Spoločné výlety

22. dec 2023

Zaujímajú ma Vaše názory na túto vec. Sme 3 rodiny,ktoré sa strávame pri rôznych príležitostiach, výletoch. Absolvali sme už aj par spoločných dovoleniek. Do kopy mame 15 deti podobného veku. Ide o nákup jedla resp.pochutin. napríklad boli sme na dovolenke, moje deti chceli doobeda zmrzlinu, tak som sa postavila s tým, že kto ide s nami? Tie dve rodiny sa urazili, lebo ze ideme na zmrzlinu pred obedom (im deti pistali, že chcú ísť tiez). Iný príklad, ide sa na obed, že si dáme pizzu. Moje jedno dieťa, nemá rado pizzu, tak si dalo polievku. Zas ofuky, že vymýšľame. Iný príklad, ide sa na zmrzlinu, moje deti chcú dva kopceky, druhá mama zahlási, každý po jedenom. A takýto situácii je veľmi veľa. Inak, vychádzame spolu dobre, deti tiež. A otázka znie, že by sme sa mali prispôsobovať skupine? Ja nemám nič proti tomu, keď si deti dajú napr.dva kopčeky, na výletoch, majú iný zaber. Som ja divná, keď si svoju rodinu riešim po svojom?

petamich
22. dec 2023

no ak moje dieta neje maso, tak nebudem objednavat maso, lebo zvysnych 14 deti ho je 🤷‍♀️ alebo ked chodi spat 12:30 tak ho nebudem davat 14:00 lebo ostatni

takze nie, my chodime takto rodiny a kazdy si ide svoj rezim a zvyky, je pravda, ze sa snazim napr. nedat cokoladu pred obedom, lebo my je jasne, ze budu chciet vsetky, ked tak sa vytratime 😂

mimi3008
22. dec 2023

Nie si divna, chod svojej rodiny by som prisposobila svojim detom, ak to nema zasadny dopad na program a fungovanie ostatnych rodin (teda urcite by som neziadala, aby sa mne prisposobovali cele dve dalsie rodiny). Ale kolko kopcekov zmrzliny zjedia tvoje deti, alebo ci si daju polievku miesto pizze, absolutne nema co zaujimat tych ostatnych. Ved aj dospely, ked ide do restiky, da si to, co on chce, nie to, co ostatni, aj ked mu to nechuti

zorkahorka
22. dec 2023

Preto chodime na dovolenky sami. Trafil by ma slak furt sa niekomu prisposobivat alebo ruesit pravidla inaj matky, ktore sa nepacia mne

heleninamama
22. dec 2023

Si divná, pretože píšeš, že Ty si svoju rodinu riešiš po svojom a pritom robíš presný opak. Ideš na zmrzlinu pred obedom a pred cudzími deťmi zahlásiš, kto ide s Vami a podobné situácie. Toto si máš vybaviť v súkromí, len Ty a Tvoje deti a neriešiť to pred ostatnými, najmä nie pred deťmi, ktoré sú očividne vychované inak, lebo takto spôsobuješ škriepky.
Inak, takáto dovolenka a otravovanie sa s cudzími rodinami a ich zvykmi, to je moja predstava pekla. 15 detí pokope - bŕŕŕ.

radkaradix
22. dec 2023

skusila som sa na to pozriet z oboch stran a suhlasim, ze dat si polievku namiesto pizze je uplne v poriadku.. ostatne by som hladela urcite na vsetky deti, nie len na svoje, lebo potom si navzajom mozu zavidiet, hlavne ak ide o sladkosti. ja osobne by som sa najskor spytala bokom rodicov, ci je ok ist este pred obedom na zmrzku, ci mozu 1 alebo 2 kopceky a prisposobila by som sa im.. svojim detom by som povedala, ze to musia pochopit, lebo su velka skupina a snazime sa byt fer a slubila im, ze ked budeme osamote, doprajem im nieco navyse napriklad..

mimi3008
22. dec 2023

@zorkahorka veru tak. Raz sme.boli so svagrovcami, oni uz vtedy mali 3 deti, my jedno a druhe som cakala. My sme vsetko vybavili, zorganizovali a oni na vsetko hundrali. Ich 2 starsie deti uz boli bez obedneho spanku, najmladsi nemal ani rok, spal v kociku kdekolvek. Nas syn mal 22 mesiacov, v kociku uz davno nespal, ale neboli sa ochotni prisposobit nasmu rezimu, tiez som to brala tak, ze OK, oni su piati, my traja, tak sa prisposobime my, tak potom mi syn spal bud pocas presunov kratke chvile v aute, alebo kadejako stazene a improvizovane, kedze unho bol od mala problem so zaspavanim. Vtedy som si povedala, ze to bola posledna dovolenka s nimi. Ani nie kvoli tomu, ze sa nechceli prisposobit, ale kvoli tomu ich vecnemu dudraniu na vsetko

h2
22. dec 2023

Keď už musíte chodiť všetci spolu na dovolenky, čo by som ja osobne nerobila, tak nie, neprispôsobovala by som sa ostatným. Jedli by sme, čo my chceme, koľko my chceme a kedy my chceme. Je to dovolenka, nie organizovaný zájazd ROH (ak ešte niekto vie, čo to je).

mandzula
22. dec 2023

Az ma striaslo pri predstave dovolenky s 15 detmi.😀

autor
22. dec 2023

Ešte dopíšem, nešlo v pravom zmysle o zmrzlinu pred obedom, bolo to o 10 tej, obed o 13. Skor som mala napísať doobeda, lebo na zmrzlinu sa chodí poobede. Určite by som.netahala.deti pred jedlom. A nie sú to už malé deti. Sú veku 8-16 rokov.
@radkaradix a nemohli by oni napríklad, naopak vysvetliť svojim deťom že oni môžu iba jeden kopček?
Akože, celkovo sa prispôsobujeme dosť, všetky rodiny. Napríklad keď máme spoločnú chatu, vari sa guláš. Moje deti ho nemusia ale.nikdy sme to neriešili. Keď nechceli, mali iba šťavu s mäsom. Skôr ide o také hlúposti , ako počet kopčekov zmrzliny, atď. Ešte ďalší príklad, išli sme.matky vlakom. Moje deti mali každý svoj batoch a svacu tam. Tak sme sadli do vlaku, moji vytiahli rožky. Druhé deti mali desiatu u matky, tak si prišli vypýtať. Nedala im, že raňajkovali pred hodinou, že musia počkať. A na nás si hodila poznámku, či sme doma nejedli.

Akože, sú to len také.hluposti. Ale.neniem no.

pribinak
22. dec 2023

15 deti ….. že dovolenka ……však to je nočná mora …. toto okolo dovolenky ani nešlo

sense
22. dec 2023

Takže ak by moje dieťa chcelo zmrzlinu doobeda (co by mala smolu) tak by som sa spýtala dospelých ci dovolia aj svojim deťom... Ak áno nech idú s nami, ak nie šla by som sama s mojim dieťaťom. Ak. Ideme do reštaurácie tak je jedno ci si da pizzu alebo polievku, rovnako neriešim co jedia iné deti. Ak ja dovolím mojej dva kopčeky tak dovolím dva a ak oni dovolia jeden tak musia si to svojim deťom vysvetliť sami.

Mam kamarátku ktorá bola striktne proti čomukoľvek sladké u lebo cukor, moje dieťa sladké môže ako odmenu. Zo začiatku som sa síce prispôsobovala a potom som povedala prečo by som mala ak ona chce deťom aby deti vyrastali bez cukru tak ich musí viesť tomu ze nie každý sa im bude prispôsobovať. A Š cirkusom u vlastných detí si musí poradiť sama.

autor
22. dec 2023

@mandzula 😀 nie sme stále spolu, každý máme svoje ubytovanie (spolu sme iba na chate, a to víkend). Zas, to malo.aj svoju výhodu, že staršie deti.sa starali o mladšie. Chodíme aj sami na dovolenku ale tak aj spolu

mondolina
22. dec 2023

z takýchto dovoleniek som už vyrástla. pre mňa to nebola nikdy dovolenka, mne stačí vlastné decko, a nieto ešte cudzie. och 🙏

radkaradix
22. dec 2023

hmmm, tak potom je cudna ta druha matka, ak ma potrebu toto vsetko riesit.. v tom pripade by som jej povedala, ze ma hadam nemieni obmedzovat na dovolenke v kazdej blbosti..

janulka1802
22. dec 2023

Mamma miaaaa!!! Na toto by som nemala nervy.

dzejny656
22. dec 2023

My chodíme často na rodinné chaty kde je viacero detí pokope a snažíme sa väčšinou všetci dospelí aby pravidlá boli nastavené rovnako pre všetky deti. My máme doma tiež hranice nastavené voľnejšie, malej v pohode dáme zmrzlinu a sladkosti pred obedom. Ale na chate sa prispôsobujeme, zmrzlinu pred obedom by nedostala. Boli sme napríklad s kamarátmi na hodoch, my našej malej dovolíme tolko kolotočov kolko chce a kamaráti ich dietatu dovolili len dva. Pre mna je normalne ze sa prispôsobím, podrzim stranu druhym rodicom a tiez malej poviem ze dnes budú len dva kolotoče a potom pôjdeme robiť iné aktivity. Ten príklad s reštauráciu je niečo iné tam mi pride normalne ze si objedná každý čo chce.

sisaka
22. dec 2023

15 detí? Ani keby mi to niekto zaplatil!
Keďže moje deti - moja výchova, žiadne takéto hromadné akcie by u mňa nepripadali do úvahy, nie som ochotná sa na dovolenke v kuse niekomu prispôsobovať a niečo riešiť a už vonkoncom nie také kraviny, kedy a koľko zmrzlín zje moje dieťa…
Za mlada som bola pár krat na takejto hromadnej dovolenke - 3 pary, bez deti!, liezlo to na nervy, niektorí ľudia sú skratka stádovité typy, že musia byť vo veľkom kolektíve a robiť všetko spoločne, inak sú nervozní ja som zase individualista a nepotrebujem behať po dovolenkách s ďalšími 10 ľudmi. Pre niektorých ľudí zábava, pre niekoho nočná mora a keďže sa ľudia málokedy na všetkom zhodnú vznikajú potom tieto žabomyšie vojny - čo sa bude jesť, kedy, kde sa pôjde, o ktorej, kto čo spravil/nespravil 🤦‍♀️

katka700
22. dec 2023

Takéto spoločné dovolenky vedia byť super pokiaľ sa tam nevyskytne jedinec presvedčený ze jedine jeho štýl života, pravidlá a výchova sú tie správne. Ak s nimi pôjdeš na dovcu budúci rok už vieš s kým necestovat vlakom a koho nevolat na zmrzlinu 😂

tiika
22. dec 2023

Pri takej veľkej skupine ľudí, deti to chce veľkú dávku tolerancie a ohľaduplnosti na oboch stranách, aby to dobre fungovalo. Nejaké základne pravidla, vela komunikácie, dohody… Netreba sa urážať, ani hneď útočiť, áno, treba mysliet i dopredu, odhadnúť reakcie deti a ich rodičov. Takze možno si “divná”, ale len z časti, aj na ostatných stoji to, aby sa snažili ta pochopiť a dohodnúť sa.

janicast
22. dec 2023

@zorkahorka PRESNE

simca06022011
22. dec 2023

Nevidím dôvod aby pri skupinových výletoch boli všetci stále spolu. Ak mi dieťa spi, pôjde späť. Ak druhá skupina ide niekam vtedy idu spolu, aK Ferkovi mama kupi iba jeden kopček nech mu kupi jeden.
Chodíme na spoločné výlety so starými rodičmi. Rodinou... ráno alebo večer každý povie co chce robiť, a kto chce pripojí sa k danej skupine

lalilla
22. dec 2023

To mate kazdy 5 deti? Kks inak to musite byt jaka tlupa 😀 ked vsetci idete spolu. Mne sa pacia taketo skupinovd akcid avsak len ak su vsetci alebo teda vacsina naladena na rovnaku vlnu
Ja som velmi prisposobiva ale stacili mi dve dovolenky s dospelakmi bez deti a som si povedala dakujem neprosim
Na tvojom mieste ak ta to nevycerpava a inak vychadzate dobre by som sa poddala vacsine, ale nie vzdy sem tam
ale aj zase aj oni by mali povolit, raz jedni raz druhi

simsalabim
22. dec 2023

No my bezne chodime s detmi na dovcu s inymi rodinami a pri urcitych veciach si kazdy hladi svojho 🤷‍♀️ A ziadne ofuky. Proste u tej rodiny to je tak a hotovo. Zjavne nie vsetci dospeli su vas naozaj dospeli.

amelie2017
22. dec 2023

Tak ja napriklad davam sladkosti len doobeda, poobede vynimocne, nech sa maju cas z toho cukru vysantit 😅 ale pred vyhlasenim, kto ide na zmrzku by som sa najprv opytala rodicov..lebo je to pre deti krute, pocut zmrzka a nemoct ist. Ale v zasade, kazdy nech si svoje dieta riesi sam a tie deti uz tiez same vedia, ake maju doma pravidla.

zuzubb007
22. dec 2023

@zorkahorka presne uplny suhlas, len raz sme boli s kamosmi na 4 dni, vravim nikdy viac, nemam na to nervy, idem kde chcem co chcem a s nikym sa nedohadujem

rorino
22. dec 2023

Nie,nie si divná,to že ste tam spolu neznamená,že musíte rovnako jesť,piť,ani dospelí,všetci naraz nejedia a nepijú,prečo by mali deti

autor
22. dec 2023

Som sa nad tým tak trochu hlbšie zamyslela. Čaká nás teraz spoločný silvester. Asi fakt bude problém v tej jednej mamine. Ona mala.oca násilníka, alkoholika. Strašne tým trpela celá rodina, prepil všetko čo sa dalo . Ona si strašne potrpí na mienke okolia, že ani kúsok smietku doma, keď ma prosím návšteva..až neprirodzene čisto (viem si.domysliet podľa narazok jej muza). No, ešte uvidím, aký postoj k tomu celému budem mať. Keby deti nevychádzali tak dobre, asi by som tiež na tie dovolenky nechodila..ale.je to celkom fajn.

nikpa
22. dec 2023

Mne by vadilo prispôsobovat sa toľkým ľuďom. Podľa mňa to nie sú až tak top dovolenky a výlety keď musím pozerať na druhých, či môžem dovoliť svojim deťom kúpiť zmrzlinu alebo pizzu 🙈🤷

viestta
22. dec 2023

Na take spolocne dovolenky treba posielat len oteckov a deti. Chlapi sa nevyzivaju v malichernostiach ako pocet kopcekov zmrzliny, deti si s nimi uziju viac srandy a matky maju doma svaty pokoj na upratovanie. Ked sa vrati osadenstvo z dovolenky matky deti umyju, pradlo vyperu, vratia to co nie je ich a vsetci su spokojni.

autor
22. dec 2023

@viestta 😀 to by bol ideal