Spoločné dovolenky so spolužiakmi deti

skumavka
25. jan 2016

Ahojte maminky. Zaujimal by ma vas nazor na travenie spolocnych dovoleniek so spoluziakmi vasich deti. Ide o to, ze uz mame za sebou nie velmi pozitivnu skusenost so spolocnou dovolenkou s rodinou dcerinej spoluziacky a pravdupovediac, trvalo nam par rokov, kym sme sa tychto ludi a ich "lepkaveho stylu" zbavili. Teraz sa nam opat crta spolocna dovolenka s rodinou synovho spoluziaka a my mame po predchadzajucich skusenostiach obavy. V oboch pripadoch ide o rodiny, ktore mali/maju jedinacika a preto chapem ich snahu o nadvazovanie kontaktov. My to zase az tak velmi nepocitujeme. Sme cudni, ak si pocas tyzdna dovolenky chceme oddychovat po svojom? Rozumej vypadnut mimo beznych kontaktov, zmenit prostredie i tvare s ktorymi sa denno denne vidame? Ja mam psychicky dost vycerpavajucu pracu (pracujem s ludmi) a som vdacna za chvile s rodinou osamote. Inak sme dost spolocenski, mame aj dost priatelov, no a na dovazok akosi pritahujeme tieto situacie, ze sa niekto vyslovene pricleni k nam nakompletku- t.j.ten isty hotel, termin atd... Ako toto vidite vy? Mate s tym nejake skusenosti? Vitate ci naopak vyhybate sa takymto situaciam? Dakujem za vase postrehy.

zornicka409
25. jan 2016

No podla mna by mala byt dovolenka hlavne o oddychu a vycisteni ,,hlavy" preto by ste si ju mali uzit hlavne vy a po svojom....Ja by som slusne povedala,ze dovolenka je len o nas a pre nas a ze si potrebujeme oddychnut a to svojim stylom a tak ako sa paci nam...Ked su rozumni pochopia...Drzim palce 🙂

sissy27
25. jan 2016

@skumavka ak nie ste dohodnutí, že vyslovene idete na spoločnú dovolenku, ale je to len o tom, že "náhodou" máte rovnaký hotel v rovnakom termíne, tak ťa predsa nikto a nič nenúti robiť si s nimi spoločný program, či? 😅 ak navrhnú spoločný program, tak slušne poďakovať s tým, že radi by ste boli sami... no a do budúcna bude asi lepšie nehovoriť kedy a kam idete na dovolenku, aby sa vám takéto "náhody" nestávali...
my chodíme na takéto akcie organizovane, sme taká partička, ale vyhovuje nám to, sedíme si aj my dospeláci ľudsky, aj decká sa spolu zabavia, no a keď má niekto "ponorku", tak sa zavrie do svojej izby alebo sa ide sám vyvetrať... zatiaľ nebol problém a to sme veľmi rôznorodá partička 😀 decká si tiež vieme bez problémov navzájom postrážiť, takže sa nájde naozaj aj čas len a len pre seba...

eeffka
25. jan 2016

@skumavka nuz aspon vies ake z toho plynie ponaucenie...kam idete na dovolenku? este nevieme, niekam, neviem presne kam a kedy ..uvidime.... a hotovo.
Ina vec je ak by ste sa nahodou stretli. Ak sa natiska niekto nasilu rovno by som povedala , ze ideme na dovolenku ako rodina a chceme si uzit jej clenov a oddychnut si od spoluziakov a kolegov.

mawka
25. jan 2016

@eeffka presne. blizkemu okoliu nehovorim kedy a kam, uz len informujem, ze sme tam a tam. nasi by s nami nesli, teda oni vedia a kvoli inym akcnym ludom radsej nehovorim nic, alebo ako pises ty: neviem, uvidime, este sme sa nerozhodli, atd. a detto aj vylety. ak mam chut ist so znamymi, hodim napad a bud sa dohodneme alebo nie. rovnako ak navrhnu znami nieco spolocne, podla chuti prijmem alebo odmietnem. ludia maju strach byt asertivni. co je skoda. potom si kazia vylety a dovolenky.
@skumavka

ettel
25. jan 2016

ja tieto spolky neznášam , nikdy sa mi hromadné dovolenky nepáčili - ani keď som bola malá,my si ako rodina stačíme sami , ale to neznamená , že hromadná dovolenka nie je fajn, ale nie pre každého a pre nás URČITE nie.

skumavka
autor
25. jan 2016

@eeffka
@mawka
@zornicka409 mate uplnu pravdu baby, bola to moja chyba, vyklopila som zakladne info... A to uz pritom mame jedno ponaucenie za sebou, zrejme opakujem tu istu chybu a preto sa aj situacia zda sa opakuje. Pozvali sa proste sami, subezne s nami, podla nasej info a my sme uz dostali len avizo ako sa tesia, ze sa tam stretneme. Ach jo...

janinah
25. jan 2016

@skumavka stretnúť sa predsa môžte,dáte si kávu raz za pobyt a padla,nemusíte sa spolu vláčiť na pláž či večer do mesta...

simsalabim
25. jan 2016

@skumavka ved si zmente termin...

skumavka
autor
25. jan 2016

@janinah ved ano. Pokusime sa zachovat si asertivitu, aj ked oneskorene...

skumavka
autor
25. jan 2016

@ettel citim to velmi podobne. Skoda len, ze to nedavame jednoznacnejsie najavo

mawka
25. jan 2016

@skumavka sak povedz, ze ste si s rodinou vymysleli na spestrenie tajnu misiu, takze sa ospravedlnujete, ale musite ju splnit 😀 a budete si robit to, co chcete vy. a potom mozete sem tam na drink v bare vybehnut 😉

mawka
25. jan 2016

alebo ked budete na kave, tak mimochodom prehod, ako sa strasne tesite na dovcu, ze si konecne uzijete ako rodina bez rusivych elementov, ze mate plany ako si to poriadne uzit nikym a nicim neruseni a tak vies, tak nenapadne. sak to uz im musi docvaknut 😉

skumavka
autor
25. jan 2016

@simsalabim termin si zial kvoli praci nemozem len tak kedykolvek zmenit. O to viac si nadavam, aka som blba, ze si tieto veci lepsie nestrazim:(

eeffka
25. jan 2016

@skumavka ta ked uz maju nakupene neurobis nic, ale este sa mozes aktivne branit 🙂 predpokladam ze bratrickovat sa chcu rodicia spoluziaka toho 7r syna, tak ak idete v lete paraaada..ty budes po porode, viac s dojcatom, pubertak vas bude mat viacmenej na haku a toho 7r im podarujte...at se dite hraaaa, davam im 2dni a neuvidite ich 😀

skumavka
autor
25. jan 2016

@mawka problem je, ze my sa v principe ani velmi nepozname, oni sa zacali hrozne angazovat cez dieta, samozrejme, no ved uvidime, co to da... No a k tvojmu druhemu tipu- by si neverila, ze su taki ludia co im to nedocvakne,resp.nechce im docvaknut asi nikdy. Tej predoslej rodine som xy krat povedala, ako sme radi ze ideme sami, no oni to nevzdavali a pritom sme ich nikdy nikam vyslovene nevolali. Zacalo to uz v den odchodu celou cestou sms- kde prave ste teraz a kde teraz, no proste koniec... A hned po prichode navrh na spolocnu kavicku

skumavka
autor
25. jan 2016

Toto cele je ale len pozadie, pretoze v tomto konkretnom pripade slo vyslovene o to, ze ti ludia nevedeli byt spolu sami a ako sa v priebehu dovolenky ukazalo, zacali manzelsku vojnu aj pred nami takym tym neprijemnym stylom, ze ona mi pred nim vravi: vidis, toto nas tato nevie, v tomto je nemozny a povedz tato, preco ty nikdy...preco ty vzdy... A skoncilo sa to tak, ze ho pred nami oznacila za debila. Bolo to hrozne neprijemne

skumavka
autor
25. jan 2016

@eeffka diky za tip, ale jedna sa teraz o jarne prazdniny, o to viac som si to chcela vychutnat, kym sme este styria...

sardinka335
25. jan 2016

@skumavka a čo vas oni sledovali ze kde ste, kam idete? Nechapem...tak ste pred nimi nemali vobec nič spominat a nič by nevedeli....
Sak sa ubytuj v takom hoteli na ktorý uz finančne nemaju... 😀 😀
No, neviem...my chodime na dovolenky s priatelmi...boli sme uz aj 4 rodiny na ostrove Menorca - 10 detí......a pohoda...stretli sme sa kedy sme chceli, decka sa spolu pohrali....klideček, kazdy si robil ako chcel, ako potreboval ale zvyajne sme sa postretali pri bazene, na plaži, spytali sme sa kto kedy ide a večer sme sedeli pri ,,mini disco,, a popijali drinky...
Teraz sa chystame 2 rodiny na Cyprus....a nikto sa nechce pridať...asi preto ze dovča stoji ,,par tisic,, ...

ukulela
25. jan 2016

@skumavka asertivitu. vy nie ste povinni im robit spolocnost, ved ste to neorganizovali spolu. ak budete matchut, tak dajte vecer spoluposedenie, ale ak nie, tak odmietnite, ze mate rodinny program. po druhom odmietnuti to urcite pochopia 🙂

jana_eyre
25. jan 2016

my sme par krat zazili spolocne dovolenky, s rodinou aj s kamaratmi.. nevravim, ze to bola uplna tragedia, ale ja to nejako nevyhladavam a radsej sa tomu vyhnem..

dovolenky travime najradsej spolocne ja s muzom a s detmi, urobime si program podla seba, vzdy sa dokazeme dohodnut /my sme si velmi podobni/ deti su po nas.. sme dost akcni, radi behame po mestach, prirode - nikde nevydrzime dlho a radi menime miesta, chceme vzdy vidiet co najviac..

zatial som nespoznala par, kt. by mal podobne zaujmy ako my /a keby aj, myslim, ze by som take dovolenky nechcela/..

inak pocas spolocnych dovoleniek sme to boli vzdy my, co sa prisposobili ostatnym, co v konecnom dosledku znamena, ze si neoddychneme tak ako to mame radi..

na tvojom mieste by som sa tomu vyhla, chces si oddychnut, podla pisaneho to su ludia, ktorych nepoznate uplne dobre, takze to nemusi vypalit dobre.. mozete si liezt na nervy uz po kratkom case, moze viaznut komunikacia..

vztahy s ostatnymi sa daju udrzovat aj na vyletoch - my to tak riesime.. taky celodenny vylet vzdy dopadol dobre a uplne to staci a clovek si aj oddychne aj sa zabavi..

jana_eyre
25. jan 2016

fuha, az teraz citam diskusiu.. no popravde, taketo samopozvanie - to by ma asi porazilo 😅 🙄

normalne si urobte vlastny program kazdy den, snad to pochopia... drzim palec..

oxana1986
26. jan 2016

Niekde som čítala, že ak chceš prísť o priateľov chod s nimi na spoločnú dovolenku....a mám presne takú skúsenosť....

anavila
26. jan 2016

@skumavka ahoj, ak ti mozem poradiť, URčITE NIEEEE!!!! chodte sami, my sme tak isli so známymi, a nikdy viac. Vedela by som o tom písať aj na 5 strán, ako sme si dovolenku "užili". Ja neviem, ale mna to hrozne obmedzuje, prisposobovat sa im, hladat spolocne zaujmy a pod. Ked na dovolenku, tak uz len sami, alebo s niekym, s kym si fakt rozumiem. Po tejto dovolenke sa nam vztahy zacali zhorsovat . Taktiež oni maju nie velmi dobry vztah s manzelom, tak sme sa dost selektovali chlapi spolu a my- zeny spolu. Deti sa vyhrali, to ano, ale inak nevidim ziadne pozitivum. Naviac sme boli vkuse svedkami ich napätej situacie a to ma vycerpavalo riadne. Takze určite neodporucam, najma, ak uz jednu skusenost mas.

anavila
26. jan 2016

@oxana1986 presne tak!

katrinka8
26. jan 2016

My sme boli na spoločnej dovolenke s kamošmi, a boli sme spokojní 🙂 Aj sme spolu bývali. Nemali sme navzájom žiaden problém, dokonca sme boli radi, že to tak bolo, lebo im sa cestou pokazilo auto, tak sme to potom spoločne riešili (teda skôr chlapi 😀 ), a určite sa aj oni príjemnejšie cítili, že na to nie sú sami (hahaha, si fandím, že? 😀) A tiež asi veľa urobilo aj to, že sme mali malé deti, do 2 rokov vtedy - obe rodiny, baby si dobre rozumeli medzi sebou, aj sme mali podobné režimy, podobné veci sme s deťmi riešili, tak sme mali aj podobný program. Nie vždy všetko spolu, ale niečo áno, niečo nie - ako nám to vyšlo - nič násilne 🙂
Boli sme aj s rodinou - niekedy to dopadlo, dobre, inokedy trochu horšie. Ale ešte sa nám nestalo, že by to bolo vyslovene zle. Vždy to v konečnom dôsledku bolo vyhodnotené ako pozitívum.
Dokonca sme sa úplne neplánovane stretli na rovnakom ubytovaní s 3 rodinami, úplne cudzí sme si boli navzájom, a veľmi príjemne sme sa dokázali zabaviť vzájomne aj počas večerov 😀 Potom sme večer pri vínku zistili, že jedni z nich sú rodina švagrovcov môjho brata (môjho otca koňa sestry brata syn 😀) a že sa navzájom "poznáme" z rozprávania 🙂
Ale dokážem pochopiť, že nie každý je taký typ. Urobila som ako radia baby, proste si dotyčných "nevšímať", robiť si vlastný program, v prípade nejakej chuti ísť na kávu či posedieť si. A ak by chuť nebola vôbec, podľa mňa vôbec nie ste povinní im vysvetľovať, kde a kedy a prečo idete 😉 Držím päste, aby sa dovolenka vydarila podľa predstáv 🙂

leiladomi
26. jan 2016

@skumavka v takýchto prípadoch je podla mna najlepsie povedat pravdu teda na rovinu,ze chcete ist len vy ako rodina,lebo inak si to vy neuzijete a neoddychnete si a potom to nie je uz dovolenka. Ja napr idem rada s inými ľudmi ale vzdy sa dohodneme a su to ludia,ktorych mame radi a s ktorými si rozumieme 🙂

alicka850
26. jan 2016

My sme prvykrat absolvovali takuto dovolenku s obavami. Nakoniec sme to hodnotili pozitivne-rano sme sa spolocne stretli na ranajkach,potom kazda rodina svoj program,potom stretko pri obede, zas svoj program a vecer stretko v bare. Decka boli radi,my sme sa mali s kym porozpravat a nikto nikomu neprekazal. Nasledne sme si planovali dovolenku uz spolu ☺ Ak idete s niekym,neznamena to,ze musite byt 24 hod spolu.Len treba slusne naznacit pri ra ajkach,ze mame taky a taky program, uvidime sa vecer. Snad pochopia a nakoniec to bude mozno pre vas aj prijemne ☺

timea7
26. jan 2016

nečítala som diskusiu, ale za mňa určite nie

alicka850
26. jan 2016

@timea7 lenzi ti znami sa tam vyskytli "nahodou", lebo im povedala,kde budu dovolenkovat. S tym uz asi nic nenarobi ☺

timea7
26. jan 2016

@alicka850 sorry, ja som myslela, že to bolo plánované 😉 , ale nemusia predsa tráviť celú dovolenku bok po boku, nie? A nie sú povinní nič nikomu vysvetľovať. Pozdraviť, úsmev a ideme si po svojom, ak by boli neodbytní, nehnevajte sa, máme iný program, úsmev číslo tri, odchod. Na rodinnej dovolenke je pre mňa pohoda mojej rodiny prvoradá.