Ahojte chcem sa vás opýtať ako to máte doma s rozhodnutiami. Robíte ich vždy spoločne ? Alebo sa rozhodujete aj sami a partnera-ku postavite pred hotovu vec? A čo keď s vami nesúhlasí? Ako to riešie? Ide mi o to ze kým je človek sám tak si sám rozhodne a nemusi sa nikomu prispôsobovať no v manželstve je to iné. Ja sa viem prispôsobiť aj ustúpiť (asi viac ako manžel) no často mám pocit že strácam samú seba.....
Neviem o aké konkrétne rozhodovania ide. Ja s manželom sme manželmi 7rokov. Máme 3deti. Bývali sme v troch rôznych bytoch. Teraz sme sa presťahovali do domu a stále niečo dokončujeme okolo domu a nejako som nepocítila stratu samej seba. Už keď sme sa brali, vedela som, že nemáme problém komunikovať a normálne si vysvetliť prečo áno a prečo nie. Skúste s manželom viac komunikovať . Možno netrvať tvrdohlavo na tom svojom presvedčení, že už Ti pôjde len o to, aby to bolo po Tvojom. Neviem o akú konkrétnu vec ide. Ale poviem Ti, že nie som si vedomá, aby som niekedy postavila manžela pred hotovú vec, pred hotové moje rozhodnutie. A to isté sa nestalo ani z opačnej strany. Máme to tak zaužívané, že riešime veci spolu. Ako dlho ste manželmi? Treba si to zaviesť hneď na začiatku manželstva, ale ani neskôr nie je neskoro.
Na takych 80% sa rozhodujeme spolu,ale su aj veci pre ktore sa rozhodneme sami a oznamime si to navzajom..vzdy hladame kompromis,aj ked s tym nesuhlasim tak vzdy to vyriesime..ja na take zakazy a vyhrazky nie som..o tom vztah neni a je pod moju uroven sa vyhrazat..
Prkotiny typu syr mäkký alebo tvrdý riešim sama 😀 väčšie veci vždy spolu...
Detto o rodinnom programe, o rodinných financiách a podobne 🙂
Ak v úvode nemáme rovnaký názor, obaja argumentujeme a teda v 99% to nekončí "je mi jedno, čo si myslíš, urobím to takto" ale dospejeme ku konsenzu...
@miskax2 si dopísala skôr ako som ja odpovedala .... 🙂 Ja som zase mala vysnívané, že raz keď budem mať syna, tak bude chodiť na spoločenské tance. Aj sa nám syn narodil a keď mal 4 roky, tak sme začali uvažovať na aký krúžok ho dáme. A tak hovorím, že ja som stále snívala o tom, že budem mať syna a on bude tancovať spoločenské tance. Môj muž mi nikdy neprotirečí, ba priam sa snaží mi vyhovieť. Ale vtedy rázne povedal, že Jakub na spoločenské tance chodiť nebude, lebo on nechce mať syna buzeranta. Vraj prevažná väčšina chlapov, ktorí tancujú spoločenské tance sú buzeranti. V podstate súhlasím s jeho názorom. Ešte som párkrát nadhodila tému, že spoločenské tance. Ale ... môj manžel mal pre mňa dosť silný argument a tak som ustúpila. teraz chodia aj s mladšou sestrou na folklór... 🙂 Skús nájsť inú alternatívu, ako krúžok pre Vaše dieťa. A myslím si, že je to aj pravda, že ak nevie chodiť na aktivitu pravidelne, tak na to nechoďte. Deti si budú nacvičovať choreografie a Vaše dieťa ak tam bude chýbať, tak to bude zlé pre celú skupinu
Sme ako z tej rozprávky- manžel hlava rodiny,ale tou hlavou krúti krk,no a ten som ja 😉
K vašej situácii- kto by ich tam vodil? ten nech má rozhodujúce slovo...baletky v Boľšom teatri z nich sotva budú,ale niečo treba robiť,deti sa musia učiť zodpovednosti,dochvíľnosti,tímovemu duchu,ctižiadostivosti,poriadku.....kedykolvek sa dá prestať,ak by to nešlo....ale práve balet by som ja nevolila.....
No povedala by som, ze obaja sme celkom rozumni ludia, takze neriesime spolu vsetky prkotiny, sem-tam to je postavenie pred hotovu vec, ale proste nerobime rozhodnutia, ktore by obmedzovali/vadili tomu druhemu, takze si naozaj ani jeden z nas takpovediac nedovoli hundrat 😉 Dohodnut sa vieme vzdy, ale musim povedat ze ked uz dajme tomu nad niecim rozmyslame fakt dlho, vacinou da manzel na mna 😵 Ale pokial ma pravdu on, nemam ani najmensi problem prisposobit sa ja.
Inak dobra otazka, toto byva ozaj casty problem. Ja osobne by som teda s clovekom, co si nenecha poradit a neberie do uvahy ziadne logicke argumenty, do manzelstva (a ani ziadnej spoluprace v pracovnom zivote) nesla.
@ivetkab. Sme spolu 5rokov 3ako manzelia. Ved mi sa praveze rozhodujeme spolu aj diskutujeme aj si vracie pre a proti aj sa prisposobime jeden druhemu aby sme boli spokojny....len manzel ma na kruzky pre deti iny nazor ako ja. Ja by som chcela aby niekan chodili aby to skusili a on nie.....zatial sme sa zhodli len na jednom aj to len preto ze je v nasej obci.
@ivetkab. Dievčatá majú 6 a 4 rady tancujú a aj chodia cez týždeň na tanečný krúžok kde sa baletu venuju len veľmi okrajovo. A toto by bolo v sobotu a príde mi to ako vhodný doplnok k už vybratému krúžku. Myslím to tak že nebudem im hadať aktivity s úple opačnym zameranim čo by ich ani nebavilo.
@miskax2 balet je drina moja teta ho robila od malicka dokym mohla zdravotne a nezistila ze tsk cca do 30tky a potom akurat ucit moze...v tych kurzoch pripravuju deti na dalsie levely, tam take ze raz sa pojde na trening raz nepojde nie je..ak z deti fakt nechcete mat baletky tak uvazujte o tanci alebo o niecom co si vyberu..balet je vela aj o discipline, nie kazdemu dietatu sa to paci..podla mna si asi manzel uvedomuje tu narocnost a casovost asi vnima balet ako nieco co bud robim poriadne alebo nie..
@miskax2 myslim, ze manzel ma pravdu, ked to nebude mala robit pravidelne, par hodin vynecha tak naco tam ma chodit a vy zbytocne platit..to ako keby sa ucila na hudobny nastroj a bude vynechavat hodiny , co by sa naucila hrat? bavilo by ju to vobec? skor by som na nieco prakticke ju prihlasila co ma zmysel napr. anginu deti sa jazyky rychlo ucia a je to pre nu bonus do buducna..neviem ci balet ma taky zmysel ..mozno ked tak nejaky sport , tanec , ale na vsetko treba chodit pravidelne ...
k otazke rozhodovania , treba komunikovat a robit kompromis ..no zalezi aj od toho , ci to o com sa bavime ma nejake realne a logicke odovodnenie. niekedy si treba nechat veci aj vysvetlit , a nie len z principu nesuhlasit...
balet raz za tyzden a este i nepravidelne je naozaj zly napad.. ak chces kruzky ok - popozeraj viacero vecer si otvorte vinko a vyberte z nich nieco vhodne.. pripadne ten cas co by mali na kruzky venujte spolocne rodine a chodte na vylety a vzdelavajte deti vy
@zibi angličtinu mavajú v škôlke. Ja balet neberiem ako prioritu ale ako možnosť a doplnok k tanečnému krúžku. V ich veku ide hlavne o prípravku. O držanie tela pružnosť obratnosť. A aj disciplínu sústredenie sa..... ja si myslím že deti sa rýchlo doučia čo zanemeškali a keď cvičia choreografiu tak ju cvičia aj 3mesiace a v tomto veku sú tie choreogiafie fakt jednoduché.....
@miskax2 v com konkretne? drobnosti rozhodujem sama. ako napr. telefonne pausaly, vyber kablovky, veci okolo auta. proste bezne veci okolo domacnosti. Manzel je dost zaneprazdneny, takze veci okolo "sukromneho fungovania" su na mne. Otazky tykajuce sa vacsich vydavkov ako prerabka kuchyne, komplet vyhadzov kupelne, kupa domu riesim tak, ze si zistim vsetky veci okolo toho (cena, vydavky, odhad casu atd,) a predlozim mu to a bavime sa o tom ci ist do toho alebo nie. Vo vela veciach mi doveruje, lebo naozaj nema cas sa zaoberat tym, ci kupime policu alebo komodu alebo zmenime zdravotnu poistovnu. Ak s niecim nesuhlasi tak vacsinou to dokaze vysvetlit tak, ze chapem jeho dovody a prisposobim sa.
@miskax2 prepac, az teraz som si precitala co konkretne, moja chyba🙂 neviem, mne to pride ako vyhovorka. deti by sa mali v tomto podporovat, hlavne ak sami prejava zaujem. mozno ist skusobnu hodinu, ak to bude deti bavit, skusit mu navrhnut riesenie, ktore vyvrati jeho argumenty ohladom casu. V diskusii nie je nic silnejsie a presvedcivejsie ako prist uz s nejakym riesenim.
@miskax2 ked chodite do roboty kazdy druhy vikend, deti by tym padom vynechali kazdu druhu lekciu? to by nedohnali, nebolo by to dobre. jasom tiez za aktivity, ale balet je nieco,comu sa treba venovat systematicky. takze ak nieco k tancu pridat, tak t ake, co zvladnete pravidelne, alebo nieco (aj neorganizovane), co nepotrebuje nadvaznost - ked riesis soboty, tak chodievaj s detmi plavat tu kazdu druhu sobotu.
ak si to vies zorganizovat tak, ze budu chodit kazdy tyzden - a maju zaujem, tak potom ano, aj balet.
Asi sa skontaktujem piamo s lektorkou a opytam sa ci ma vyznam chodit kazdy druhy tyzden ci nie.
A este ide aj o to ze uz som predtym navrhovala iny krurok a rakcia bola rovnaka su male neni cas. Aj ked pridem s neakym napadom tak mi da 10 dvovodov preco nie ze on by to tak nerobil a nesuhlasi s tym ale jednym dychom doda ze rozodni sa ty utob ako myslis. Tak a ja nebudem robit nieco co je proti jeho vôli a s čim nesuhlasi.... ja som taka ze by som vela veci najprv skusila ci to bude dobre ci to bude fungovat a rak pod. Ale on uz vie dopredu ze to nema vyznam......
Nemá význam chodiť každý druhý týžden,platiť budete musieť za všetko.Až neskôr si dopísala,že majú už tanečný krúžok,ja by som volila ak vôbec niečo pridať,tak šport napr.aj to plávanie ako tu už písali,alebo korčulovanie na lade..Tá starši aešte asi nie je prváčka,to dá potom zabrať tebe aj jej,treba rozmýšľť dopredu. Deťom potom rokmi pribúda učenie a ak majú spočiatku viac krúžkov,tak musia niečo vypustiť...my sme tak z troch krúžkov ostali len na jednom,na hokeji,i to máme čo robiť všetko stíhať.Aj teraz už odišiel s ockom na turnaj do iného mesta,prídu večer.
Ja by som bola tiez proti, kazdu druhu sobotu si v praci a este kazdu ked niesi chces chodit na kruzok, mimo bydliska?
Ja by som chcela mat peknu sobotu s rodinou.
Kedysi davno chodil syn na plavecky kruzok v sobotu, absolvovali sme jeden turnus, uplne rozbite vikendy to boli.
@miskax2 naco davat detom tolko kruzkov? Ved to je na hlavu, tlacit deti do kruzkov a este aj v sobotu? Ked je to vacsinou jedny cas, kedy moze byt rodina spolu a robit si spolocny program? Nechaj deti detmi a nevyplnaj im kazdy den kruzkami.
A k rozhodovaniam. Zasadne veci spolu, drobnosti aj sami, moj muz je ten tip, je mi jedno, co bude, kde pojdeme, len mi oznam, ako si sa rozhodla, cize s nim debaty su zbytocne, ja si rozhodnem, jemu poviem, nepaci sa mu, vyberiem druhu alternativu
@miskax2 no ak by ste mali chodit kazdy druhy tyzden, nema to vyznam a to kvoli praci, a teraz si vezmi, ze niektoru sobotu chcete ist na vylet, ci pozriet babku a dedka inde, ci neviem co...
osobne akekolvek "zavazky" na vikend nemam rada 🙂 takze v tomto suhlasim s tvojim manzelom. a myslim si, ze 4 rocna je fakt na to malicka...
co tak radsej kruzok ze "ludovy subor".?
Konkrétne sa mi jedná o toto: v mesre neďaleko nášho bydliska otvárajú kurz baletu pre deti. Manžel je proti. Že nieje čas na to. A že sú ešte malé....ale kurz je presne pre ich vekovu kategoriu. A že keď tam nemôžu chodiť pravidelne(kvoli praci) že to nemá zmysel.