Spoločný dom

dadosens
19. dec 2021

som zufala ale dufam ze je tu niekto kto mi poradi, predtym ako sa obratim na mediatora alebo na sud...
zdedila som zo sestrou dom na polovicu ja polovicu po mame ona po otcovi.
sestrea sa vobec nechce podielat na nevyhnutnych opravach domu, zijeme ako v osade. ja som svoju polovicu zial vnutri zrekonstruovala takze dom nadobudol na hodnote.
sestra si kupila iny dom na hypoteku a opravuje ten. mne vsak velmi zalezi na rodicovskom dome a aj som srstre navrhla ze ju vyplatim, no nechce. radsej sa prestala so mnou rozpravat a robi mi naprieky.
dom vlhne, širi sa plesen, treba opravit strechu, mo zo sestrou ziadna rec. co by som mala este urobit? sudit sa s vlastnou sestrou? to mi je proti voli...ma niekto nejaku radu?
dakujem dada

syslik81
19. dec 2021

odkupit od nej polovicu alebo dat na sud aby prispela na opravu

ivkazba
19. dec 2021

@dadosens tak ak sa nechceš súdiť s vlastnou sestrou, tak máš možnosť nechať dom chátrať alebo do neho investovať iba ty, pričom z toho bude v budúcnosti ťažiť aj sestra. Z dlhoročnej praxe druhé 2 alternatívy neodporúčam. Písomne sestru vyzvi, že chceš odkúpiť jej podiel , ak nebude súhlasiť, rieš súdnou cestou. Nevnímaj to tak, že sa ideš súdiť so sestrou. Ona tiež nevníma, že rodičovský dom chátra.

simca06022011
19. dec 2021

@dadosens posli jej ponuku na odkupenie, ak neodpovie, posli jej vyúčtovanie na urobene práce a predpokladane naklady na opravu dalsiu. 50% plati ona. Nech sa vyjadri. Inak súd. Bohužiaľ tu bud sa.dohidnete alebo nie. Aj keby sa dom musel predať ty si vies dat ohodnotit co si do toho investovala a onto viac si vezmeš predaja. Hlavne vsetku prácu a vydavky dokumentuj.

brembo
19. dec 2021

dalej rozhodne neinvestuj do domu,kým to nemáte vysporiadané. Inak budeš platit sestre i za to,čo si už na dome opravila.

lienoccka85
19. dec 2021

Dozaista by som jej pisomne dala, ze to chcem odkupit a ak to neprejde u nej tak na sud, ono viem, ze cloveka to trapi, ze je to sestra a jedno s druhym, len keby aj ti druhi mysleli na to jak sa my citime ;)

kamatopo
19. dec 2021

@dadosens odkladaj si všetky bločky, faktúry a iné dokumenty ktoré súvisia s opravou nehnuteľnosti. No a určite súd. Hold Bohu žiaľ chátra aj tvoja polovica tak aj ty prichádzas o svoje investície. Sestra nesestra toto čo ona robí sa proste nerobí. Ona začala mať problém ty ho len chces riešiť.

anja27
21. dec 2021

@dadosens vsetci riesia tvoje prava a sud ale taktiez je dolezite kto ten dom cely uziva..ak si to ty sestra od teba moze este spatne ziadat najom..a ty peniaze za udrzbu ak to mas vydokladovane. Ale suhlasim asi jedina schodna cesta bude sudny navrh na zrusenie spoluvlastnictva pricom ty prva mas odkupne pravo jej podielu..