mamicky,mam 5rocnu dcerku,zijeme s rodicmi na dedine,dcerka je tu velmi stastna,ale som pred velkym rozhodnutim.mali by sme sa prestahovat do mesta vzdialeneho 40km.neviem ako to malá bude znasat a velmi sa toho bojim,lebo nechce ani počut o stahovani a novej skolke.vcera prisla za starymi rodicmi,aby jej pomohli najst dobru skrysu,kde ju nenajdem ked sa budeme stahovat.ma tu vela kamaratov,skolku do ktorej rada chodi,tesi sa do skoly kde bude chodit zo spoluziakmi zo skolky.bojim sa toho ako a či si vobec zvykne ked ju z tohto prostredia zoberem.skutocne rozmyslam ci odist,alebo zostat.prosim ak mate skusenosti,ako sa vase deti s tymto vysporiadali.dakujem
Ja by som zostala, dedina je pre deti lepsia,bezpecnejsia,nebrala by som jej to detstvo an cerstvom vzduchu,pokial nie su doma nejake vazne problemy. 40km mi pride lahko dostupne autom,to je tak mozno pol hodinka do prace, to by som radsej obetovala cas ako rodic,nez riesit mozno vaznejsie problemy. Keby sa stahujete o 300km dalej,tak tam uz by to bolo ine. Ale 40km pre mna nie je vziadlenost na stahovanie.
nestahujte sa pokial to nemate naozaj nutne, ja som malu dala takto do inej skolky, a bol to des, vobec ju neprijali medzi seba, dost sme trapili, na prvu skolku dodnes spomina a to ma 11rokov, .... skuste vydrzat kym pojde do skoly...bude to pre nu ovela lepsie.. 🙂
@anetta221 Prečo sa vlastne chcete odsťahovať? Kvoli tomu aby ste sa osamostatnili od rodičov? Alebo preto, že sú v rodine nejaké problémy? Ja som sa sťahovala so starším synom 2krát a prežil to, nehovorím, že bol nadšený z novej školy, ale časom si zvykol a našiel si nových kamarátov. O pár mesiacov sa sťahujeme znovu, my presne opačne ako vy z mesta na dedinu....a tentoraz s 2 deťmi, starší v škole a mladší prvý rok v školke. Ja to vobec neriešim, zvyknú si. Deti si zvyknú vačšinou rýchlejšie ako dospelí.
každé dieťa je iné - každé znáša zmenu kolektívu inak - niektoré si nájde veľa kamarátov hneď, inému chvíľu trvá, kým si nájde jedného-dvoch - aká je tvoja dcérka? spoločenská - nemá problém napr. aj v cudzom prostredí prihovoriť sa - čo ja viem na detskom ihrisku - iným detičkám, hrať sa s nimi?
každopádne si myslím, že ak ste začali riešiť otázku samostatného bývania (keďže píšeš, že bývate s rodičmi), tak ste na to mali asi nejaký dôvod - a ak bývanie u rodičov nevyhovovalo obom/poprípade jednému z vás (a je jedno, či bol dôvod dochádzanie za prácou, zlá svokra/svokor, zlé rodinné vzťahy...), tak ho vyskúšajte zmeniť - možno táto zmena bude prínosom, ktorý v konečnom dôsledku ocení aj tvoja dcérka. Však starých rodičov a kamarátov zo škôlky môže navštevovať - 40 km nie je tak veľa.
dakujem za vase nazory.jediny dôvod stahovania je,že moj partner ma pracu vzdialenu 60km od nasho bydliska a dochadzat denne nieje prenho časovo vyhodne kedze pracuje do 17hod.a prave preto,že dôvod je takyto a dcerkin postoj k stahovaniu taky aky je,preto nie som 100%presvedcena .že to tak mame urobit.momentalne byvanie mame dobre,vztahy s rodicmi tak isto.malä je spolocenska ,ale dlhsie jej trva pokial si zvykne na cudzich ludi.mam v hlave obrovsky chaos,hlavne z toho,že vidim,že tu jej nic nechyba a bojim sa aby sme jej prestahovanim neublizili.
@marecek1
@janickacrazy
@janka2501
@kiki68
@juliana77
@anetta221 ak máte super bývanie u rodičov, žiadne problémy, tak by som sa asi nesťahovala. načo si všetko komplikovať - ak máš aj dobré vzťahy s rodičmi, že ti pomôžu s malou, a tak... ale je to na tebe. myslela som, že sa sťahujete viac-menej kvôli súkromiu - alebo že musíš ty alebo partner dochádzať naozaj ďaleko za prácou - znížiť 60 km na 20, to zasa nie je až taký rozdiel.
60km je nic, moj chlap bezne lieta,takze ho len stiham hodit na letisko a potom o par dni vyzdvihnut,ma taku pracu,moj otec to ma take,ze 150km kazdy den....takze asi to mame v rodine. Preto ja nevidim dovod na stahovanie,brala by som ohlad hlavne na malu,aby ste potom nedopadli tak,ze mala bude chciet stale chodit k starym rodicom a pod. Pracovat do 17:00?vsak to je nic, ja robim bezne do 19:00 min. Muz ten aj do 21:00 bezne....
@anetta221, ja som sa so synom sťahovala minulé prázdniny. od septembra 2012 nastúpil do novej škôlky. zvládol to, aj keď som mala rôzne pocity, či to bude ok. je uzavretý, ťažšie nadväzuje kontakt,...
ja som ho na sťahovanie pripravovala veľmi, veľmi dlho pred samotným sťahovaním - hovorili sme o tom, spomínali ako bude fajn, keď bude mať vlastnú izbičku, nových kamarátov,...
bývali sme s mojimi rodičmi, všetko fajn, vzťahy máme super, ale ja som chcela ísť do svojho.
akonáhle som kúpila byt, s malým sme tam chodili často, videl ako sa prerába, vybral si farbu stien, pomohol pri vyberaní postele, vecí do svojej izby. a tešil sa čoraz viac. prvý deň v novej škôlke boli pocity všelijaké, videla som, že mu nie je všetko jedno, ale zvládol to. postupne si našiel kamarátov a tento rok sa už neskutočne na nich tešil po prázdninách.
možno by nebolo zlé, keby ste sa s dcérou skúsili ísť pozrieť do novej škôlky, aby vedela ako to tam vyzerá. pozrieť, pohľadať v okolí nového domova zaujímavé ihriská,... skúsiť ju navnadiť. podľa mňa je dôležité, aby vedela kam sa budete sťahovať, aby to nebolo len niečo imaginárne. 😉
@anetta221 Tak ako pise @juliana77 - pokial chcete a musite ist, tak nie je o com. Dieta si len prirodzene hlada lahsiu cestu, pre neho je stahovanie nieco nepoznane a boji sa toho, ale absolutne netusi, o co ide. Je vasou rodicovskou ulohou si vyjasnit, co vlastne chcete a potom jednat a vysvetlit to aj dietatu. Ked nie ste na 100% presvedceni, tak to ani nespominajte, pre dieta je to velmi matuce.
Treba sa rozhodnut a podla toho sa spravat. A nebojte sa toho, deti zvladaju zmeny vacsinou ovela lepsie, nez rodicia. Ked je dcerka spolocenska, je velmi pravdepodobne, ze si rovnakych kamaratov najde aj v novom bydlisku.
Drzim palce.
@anetta221 Bývanie na dedine je iné ako v meste a deti skôr ocenia bývanie na dedine. No, ale ked to nejde tak to nejde, a veľakrát robíme v živote veci, ktoré musíme a nie ktoré chceme. Niektorí ľudia sa odsťahujú do iného štátu, čo je ešte horšie pre deti a ver, že to zvládnu a prežijú.
Deti musia ísť tam, kam chcú a musia ísť rodičia a nikdy nie naopak. Vlasná skúsenosť:všetci sme to zvládli.