Spoločné sťahovanie

20. feb 2022

Riešime s priateľom spoločné bývanie. Chcem aby išiel bývať ku mne. Bývam v byte blízko práce, na byt mám hypotéku. Priateľ býva s rodičmi v dome na samostatnom poschodí, jemu rodičia polovicu domu venovali. Bavili sme sa o výdavkoch. Polovicu nákladov na byt je ochotný mi uhradiť, ale na hypotéku odmieta prispieť. Z môjho bytu to má do práce o pol hodiny naviac ako z domu, kde býva teraz. Argumentuje tým, že tiež po mne nechce, nech mu hradím náklady za dojazd do práce. Tvrdí, že mám ísť bývať k nemu. Ešte vraj ušetrím. To zas nevyhovuje mne kôli práci. Ako vám prispievali partneri, keď sa presťahovali k vám? Hypotéku platím 300 eur, dalšie náklady su 240 eur, z platu mi zostatne cca 500 eur.

sasa1310
20. feb 2022

však je to logické, že ti nebude prispievať na hypotéku. Na náklady polovicu a hotovo

nina255
20. feb 2022

Ale ved to je logicke ze ti nechce prispievat na hypoteku - byt je len tvoj, v LV si napisana len ty, hypo by si mala platit len ty… a tie vydavky jasne ze na polovicu tzn energie nakupy potravin.. aspon si myslim ze tak je to fer
Zober si ze ty by si sa tak nastahovala k niekomu a mala by si mu platit pol hypoteky, a potom sa rozidete a co?Ako by si sa dostala k peniazom co si platila nezmyselne na byt ktory ani nieje vobec tvoj? Rozumies…

xromix
20. feb 2022

Príde mi to logické, byt je v konečnom dôsledku iba tvoj nie spoločný, tak prečo by ho mal splácať. Vyhnete sa tak nezhodám ak by ste sa náhodou rozišli.

brembo
20. feb 2022

je to tvoj byt,nekupili ste ho spoločne. On tam má polovicu domu,tak nečakaj,že ti bude platit i za hypotéku. Nie ste ženatý,možeš ho vyhodit kedykolvek,tak prečo by mal platit za niečo,čo mu nikdy patrit nebude.

ladyblcha
20. feb 2022

On ti ma splacat polku hypoteky, ale byt ostane tvoj. Dobre, skusila si, nevyslo. On ma pravdu.

nique
20. feb 2022

Kde sú tie časy, keď mladi na začiatku vzťahov lietali v oblakoch, snívali o veľkom svete a veľkej rodine. Chápem Tvojim myšlienkam, ale necítim z Teba ani kúsok romantiky a ružových okuliarov. Rozum máte podľa mna úplne v poriadku, so srdcom je to už horšie. Si si istá, že to vydrží na celý život?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jazula
20. feb 2022

Nema ti preco prispievat na hypoteku, byt je tvoj a ostane ti, aj ked spolu nebudete. Podielat sa na polovici energii naopak povazujem za samozrejme. My sme to tiez tak mali, kym sme sa nestahovali do bytu, ktory sme kupili spolu.

vlastnynazor
20. feb 2022

Preco by ti mal platit hypoteku? Ved nie ste manzelia. Byt je tvoj, nie je spolocny.

matullienka
20. feb 2022

Nevidím dôvod pre ktorý by ti mal prispieť polovičkou na hypotéku, keď byt je len tvoj, ty by si mu ochotne prispela na niečo čo tvoje nie je? Inak. Tvojho príspevku cítim z tvojej strany sebeckosť ty cestovať za prácou nebudeš on môže? Ty chces aby ti prispieval na hypotéku a ty jemu budeš preplácať zvýšené cestovné náklady? Keď už teraz takto kalkulujete aj veríte tomu, že to vôbec vydrží?

kinderzwillinge
20. feb 2022

A keby si isla byvat ty k nemu, svoj byt prenajala, prenajom by ti splacal hypo plus by najomnici platitli energie a ty by si priatelovi prispievala polovicu nakladov unho v dome. Financne by si na tom mozno bola lepsie, ako teraz a keby si zistila, ze ti tam byvat nevyhovuje, mas sa kam vratit a za ten cas si nieco dokazes usetrit.

sense
20. feb 2022

Prepíšeš na neho časť bytu keď chceš aby platil polovicu hypotéky? Asi nie a bola by to aj hlúposť. Tak nevidím dôvod prečo by ti on mal platiť hypo

Žijem s partnerom v byte, kt kúpil on na hypo a tiež mu neplatím polovicu hypo. Náklady na bývanie platíme pol na pol. Na stravu a spol. platíme tiež rovnaku sumu na účet kt je na moje meno a on ma kartu k nemu. S tým ze ja mam ešte dcéru z prvého manželstva. A podelenu mame aj starostlivosť o domácnosť.

autor
20. feb 2022

Ja som nikdy nikde nenapísala, že chcem presnú polovicu. V tom byte je všetko nové od nábytku po spotrebiče, čo bude samozrejme využívať aj on. Ja si predstavujem polovicu nákladov + nejakých 50 eur. Ja som len za energie nikdy nikde nebývala.

andrejkap123
20. feb 2022

No okej nechcem platit hypoteku ale najom by platit mohol nie? Napr keby sli do najmu tak podobny byt by si prenajali povedzme za 600. To je 300€ mesacne polovica. Dajme tomu ze by mu dala lepsiu sumu. Keby jej prispieval na byvanie 150-200€ Kvázi podnajom. To je zle?

andrejkap123
20. feb 2022

Uplne s tebou suhlasim. 🙂

deti95060810
20. feb 2022

ako sme to mali my? nikomu som nič neplatila...

zivotgombicka
20. feb 2022

Píšeš že nejakých 50€, ale jemu sa v dôsledku sťahovania predĺži cesta do práce a zvýšia sa mu náklady, takže ak by to zodpovedalo sume nejakých 50€, tak ste si kvit 😀

minutka
20. feb 2022

Prestahuj sa k nemu. Byt prenajmi. Bude sa ti splacat. A jemu daj polovicu na najom

zuzanka.zuzu
20. feb 2022

sem sa pripnem, možno to bude dobré 😂😎

matullienka
20. feb 2022

A to tam bude s tebou bývať podnajomnik alebo partner? Nebyvala si za energie asi aj preto, že zväčša medzi nájomníkom a podnajomnikom ide o obchodný vzťah. Treba si trošku ujasniť aký vzťah medzi vami je. Či tebe sa bude páčiť keď náhodou on urobí o pár eur väčší nákup ako ty a povie vieš čo ale doplať mi 3,5 lebo aj ty si jedla?

marpel
20. feb 2022

Napíšem ako sme to mali my. Hoci to bolo trochu naivne a nikto z nás nekalkuloval. Každopádne, sme to spolu mysleli vážne. Bývala som u neho - nepýtal odo mna ani cent. Vyslovene nechcel, aby som platila. Takze som aspoň platila niekedy nákupy, výlety, restiky, benzín a pod.
Potom prišla korona a rapídne mu klesol príjem. Tak som platila 90% nákladov ja. Nikdy sme si nevycitali kto koľko a kedy platil. 🤷‍♀️

mamina1419
20. feb 2022

Bytie tvoj, tak hypo by si aj mala platiť sama. Ak sa.nahodou rozhodnete nebudeš mať problém . A čo sa týka výdavkov mal by platiť , podľa mňa, polovicu nákladov na energie a stravu. Záleží od toho ako sa dohodnete či budeš nakupovať len ty a on ti dá peniaze alebo na striedačku.

autor
20. feb 2022

@minutka Aj tak som uvažovala. Len nerobí dobrotu bývať v dome aj s jeho rodičmi a denne ich tam stretávať. Inak by som šla hneď. Dojazd do práce by som nejako poriešila. Aj som navrhla podnájom niekde v strede - medzi jeho a majou prácou a nechce. Nebude ho zbytočne platiť.

ladyblcha
20. feb 2022

@matullienka mali by si to vazit. chlap zje viac casto!

jaroe
20. feb 2022

Ty si od neho očakávala príspevok na hypotéku? Prečo? Možno v prípade, keby aj on mal svoj byt a počas bývania u teba by ho prenajímal....ale takto určite nie.

autor
20. feb 2022

@jaroe Neviem či priamo príspevok na hypotéku, ale čakala som nejaký príspevok, napr. 50 eur. Je tu fakt všetko nové, nestálo to málo a bude to využívať.

matullienka
20. feb 2022

A čo keď to bude využívať? Naozaj si ujasni či chces do bytu podnajomnika alebo partnera. Ty mu budeš prispievať na jeho zvýšené cestovné náklady?

autor
20. feb 2022

Ja mám 32r, ja fakt nechcem skončiť tak, že bývam s jeho rodičmi. Spoločný byt si kúpiť nechce. Do prenájmu ísť nechce, to je vraj drahé. On chce bývať u rodičov alebo u mňa za energie. Za cca 3 roky sme sa bavili o dieťati. Keď ja nebudem mať na splátky hypo, pojdeme k jeho rodičom alebo ulicu.

vlastnynazor
20. feb 2022

Keby to bolo opacne, ze mas neprenajatelnu cast v dome rodicov, priatel byt s hypotekou a isla by si k priatelovi, tak sama veris tomu, ze by si mu vdacne platila cast jeho hypoteky?

sense
20. feb 2022

Tak mu plat cestovné náklady a od neho si vypýtaj 50e za užívanie nábytku, aj tak mi to. Príde ako kalkulácia,
Akoby si nechcela s priateľom žiť ale šlo ti skôr o prispievanie na bývanie. Hoci on musí od teba dochádzať ďalej do prace a ani tým sa mu náklady zvýšia.

Aj môj mal v byte všetko nové az na par veci kt si zobral zo svojho starého bytu a ja svojho, aj všetko po platil okrem teda detskej izby, tu som zaplatila dcére ja s tým ze keby t nevyjde tak sa nemusíme naťahovať o to kto co a koľko zaplatil. A bolo to najlepšie riešenie pre oboch zo skusenosti z predchádzajúcich vzťahov. Ja som musela ex vyplatiť hoci som takmer všetko zaplatila ja z peňazí ešte spred manželstva, a chlap po natahovackach s ex pomaly o každú lyzicku kto co kúpil, koľko zaplatil a koľko používal.