Som zaseknutá na jednom bode

6. jan 2023

Ahoj žienky, mám pocit že som zaseknutá na jednom bode vo svojom živote , stále dokola v rovnakých situáciách, asi preto, že ich stále rovnako riešim ( dávam milión šancí , pretože čakám že sa niečo zmení (priateľ pije)).
Rozhodujem sa či odísť či neodist , bojím sa zostať slobodnou matkou , neviem si predstaviť tú náročnu situáciu, na druhej strane viem že s ním to takto ďalej nejde . Pre dobro našej malej . Proste bojím sa urobiť ten krok v pred a opustiť ho .. nasťahovať sa späť k mame .. necítim sa šťastná, viem že on sa asi nezmení teda postupom času nato prichádzam snažila som sa mu pomôcť , ale nedá sa ., Kým sam nechce .
Ale sme spolu dlho a viem , že je to možno o zvyku a samozrejme aj láske keďže sme toho preskákali už mnoho ale neviem aký to bude zrazu pocit , zobudiť sa a bez neho . ☹️ .
Bože ja neviem čo urobiť .
PS. Momentálne sa bojím urobiť rozhodnutie vpred , ale keď si predstavím svoj život v budúcnosti tak takto určite žiť nechcem . Moja predstava o šťastí je úplne iná , než to , v čom som teraz.

mikadooo
6. jan 2023

Možno stačí odísť a on sa spamätá. Možno paradoxne tvoj definitívny odchod ho prinúti skončiť s pitím, aby si sa potom vrátila k normálnemu a funkčnému chlapovi. Každopádne - keď nevyskúšaš, nezistíš. Ja by som odišla - navonok definitívne (dám poslednú šancu, dosere to, tak báj báj). Vnútorne otvorená eventuálnej alternatíve návratu - ak mu za to stojím. Závislosť je sviňa, často býva žiaľ na prvom mieste... 😔. Držím palce, aby si našla tú odvahu, pozrieť sa pravde priamo do očí.

cdcd
6. jan 2023

Musíš sa rozhodnúť sama. S alkoholikom nie je nič pre dobro detí. Mám viyc než 50 rokov a vyrástla som v rodine alkoholika. Môj otec pil celý život a mamička nikdy nenasla silu riešiť to. A tak trpela ona a tiež ja so sestrou. Obe si nesieme psychické následky celý život (otec býval agresívny a často pod vplyvom kričal a vyrýval do nás}. Keď som sa vydala a mala malé deti, môj manžel sa tam tiež dopracoval. Odišli sme od neho a on sa sám rozhodol ísť liečiť a vyšlo to, viac než 20 rokov abstinuje. Alkoholik sa musí rozhodnúť sám, co chce so sebou robiť. Je to boj na celý život. Poznám mnohých, ktorí "to dali" na prvýkrát a tiež mnohých čo sa opakovane trápia a s nimi ich najbližší. Nastuduj si niečo o závislostiach, aby si to pochopila, príp. vyhľadaj odbornú pomoc u psychológa alebo je aj množstvo online poradní na internete. Je to ťažká a zložitá téma. Určite však myslí v prvom rade na seba a dieťa.. Pokiaľ on sám nebude chcieť svoj problém riešiť, nepohneš sa ďalej a bude sa to vliecť len horšiemu. Držím prsty.

juliet86
6. jan 2023

precitaj si stranku zachytka.sk precitaj si knihu dospele deti alkoholikov. precitqj si nieco o termine spoluzavislost. mosno ta to rozhybe. pripadne chodte do poradne/chod k psychologovim zober ho k psychiatrovi.

kika52621
6. jan 2023

Ty sa musíš rozhodnúť sama co chceš a ako chceš ďalej fungovať.... Áno bude to zmena áno bude to iné.... áno ráno sa zobudíš bez neho.... áno nebude tam s vami a áno nebudeš musieť riešiť jeho alkoholické stavy ale je toto co naozaj chceš??? Áno budeš slobodná matka ale neznamena to, ze navždy... áno budes bývať u rodičov ale neznamená to, že navždy.... a áno konečne budete mat kľud aj ty aj mala. Tak co chceš musíš vedieť ty? Moja sestra tento krok spravila ak sa tak rozhodla ma našu podporu nikto jej nič nevycita.... povedala, že sa cíti kľudnejšia aj keď rieši milión veci ohľadne starostlivosti malej aj keď sa vlacia po súdoch za každú kravinu ale neľutuje. Držím ti palce bud silná a rozhodni sa správne.

katkine_terapie
6. jan 2023

Autorka: Kedze si spoluzavisla, odporucam riesit to aj s pomocou odbornika - psycholog, psychoterapeut, aby si sa dokazala emocionalne odputat od partnera.

jamimo
6. jan 2023

v prvom rade treba prestrihnúť nitky spoluzávislosti. Emočnej, existenčnej, citovej. Zbaviť sa výčitiek, obáv a prestať predlžovať agóniu alkoholickej reality. Ste v bludnom kruhu očakávania, sklamaní, šancí, preplakaných nocí, lásky, nenávisti, planých sľubov a hmlistej nádeje... Začať konať racionálne a spísať si za a proti. Čo môžem urobiť. Ako môžem pomôcť? Píšete, že ste už prejavili iniciatívu. On nie. Nehodili ste ho cez palubu pri probléme. Vy chcete aby prestal piť, nie on. A to je rozdiel. Takže? Budete to takto ťahať s ním do dôchodku? Nepíšete, či sa s ním dá komunikovať, či vie pomenovať prečo pije, alebo prečo nedokáže prestať, či je aká taká malá šanca že by aspoň skúsil protialkoholickú liečbu.... Viete, každý máme svoje dno, niekto sa spamätá po 2-5rokoch, niekto neprestane piť ani keby črevá za sebou ťahal pod mostom. Je len na vás ako dlho budete vládať túto káru tlačiť pred sebou.
V každom prípade odporúčam vyhľadať odbornú pomoc-poradenstvo aj pre vás. Dajte si do googla, Linka dôvery, Nezábudka, IPčko, anonymní alkoholici AA, Anonymní spoluzávislí, Pinelky, www.zapisnikalkoholicky.cz. Možno vám to pomôže orientovať sa aj z iného uhlu pohľadu. Neviem z akého mesta pochádzate, skúste si pozrieť stránku nemocnice, polikliniky v okrese kde bývate, zavolať na lôžkovú psychiatriu, možno vás budú smerovať do ich svojpomocných skupín. A to je fajn vyhliadka do budúcna, nie? Držím palce a mnoho síl do budúcna.

cdcd
6. jan 2023

Ešte dodám niečo k svojmu príspevku, hoci som to povodne nechcela. Závislosti na alkohole prepadla aj moja dospelá dcéra, ktorá sa to minulé leto rozhodla sama riešiť. Môže to postihnúť každého bez ohľadu na vzdelanie, zamestnanie a spoločenské postavenie. Je to psychická choroba. Na dcéru sme sa niekoľko rokov pozerali, ako sa mení a rúti do priepasti a tá bezradnosť je zúfalá, zvlášť po tom, že o závislostiach máme dosť informácií a tiež sme si ako rodina prešli určitým vývojom. Napriek tomu... stalo sa. Teraz si užívam každý deň triezvosti a dúfam, že to dobre dopadne. Ešte ten boj nevyhrala. Chcem tým povedať, že časom aj tvoje dieťa môže do tohoto problému spadnúť a bolelo to oveľa viac ako závislosť otca, či partnera. A zase ten problém ty nevyriesiš, môžeš len pomôcť. Úr ite by si to ako matka nechcela zažiť.

eva8
7. jan 2023

@cdcd ❤️

sidicek
7. jan 2023

Ja nerozumiem ako sa stane, že je žena dlho vo vzťahu s alkoholikom a ešte ma s nim aj dieťa.Ako prepáč, ale to nie je nejaká skrytá porucha na ktorú príde človek až casom,jedine ze aj ty si rada vypijes/vypila v minulosti.

autor
7. jan 2023

@sidicek ja som si veru nikdy rada nevypila ani nevypijem . Ja si nedám ani poharik šampanského lebo sa bojím že by som napríklad nepočula dieťa v noci . A áno máš pravdu ,človek nato príde časom .. a ak si niečo také nezažila tak nevieš že sa to začína nevinne a časom stupňuje takže keď aj človek s niečím začne dlho sa to dá " ukrývať" alebo držať v norme , že to človek nevníma ako problém . A až časom sa to začne gradovať alebo je nejaký spúšťač kedy to začne byť intenzívnejšie. Tak prosím nesud niekoho keď si nebola v jeho topánkach

cdcd
7. jan 2023

@sidicek Nemôžeš tomu rozumieť, keďže o tejto problematike zjavne nič nevieš. Preto neodsudzuj druhých a nerob žiadne svoje závery. Ešte nevieš, čo ťa v živote postretne, príp. niekoho tebe blizkeho. Neprajem ti zažiť takéto problémy a následne ich riešiť. Keď nerozumieš, tak sa ani nezapájaj do takejto vážnej témy, radšej prispej do inej rubriky tým, čomu rozumieš, možno to bude niekomu užitočné.

jamimo
7. jan 2023

@cdcd Veľká pravda, je rozdiel o niečom počuť a je rozdiel v tom žiť. Prajem mnoho krásnych rokov života v abstinenčnom režime 🌅

cdcd
7. jan 2023

@jamimo Ďakujem. 😉

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz