Ahojte všetci 😃 dúfam že mi bude niektorá vedieť poradiť... chcem sa s deťmi a dúfam že aj s manželom odsťahovať do Prahy ale problém je ten že syn chodí do druhého ročníka ZŠ a neviem ako je to zo školou či mu môžem dať odklad na jeden rok aby sa naučil jazyk a potom by tam pokračoval ako tretiak alebo ako to funguje... ďakujem za rady 😃
@aniko92 a nebolo by rozumnejšie venovať sa tej češtine už teraz a cez letné prázdniny tak, aby bez nejakých výrazných problémov od septembra pokračoval? Veď to nie je vietnamčina alebo podobne pre nás komplikovaný jazyk... A okrem toho snáď netrváš na tom, aby od začiatku nosil z češtiny len jednotky.
Nemôžeš dať odklad. Akonáhle sa presťahujete do Prahy, tak sa na syna bude vzťahovať povinná školská dochádzka a bude musieť normálne nastúpiť do školy. Ale bude sa prihliadať na to, že češtinu neovláda a neviem presne, ako je to s týmito opatreniami v ČR, ale bude spadať do kategórie "deti cudzincov/migrantov." Na SK napríklad takéto deti prvý rok nie sú vôbec hodnotené zo slovenčiny a úrovne zvládnutia jazyka. Český vzdelávací systém má podobné opatrenia.
@aniko92 skus precitat toto ci sa tam nieco prakticke nedozvies
https://www.modrykonik.cz/forum/skolak/slovensk...
Tak to záleží, či sa sťahujete na trvalo, alebo sa plánujete vrátiť. V každom prípade najskôr ho musíš prihlásiť na školu v Prahe
1. Ak sa plánujete vrátiť, tak ho zo školy tu na SR neodhlasuješ, len každý rok donesieš do školy potvrdenie, že navštevuje školu v zahraničí. Syn ostane stále žiakom pôvodnej školy a na konci 9. ročníka vykoná komisionálne skúšky. Môže aj častejšie, na tvoju žiadosť ako rodiča ho môže škola preskúšať aj každý rok.
2. Ak sa sťahujete na trvalo, rovnako musíš syna najskôr prihlásiť na školu v zahraničí a s príslušnou dokumentáciou to potom vybavíš v škole, ktorú momentálne navštevuje. Neviem presne, aký je potom postup pri prestupe na školu do zahraničia, ale predpokladám, že podobne ako pri prestupe na inú školu v rámci SR, riaditeľ by mal poskytnúť dokumentáciu tvojho syna novej škole.
V každom prípade najlepšie je informovať sa najskôr v škole, ktorú syn navštevuje, oni už majú s takýmito prestupmi skúsenosti a povedia ti ako postupovať.
@aniko92 ked sa stahujes do ineho statu EU, tak dieta musi skola zaradit do rovnakeho rocnika, ako chodilo v domovskom state....a v CR, ten jazyk nebude az taky problem, podla mna to zvladne v priebehu jedneho skolskeho roku....bude len potrebne sa dohodnut s ucitelmi, aby mu viac pomahali a pojde to....
Nie je tam aj slovenska skola?napr.
@aniko92 Rok odklad kvoli cestine sa mi zda byt hlupost. Radsej by som uz teraz skusila doucko z cestiny - z gramatiky, pravopisu. Citat ceske knihy, pozerat rozpravky. Cez leto sa to na neho nalepi.
Na zaciatku mozno bude mat z cestiny horsie znamky ale to sa rychlo vsetko douci.
Kamaratka tak odisla do Nemecka. Nevedela jazyk a rovno do skoly do 3. rocnika. Po polroku vedela po nemecky a po roku nebol v skole ziadny problem.
Pri cestine by som ani nerozmyslala...