Spätné výživné na syna

77zuzka7
25. mar 2018

Pekny vecer. Ak by mi niekto vedel poradiť ci sa da súdnou cestou vyžiadať spätne vyživovacia povinnosť za dva roky. Moj bývalý partner sa rozhodol nas vztah ukoncit v den ked som mu oznámila ze som tehotna. No teraz mal maly 2roky. neprispieval mi ziadnim spôsobom ani pocas tehotenstva a ani ked sa mi narodil syn okrem výživného na maleho co nam určil sud. Dakujem za info

sissy27
25. mar 2018

@77zuzka7 musela by si preukázať, že ti nejaké vážne dôvody bránili v tom, aby si si podala o výživné skôr, napríklad si bola dlhodobo chorá, inak je nepravdepodobné, že by ti bolo výživné priznané spätne za dva roky.

pribinak
25. mar 2018

Skusit to mozes vzdy, nejaka šanca je vzdy. ale musis uviesť dovod preco si si nepožiadala skor. Musis mat dovod, napr. ze si mala ústnu dohodu

sissy27
25. mar 2018

@pribinak zrovna toto sotva prejde - ak mali ústnu dohodu a neriešila to súdne skôr, tak asi jej platil podľa ústnej dohody a nie je dôvod platiť znova.
Ale áno, skúsiť to môže, aj keď šanca je minimálna.

ladyblcha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
25. mar 2018

@sissy27 no ved jej neplatil a nebude mat ako preukázať, ze platil, kedze neplatil.
Ale urobila chybu, ze to neriešila skor

ladyblcha
25. mar 2018

@pribinak ako neplatil?
okrem výživného na maleho co nam určil sud

melli88
25. mar 2018

Tak neako nejasne si opisala situaciu. 🤔

ladyblcha
25. mar 2018

@pribinak ahaaa. dakujem. takze toto vyzivne asi chce. ja ze to maju len manzelia medzi sebou vyzivovaciu povinnost.

sissy27
25. mar 2018

@ladyblcha
@pribinak teraz som sa nejako stratila, že neplatil nič okrem toho, čo mal určené súdom, posledná veta mi nejak ušla ...
@77zuzka7 Ak platil to, čo súd pred dvomi rokmi určil, tak nemáš čo navyše spätne žiadať. A ani nemôžeš chcieť niečo nad rámec súdom stanoveného výživného. Ak chceš zvýšiť výživné, tak nie spätne. Ak neplatil čo určil súd, tak samozrejme to vymáhať môžeš. Každopádne bolo by najlepšie, keby si zrozumiteľne napísala, čo vlastne potrebuješ.

draik
26. mar 2018

@77zuzka7
Do troch rokov od pôrodu môžte žiadať o úhradu časti nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom (výbava pre dieťa, prípadný výpadok príjmu atď.).

77zuzka7
autor
2. máj 2018

@draik Dakujem toto som chcela vediet