT pochybujem. Cena nehnuteľnosti v satelitnych obciach okolo PO 5 arov tak 200 000 a viac. Pracovné moznosti slabe. Byvam v PO :D.
Volila by som Košice... Alebo západné Slovensko

betka233
15. jan 2022

@acmvm v PO su o dost lacnejsie nehnutelnosti a do KE viete dochadzat za pracou, ja s manzelom tak dochadzame. Byvame v casti PO, ze za max. 5 minut sme uz na dialnici... casto prideme skor ako niekto z Krasnej resp. od mosta VSS...

acmvm
autor
17. jan 2022

@betka233
Partnerka hlada pracovne miesta na svojej pozicii tak okolo 1700+ brutto, ja sam aj po prestahovani budem mat asi moznost pracovat pre firmu home-office 1700-2000 eur. Mozno mame prehnane ocakavania, ale nechceme sa stahovat do ´lepsieho´ a tam vo velkom meste zivorit. Z tohto hladiska je asi fakt lepsie ist dalej na zapad.

Je to velka dilema. Pracovne prilezitosti su v KE a byvanie v PO. Vidime, ze priamo v/pri KE su novostavby v Krasnej... je to este v KE, ale zase kazde rano su tam 15 min zapchy. Boli sme si pozriet cast Nad Jazerom a ohromilo ma kolko je tam bytoviek a viem si predstavit to, ze kadze rano sa ludia vyhrnu do prace a cesty su plne. Zda sa nam, ze v KE je menej ponuk na byvanie ako v PO, kde je viac noveho byvania v casti Maly Saris/Velky Saris – Kanas, Lubotice, Salgovik. Akoby sa v Presove viac stavalo na volnych pozemkoch a akoby sa PO rozrastal. Taky mame pocit z toho, asi mesiac si
obzerame ponuky na nete. Moznost by bola aj niekde v obci medzi KE a PO, ale zase to znamena non-stop dochadzanie pre deti do skol. Moznost je tiez najst dobre byvanie pri PO a pracovat hoci aj v KE. Kosice su ovela vacsie mesto, co znamena aj viac prilezitosti, ale zda sa nam, ze v Presove su dostupnejsie byvania a viac ponuk.

oblecenie99
17. jan 2022

@acmvm ešte skúste smer Moldavu, tuším z tej strany je to pokojnejšie ráno pri vstupe do mesta.. Alebo od Barce.. Kamoška išla bývať do HU veľmi chváli.. Ak vám nevadí dochádzať.. Aši najhorší je ozaj smer od Slanca, Krásna a Jazero.. Osobne by som do toho nikdy nešla, najmä s deťmi, je to iné keď si z dediny, kde máš starých rodičov, na dôchodku, ochotných, a vedia doriešiť dochádzku do škôlky, školy, ale ak nie, tak ja si to neviem predstaviť.. Minimálne treba dve autá, budiť decká včas, napchat do auta, potom poobede krúžky, nákupy.. Ja osobne som za bývanie v centre, alebo teda aspoň tak, aby jeden z nás mal blízko prácu, jasličky, škôlku ci školu po ruke.

oblecenie99
17. jan 2022

@acmvm Ešte k tej lokalite.. Závisí to od toho, kde máš prácu. Kosice: Ja robím v širšom centre, bývame 5 minút od moje práce pešo, manžel dochádza busom alebo na aute na kraj mesta, má tak cca do 15 minút, ale chodí zvyčajne neskôr, nie v rannej špičke. . Hľadala som bývanie práve podľa toho, kde bude aspoň jeden z nás robiť, aby boli blízko jasličky, neskôr škôlka a základná škola, lebo ja si v tom rannom frmole neviem predstaviť vlacit dieťa v aute z jedného sídliska na ďalšie do jasliciek. Mame blízko Hlavnu (do 10 minút pešo) na "mestské prechádzky" ci také korzo, kavicky.., ale do 20 minút pešo popri Mlynskom náhone alebo v priľahlých uličkách s rodinnými domami som pri Hornáde a na Anicke.. Pešo sa dá zvládnuť aj Čermeľ, na aute ci busom sme ale za ár minút na Bankove, Alpinke atď. Na druhej strane sú po ruke služby, malé aj väčšie obchody, lekárne, aj bus a elektricka, ak potrebujem niečo vybaviť inde, ja nie som za vyťahovanie auta z garáže v meste, ak to nie je nevyhnutné. . Je pravda, že u nás sa platí rezidentské parkovanie, to my konkrétne neplatíme, lebo mame garáž pri bytovke. Čiže keď už Košice, tak za mňa Staré mesto, Sever.. A keby sídlisko, tak netradičné napíšem Furču, mne sa tam osobne kedysi veľmi dobre bývalo, je tam čisto, nie tak prepchate, mne si problém s parkovaním, blízko mate na cestu smerom na Dargov (teda do MI domov), lepší vzduch a parádne výhľady, pomerne normálne ceny bytov, dobrá MHD.. Neviem, ako je na tom teraz ten smer do mesta so zápchami, pred par rokmi nebol problém, do 15 minút trolejbusom som bola v práci v meste dole.

hatsepset
17. jan 2022

@acmvm Šariše a Šalgovik su tiez zapchy. Mimo korony ked som chodila spodsalgovika tak kým som dosla do mesta kde bývame tak 20+ minut. Ale teraz posledny rok co je furt daco zatvorené je to pohoda. Nehnutelnosti neviem no, urcite lacnejsie ako v KE, no konkrétne z lubotic je manzel a pokial teda chcete stavat alebo novostavbu treba ratat okolo 250 000, uz aj staré domy pomaly takto idú. Ale zas lubotice su v podstate časť Prešova. Z lubotic na dialnicu je ale bohuzial rano tiez riadna kolona cez dukliansku a levocsku.