mamicky je mi velmi tazko,mam uz 18rocneho syna,s ktorym mam uz asi od 14rokov velke vychovne problemy,posledny rok sa jeho spravanie dost zhorsilo,bere travu,a ine drogy,vela úpije,fajci,nikam nechodi do skoly ani nepracuje,chodi si domov ako sa mu chce,mam este dve deti,jedno postihnute,velmi zle prospieva rodine,peniaze na neho uz ziadne nedostavam,mam sto chuti ho vyhodit z domu,ale ako matke boli ma s toho pocitu srdce,ale nemozem dalej,povedat si neda,ma svoj zivot nepocuva ma,co mam robit???
neber to v zlom, viem, nezazila taku situaciu a mozem radit len co si myslim...podla mna matka je matka, je zodpovedna podla mna za svoje dieta, ktore priviedla na tento svet a na tvojom mieste by som sa mu snazila podat mu pomocnu ruku, napriklad nejake liecenie? hlavne preto, ze ked sa uz aj ty na neho vykasles, tak asi to uz pojde potom s nim uplne dolu vodou...samozrejme musi on chciet sa liecit a ty asi nemas sposob ako ho k tomu donutit...skus sa s nim este porozpravat, ze si jeho matka, zalezi ti na nom, lubis ho, chces mu pomoct, navrhni mu nejake riesenia, daj mu nejaky cas na rozmyslenie...musi citit ze ti na nom zalezi a naoizaj mu chces pomoct, mozno sa v nom este daco pohne...drzim palce, mas to tazke, nezavidim ti...mam 2 synov...uz teraz sa bojim ked budu velki, do akej partie sa dostanu, aki budu....niekedy si hovorim ci mi to bolo treba deti v tomto zlom svete...drz sa
Fu ha asi by som moc nemala este toto komentovat alebo teda nemam vlastne dieta este ale viem si aspn trosku predstavit ako sa citite. Robila som v non-stop bare kde boli aj vyhrene automaty asi 4 roky a poviem vam ze takychto pripadov tam bolo neurekom. Vela drogovo zavislich a hlavne nebezpecnych ludi bo za 5€ dokazu zranit len aby mali na davku. Pokial je aj vas syn tento pripad postupne vam zacne brat z domacnosti veci a predavat ich a vy s tym nic nebudete vediet spravit. Urcite to je pre matku tazke ale ankoniec ho aj tak vyhodite z domu. Ale skuste mu pomoct skuste ho dat na liecenie alebo k psychologovi alebo sa poradte s psychologom ze co mate robit.
@sense Inac toto je neico strasne ja poznam aj jednu maminu ma 3 dospelych synov a jeden z nich je narkoman x krat mu chceli pomoct bol aj na lieceni vela krat ale vzdy sa k tym drogam dostal musia si doma vsetko zamikat schovavat lebo vsetko preda hrnce chladnicku skrinu tv proste vsetko k comu sa dostane a ta zena je taka dobra dusa ach ...Tieto drogy ako uchranit dieta a rodinu pred tym???
moja známa takto skúšala kvôli pomoci synovi všetko možné,nakoniec sa odsťahovali veľmi ďaleko/y kanady na slov.dedinku/,mladý musel prerušiť všetky väzby s rizikovým prostredím,pomohlo...som matka troch detí a pre záchranu dieťaťa by som urobila čokolvek,začala by som poradou s odborníkom čo a ako robiť..a nikdy by som dieťa nevyhodila z domu
@havedka vyhoď ho! Dokud se bude mít kde vychrápat a nažrat nebude mít důvod něco se sebou dělat. Z marihuany se léčit ani myslim nedá a halvně bych řekla, že to dost k tomu věku patří. Ne.er se s nim. 2 týdny bude přespávat u kamarádů, 2 týdny pod mostem a bˇuď se vzpamatuje nebo ne. Je to těžký ale takhle vás ničí všechny. Je dospělej, tak se k němu tak chovej. Tohle může mít jenom dva konce. Buď se vzpamatuje, nebo ne. Je to 50 na 50 nebudu ti nic nalhávat. Možná ho zavřeou za krádeže, možnáý mu někdo v kriminále natrhne p.del. nebudu ti mazat med kolem huby a plácat tu kraviny. Asi jsi už vyzkoušela kde co. Zkus sama jít k nějakýmu psychologovi, páč tohle je pro matku hodně těžký rozhodnutí ale jak jsem už psala, jinak vás zničí všechny.
@sense ja co som videla v bare ale nielen chlapci ale aj dievcata prve znaky boli ze zacali chodit len v teplakoch a potom to islo zuby im odchadzali vlasy zacali mat nekvalitne potom stale pokles vahy az na kost a nakoniec aj tak bud odvykacka alebo basa alebo az smrt zial...No o smrti som sa este nedopocula o nikom ale vacsina z nich skoncila v base za drogy.U nas na ulici je jeden podnik kde sa fetaci zbiehaju a nakupuju si tam davky ale tam takych ludi vidite ze sa vecer bojim ist okolo ja by som tam uz davno poslala komando a zatial nikto nic nerobi dufam ze to policia apson sleduje a caka na nieco alebo niekoho...
zazila som taku situaciu.....okolo mna vela krat dokonca, aj ked teda samozrejme nie ako matka. Vela som o tom citala, vela som sa snazila zistit.... poznam pripad ked matka dieta vyhodila z domu a bolo jej velmi velmi tazko, prekracovala ho ked spal pred vchodom do bytu a za dverami plakala... ale pre toho chlapca to bol krok vpred a teraz je abstinujuci... poznam aj pripad ktory sa vliekol 10 rokov az nakoniec skoncil najhorsie..... a poznam aj pripad kde sa chlapec dobrovolne liecil uz niekolkokrat, vzdy s prislubom ze prestal, a vzdy sa isiel opat liecit.....
je to tazka situacia, ale ked uz ma 18nast musi ist dobrovolne inak ho neprinutis... moze sa vsak stat, ze si raz nebudete mat s cim zamiesat ani kavu... :( aj to uz som videla... :(
je vela institucii kam sa obratit, je tazke to hodnotit takto "na dialku"... treba sa poradit, zistovat, ist sa osobne stretnut, pozriet medzi ludi ktori sa liecia atd.... vsak cele je to na tvojom synovi
drzim velmi palce aby to dopadlo najlepsie ako sa len da....
Kazde spravanie ma svoju pricinu a pokial sa neodstrani pricina tak chlapec bude tam kde je. Od 14 rokov vravis? Co sa vtedy stalo, menilo? Rozvhod? Nove dieta? Menej pozornosti? Zmena bydliska? Treba najst koren a az potom sa lieci rastlina! V kazdom pripade ho nevyhadzuj! Matka je to jedine na co si spomenie ked bude v najhorsom!
Bratranec je podobny pripad nejdem rozoberat ake on nikdy od otca nedostal lasku a porozumenie, nikdy mu otec neukazal ako sa vymiena ziarovka, vsade len zavadzal. Teraz ma 18 a ovela horsi problem ako tvoj syn. Matka pri nom stoji ale uz je asi neskoro ☹
Sadni si s nim, nekric, rozvazne sa porozpravajte o vasom koreni priciny a modli sa aby to zabralo. Liecenie je sice vyzva ale na SK ti ho tazko vyliecia! Musi na to prist sam a ty musis stat pri nom
mam bratov vo veku tvojho syna...jeden z nich mal problemy, aj so zakonom, sem tam sa opil, urobil riadne hluposti, sice nikomu neublizil, ale financna skoda bola. moja mama ho dlho z toho tahala, poskytovala mu byvanie, jedlo, oblecenie, a chlapec stale nevedel zobrat na seba zodpovednost. az ked uz moja mama nevladala, hlavne financne, proste jedneho dna mu musela prestat popmahat. az vtedy sa brat nakopol, sice pomaly ale isto sa stavia na svoje nohy. uz vie, ze ked nieco pokasle, mama ho vypocuje ale riesit si to musi sam. nemyslim si ze to bola nejaka chyba vo vychove, ze ostatni take problemy nemame,len on. vzdy je viac vplyvov, a naozaj rodic nedokaze zabranit vzdy tomu aby sa dieta vydalo zlou cestou. zamysli sa hlavne, ako spravanie tvojho syna posobi na surodencov, ci im tym jedine neublizuje. je nejaka osoba, na ktorej nazore mu zalezi? skusit to aj cez niekoho ineho -ucitel, knaz, psycholog, priatelka a pod...
nevravim ze ho mas vyhodit z domu hned, ale daj mu jasne podmienky, za akych si ochotna sa este o neho starat, ved ma predsa 18, ak si chce robit co chce, nech sa v rpvom rade postavi na vlastne nohy. prejav mu podporu a pomoc ak sa chce zbavit drog a pod, a zaroven mu daj termin a podmienky (liecenie, praca , skola a pod.), co musi urobit on. ak nebude ochotny, potom mozes s "kludnym svedomim" zacat tvrde kroky, mozno aj vyhodenie z domu ak zlyha vsetko po dobrom. inak sa nikdy neuvedomi, ak sa bude mat stale ako v bavlnke, napriek tomu ako zije a a ko vam tym ublizuje, nikdy sa k lepsiemu nezmeni. drzim palce a prajem velmi vela sily...
@havedka Osobnu skusenost nemam - moj syn je zatial malicky, ale clovek nikdy nevie coho sa dozije.
Ale v skratke ti opisem jeden pribeh z nasej blizkej rodiny : jedna sa o chalana ktoremu sa aj napriek tomu ze drogy neberie, zadlzit celu rodinu (bral si rozne pozicky, ktore pisal na clenov svojej rodiny !!!(matka, otec, bratia...), ktori ked sa to dozvedeli tak po prvotnom soku sa rozhodli tieto dlhy platit, pretoze sa za neho hanbia a nechcu ho udat na policii za podvod (falosne podpisy na zmluvach).
Samozrejme "mlady pan" ich ma vsetkych v pazi a veselo si dalej berie pozicky, ma exekucie na seba, v exekucii uz je i dom jeho rodicov, ktori nestihaju splacat jeho dlhy, on nikde nerobi. Jeho rodicia su vazne chorí, mama na invalidnom, z otca je troska. On doma nepomana, do prace nechodi - ved naco by aj, ked ma obstaveny ucet a takmer vsetko by mu zobral exekutor.
Jedinu moznost ako sa moze jeho rodina zbavit dlhov je podat na neho trestne oznamenie za podvod ale jeho otec sa za neho tak strasne hanbi, ze nechce aby jeden z jeho synov skoncil vo vazeni a vsetci sa to dozvedeli. Tak ich dalej vyciciava, prizivuje sa a oni platia. Casto nemaju ani na jedlo, zakladne veci...
Co tym chcem povedat - niekedy ked uz clovek vyskusa vsetko mozne aby svojmu blizkemu pomohol a jednoducho to nejde, je nutne urobit hrubu ciaru a napr. aj vyhodit svoje dieta z domu. Pretoze rataj s tym, ze sa ti zacnu stracat veci, peniaze atd (ak sa to uz nedeje). Tvoj syn momentalne vidi len seba, a tym ze bude mat navarene a oprate doma - tak to mu urcite nepomoze sa spamatat. Verim ze to je tazke, ale niekedy sa inak neda.
Ak ho vihodis mozno skonci zle on, ak ho nevyhodis, skonci zle cela tvoja rodina ☹ ☹ ☹
Urcite na liecenie skus prednu horu, alebo do ustavu pre "zle deti" a ak ani to nepomoze tak nech sa pobali a ide si...jasne ze nepracuje ked ma doma postel, jedlo a vsetko...ak si neda povedat po dobrom nebudes mat inu moznost...on sa neskor zbada a uvedomi si co robil..ak ma aspon trosku inteligencie teda..inak zrejme velmi zle skonci...ale kazdopadne sa mu v prvom rade snazte pomoct, psychologom, liecenim, hociako..vyhadzov az v poslednom rade....
moja teta mala dceru kt, mala zlu pariu asi ako vas syn, pila fajcila atd a poslala ju do ameriky studovat na strednu skolu. Teraz nepije , nefajci studuje na prestiznej vysokej skole v amerike. Podla mna musi zmenit prostredie aby nebol v partii v kt. je teraz.. Drzim palce! 🙂
@havedka ale ked predava drogy alebo ma proste podivne ksefty tak ti skor ci enskor skonci v base ...Vsetci nakoniec skoncia . Je to zly svet ja neviem co by som robila kedby som mala viac deti tak aj na ne by som asi brala ohlad lebo takty starsi suredenec nieje nic dobre pre ich oci. ale verim ze sa rozhodnete tak aby to dopadlo vo vasej rodine co najlepsie.
dakujem vam vsetkym za rady,so synom sa snazim kazdy vecer rozpravat ale sa neda stale je bud opity alebo na drogach a nebere vazne co mu vravim,smeje sa alebo ma ignoruje,vravela som mu ze mu chcem pomoct,ze ho stale lubim,skusala som to aj po dobriotky aj krikom,uraza ma ze som sprosta mam nizke iq atak,uraza sestru otca,otec s nami nezije,ma svoje akoze plany vcera mi vravel ze jeho praca je zabijat ludi,skoro ma slak trafil,ja uz ani neviem co mam brat vazne,mam uz aj z neho strach,pred vianocami bol len na mariske a teraz uz bere tvrde drogy,vie ze moze aj umret a vravi ze aspon vie na co umre,neda sa s nim rozumne rozpravat,a aj ked dakedy je triezvi a rozpravam sa snim ,nema to vyznam,nepocuvama ,ignoruje,vyhrazam sa mu vyhodenim,uz som mu aj kluce od bytu vzala,ale vzdy sa vrati ,domov pride v hroznom stave,smrdi po alkohole,drogach,este o 02 rano ide jest vyrusuje nas
@havedka ja poznám jednu rodinu, ktorá tiež mala problémy s drogami u syna... vyriešili to tak, že ho udali na polícii, dohodli sa kedy prídu k ním domov policajti, keď bol syn sám doma... tí prišli, našli drogy, zobrali ho a obvinili, dostal podmienku a musel ísť na liečenie..... bohužial, ale rodina zabudla na staručkú babku, ktorá s nimi bývala a tá zažila traumu z policajtov...neviem či to neboli aj kukláči...ak si s ním neviete dať rady skúste toto... možno sa Vám to zdá drastické...ale možno mu tým aj zachránite život...a ešte Vám aj poďakuje, keď bude starší... držím palce...
Ako matka by som mu určite pomohla formou liečenia, ale ak by odmietal a to sa možno niektoré mamini pohoršia, vyhodila by som ho. Niekedy aj takéto riešenie ako sa vraví "padnúť na úplne dno" pomôže. Som matka dvoch detí a rozmýšľam čo by som urobila ja, keby sa to stalo môjmu dieťaťu. Určite by som ho v tomto nepodporovala. Žiaden servis, žiadna pohoda. Mama sa ide zodrať a nemá pochopenie aké to máš ťažké. Zvlášť keď máš doma postihnuté dieťa. Teraz nad tým uvažujem. Začali problémy od 14 rokov. Možno vtedy nastal nejaký zlom a niečo v sebe dusí. Možno, že sa chlapec trápil so situáciou akú mate možno doma. Je to veľmi citlivá záležitosť, ale práve to liečenie a pohovor so psychologom či psychiatrom a ak natrafí na dobrého môže tvojho syna zlomiť. Otvorí sa problému, čo ho vlastne k tomu všetkému dohnalo. Možno som naivka, ale tvrdými sa stávame vtedy keď je zle. A ak je zle, hľadáme únik, ktorý nikdy nie je dobrý. A bodka tomu všetkému je, že sa uzavierame do seba. Alebo sa mýlim?
Nedxat mu a ni cent penazí nech si zarobí ja mam 20 rokov a nikdy osm nemala takýto problem ja viem som dievča ale mala som vela spolužiakov ktorý takýto boli skončili v roznych centrách na pomoc ... a ked vies o tráve - t. j marihuane tak mu dajte spraviť testy... ja som zo Zvolena mala som spolužiaka ktoremu to zistili ..kedže to nieje takto legálne len na zdravotné problémy a kozmetiku tak by to malo byť trestné ...kazdy tyzden piatok po skole tento moj spolužiak musel chodit do banskej bystrice na moč a raz do mesuaca myslim na krv . Bol pod dohladom pre drogovo zavislých ale naozaj neviem kam tam chodil . Možno do nemocnice. ja si myslím že syn by si uvedomil keby si má sám zarábať že čo vlastne spravil ... Naozaj nedajte mu najest a hlavne na neho nekricte skuste sa s ním porozprávať normalne a povedať mu že ho zoberiete do nemocnice na krvné testy ... Vymyslite si niečo ...v lekarni myslim predavaju papierik na moč aby ste zistili marihuanu ...povedzte mu že to zanesiete na policiu a že ho zavru . ... a peniaze na cigarety odkial berie ? musite si určit priority najprv VY ! čo od neho ocakavate ? na vsetko sa pozrite ....je to váš syn neboli vas srdce ked si nici zdravie ved si sám žiada o rakovinu ... trebal by mu nejaký zažitok zobrať do pitevne a ukázať mu pluca fajciara a na čo zomrel ..ja som raz videla takú výstavu v skumavkách tam boli rozne prefajčene organy .... on je vam len obtiaž normalne mu to vysvetlite mate aj dalsie 2 deti a potrebuju vašu lasku nenechajte si skakať po hlave ! ... že mate dost svojich starosti aj ked je dospely neodide ... nema kam .... povedzte mu povysavaš dam ti obed ... a tak .... vidierať ho nemožete ale platit za jedlo mu tiež už nemusite kedze nestuduje ... ! DRzim palce a pevné nervy !
@cerez k psychyatrovi sme chodili uz od 5triedy,mozno aj trapia urcite veci,verte chcem mu pomoct ale uz nevladzem,ja sa mu snazim pomoct uz davno,aj som mu pomahala ako som mohla ked bol v ustave,doma,ked mal problemy,uzila som si s nim naozaj dost,kazdy den dohovaram,aj ho pohladkam obijmem poviem ako ho mam stale rada,nechce nic na svojom zivote zmenit,hovori ze toto chce robit,ze pracovat nebude normalne
@havedka - toto je velmi tazke. Osobne to vidim z ineho pohladu, nici svojich rodicov, trapi teba, trapi surodencov, obera mamu o vsetky nervy a pozornost a menit sa nechce. Ono treba ist ako rodic po urcitu hranicu - ja tomu hovorim - samoznicenia. Nie je len on, si tam stale aj ty a su tam tvoje dalsie dve deti, co trpia. Nie neviem poradit... ale ja by som vazne zvazovala radikalne riesenia. Ostatne ste podla mna uz vsetko vyskusali, musi pochopit, ze s toho sa musi vytiahnut sam. Musi chciet. Musi pochopit, ze straca vsetko, ak sa nezmeni. Lebo ak mu ani na rodine nezalezi, tazko nieco riesit, on to vzdal skor ako zacal zit.
@havedka netrufnem si povedat ze vyhod z domu, aj ked mozno nakoniec ine riesenie nebude.
nepises ci to s nim riesis len ty, alebo aj muz, alebo ci vobec ma niekto na neho dosah.
ak vsak je zavisly, potom ho dat na liecenie. dlhodobe. takto vam nici rodinu. ci chce ci nie, musi nastupit...
to mu das peniaze na jedlo a on kupi drogy, ci ako na to ziskava prostriedky?