Spravodlivosť rodičov, starostlivosť o rodičov, dedenie

lulka12
28. okt 2013

No toto je asi večne aktuálna téma ... Najčastejšie tieto súvislosti narúšajú vzťahy v rodine a tak sa tu trochu rozpíšem.
Manžel je z dvoch detí a narodil sa ako neplánované dieťa len 11 mesiacov za prvorodeným bratom, ale na moje šťastie, lebo je to veľmi dobrý manžel 🙂
No to ,že nie je očakávaný cíti celý život ☹ a často nechápem svokru ako svoj život poriadila švagrovi...
My žijeme vzdialený 70km a postarali sme sa o seba vždy bez ich pomoci... Švagor zostal bývať v dvojgeneračnom dome s rodičmi a svokre ku šťastiu viac netreba 😀
Svoj narušený vzťah so svokrom si kompenzovala starostlivosťou o vnučky od švagra a naše deti ju videli dva tri krát do roka.....Narodeniny a Vianoce...
Tým ,že švagor zabral celé poschodie sme k ním chodili , len na niekoľkohodinové návštevy a deti tak nikdy nechodili na prázdniny a ani na víkendy ....
Dôvodom boli veľmi narušené vzťahy medzi svokrovcami , ale aj medzi švagrinou a svokrom.... Okrem toho sa narodilo druhé dieťa ťažko postihnuté a tak sme ich ničím nezaťažovali a svoj život prežili bez toho aby o našich ťažkostiach niekedy čo len tušili...
Manžel aj keď bol niekoľko krát v nemocnici nikdy mi nedovolil ani len zavolať rodičom, aby sa nezaťažovali.... a vedel ,že im to je asi fuk....

Svokor sa snažil pri sporoch v rodine zatiahnuť MM na svoju stranu , ale manžel sa snažil dištancovať aby neprenášal ich "hnoj" do nášho života...
A tak ubehlo 25 rokov... Naši chalani si dávno zvykli na to ,že sú nepodstatný... Keď sa narodila dcére, svokor ju nevidel 2,5 roka , len preto ,že práve manžel neprikyvoval na jeho názory....

Medzitým si švagor založil firmu, podnikal v dome rodičov a využíval svokrovcov na všetko. Jeho prvotné argumenty ,že prišli do domu preto aby dochovali rodičov sú dnes úplne z cesty...
Je to smutné , ale pre jeho naháňanie za peniazmi sa dostal až na invalidný dôchodok po prekonaní mozgovej príhody....
Čiže jeho starostlivosť o rodičov je možné ťažko očakávať. Bez ich pomoci by nezvládli ani svoj život....

Tým ,že dom si prispôsobili svojím potrebám svokra napísala svoju polovicu na milovaného syna a pekne nám to prišla povedať.... 🙂

No a tak si často kľadieme s manželom otázku , čo sa od nás očakáva... Ak bude treba opatrovať svokrovcov čo stým....
Väčšinou sa všade píše , my sme doopatrovali, sme prebaľovali a mali by sme aj dediť.....
Nik nepíše , toto pre mňa urobili a teraz to vraciame...

Bohužiaľ je veľa rodičov čo si neuvedomujú ako svojí rozdielnym prístupom svoje deti postavia proti seba ....
Mám k téme otázku... Ak svokrovci poskytli strechu nad hlavou aj všetok čas a energiu švagrovej rodine...., svokra napísala svoj majetok na neho... čo sme povinný urobiť my.... ☹

bojovnicka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
suem
28. okt 2013

@lulka12 Vy nie ste povinni robit nic, uzivajte si svoj rodinny zivot. Ja sa riadim starym znamym - aky pozicias taky vrat. Vam svokrovci nepomahali a nepodporovali vas, nemate teda voci nim ziadne zavazky co sa tyka opatere v starobe a nikto ich od vas ani nemoze ocakavat. Ano korektne vztahy, zdvoriloste navstevy a to je asi tak vsetko 🙂
Vo svojom okoli vsak badam, ze ti co nic "nedostali" sa nakoniec najviac starali, vtedy ked uz boli stari rodicia imobilni a nesebestacni 😠

bojovnicka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mahmulienka
28. okt 2013

@lulka12 asi ti tu vela ludi napise aky pozicaj, taky vrat. A mam aj pocit, ze taku reakciu mozno aj ocakavas. Ja nie som v tvojej situacii, neviem, ako by som sa zachovala a tak tu nebudem kazat, ale napada mi otazka - ked sa svagor nepostara a svokrovci budu na tom zle, co mienite robit? Tvarit sa, ze sa vas to netyka, lebo co bolo bolo? Nechate ich trpiet? Podla mna otazka, co ste povinni urobit je trochu mimo - robte tak, ako to citite a tak, aby ste si nic v buducnosti nevycitali... Drzim paste 🙂

jabadaba
28. okt 2013

cisto z etickeho dovodu by mali doopatrovat svokrovcov ti, ktori plne vyuzivali ich stedru naruc. Tak by to malo byt. U vas teda mila pani svagrina. Tej sa dostalo pozornosti s jej manzelom. Ak ma dotycna aspon minimalnu chrbtovu kost potom by jej toto malo byt jasne a automaticke.

No to je tak v rodinach, tiez poznam uprednostnovanie jedneho dietata pred druhym. Z nejakeho dovodu maju podaktore matky pocit, ze jedno z deti musia neustale cicikat na hrudi bez ohladu na to, ci sa potomok snazi alebo nie. Tak to bolo u nas v pripade mojho otca a jeho brata a tak je to aj v muzovej rodine. Vrchom spodom jednemu aj s partnerkou ci manzelkou. A ich detom samozrejme. Nespravodlive, zranujuce ale zial velmi bezne a realne. Chapem tvoje rozpolozenie.

jajus28
28. okt 2013

@lulka12 tato tema ako pises je aktualna vzdy, ja byvam u rodicov s mojou rodinou, rozmyslali sme aj nad vlastnym, ale srdce mi to neda ich tu nechat samych neutiahli by s dochodku taky velky dom, mam aj sestru aj brata a celkom fajn si vychadzame i ked milion krat som pocula aky su oni uzastny a ja nie, su odo mna o 13 a 15 rokov starsi, ale jednym uchom dovnutra druhym von, tiez by sa zbadali keby s nimi byvali, ze nie su taky uzastny a maju svoje chyby.
To co pises sme zazili aj my pred dvomi rokmi. Moja babka byvala od nas o jednu ulicu dalej, po umrti dedka prepisala dom na najmladsieho brata ktory tam byva s manzelkou ( nemaju deti )s tym, ze ju doopatruju ostatnych surodencou mali vyplatit s domu no tam sa to riadne zamotalo a pomaly nedostali nic kedze si kazdy dedic musel zaplatit podiel u notara. Moja babka nikdy nebola taka, ze by ma zobrala na prazdniny, pomerkovala, nemohla som jej ani deku pokrcit na posteli, no mala som ju svojim sposobom rada i ked som jej do puberty vykala vtedy som si dupla, ze chcem taky vztah ako maju ine deti k babkam vtedy sa to zmenilo a babka si ma velmi oblubila.
Nastal cas ked babka prestavala chodit horko tazko presla po dome na zachod, trebalo jej doniest jest, rano obliect no moja teta povedala, ze nezostane doma lebo ma karieru 😉 ( robi len veducu v labaku nic extra). No tak ja som ostala tehotna na rizikovom moj otec doma na invalidnom a nejak sme sa kazdy den prestriedali a chodili 3 krat denne za babkou rano hu obliect, vymenit plienku, dat ranajky, potom zase ist ohriat obed, prebalit, samozrejme tam s nou hodinu posedet, a este okolo tretej ju ist pozriet spravit to co potrebovala, ostrihat nehty, atd... Musim povedat srdce nam to nedalo, i ked bola riadne tazka ale nejak sme to zvladli aj teda ja s velkym bruchom. Moj otec ma doteraz moj obdiv, ze dokazal a s trpezlivostou doslovne utierat zadok svojej mame. Takto to bolo vyse roka a teda on s toho nemal nic len vdaku babky. I ked to bolo narocne no babka zomrela dostojne doopatrovana a zahrnuta laskou, ved sme sa vzdy vyhladkavali ked mi rozpravala o mladosti. Jej zelanim bolo, aby som zdedila pozemky po jej smrti no samozrejme sa tak nestalo, ale vobec ma to netrapi hambit sa ma niekto iny dobronsa cloveku vzdy vrati.
Teda co mas spravit? To je na tebe ako to budete s manzelom citit, a ako sa bude situacia vyvyjat, no pri spravnom rozhodovani sa treba odosobnit od vsetkych tych rodinnych problemov a sporov, ktore boli, tiez su to rodicia ako aj my a svojim detom dali zivot a starali sa o nich ako my o svoje, zahrnali laskou, a co bolo ked uz su deti dospele je druha vec.

sante81
28. okt 2013

@lulka12 nie si povinna robit vôbec nič. nech sa svagor postará, chces dochádzat 70km? alebo sa k nim prestahovat? alebo si , ak to bude nutné, vziat niekoho k sebe domov? je svatá pravda, ze vztahy v rodine sa poznaju az pri dedení

dejka77
28. okt 2013

Su na tom fyzicky zle, ze ich bude treba opatrovat? Je zbytocne nad tym uvazovat pokial tato situacia nie je aktualna. A ako pisala sante81, to by si dochadzala 70km aby si ich opatrovala? Teda v pripade, zeby si sa tak rozhodla. To je nerealne a navyse taki ludia potrebuju predpokladam celodennu starostlivost. Moja svokra tak opatrovala clena rodiny a musela byt stale doma. Ak nahodou niekam sla (napr. do kupelov), musela najst nahradu. To je na dlhe lakte.
Ja som typ cloveka, ktory by sa im asi otocil chrbtom a vykaslal sa na nich. Aj ked si myslim, ze to nie je spravne. To neznamena, ze ked sa k nam niekto sprava zle tak sa musime spravat tak isto k nemu. To by asi ludstvo uz davno vyhynulo. Kazdy ma svoje dovody na to preco sa tak sprava. Asi je lepsie nesudit, nepremyslat v zlom o takychto ludoch. Ved oni su v podstate nestastni. Ak teda chces k nim zajst niekedy na navstevu, tak chod. Najlepsie je necakat nic, aspon nebudes sklamana. A nikdy nevies, mozno sa aj zmenia. Nic nie je nemozne.
Kazdy mame v rodine nejakych exotov, aj ja. Je mi smutno ked si na nich spomeniem, na veci, ktore urobili, povedali. Ale kedze sa s nimi nestykam (co ani nie je mozne teraz pri detoch, a tiez sme mimo sr) uz dost dlho tak mi aj zisli z mysle. Proste si ziju svoj zivot. Neprisli ani na moju svadbu. Ale co uz, oni sa ukratili, bola super 🙂 .
A co ste povinni urobit vy? Zite si svoj zivot, nesudte ich, mozno na smrtelnej posteli zistia co porobili. A ako hovori jedna mudra kniha: je zbytocne trapit sa nad niecim, co nedokazeme zmenit.

yvetta
28. okt 2013

@lulka12 - napisem ti len skusenost z nasej rodiny. Moja babka a dedo moju mamku da sa povedat vydedili uz za svojho zivota a napriek tomu sa o babku doteraz stara a ani ja som na mojich starych rodicov nezanevrela - nemam pravo ich konanie sudit na to ma pravo len Boh, dokonca sa moja mamca starala aj o svoju svokru az do smrti a pritom ona sa k nam aj k nej spravala velmi chladno 🙄 ja sa snazim milovat nie len svojich priatelov ale hlavne svojich nepriatelov, lebo milovat svojich priatelov je jednoduche, ale tych co nam ublizuju a hadzu nam pod kolena polena je ovela tazsie 😅

sissy27
28. okt 2013

@lulka12 no takto... zo zákona existuje aj vyživovacia povinnosť detí voči rodičom... čiže ak rodičia tvojho muža ostanú na tom tak zle, že sa nebudú vedieť o seba postarať, mal by im v rámci svojich možností pomôcť on aj jeho súrodenci... môže to spočívať aj v tom, že zabezpečia domov pre seniorov, ktorý budú financovať (nie je to jednoduché a ani lacné)...
neviem, mne osobne by nedalo nepostarať sa o rodičov, lebo mi nedali dom, byt, lebo dali bratovi... ale ak sa na to tvoj manžel cíti, nech spraví ako uzná za vhodné... nám neprináleží súdiť ani tvojich svokrovcov a ani tvojho manžela...

lulka12
autor
28. okt 2013

Tému do fóra som vložila ako odozvu na inú o dedení....
Cieľom bolo poukázať ,že v rodinách to je rôzne a často sa zabúda na to ,že kým sú rodičia pri sile pomáhajú a podporujú niektoré z detí a starajú sa o vnúčatá, poskytnú svoj majetok a niekomu výrazne uľahčia život....

Ten niekto si 20 rokov nespomenie na to ,že mám aj súrodencov , aj im by mali takto pomôcť nie len mne...
Ja som dostal toto a brat čo dostal????
Ale takto to nefunguje...
Moja svokra prišla po pol roku k nám na návštevu a namiesto toho aby si jedno popoludnie vyhradila pre moje deti /Pred rokmi/ doviedla aj neter a o naše deti ani nezakopla....
Tak ak niekto berie dobré musí byť pripravený aj na to menej príjemné..... ☹ ☹ ☹

@sissy27 Samozrejme že existuje aj zákon ale ja som chcela poznať nenútený názor a asi aj podľa zákona má vyživoaciu povinnosť ten , kto prijal neúmerné dary ako je nehnuteľnosť....
Sú rodičia a aj " rodičia" ☹ ☹ ☹
Nemám rada paušalizovanie ,že rodič je rodič a k tomu 4. božie prikázanie ....
Byť rodičom s veľký R si musí človek aj zaslúžiť... Musím povedať, že MM má oveľa viac rád moju mamu... teda svokru 😀

@yvetta
@dejka77
@sante81
@jajus28
@jabadaba
@mahmulienka
@bojovnicka
@suem
Tak určite v živote budem rešpektovať , to čo je dobré pre moju rodinu a moje deti.... A som rada ak náš život pôjde v pokoji a porozumení a nie v citovej mizérii ako to je u svokrovcov....
Ďakujem za príspevky určite každá máte kus pravdy

tova
28. okt 2013

@lulka12 zda sa ze vnucka a svagrina su schopne starat sa o seba, svagra a starych rodicov. Nechala by som to na nich. Ak by uz ozaj svokrovci nezvladali, zohnala by som im opatrovatelku, na ktoru by som radsej doplatila a delila sa na poly so svagrom.

hyta
28. okt 2013

Väčšinou to funguje tak, že jeden sa stará o bezvládnych rodičov, či svokrovcov, doopatruje ich a majetok následne zdedia príbuzní, ktorí o chorých rodičov absolútne neprejavovali záujem, nestarali sa o nich.No ten, kto sa stará o chorých a doopatruje ich to musí robiť srdcom, lebo to je veľmi náročné, vlastný život a súkromie ide bokom, často na to opatrovateľ dopláca i svojím zdravím, lebo to je 24 hodinová šichta.No myslím si, lulka 12, že i keď sa tvoji svokrovci ku vám pekne nechovali, ty nie si z tých, čo by sa na nich v čase núdze vykašlala.

anickadusicka13
11. feb 2019

@lulka12 podla mna to nie je tvoja zalezitost, ked im to tak vyhovovalo byvat spolu v dome a rozumeju si a pomahaju si navzajom, mi pride ze iba ziarlis, nic viac ... svokrovci si vybrali, kto ich doopatruje vtedy,ked nechali pri sebe byvat prveho syna a prepisali na neho polovicu domu ..... takze sa bat nemusis, opatrovat ich nebudes musiet ....

lulka12
autor
11. feb 2019

@anickadusicka13 Téma stará už pár rôčkov....Momentálne svokor v nemocnici ....prijatý po ťažké dehydratácii....a švagor plače ,kto bude platiť doliečovak.....
Minulý rok mal tri pokusy vziať si život.... Tak asi fakt porozumenie a pohoda je v dome....
Smutné skôr, že ten kto ho využil kým bol ešte pri sile a všetko čo nadobudol už len čaká kedy bude koniec....
Píšeš svoj postreh vo veľmi aktuálnom čase a isto podložený životnou skúsenosťou ....

eeffka
21. mar 2021

@lulka12 ahoj ako sa to vyvinulo ak sa mozem opytat. 🙁

lulka12
autor
21. mar 2021

@eeffka
No pre svokra to skončilo smrťou vo februári 2019...
Z nemocnice sa už domov nevrátil... Švagor aj keď bol svokor ťažký stav odcestoval do zahraničia k dcére a MM chodil za otcom aby ho mohol oholiť a ešte s nim byť....
Svokra býva so svagrom a jeho dcérou a svagrinou...

Švagriná si do domu chcela nasťahovať aj svoju mamu🙈🙈🙈 ťažko postihnutú, hoci má 6 súrodencov.... To svokra rázne odmietla.
Keďže je covidova doba, sme v minimálnom kontakte a asi to tak zostane.

eeffka
22. mar 2021

@lulka12 och tak toto je cele zle 😥.

cacianka
15. jan 2022

@lulka12 ešte že svokra mala zdravý rozum, asi vedela prečo odmietla súhlasiť