Sťahovanie Bratislava - Viedeň

pjopee
13. okt 2024

Ahojte, rada by som sa opytala na Vase nazory ohladom prestahovania sa do Viedne.
Momentalne zijeme v Bratislave s priatelom uz 4 roky, chceli by sme si zalozit rodinu. Kvoli lepsej buducnosti ci uz pre nas alebo pre nase deti sa chceme prestahovat do Viedne. Ja mam pracu v Bratislave, ktora mi neumoznuje pracovat mimo SK. Znamenalo by to zmenu prace, tento mesiac sme zacali chodit na kurzy nemciny ani jeden ju neovladame. Uz mam 31 rokov a chcela by som dieta no myslim si ze nas presun do Viedne by to dost oddialil.
Citala som ze materska je v Rakusku iba pol roka a to ma tiez dost odradza, ze by som bola nutena sa vratit po tak kratkom case do prace.
Bolo by lepsie porodit na SVK a pocas materskej sa presunut do Viedne? za ten cas by som sa mohla naucit nemecky a najst si pracu uz vo Viedni.

Viete nejako poradit alebo mate s tymto skusenosti? dakujem

marcellka32
13. okt 2024

No podľa mňa na to, že neviete ani jeden nemčinu, ste dosť hrrr....vo Viedni je drahé bývanie, treba myslieť na to, akú prácu budete robiť, ak sa chcete mať dobre, ale neviete jazyk, úprimne nečakajú na vás s otvorenou náručou...
Dá sa to, ale najprv riadne naučiť nemčinu tu na SVK s nativ speakerom, potom nájsť prácu, bývanie vo Viedni až potom odsťahovanie a dieťa

muchotrafka298
13. okt 2024

Toto by som povedala, ze je cista utopia. Idete do nemecky hovoriacej krajiny a neviete po nemecky? Co tam chcete robit? Vieden je neskutocne draha na byvanie. Kde na to chcete zobrat peniaze? Nebavime sa o tych najdrahsich castiach, vy bez prace a znalosti nemciny si mozete tak prenajat nieco na okraji Viedne, kde su len pristahovalci.
Pre rakusakov si furt "OstBlock" bez ohladu na to, ze ako dobre vies po nemecky.
A ano, je tam kratka materska, pretoze v zahranici je to bezne. Len u nas je zena doma 3 roky a este sa mnohym nepaci.

vroni
13. okt 2024

@pjopee, prepáč, ale smejem sa ako blázon. Hovoríš o tom, ako keby to bolo presťahovať šálky v kuchyni z jednej skrinky do druhej. A informácie máš asi od susedovho kocúra. Začnem tou materskou, to je asi najväčšia konina z toho, čo si spísala. Žiadna polročna materská v at nie nie je. "Materska", teda 100% tvojho platu je 8 týždňov pred pôrodom a 8 po. Potom si určujes dĺžku rodičovského od roka až po cca 26 mesiacov, čím dlhšie si doma, tým menej mesačne dostaneš (pri tej najdlhšej to je nejakých zhruba 500 euro). Sú aj iné moduly a možnosti, ale to je teraz zbytočne rozoberať. Podmienkou je práca v At - tvoja alebo otca dieťaťa. Pokiaľ si spickovy odborník, stačí ti na začiatok angličtina, pokiaľ si bežný smrteľník, potrebujes minimálne B2 na prežitie. S prácou momentálne problém nie je, pokiaľ beries hocico, nájdeš prácu okamžite. Bývanie je vo Viedni kruto drahé. Malý trojizbak, obvykle bez balkónu a v priemernej štvrti stojí od 1500 nahor. Sú aj lacnejšie, ale veľmi rýchlo zistíš, prečo stoja menej a budeš sa rýchlo hrabať preč. K najomemu si prirataj elektrinu, plyn, telefón, internet a tv. A poistku. A trojmesačnú kauciu za byt. Prázdny. Okrem kuchyne je nábytok a zariadenie tvoj problém. Snáď jedine, čo je to Viedni lacnejšie a zároveň funguje, je verejna doprava. Auto je drahy luxus, za dva roky platenia poistky, dane a viedenskeho parkovania zaplatíš cenu priemerného auta ešte raz. Keď si viete obaja nájsť prácu, kde zarobíte 2000 euro plus v čistom, tak sa dá vyžiť. Žiaden luxusný život, ale tichý priemer sa dá. Aj s malým dieťaťom, ale so ženou na materskej nie. Teda, pokiaľ nechcete živoriť.

mimirka32
13. okt 2024

@pjopee ja ti zase fandim, ze mas taketo plany a ides si za nimi. Ako sa hovori "sky is the limit". Uc sa po nemecky, nenechaj sa odradit negativnymi recami a hladaj pracu na internete. Mozno motyka vystreli a niekde ta tam prijmu. Ak vies po anglicky, maju tam aj pozicie pre anglicky hovoriacich. Drzim palce 😊

sidicek
13. okt 2024

@pjopee z tohto príspevku srší neskutocna naivita až taka , nehnevaj sa hlúposť. Som ozaj zvedavá co ti kto poradí.

pjopee
autor
13. okt 2024

Ahojte, dakujem za info ja som sa na peniaze nepytala ale dakujem za Vase nazory pracujem v medzinarodnej firme v IT sektore iba po anglicky takze tam problem nemam. Priatel robi pre americku spolocnost online takze to je tiez v pohode len to robi tu na zivnost a viem ze to tiez v AT nie je easy a vyhodne. Co som pozerala moju poziciu vo Vienna je plat 3x vyssi ako BA len vyzaduju aj nemcinu preto som napisala ze sme sa ju uz zacali ucit. Ja sa skor obavam toho neznama a tej jazykovej bariery ci budeme schopny vsetko vybavit a ake su tam pravidla, ci by bude mat kto poradit. Ludia, priatelia, networking.

marcellka32
13. okt 2024

@pjopee ak máš obavy niečo vybavovať a bojíš sa neznáma tak ani nechoďte....
Žite si tu na SVK, ver že život vo Wien je drahý, tam sa ľudia musia inak obracať aby sa mali aspoň ako-tak dobre...ale prepáč, z tvojich odpovedí mám pocit, že kde ťa postavím, tam ťa o týždeň nájdem ...(V dobrom myslím)
Poradiť? Poradiť si musíte sami

kittykat22
13. okt 2024

@pjopee no neviem kedy si naposledy bola vo Viedni ale tu teraz familiarne nazyvaju Viennastan. Je tam take mnozstvo arabskych pristahovalcov, ze ak si myslis, ze pre tvoje dieta bude lepsie mat v triede 1/3 arabskych deti, smelo do toho. Paradoxne, Bratislava je momentalne ovela lepsia a bezpecnejsia z dlhodobeho hladiska. Vo Viedni pracujte ale ostante v BA. By som vo Viedne nesla ani omylom. Vdaka lady Markel, je Nemecko a Rakusko na hranici stavania mesit.

lubina
13. okt 2024

@pjopee zijem v zahranici a preto na uvod poviem, ze ak chces zit v inom state, tak musis byt tolerantna. To co tu pisu, ze tam su arabi, tak inde su ine narodnosti. Su to tiez ludia...nechapem, preco ludia idu hned k tomu, ze co je pre dieta lepsie....nakoniec este to dieta ani nemate, je len v plane. Inak k materskej, ak si nikdy nepracovala v AT, tak matersku v AT nedostanes. Najskor tam musis pracovat lebo materska je odvodena od socialnych odvodov (platu), ktory tam mas...

pjopee
autor
13. okt 2024

mate pravdu, poradime si sami. dakujem

kittykat22
13. okt 2024

pozri sa na toto https://www.krone.at/3412712 a Krone nie je ziadny populisticky dennik. Sucasna situacia je taka ze v niektorych skolach je 35% muslimskych deti. Viem ze sa to velmi riesilo v lete, ze nie je mozne, aby to bolo pokracovalo v tomto style.

pjopee
autor
13. okt 2024

@lubina musia byt odpracovane 2 roky??

lubina
13. okt 2024

@pjopee nie, lebo aj to co odpracujes na SK sa potom uz zapocitava na zaklade agregacneho principu, ale musis tam pracovat. Ak nic neodpracujes, tak nemas narok na matersku z AT

bluka2
13. okt 2024

@vroni na tej materskej som sa smiala aj ja, ale to tam už tak zdraželo? Žiadny pekný byt (nie socialny) 10 minut elektrickou do centra za 520€ ako som mala ja? 😁
Ako zas dalo by sa tam trochu popracovať prinajhoršom v dakom vapiano, kde sú aj takí, že vedia iba “soße? Scharf? Atd. “ potom na materskú, potom na tie zadarmo kurzy nemčiny pre mamičky a keď nevydá, tak zas do Bratislavy, lebo to sa dá vždy… teda počula som už o ľuďoch, čo sa chytili touto cestou

bluka2
13. okt 2024

@lubina ale dostane tu paušálnu rodičovskú, keby nemala odpracované dosť, co zas nie je úplne nič

luccija
13. okt 2024

@pjopee najprv by som mala dieťa na SVK, učila sa jazyk a potom, kým pôjde do školy by som zvažovala presťahovanie, alebo budete dochádzať to je ideál a nemusí to byť až Viedeň.Nejake info ohľadne práce, úradov nájdeš na FB Slovenky vo Viedni pozriem nie som si istá
Ale na teba vybehli čo?😜

pjopee
autor
13. okt 2024

@luccija si mila diky 🙂:D

marcellka32
13. okt 2024

@luccija nevybehli, len jej treba povedať aká je pravda a situácia

luccija
13. okt 2024

@marcellka32 a aká je pravda?vieš koľko ľudí čo poznám tam pracujú s AJ a iným a na dobrých pozíciách?nikto nevie z akého sú oboru a už ich tu chcú sťahovať do najlacnejších bytov k pristahovalcom.Ja poznám taliana čo tam žije a všade rozprával na úradoch po anglicky a nepracuje v gastre samozrejme klasiku v obchode, pár viet ovláda, ale je tam roky a robí pre firmu v AJ a IT jazyku

marcellka32
13. okt 2024

@luccija prečítaj si ešte raz úvodný príspevok, majú obavy hocičo vybavovať -uz toto je bod, kedy by mali prehodnotiť či pôjdu.....človek vo svete sa musí obracať

vroni
13. okt 2024

@bluka2, bejvavalo. Kamarát ma sociálny byt, garzonku, áno, v pešej vzdialenosti od centra,ale stále garzónka bez balkónu a sociálny byt a má to za 460. A susedov takých, že keď sú doma, pýtaš sa, či už začala tretia svetová (hovorím o ich hlučnosti)
@luccija, to je mozne, že poznáš. Lenže žiaľ, kombinácii AJ plus slovenčina nie je často žiadaná (v podstate vôbec). Áno, Talian, francuz, španiel to s AJ bude mať oveľa ľahšie ako slovak. Alebo aj Arab ci Turek.
@pjopee, keď sa opytas ako taká mierne jednoduchšia, tak ti tak aj odpovedia. Gro tvojej otázka tvorila polročna materská, čo je úplný nezmysel (a nie, nemusíš byť v at zamestnaná dva roky a ani tvoje predošlé zamestnanie na sk ich nebude zaujimat, minimálne pri nároku na materskú nie) A keď už som pri tých nevyziadanych radách - možno by som zvážila aj smer, dať dieťa na dobrú medzinárodnú školu v ba, jeho šance budú identické, ba dokonca vyššie ako zo štátnej školy vo Viedni. 🤷🏼‍♀️

muchotrafka298
13. okt 2024

Bez znalosti jazyka si tam nevybavis nic. Nebudeme sa tvarit, ze AJ je jazyk, ktorym tam hovori kazdy uradnik alebo "teta" za prepazkou. Bez znalosti nemciny aspon na urovni B2 si tam pracu najdes tazko, pokial nemas velmi specificku poziciu, kde nemcina nie je potrebna vobec. Pises, ze pracujete v medzinarodnych firmach, tie tam nemaju pobocky a nebola by mozna relokacia?
Mam znamu, ktora tam dlhe roky zila, nebola ziadny Gastarbeiter ale v momente nastupu do skoly jej dietata sa vratila na Slovensko (bez manzela, ostal zit tam a neskor sa rozviedla). A preco? Lebo vedela, ze jej dieta tu skolu tam nezvladne, nehovori ani dobre po nemecky a obavala sa ostatnych deti, ktore tam budu chodit. A to nie je ziadna rasistka, bezne vo svojom podniku zamestnavala rozne narodnosti.

guiseppinka
13. okt 2024

@pjopee to je take zaujimave citanie, ten tvoj prispevok... pripomina mi to polku mojich "viedenskych" klientov, z ktorych minimalne polka nevie po nemecky vobec, cast nejako komplikovane to daju a cast su samotni rakusania...
Kvoli lepsej buducnosti by som s do viedne nestahovala ani omylom. Moj muz tiez teraz riesi robotu, pripada do uvahy aj vieden, ale stahovat sa tam nemienime... nemcinu vo viedni pomaly nepocujes

A k materskej - trva 8 tyzdnov pred TP a 8 alebo 12 (pri cisaraku) po TP. Narok mas po odpracovani 3 mesiacov a dlzka rodicaku s drzanim miesta je tusim 20 mesiacov (zmena november 2023) a bez drzania 851 dni od narodenia.

zuz0110
13. okt 2024

My sme sa chceli prestahovat do Viedne este asi pred 8-10 rokmi. Muz tam pracoval na slovensku zivnost. Ale proste sme nezohnali byt. A to neslo o peniaze, boli sme ochotni zaplatit aj pol roka dopredu. Lenze pokial sme nechceli byt medzi arabmi na kraji viedne v zdevastovanom stave, proste nam ho odmietli prenajat, lebo nikto z nas nebol zamestnany. Aj ked muz ukazal zmluvu s firmou, ktorou pracoval a vypis z uctu, aka ciastka mu chodi na ucet. Dokonca do jedneho sme sa uz mali stahovat, pekna terasa v sirsom centre, boli sme spokojni. Tak v den podpisu zmluvy nam povedali, ze nasli lepsieho zaujemcu. A to my sme im ponukali 6mesacne najomne dopredu. Proste tam zmluvy na byty riesia nejak inak a vzdy to mas tusim aspon na 5 rokov a potom sa im tych ludi tazko vyhadzuje alebo co. Ale nakoniec to vsetko dopadlo ako malo. Muz stale pracuje vo viedenskej firme takmer stale na home office a po narodeni deti si fakt neviem predstavit byt dalej od rodiny. A v sucasnosti si fakt myslim, ze BA je lepsie mesto na zivot. Sme blizko hranic, muz ked potrebuje, tak mu cesta casto trva kratsie ako viedencanom na druhej strane mesta. Sme blizko rodiny, v stvrti s dobrymi skolami. Akoze fakt som rada, ze to vtedy nevyslo 🤷‍♀️

marcellka32
14. okt 2024

Viedeň je krásna na výlet, mám to mesto veľmi rada, ale žiť je tam proste náročné ...až nereálne pre Slováka bez nemčiny a bývania

lubina
14. okt 2024

@bluka2 ide o to, ze bniektore davky su zalozene na odvodoch a niektore su neprispevkove, zalozene len na pobyte. Materska je zalozena na odvodoch. Cize na to, aby mala narok na materske davky, tam musi pracovat.

laurita285
14. okt 2024

Poznám minimálne 4 osoby, ktoré žijú vo Viedni, pracujú v IT a nevedia ani ceknúť po nemecky... Jedna tam dokonca rodila v nejakej nemocnici a šla niekam kde všetci hovorili po anglicky, aj lekárov si vybrala anglicky hovoriacich... Očividne sa tam dá prečkať ten čas kým sa človek naučí po nemecky ale za mňa je teda Viedeň značný pajzel :D

radulkova
14. okt 2024

nechcete ísť radšej do Prahy?

duppka13
14. okt 2024

Ja zase nechapem ako je mozne ze bezny pracujuci clovek, obcan EU, v produktivnom veku sa nedokaze relokovat legalne a bez problemov ani len do vedlajsej krajiny a na druhej strane je tam tolko arabov turkov a ktozvie este koho. To iste aj USA, bezny clovek sa tam nema sancu relokovat a pritom krajina zaslubena indom cinancom pomaly ako keby viza rozdavali ku kave na letisku

jankadanka654321
14. okt 2024

@pjopee neodporucam ak uz chcete deti. Dobre si zapamätaj ze SR je najsocialnejsi stat minimalne v Europe ! Nikde inde nebudes mat tak vhodne podmienky na to byt matkou. Ci uz o plno prispevkov od tehu po porod a potom 3 roky a skolky na urovni. Nikde inde to tak dokonale nie je a ani vo Viedni. Vela stastia v SR bude vam tam lepsie a nejde len o peniaze