Sťahovali ste sa s deťmi na druhý koniec SR?

26. júl 2024

Ahojte, budeme sa sťahovať 350km ďaleko. Tu máme pracu, škôlku, už aj pár kamarátov, avšak nemáme tu rodinu a tá nám chýba. Chceme predať byt, vyplatiť hypotéku a kúpiť byt nový, už pri rodine. Naň budeme brať novú hypotéku. Myslíte že je to reálne to takto plynule spraviť bez nejakého medzi bývania v podnájme ? Aj nájsť novú prácu, novú škôlku atď. Plus sťahovanie s dieťaťom. Absolvovali ste to niekto ?

tykat
26. júl 2024

Ano, pred 18timi rokmi, ale opacny proces, najprv muz do novej prace, byval rok v prenajme, potom hypo na nehnutelnost a po roku som prisla ja s detmi (prvacka a novorodenec). Ja aj teraz kebyze sa chcem stahovat tak ako prve hladam pracu a skolku. Ostatne potom, postupne. Ak vie rodina pomoct tak super, ak nie tak zaciatky budu tazsie ale zvladnut sa to da.

autor
26. júl 2024

@tykat zas nemôžme hľadať ako prvé prácu a škôlku lebo nebude kde bývať kým nekupime byt

mimikas
26. júl 2024

My sme sa stahovali s detmi takto do inej krajiny. Narocne to bolo velmi ale da sa to zvladnut.

betulinka1
26. júl 2024

Kolega tak kupoval byt, ze vyplatil predávajúcich a cakal asi 4 mesiace, kym ho uvoľnia. Oni si poriešil hypo, kupili inu nehnutelnost a presťahovali sa. Samozrejme dostal za to cakanie aj nejaku zlavicku z kupnej ceny. Ale on chcel byt presne na tej adrese, takze akceptoval podmienky predávajúcich, ze potrebuju cas. Čiže podla mna sa to da. Len musi to presne sadnut, ze mate kupujúceho a aj si vyberiete novy byt. Lebo najdlhšie trvajú lehoty v bankách.

butterflyeffect
26. júl 2024

Nestahovali sme sa takto, ale mozne to samozrejme je. Pri predaji bytu sa dohodnut na datume odovzdania neskorsom( my sme tak kupovali ze povodna majitelka sa stahovala az 2 mesiace po predaji-bolo to zahrnute v zmluve) pri kupovanom byte zas najst predavajuceho ktory nema problem pockat kym predate svoj byt. Idealne riesit situaciu s dobrym realitnym maklerom-najlepsie nejaka celoslovenska firma aby vedeli spolupracovat aj v inom meste. Zajst do banky a vysvetlit situaciu-s najvacsou pravdepodobnostou vam daju podmienku na cerpanie novej hypo az po spalteni starej-pozor nemozete byt v tom case vo vypovednej lehote, to by vam v banke nepreslo. To co je pisane vyssie nie je pravda ze banky maju najdlhsie lehoty, ak ma banka vsetky podklady tak je to vsetko sup-sup. Co moze trvat dlhsie je znalecky posudok pre banku.
Pracu si mozete hladat s tym ak zamestnavatel je ochotny pockat s nastupom, alebo ratat s par mesiacmi bez prace… co sa tyka skolky, oslovila by som v danom meste uz vopred, ze aka je vasa situacia a ci budu vediet zobrat dieta.
A este jedno riesenie mimo podnajmu-chvilu byvat s rodinou,
Ak mate dobre vztahy nebude problem pobudnut u nich mesiac, 2,3 ak vlastne kvoli rodine sa chcete stahovat.

maryetta
26. júl 2024

My sme sa stahovali 300 km. Sme sice od rodiny ale…. Bolo to narocne aj stale je miestami. Stahovali sme sa s 3 detmi.

mamina7070
26. júl 2024

fuuu aspon jeden z vas by mal mat na novom mieste novu pracu aj za cenu zeby docasne byval u rodiny a zvysok rodiny stahovat po skusobnej dobe idealne to naplanovat tak aby ste startovali uz novy skolsky rok atd

lujza123
27. júl 2024

To naozaj záleží od vašich pováh, pokiaľ ste flexibilní, dobre zvládate zmeny a nelipnete toľko na stabilnom zázemí tak to zvládnete v pohode.
Možnosti je veľa. Najjednoduchšie by bolo nájsť si podnajom v novom meste v lokalite ktorú preferujete. V klude si nájsť novú pracu, predat starý byt a kúpiť nový, isto ho bude treba prerobiť alebo aspoň upraviť. To je proces ktorý trochu trvá, častokrát aj rok a v podnájme vas nebude toľko tlačiť čas. Škôlkar ešte nema nejaké extra sociálne väzby v kolektíve, tam nebude vadiť ak zmení škôlku aj 2 krat, v škole to bude už horšie. Ak sa chcete presťahovať lepšie je to spraviť kým je dieťa maličké
Môžete skúsiť hľadať už teraz s tým ze by ste sa s majiteľom nového bytu dohodli, že by ste zaplatili rezerváciu a potom mu zopar mesiacov platili nájom kým sa váš starý byt predá.
Pripadne si rovno dali inzerát na výmenu bytov, ak pôjde o klasiku typu Bratislava/Košice tak veľa ľudí s jedného či druhého mesta rozmýšľa podobne a možno natrafíte na rodinu co sa zrovna chce presťahovať tam kde vy.
Rozhodte siete na všetky strany (nová práca, nové bývanie) a uvidíte kam sa to pohne, podľa toho sa zariadite

lujza123
27. júl 2024

Hlavne buďte realisti. Vzdialenosť 350 km a najst si komplet cele zázemie takto na diaľku ešte pred sťahovaním moc nejde dokopy.
Málokedy človek vezme prvú pracu a prvú nehnuteľnosť do ktorej vstúpi, je to proces ktorý čosi trvá.
Pendlovať taku diaľku koli obhliadkam a pohovorom moze byt narocne.

Tak isto predaj vášho bytu, vy sami viete co ponúkate, byt za dobrú cenu v dobrej lokalite predáte do týždňa, ale ľudia väčšinou dúfajú ze predajú za viac.

janage
27. júl 2024

Závisí od toho do akej oblasti sa sťahujete. Lebo v niektorých je problém s prácou, v iných so školami, školami, s dostupnosťou lekára atď.
A niekedy hoci ste k rodine bližšie, oveľa viac času na seba ani nemáte ak ste všetci pracujúci.

libusak
28. júl 2024

Tak ale idete blizko k rodine nie? To by ste snad nejaky tyzden-dva potazmo mohli aj u nich ostat, keby ste vsetko nedoriesili nacas, nie?

luxus10
29. júl 2024

nasackovat sa k rodine so vstkymi haraburdami, nabytkom, detmi? nonsens....