Srdce verzus rozum

2. okt 2022

Dievčatá, prosím, poraďte mi.
S priateľom sme spolu cca 3 roky (poznáme sa dlhšie) a žijeme spolu. Nie je to ideálny vzťah, je množstvo vecí, ktoré mi na ňom vadia, ale nie je to nič závažne. Možno najviac je to, že kým on je introvert, ja som opak. Ale v minulosti mi veľmi pomohol a hovorím si, že mám byť rada za to, čo mám.
Niekoľko mesiacov dozadu ale vstúpil do môjho života muž, kde okamžite prebehla pri osobnom stretnutí iskra a vzájomná príťažlivosť. Jednoducho rozumieme si vo všetkom, máme rovnaké názory, pohľady do budúcnosti či záujmy. Taktiež mi veľmi pomáha a keď sme spolu, cítim sa naozaj dobre. A samozrejme sa do mňa zaľúbil, hoci som stále zadaná.
S ním som sama sebou, s ním naozaj žijem a usmievam sa.
Na druhej strane, bojím sa sklamať a opustiť priateľa a chcem mu oplatiť to, čo pre mňa kedysi spravil.
Prosím, neodsuzujte ma. Viem, že takto trpíme všetci traja a musím sa nejako rozhodnúť. Kým rozum mi hovorí ostať s priateľom, srdce ma ťahá k tomu druhému.
Čo by ste robili na mojom mieste ? Ďakujem za každý názor.

panelacikova
2. okt 2022

ja by som použila rozum aj srdce, slušne sa rozišla s človekom, ktorý niečo pre teba urobil a len kvôli tomu si teraz ty s ním.... vzťah a láska totiž nie je o tom byť s niekým za odplatu, ale preto, že s ním byť chcem a prežívam to, čo prežívaš s tým druhým. možno je to len pozlátko, ktovie, to však zistíš iba vtedy, ak sa s ním dáš oficiálne dokopy. ono taká skrytá "tajná" láska vie byť žhavá, môže to byť aj váš prípad, no nemusí. naozaj môže ísť o spriaznenú dušu. čím skôr by som ukončila súčasný vzťah (deti asi nemáte, čo máš podstatne ľahšie) a skúsila by som iný život s tým nadchádzajúcim 🙂

panelacikova
2. okt 2022

a ešte keď píšeš, že je množstvo vecí, ktoré ti na ňom vadia.... aj keď ich toleruješ, časom sa to môže ešte viac prehĺbiť a o 20 rokov si budeš vyčítať, že si s ním ostala :(

anjelicek26
2. okt 2022

Slusne to ukoncit a potom zacat nieco druheho... sama pises, ze od partnera ocakavas nieco ineho ako to, co mas... a len pre pocit "tohoto mam isteho doma", tak na tomto sa dlhorocne vztahy a manzelstva neudrzia...

petricka22
2. okt 2022

Tu je tazko radit. Urcite nie je dovod zostavat s partnerom kvoli pocitu, ze ho nechces sklamat, alebo ze mu to dlhujes. Na druhej strane, ak ho milujes a nemate vo vztahu zavazne problemy, je dobre si zvazit, ci ti toto poblaznenie s novym muzom stoji za to, aby si znicila nieco, co ma zmysel. Lebo na zaciatku to je poblaznenie a v zivote stretnes este vela muzov, ktori budu mat nieco do seba. Napr. v praci. Ale sama si musis v hlave upratat, ze ti zalezi len na tom tvojom, alebo chces nieco ine…

tykat
2. okt 2022

Vztah nemoze byt zalozeny na vdacnosti. Pouzila by som rozum a s priatelom sa slusne rozisla. Bez ohladu na to ci z toho noveho muza nieco bude alebo nie.

Takto si len drzis vrabca v hrsti a nie si s nim spokojna. Predpokladam ze nemate deti, takze by som isla polovat na holuby.

panelacikova
2. okt 2022

@tykat aké metafory takto v nedeľu zrána 😀

terezka1947
2. okt 2022

Nemôže byť ani vzťah bez srdca,ani vzťah bez rozumu.
A súhlasím s tým,čo už bolo napísané. Z vyssie napísaný,udržiavať vzťah s vďačnosti je jednak hlúposť a jednak nefér,voči tomu mužovi.

jaskolka
2. okt 2022

Ak jediný dôvod, pre ktorý si s terajším priateľom, je pocit vďaky, tak ver tomu ze dlho to nevydrží. Takže keď nič iné tam z tvojej strany nie je, tak by som korektne ten vzťah ukončila. Ani nie tak pre to že sa chces vrhnúť do nového, ale celkovo, lebo aj terajší si zaslúži ženu, aká ho bude milovať pre neho, samého.
Neverím, že on necíti, že si s ním hlavne z vďaky(nepíšes nič o tom, že by si ho milovala a plánovala s nim budúcnosť) len to je s ním dobre a chceš mu láskavosť oplatiť.
Takže pre dobro všetkých ja by, som ten vzťah ukončila tak ci tak

hedviga2
2. okt 2022

Trochu z cesty je tvoje tvrdenie, že….nedávno mi vošiel do cesty a rozumieme si vo všetkom??????

jaskolka
2. okt 2022

@hedviga2 tak na začiatku je asi vždy všetko idylické ružové a "rozumejú si" všetci vo všetkom

evelyn246246
2. okt 2022

.. myslim, ze k priatelovi citis vdaku a samozrejme tam zohravaju ulohu aj tie 3 roky , ale .. odpoved poznas ;)

tykat
2. okt 2022

@panelacikova ...to po ranajkach 😁

54tinka54
2. okt 2022

Ak by ti vyhovoval terajší vzťah, nezahladela by si sa do iného.. sama píšeš, že ti nejaké veci na ňom vadia. Čiže by som to ukončila a hľadala niečo, čo mi bude naozaj vyhovovať. Hlavne ak ešte nemáte deti.
Na druhej strane, musíš rátať s tým, že pri tej novej známosti môžu za krátky čas “vyplávať” na povrch tiež veci, ktoré ti budú na ňom vadiť. To je ale risk pri každom novom vzťahu.

mandzula
2. okt 2022

Mala som vztah s extremnym introvertom, ja som taky stred a introvert ma tahal do svojho sveta, co mi prestalo vyhovovat a prestalo mi vyhovovat to, ze ked som s niekym co i len zarozpravala, bolo zle, lebo vsak naco ini ludia v "nasom svete". Potom do mojho zivota vstupil totalny opak - prototyp extroverta a zacal ma tahat nahor. Zistila som, ze toto potrebujem, a tak som s nim uz 10 rokov.
Byt tebou, ukoncim sucasny vztah, dam sancu tomu novemu aj s tym rizikom, ze to neklapne. Aspon ti pomoze rozprestriet kridla. Len na vdake sa vztah budovat neda.

zmrzlinka2021
2. okt 2022

A prečo by si nemohla opustiť priateľa? Veď nie ste manželia, iba spolu chodíte a spoznávate sa

pralinka25
2. okt 2022

a videla si vas vztah takto negativne aj chvilku predtym ako ti do zivota vstupil ten novy?

janette2021
2. okt 2022

Mala som to podobne pred 12 rokmi... Nerozišla som sa, z ľútosti. Zobrala som si ho, a celé roky som si to vyčítala. Máme deti, a teraz sa rozvádzame.
Nedovolila som si ísť za srdcom, bála som sa, a tiež som mala podobné dôvody ako ty. Ale rozum mi nepriniesol šťastie. Srdce sa nedá oklamať. Ak ti na priateľovi vadia veci už teraz, nebudeš ho vedieť milovať a vážiť si ho. A hlavne nie s vedomím, že existuje niekto, kto sa k tebe hodí oveľa viac.
Máš šťastie, že si uvedomuješ už teraz, že si nespokojná vo vzťahu. Máš šťastie, že si stretla niekoho, pri kom si zistila, že sa úplne nehodiš k tomu, s kým práve si. To je dôvod na ukončenie vzťahu - nespokojnosť, vedomie, že to nie je ono.
A potom môžeš dať šancu niečomu novému. Ak to cítiš tak, že si vo všetkom rozumiete, že ste ako spriaznené duše, určite by som tomu šancu dala.

janette2021
2. okt 2022

A pozor: to nie je rozum verzus srdce.
Rozum ti nehovorí zostať s priateľom. To nie je rozum, ale tvoj strach, výčitky, prehnaný pocit zodpovednosti za váš vzťah, a ľútosť ...
A teraz použi rozum, zváž si, či ho miluješ tak, že s ním chceš zostarnúť.

mausi12
3. okt 2022

Ahoj, píšeš to z anonymu, kedže som v podobnej situacii, rada by som zdielala s tebou priebeh, rady, pocity. ozvi sa, ak súhlasiš.

filipka250
3. okt 2022

Myslim si, ze po komente od @panelacikova uz ani nepotrebujes citat dalsie. Vystihla uplne vsetko.

buxus24
3. okt 2022

Hlas srdca je ten správny.
Rozum síce dáva logiku no nie stastie

martula1977
4. okt 2022

Premysli si čo chceš. Má Tvoj súčasný vzťah zmysel? Daj si na papier za a proti. A dôležité je, aby si bola spokojná Ty. Nikto nežije Tvoj život. Ja som spokojná až teraz.