Správanie ľudí voči sebe

kristy2727
19. feb 2022

Dnes som zažila takúto situáciu. Boli sme so psom na prechádzke. Klasika pes sa chce hrať, behá ( pustený je len, ak tam nikto nie je) je to miesto, kde často chodia ľudia so psom na prechádzku. Podotýkam so psom.
Zrazu prišiel kôň aj s majiteľom pes sa rozbehol. ( je to bez!3 keďže pochadzam z dediny, kde sa chovaju kone, neostávajú vo svojom výbehu, chodia kade tade, nikdy nevieš kedy ich čakať) Pes, nezautocil, nebrechal, neurobil nič, aby sa tento kôň splašil. Len jednoducho nepocuval na privolanie. Majiteľ koňa nás zacal doslova ponižovať. Načo sme si zaobstarali takéhoto psa, ak sme amatérky a nevieme ho ustrážiť. Že si mame kupit iného. Nepriamo nás označil za hlúpe. Rozprával sa s nami ako so soplavymi deťmi, nepustil nás k slovu. Odišli sme, načo si kaziť deň. Zrazu nás dobehol, púšťal sa do nás ďalej. Keď sme povedali, že pes pôjde na výcvik, povedal len, že hej určite nepojde. Zakaždým keď sme sa chceli dostať k slovu, útočil, bol nepríjemný, priam až hnusný. Pýtal sa nás na veci o koňoch, ktoré samozrejme nevieme, nezaujímame sa o to. Označil nás za nevzdelané, že je to učivo základnej skoly a je to všeobecná inteligencia ( povie človek, ktorý je cely život s koňmi) ten pan ma asi 50 rokov, my 23,21 a choval sa k nám ako k malým deťom, ktoré sú totálne sprosté a nič nevedia. Nechceli sme sa hádať, predsa len úcta k starším nebudem mu tam nadávať.
Ako by ste reagovali na takúto situáciu ? Alebo čo si o tom myslite.

dskjhfdlkdjhl
19. feb 2022

@kristy2727 Pozri, hlupaka stretnes ci uz v meste, alebo na dedine-hlupost je neobmedzena, bohuzial. Neviem povedat na 100% ako by som zareagovala, ale asi (ako sa poznam) povedala by som nieco velmi kratke, slusne a strucne a odisla by som. S hlupakom nema zmysel sa hadat, on je v tom trenovany.

kate211
19. feb 2022

@kristy2727 Preco ta to vobec trapi? Podla toho co si napisala, to bol nejaky totalny debil, co zjavne nema ho zbuzerovat.

katkamatka7
19. feb 2022

@kristy2727 Chápem, že správanie toho pána vami zatočilo. Reagoval priamo na mieste a nevyjadril sa lichotivo. Ak by sa tomu pánovi splašil kôň a nezvládol by pád, už by to nemusel rozchodiť. Psa môžete pustiť bez vôdzky v prípade, že na pokyn a povel reaguje ihneď. Ak to pes nedokáže, je vaša hlúposť pustiť ho na mieste, kde je bežné, že pricvála kôň.

mamina0078
19. feb 2022

Zareagovala by som tak, ze v prvom rade psa ktorého nemám vychovaneho a je jedno ci tam chodia ľudia alebo psy by som navolno nepustila!!!!!! Ale neviem posúdiť správanie druhej strany, keďže viem o názore len od jednej tak k tomu sa vyjadrovať nebudem

travelllerka
19. feb 2022

Osobne som veľmi citlivá na ľudí, čo si púšťajú psov bez vôdzky, keď ich nemajú na 100% vycvičených. Takže mohlo to spustiť aj pánovi nevhodnú reakciu.

nadabula
19. feb 2022

Pravda je niekde medzi a keby sa kôň splašil a pán spadol, nemusel by to už rozchodiť, ako to už spomínala @katkamatka7, boli ste v zlom čase na zlom mieste, takže netreba z toho robiť tragédiu, ale psíka treba ovládať, aby na zavolanie sa vrátil a poslúchal, chvalabohu sa nič nestalo, ani pánovi na koni ani psíkovi👍

katkamatka7
19. feb 2022

Sú ťažšie cvičiteľné psy a ťažšie skrotiteľné kone. Pán koňa pod sebou zvládol a to, čo zo seba vyriekol, predstavovalo aj určitú formu obavy, jeho naladenie zrkadlilo naladenie toho koňa. Nebola som tam, no myslím si, že to musel zo seba dostať pre pokoj toho koňa.
Pre Tvoj pokoj píšeš sem a prajem Ti, aby si ho našla.
Z Tvojho pohľadu píšeš, že tam chodia kone a nikdy nevieš, kedy ich čakať. Predvídanie situácie Ti umožní nabudúce nepustiť hravého psa ani v lese, kde sú zvieratá, ktoré ,,nevidíš".

hipuska
19. feb 2022

Nemám rada ľudí, čo púšťajú psov na voľnom. Ak chces, aby mal pes pohyb, behaj popri nom na vodzke..... A myslím si, že reakcia pána bola taká, aká bola...lebo toto zažíva opakovane. Nielen s vami....ide s koňom a neustále naráža na voľne behjuce psi v danom úseku. To už mám ja dakedy pocit,z ľudí, čo majú psov.... žeby som si mala dieťa dať na vozku, zatiahla ho, aby som ho uchranila pred voľne pohybujúcim psom.....

roja01
19. feb 2022

Ja ludi, ktori sa povysuju al nespravaju slusne ignorujem, nerozpravam sa s nimi, aj ked im v duchu odpustam, nakolko nevedia, ze su otrokmi vedomia.

kristy2727
autor
19. feb 2022

@kate211 pretože ma to zamrzelo, že sa s nami bavil otrasným spôsobom

kristy2727
autor
19. feb 2022

@katkamatka7 ale prečo musí byt vždy pes ten zly. Taktiež, ak by mal toho koňa pusteného a ublížil by náhodou môjmu psovi myslím si, že opäť by bola vina len na psovi, že ho vyplašil alebo niečo podobne

kristy2727
autor
19. feb 2022

@roja01 asi to je najlepšie riešenie

kristy2727
autor
19. feb 2022

@hipuska takze pes nemá právo na voľný pohyb ale kôň áno ?

marca12
19. feb 2022

@kristy2727 Takych ludi stretnes v zivote. Pamataj,ze to nie je tvoja chyba,ale jeho hendikep,ze je hlupak a ma potrebu sa vyvysovat nad inych. Len hlupak sa vyvysuje. Aj ja stretavam v praci vela zvlastnych ludi,ale musim s nimi jednat na urovni a vypocut si kadeco. Su typy,nad ktorymi mavnem rukou a veruze sa najdu obcas taki,ktori mi pokazia den. Kasli nanho,uz si sa dost natrapila a chod dalej,takych este vela stretnes.

lianka123
19. feb 2022

@kristy2727 zacala by som na nho hucat naspat, vacsina ludi ak su slovne agresivni, neocakavaju, ze niekto na nich bude tiez agresivny. Mne sa stalo podobne s dietatom, ale moje dieta nic nespravilo, len sa pozeralo, ako kon cvala, asi z 20m dialky, kon sa splasil a pan, co ho cvalal zacal kricat, ze moje sproste decko mu splasilo kona. No a co pan necakal, zacala som na nho hucat ze co ma za problem a co si to vobec dovoluje a kedze poznam majitela toho zrebcina tak som mu tam hulakala ze bude rad ak si este niekedy zacvala. Proste fo necakal, ze mu tam bude niaka mamicka hucat 🙂 a vlastne sa potom uz nezmohol na slovo...

hipuska
19. feb 2022

@kristy2727 mal náhubok? A to, či mohol byť ten pes voľne pustený, si treba pozrieť nariadenie obce a nastudovat zákon, ktorý toto upravuje.

Akože, ja nechápem či si neuvedomujes celú tú situáciu. Ten kon sa tak mohol splasit, že panko mohol skončiť ktovie ako. Psa, ktorého nezvladas, nemá čo voľne behať. Ak si není schopná prijať kritiku, a chces si utvrdiť, že ty si bola v práve....vy ste sa mu ospravedlnili?

katkamatka7
19. feb 2022

@kristy2727 Ber si z toho poučenie. Pes nie je zlý a zjavne Ti to nie je jasné.
Pokiaľ by som bola na koni a stretla voľne pusteného psa, ktorý nereaguje na povel svojeho pána, tiež by to vo mne vrelo a povedala by som svoje. Pán nehulákal, pretože by si splašil koňa a keďže ho dokázal ovládať natoľko, že za vami doklusal, musel to vravieť veľmi dôrazne a premyslene s vedomím, že vie čo robí a prečo to robí.

katkamatka7
19. feb 2022

@lianka123 🙂 Koľko skokov potrebuje kôň a koľko dieťa na preskákanie dvadsiatich metrov? Nemali ste tam čo robiť.

kristy2727
autor
19. feb 2022

@hipuska nikde nevravím, že som v práve. Cely čas ide o spôsob akým to podal. Ide o slušné ľudské správanie

katkamatka7
19. feb 2022

@kristy2727 Chápem, že Ti jeho správanie neprišlo ako slušné a zachovali ste sa rozumne v tom, že ste slovne nehrali pingpong, vnímal by to predovšetkým kôň a je obdivuhodné, že ste ho ušetrili. Kôň je veľmi citlivé zviera a nedovolí na seba vysadnúť človeku, ktorý neovláda sám seba. Psia povaha je oproti tomu iná v tom, že správnym vedením pozná nielen slovné povely ale aj gestá toho, kto ho cvičí a vedie, čiže pri podobnom prekvapení z príchodu iného zvieraťa by bolo najvhodnejšie privolať gestom značiacim ,,k nohe". Ak sa odhodlávaš poradiť sa so psovodom alebo kynológom, môže Ťa naučiť pravidlá, triky na túto náuku a je možné, že Ti dá dobrý pocit zo seba. Ten dobrý pocit potom dokážeš preniesť aj na prípadného jazdca na koni, ktorého prejav už nebude z Tvojeho pohľadu neslušný, ale obdarí Ťa úsmevom z pokojného konského chrbta.

lianka123
20. feb 2022

@katkamatka7 oni cvalali v ohrade na cvicisku 😉

jankalukasova
20. feb 2022

@kristy2727 nehnevaj sa ale Ty skutočne odpovedáš ako malé dieťa. Mala si na voľno psa, ktorý neposlúcha? Mala? Bol na voľno kôň? Nebol. Tvoj pes sa k nemu nekontrolovateľne rozbehol. Pes nie je vždy zlý a má právo na voľný pohyb ak má výcvik... A Tvoj argument, že výcvik dostane?? To je ako keď nabúra vodič bez vodičáku a ako ospravedlnenie použité argument, že si ho dorobí....🤦

kristy2727
autor
20. feb 2022

@jankalukasova tiež si zrejme jedna z tých “múdrejších”
Diskusia je založená na správaní a na tom akým spôsobom nás osočoval
Je rozdiel povedať niečo slušne a jasne a niekoho ponižovať a nadávať mu

kristy2727
autor
20. feb 2022

@jankalukasova ak by k tebe pribehol pes nadávala by ai majiteľovi, aby si kúpil iného psa, že je amatér a nevie zvládať svojho psa ? Ja nie. Slušne by som mu povedala, aby si dával pozor, prijala ospravedlnenie a sla ďalej. Ľudia na seba len útočia a nevedia sa pekne správať v rôznych situáciách. O to ide.

mikadooo
20. feb 2022

@kristy2727 povedala by som mu, že nech sa nehnevá, ale jeho názory a vedomosti ma nezaujímajú. Ale ja mám 40, tam už mám nejaké to sebavedomie a neriešim či má niekto 50 alebo 80... V dvadsiatke asi by som reagovala podobne. Chlap je asi doma pod papučou a nevie si tam hubu otvoriť, tak sa vyventiloval na"slabších"... To tak býva. Nabudúce by som mu na vašom mieste vôbec neodpovedala, ani ťuk. V tomto prípade by absolútne mlčanie asi najviac zabralo-vynadáva sa a ide het. Prinajhoršom vás označí za hluché 😁.

jankalukasova
20. feb 2022

@kristy2727 vôbec nie som jedna z múdrejších. Ale Ty zjavne áno. Zober si toho človeka na koni, ktorý sa s týmto stretáva pravdepodobne veľmi často. Jasné, že mu čas od času prednú nervy. Teraz si to schytala Ty. Stupídna odpoveď, že pes síce výcvik nemá ale ho dostane, mohla byť pokojne olejom do ohňa 🤷
Ľudia chcú aby sa k nim iní správali slušne ale sami to nerobia. Napríklad pustia na voľno psa, ktorý neposlúcha. Veľmi slušné a ohľaduplné👍. Treba vždy začať od seba.... Keby si mala psa na vôdzke alebo vycvičeného, mohla si sa tomu vyhnúť. Sama sa nechováš ohľaduplne ale čakáš, že za Tvoju blbosť sa s Tebou budú baviť ústretovo a príjemne.