Ahojte, potrebovala by som počuť nezainteresované názory.
Mám 36 rokov, VŠ, som rozvedená, bez detí, bývam v dome, manžela som vyplatila. Môj príjem v čistom je okolo 950 - 980 eur. Raz do roka mám prémie 600 eur v čistom.
Výdavky mesačné: 550 eur hypo, 70 eur elektrika, 10 eur TV, 14 eur internet, 15 eur telefón, 100 eur benzín. Raz do roka 550 eur na kúrenie, 80 eur voda, 100 eur poistka auto, 100 eur poistka dom, 50 eur daň. Rezervu na účte mám momentálne len 200 eur, snažím sa niečo ušetriť, keby sa pokazila práčka, auto, kosačka atď. Pred rokom sa mi napr. pokazila pec a platila som 600 eur za opravu.
Moja mama má 57 rokov, 2 VŠ, býva vo vlastnom 3 izbovom byte, spolu s bratom, ktorý zarába cca 800 - 900 eur v čistom. Ona je na polovičnom invalidnom dôchodku. Má menený bedrový kĺb a problémy s chrbticou, naozaj ťažko sa jej chodí. Jej príjem neviem, myslím že je to okolo 300 - 400 eur, plus brat jej dáva 200 eur a robí aj nákupy niekedy. Obaja majú staršie auto. Plus pomáhajú jej moji babka a dedko, pokiaľ viem tak 50 - 100 eur mesačne. Mama fajčí krabičku cigariet denne.
Kedysi doučovala u seba doma, a aj cez internet, teraz to nerobí, pretože sa vraj "na to necíti".
Takže nerobí nič.
Chladničku majú vždy plnú - 3 druhy šunky, syr, syrokrém, maslo, džemy, sladkosti, mäso, zeleninu, vajcia, jogurty, acidko... Niekdy si objednajú jedlo z reštaurácie, ale to najmä brat.
Mama má stále pocit, že by som jej mala dávať peniaze, aby sa mala lepšie. Vraj si nemôže nič dovoliť. Ja som jej niečím prispela, keď som ešte bola vydatá, napr, na to auto, alebo na opravu auta, na parkovaciu kartu atď. Ale mesačne jej nedávam žiadne peniaze. Na to si už ako - tak zvykla, ale napr. nedávno potrebovala nové okuliare, chcela odo mňa prispieť, odmietla som. Potom potrebovala na nový zub (stojí 300 eur), povedala som jej, že žiaľ, nemám peniaze, že jej môžem dať max.20 eur.
Dnes opäť začala so mnou rozhovor, nech sa nad sebou zamyslím, že prečo má všetko znášať len brat, že jej mám aj ja dávať peniaze. Keď som jej chcela napísať moje príjmy a výdavky, nechcela to vidieť. Ale že by som jej mala odplatiť starostlivosť, ktorú mi dávala za celý život.
Pritom často jej vravím, že nemám peniaze. Povedala som jej, že by mohla doučovať. To nechce. Prestať fajčiť nechce, lebo je to jej jediná radosť v živote. Často vraví o tom, ako je život o ničom a skočí z okna a budeme mať pokoj.
Ja naozaj neviem, či som taká zlá. Doslova nemám chuť jej dávať peniaze, keď vidím, že nemá vôbec chuť nejako si pomôcť. Keby doučovala, zarobila by si 100 - 200 eur, plus cigarety 100 eur. Keby sa snažila napr. uštrikovať nejaký vankúšik a predať... Jednoducho, keby človek videl, že niečo robí, bolo by to iné, aj keď naozaj nemám na rozhadzovanie. Ja si bežne robím nákup - 1 chlieb, zemiaky a maslo, salámu. Moja chladnička vyzerá ako vykradnutá. Keby sa mi niečo stalo, nemám mi kto pomôcť ani požičať. A dom potrebuje neustále údržbu a peniaze.
Čo si o tom myslíte? Naozaj som taký netvor, keď jej nechcem dávať peniaze? Ďakujem za prečítanie.
Podľa mňa nie je dôvod, aby si matke finančne prispievala v jej situácii
Stačilo mi prečítat po...mama fajči krabičku denne....nie, nie si povinna jej prispievat...
Nie, nie si netvor. Nirmalne mame povedz že koľko ju fajčenie stojí za týždeň, koľko za mesiac a koľko za rok. A potom si môže napísať čo všetko za tie peniaze mihla mat
Ak brat býva s ňou , pravdepodobne mate medzi sebou vysporiadané aj dedičstvo a
dobrovoľne sa stará o chod domácnosti - starostlivosť o matku...
Ak byt napísala na brata ... nech sa stará brat ...
Ty iba ak Ti financie dovolia
@ivsoja2020 Áno, aj na to som myslela, ale to teraz nechcem riešiť, je to môj domov a mám tam aj zvieratá. A dúfam, že raz aj rodinu 🙂
Nie si zlá , prepáč ale tvoja mama by sa mala nad sebou zamyslieť nie ty 🙈 máš veľmi veľké výdavky na taký plat a za druhé brat s ňou žije v domácnosti ,ty nie tak je logické že by mal prispievať. A podľa toho čo píšeš až tak zle na tom nebude keď si dovolí vyfajčiť denne 4€ či koľko teraz stoja cigarety 🙈
ja som mamke davala kazdy mesiac, nejake 40-50€, a sem tam urobila nakup, lebo naozaj nemala.. zila zo 180€ na mesiac 🤷 teraz jej schvalili cely dochodok, berie nejak okolo 400-450€ a vies co, teraz pomaha ona mne, lebo som prisla o pracu.. ja od nej ziadnu hotovost neprijmem, lebo si vystacim s tym co mam, mam co jest, kde byvat tak mi mama kupuje take malickosti, leginy, svetrik, obrus na stol, myslim si ze sa mi chce asi odvdacit.. ale tvoja mama ma dobry prijem, plus jej tvoj brat prispieva, co je jeho povinnost kedze tam byva, ja by som jej uz nedala, lebo si myslim ze netreba
Nie si zla, nevidim dovod, preco by si jej mala prispievat. Nech prestane fajcit a ak jej ani tak nebude vychadzat, tak moze znovu doucovat. Nie je taka stara a zrejme ani taka nemohuca, aby si nezvladla sama na seba zarobit.
Naozaj NIE SI taky netvor. Mas mizernu matku. Prepac. Ak chces, daj jej co si mozes dovolit, ale nedovol aby ta takto sundavala! To co ona robi je nespravne, pravdepodobne aj pod vplyvom brata.
@lenka7477 Toto nemajú, on má 29 rokov a vyhovuje mu bývať s mamou.. O ňu sa starať netreba, práve ona jemu vyvára denne 🙂
toz.. ked nechce prestat fajcit, nech prestane napr. jest.. usetri 😁
Prajem ti zo♥️
Akokeby som citala o mojej svokre. Tiez stale potrebuje pomahat, aj ked je moj muz Ztp a ja na rodicaku plus mame hypoteku. Ja toto nepochopim, tiez sa nema zle, stale nieco preraba v dome a caka, ze jej to pomozeme urobit a este aj zaplatime. Keby nemala na jedlo nepoviem. Ja si myslim, ze jej pomahas kolko mozes.
tak sa o tom čo najskor porozpravajte , príde mi to ako ždímanie všetkých okolo ....
Niekedy vedia byt matky fakt nechutne...a vacsinou voci dceram, synkovia su vacsinou usetreni...🙄
tak to ze to podla nej znasa len brat je ok, ved tam byva, nech sa teda odstahuje a plati najomne a vsetko ostatne niekomu inemu.... nemusis mat ziadne vycitky. tiez nevidim dovod na to aby si jej davala peniaze.
Mňa fascinuje mamina pripomienka, že "prečo má všetko znášať len brat". Veď tam žije, tak je logické, že má znášať náklady na domácnosť, v ktorej žije. Ty máš svoju domácnosť a predpokladám, že nikto ti na ňu neprispieva. Prečo by si mala prispievať dvom dospelým ľuďom?
a ešte aj jej žijúci rodičia jej pomáhajú ? silná káva ..
Nikdy som nepochopila rodičov ktorí si myslia, že ich deti sú im niečo dlžné za starostlivosť.
Deti sa pýtali na tento svet? Nechceli ich náhodou rodičia? Pomôcť rodičom áno ak potrebujú, ale nie štýlom ty si mi to dlžná, rodič vyfajčí krabičku denne a ja ho v tom budem ešte podporovať.Človek ktorý má VŠ a spolieha sa na peniaze od detí a nepohne ani prstom.Mamina si asi chcela zabezpečiť sponzorov do dôchodku a ešte ťa citovo vydiera smrťou.
Tvoja mamička je tak trošku citová vydieračka.
Mna zarazilo hlavne to ze si nadrzovku vypyta. Nepoviem keby nemala z dochodku na jedlo ze ta POPROSI o pomoc,ale takto nie. A nechce sa mi moc ratat vydavky ale zbezne ako som na to kukla vela ti po ich zaplateni z vyplaty aj tak nezostane. A pises ze mas dom a zvierata,takze aj tam ti treba peniaze. Zvycajne som ja ta,co pinda v temach ze niekto neprispieva rodicom ze ich vychovali a kde je vdacnost a bla bla,ale teraz podla toho co si napisala matka ozaj nie je v nejakej nudzi ze by potrebovala tvoju vypomoc. Ked ma na cigy,stale sa ma fajn🤣🙈
Brat nema prispievat mame 200 euro, oni dvaja maju ist s vydavkami pekne napolovicu. So synacikom nech si porobi poriadky a hned bude mat dost aj na 2 krabice cigariet.
Keby nemala, alebo keby som videla, že sa napr. snaží čo i len obmedziť to fajčenie, a dala by si aspoň inzeráty na to doučovanie, tak by som napr. mohla chodiť do práce na vlaku a dať jej z ušetreného na benzín... Ale takto naozaj na to nemám chuť, veď ona sa má ešte lepšie, ako ja, čo som 8,5 hod denne v práci.
Nedocitala som až dokonca...myslim že máš dosť vlastných výdavkov vzhľadom na príjem a mama keď ma na krabičku cigariet denne, tak sa nemá až tak zle. Nie si povinná jej prispievať. Aši si na to zvykla z obdobia keď si bola vydatá a mysli si že by to tak malo byť stále.
Aj keby si odkladala po 5tisic...nie si povinná jej prispievať. Máš svoje bývanie, ktoré si musíš platiť, a všetky výdavky tiež platíš sama. A nie si povinná jej ani ukazovať zostatok účtu ani dokazovať že nemáš.
Žiješ sama. A nikdy by som nevyčítala svojim deťom, že som ich vychovala, tak mi to musia na starobu odplatiť 🤷
Nemajú vôbec výčitky neviem či to niekto písal bolo by to veľa čítať ale je tam tvoj brat on jej dáva on tam býva však ty tam nebývaš. Takže asi tak .keď ideš na návštevu kúp cigarety ,kávu a to je všetko .však oni majú dokopy viac ako ty a určite majú menšie výdavky ako ty takže nevešaj hlavu
Je to citove vydieranie. Urcite mas dost vydavkou nakolko byvas v dome. Je to pochopitelne. No mozno vidia iba to co chcu vidiet a to : zijes v dome a vies sa o chod domu postarat asi mas dost financii nato. Zial preto na drzovku opyta peniaze.
Ja by som si velmi slnu hrosiu kozu obliekla a iniciovala stretnutie vas troch za ucelom vydiskutovania si tejto situacie,ktora moze trvat este 20 rokov.
Bud sa zrieknes naroku na ten byt a bude patrit bratovi ktory mamu dochova- zdravotne,financne. Alebo predat jej byt. Mame staci aj 2ka. Uspory z predaja nech si ponecha ako financna rezerva. A brat, no uz ma vek na osamostatnenie sa. Podnajom alebo hypo a vlastny byt.
Takto by som ja riesila s tym ze ukazem ako si uviedla aky mas plat (odmeny nehovor) a ze nemas na vydavky. Ci mas si najst druhu robotu aby si to utiahla alebo co. Ci by bola radsej aby si predala dom a peniaze na dochodok jej dala?
Ak by sa ani brat ani mama nechceli vzdat toho bytu tak potom nevidim dovod preco ty by si sa mala vzdat svojho sposobu zivota.
Ja by som na tvojom mieste spravila dačo takéto:
V prvom rade by som sa snažila nájsť lepšie platenú prácu, lebo 550 zaplatiť z 950 to je drsné...neostáva ani na život, ani na šetrenie v podstate. V našom veku ešte kľudne máme hlavu na zvýšenie kvalifikácie a na rast.
Potom by som šetrila mame tajne na nečakané výdavky, akože taký zub by som zrejme zaplatila a všetko čo súvisí s fyzickou bolesťou. Aj pre ňu, aj pre svoj dobrý pocit.
Čo sa týka fajčenia, navrhni, nech to obmedzí - čo si musí robiť radosť 2x za hodinu? 😳 aj keď myslím, že to nebude mať úspech, keď sama nechce. Možno ju presvedčí, keď jej budú musieť odrezať prst na nohe alebo iný zdravotný problem súvisiaci s fajčením
Moc ti neostáva naozaj nemaj výčitky svedomia mama je dospelá a myslím že peňazí má dost inak na tvojom mieste by som dom predala a kúpila si menší byt mala by si menšie výdavky a viac by si si ušetrila.