Spoločné bývanie

26. okt 2021

Sme mladý pár obaja 25 rokov, obaja 3 roky pracujeme na TPP byvali sme doteraz v prenájme ale uvazuje o kúpe vlastného bývania... Manzelia niesme ani deti nemáme takže moja predstava bola ze obaja zoberieme hypoteku 1/2 ceny nehnuteľnosti a budeme ju mat fifty fifty na polovicky... Priatel nechce o tomto ani počuť ze sa obaja zatazime hypo ze on to zoberie na seba a na LV bude tym padom len on a bude to splácať len on ja budem platit naklady na byt... No to je síce pekne ale aj tak budem "vyhadzovať" peniaze za nievo co mojr oficiálne nebude a predpokladam ze za tie roky tam určite vrazim aj nemalo mojich peňazí... Libimr sa všetko funguje ale clovrk nikdy nevie a nerada by som o xy rokov skončila s holou ritou, do teraz sme vsetko platili napolky nakupy, najom, auto atd

sasa1310
26. okt 2021

v žiadnom prípade tak neurob. Dobre vychcaný priateľ. Zaťažení nebude z vás ani jeden. Zaťažená je nehnuteľnosť

oslo1
26. okt 2021

V ziadnom pripade.
Zober si ty hypoteku a on moze platit naklady na byvanie. Pacit sa mu to ASI nebude

dadis
26. okt 2021

Ak by mi toto navrhol, isiel by si do svojho sam

marianna_peskova
26. okt 2021

Presne, ako hovoríš. Môžeš skončiť s holou riťou takýmto spôsobom.
Ja som si vtedy ešte s priateľom brala hypotéku na mená nás oboch a potom sme sa brali. Odporúčam osloviť finančnú poradkyňu. Je zadarmo a nám veľmi pomohla. Je z BA, keby si mala záujem, dám ti na ňu kontakt.

autor
26. okt 2021

@sasa1310 no takto, on to myslí tak ze v mladom veku budeme obaja zatazeny hypotekou a nikdy neviete co zivot prinesie ja mam sen mat raz chatu v prírode.. A ak budem mat ja hypotéku na byt je dosť pravdepodobné ze ďalšiu hypoteku na chatu mi nedajú (do budúcna určite planujeme deti takže 3roky na materskej diez okrešú rozpočet) preto mi nemusia dat druhu hypo

marca12
26. okt 2021

Na navrh priatela by som nikdy nepristupila. Trvaj na tom,aby ste boli obaja vlastnikmi a obaja splacali hypo

sasa1310
26. okt 2021

nemáš vôbec pravdu. Hypoték môžeš mať aj viac. My máme aktuálne 3 hypotéky. Všetko závisí iba od príjmu. Tak nezober hypotéku, nechaj všetko na neho. A nehnuteľnosť kde budete bývať nebude nikdy tvoja. A môžeš sa aj na hlavu postaviť neskôr. Nižšie je akurát obdobná situácia. Boli len priatelia, hypotéka a byt len na neho a dotyčná sa môže porúčať

h2
26. okt 2021

Navrhni mu, že keď nechce, aby ste boli obaja na hypo, že budeš teda len Ty. A aj byt bude len ja Teba. A on bude platiť náklady. Už ho vidím, ako nadšene s tým súhlasí.

nikpa
26. okt 2021

Určite nie 😄 tvoj priateľ je dosť prespekulovany si myslím

sasa1310
26. okt 2021

@h2 mne sa tiež asi sníva. Ja by som s ním asi po tomto skončila, keď už teraz je taký vychcaný a vypočítavý

gladys_07
26. okt 2021

V ziadnom pripade. My ked sme toto riesili s teraz uz muzom, povedala som mu ze uz sa skoncili aj “vacsie” lasky ako ta nasa.
Moznosti:
1. Hypoteka napoly
2. Svadba a BSM
3. Kazdy svoj byt …?
4. Ty hypoteka a on nech plati naklady, uvidis ako rychlo zmeni nazor

Pytala si sa ho ako by to fungovalo v pripade ze ty teraz pristupis na jeho navrh a rozidete sa?

dadis
26. okt 2021

Preco nerozmyslate nad svadbou, ked uz planujete deti a vikendovy dom?

h2
26. okt 2021

@dadis No lebo mladý pán si chce nechať zadné vrátka a byt k tomu.

autor
26. okt 2021

@dadis vôbec som nepovedala ze deti budu o rok, viem ze deti sú moja životná priorita a raz budú, a víkendový dom je tiež taky sen do budúcna... Mozno o 10 rokov ale raz dufam

dadis
26. okt 2021

No ok, ale preco nie svadba?

gladys_07
26. okt 2021

Worst case scenario: pristupis na jeho navrh, kupi byt, ty mu platis jeho zivotne naklady. On si splaca byt. Casom sa vezmete. Dve- tri deti. On sa zakuka do kolegyne, rozvod. Byt je jeho. Ty s detmi a na materskej byvas u rodicov.

ejbyk
26. okt 2021

Zober hypo aj ty aj partner každý na svoj byt....v jednom bývajte druhý prenajímate.....ten čo bude byvvat v byte u toho druhého nech prispieva na nájom ...
A čo prinesie budúcnosť budete riešiť neskôr.....

sardinka32
26. okt 2021

V ziadnom pripade by som do toho nesla. Ostanes s holou riťou, byt bude jeho a Ty prídes o prachy. Alebo...tak to urobila jedna moja znama...vsetko platil priatel, kupu bytu, prerabku a ona kupila len spotrebice, teda to co sa da odviezť bez problémov, keby daco a blocky si odkladala. Ale na mna moc prešpekulované, taký vzťah. No kazdý to má inak.

dadis
26. okt 2021

Podla mna je este skoro hovorit o nejakom vaznom vztahu, ked spolu byvaju a o svadbe alebo zavazku v podobe spolocnej nehnutelnosti nie je rec. Ok, tak nech teda kupi byt on, ale teda by som platila len polovicu prevadzkovych nakladov a ty si vezmi hypoteku na inu nehnutelnost. A vybavene.

haley7897
26. okt 2021

Ja nerozumiem. Manželstvo vám príde priveľký záväzok ale investícia do spoločného bývania nie? Pre väčšinu ľudí neexistuje väčšia investícia počas života ako kúpa domu. Nerozumiem takýmto témam a zvláštne nastaveným hodnotám a kritériám. Každopádne tvoj úsudok je správny a nim navrhnutý postup akokoľvek dobre to mysli je veľmi nesprávny vo mnohých smeroch. Veľmi ti odporúčam ustáť to a nepristupit na jeho návrh

sasa1310
26. okt 2021

@haley7897 oni nekupujú spoločnú nehnuteľnosť. On chce kúpiť byt sám, aby mu ona pomáhala pri platení. Nič spoločné sa nekupuje. A teda jasný odžub

haley7897
26. okt 2021

@sasa1310 ved hej spoločne financujú co bude výhradne jeho... Smh🙇🏻‍♀️

melynda
26. okt 2021

Tak ako si on môže vziať hypo, tak si môžeš aj ty, toto je akože úplne jedno, ale či by sa mu to páčilo, to už je druhá vec.
Najlepšie bude keď to budete mať spolu.

jancejance
26. okt 2021

Na chatu ti hypoteku nedajú. Max tak bezúčelovú pôžičku.

hipuska
26. okt 2021

Tiež poviem ze nie. Každý jeden deň su tu príspevky k BSM. Ja sama som sa popalila, keďže sme stavali dom na mm pozemku, ktorý dostal darom. Keby mi mal vtedy kto poradiť....bolo by mi teraz určite ľahšie.....

kubkovamama
26. okt 2021

Navrhni mu, ze ty to chces presne naopak. Ty hypo,vlastnik a on prevadzkove naklady. Nemal by s tym mat problem. 😂 Svadba je ina téma. Ja som rozvedena,moj exmanzel v živote nikdy nepristupil na nic spolocne.Partner naopak ano,aj vela z toho sam navrhol a ked uz sme byvali,potom sme sa vzali.Ale to je ina situacia,ked si po rozvode,s deťmi,starsia,uz mas proste ňuch aj na finančné a majetkové veci.Rozmyslas spravne.A ako je opatrný(vychcany) on, taka bud aj ty.Preco nie hypo a nehnutelnost pol na pol aj bez svadby,to s tym nesuvisi.Ide o to,ci je ochotny robit veci pre obidvoch,nielen za seba.Ak raz budu deti detto.Mna osobne by takyto navrh zabolel a veelmi by to cele ochladlo z mojej strany.Nebolo by to na rozchod ako ti tu mnohe poradia, ale minimalne by som prehodnotila pristup k tomu vztahu aj chlapovi samozrejme pokial by nebol ochotný sa bavit o inych moznostiach spravodlivych pre oboch.A dam priklad jedneho paru.On v podnajme,ona u rodicov.Tak.ze kupia svoje.Nakoniec hypo spolocna,ale byt iba nanho,ona splacala a on platil energie.Slubil jej sobas a potom,ze sak prepíše.Houby samozrejme.Svadby sa nedockala ani po 8r.Potom ju podviedol,vykopol a ona plati.Uz ma nastahovanu dalsiu frajerku a platí mu aj ona na domacnost.Panko bude mat skoro 50r a kradne si zariadil zivot a veselo si odklada do pancuchy vdaka naivnym zenam,ktore su aj financne negramotne aj sa hanbia a co ja viem co.Ty taka nie si uz podla prispevku,ale aj tak sa da dopadnut vselijako ked v najlepsej viere,dovere,horucej laske spravis pre chlapa cokolvek.

dadis
26. okt 2021

Jaj, tazke je byt mlada zena v tejto dobe. Cim som starsia, tym viac som zastancom sexu a byvania a za po svadbe. Co tito muzi vymyslaju, chceli by vsetky vyhody manzelstva, od vyhradneho sexu, starostlivosti, platenia polovice vsetkych vydavkov, niektori aj deti spravia do takychto zvazkov a zavazky nechcu ziadne...ved svadba je len papier, hypoteka len moja..atd...jaj, dcera ma 12, uz teraz mam strach, kam sa to zase o 10r posunie...

siska53
26. okt 2021

Pol na pol, ako chces ty! Nepristup na to, ako to chce on!!

haley7897
26. okt 2021

@dadis chcú, pretože ženy na to pristúpia. 🙇🏻‍♀️ Poskytujú mužom full service pred tým ako sa vobec nejako zaviazu. Je to až komické.