Som vyčerpaná a mám problémy s manželom

18. apr 2020

Som na dne. Máme doma 4 m syna , je dosť živé bábo. Po pôrode ( sekcia ) sa u mňa prejavila popôrodná depresia a dodnes beriem lieky. Muž mi absolutne nepomáha , príde z práce domov večer, hrá sa sním 20 min, okúpem malého, zaspí,idem sa okúpať ja a už mi medzitym píše že aby som si pohla lebo plače a nevie čo sním má robiť...som vyčerpaná už proste. Pomáha mi aj mama , ale pracuje na 12tky takže nieje to bohviečo. Keď poviem mužovi aby mi s ním pomohol , povie , že aj on je unavený nie len ja všade je poňom len bordel....už fakt nevládzem. Víkendy trávi u svojéj mamy , povie či je na reťazi aby bol stále doma. O týždeň to je zas sestra niečo potrebuje a proste furt dokola ja a syn sme na poslednom mieste.... Nechcem brať synovi otca ale fakt sa už nato mám chuť vy.rať a budem radšej sama a klidná

rebecca1730
18. apr 2020

Ste dospelí ludia skús sa s ním porozprávať ako sa cítiš. Nejako to kvoli vášmu synčekovi skúste zvládnuť. A ak nie tak mu povec že ak svoje správanie nezmení nemáš prečo sním ostávať. To dieta máte obaja nie len ty. Tak by sa k tomu mal tak aj postaviť.

deti95060810
18. apr 2020

iný už asi nebude., lebo ani sa zmeniť nechce. Zistil, že starať sa o bábo je drina. prvý rok je najťažší - musíš si navyknúť aj ty, bábo po nociach nespí, bolí ho bruško...Po roku je to o čosi lepšie. S týmto človekom by som si rozmyslela mať ďalšie dieťa - lebo budeš zas sama na všetko... A takýchto chlapov je 90 perc.

janickacrazy
18. apr 2020

tak pokiaľ príde z práce večer, tak jasné, že veľa toho už nepomože, ale teda cez tie víkendy by mal byť s vami, alebo teda aspon jeden den, skús sa s ním porozprávať v klude, že takto to dalej nejde, mohol by ti malého pokočíkovať aspon cez víkend, aby si si oddýchla alebo chod teda s ním ku svokre a nech ti malé pobavia tam, to by nešlo? prípadne ak máš so svokrou dobré vzťahy, tak s nou hod reč, žeby mu trochu dohovorila, nech je viac doma cez víkendy, moj muž tiež pracuje veľa a domov chodí večer, ale aspon cez víkend dačo porobí a deťom sa povenuje

kitycat
18. apr 2020

Povedz mu ze darovat semeno a priniest prachy z vas rodinu nespravi.... Neuveritelne ze od teba uteka na víkendy k mamicke.... Ak to takto pojde dalej ostanete sami

jankapepe
18. apr 2020

Daj sa dokopy!
Možno zmeniť lieky možno lekára.
- manžel ti pomáha....ok môžno by mohol viac? Ťažko povedať...nevieme aká je jeho práca atď.
- pomáha ti aj tvoja mama.
- máš len 1 dieťa 🙂
- nemusíš chodiť do práce

PS: z akého dôvodu si do vane berieš mobil???

kakawah
18. apr 2020

Ja takych mužov nechapem..
Narobia deti a nevedia co a nimi. Z mojej skúsenosti ti neporadim. Mam maximalne obetaveho muza. Dokonca ked mala dcera 9m.vratila som sa do prace, robíme na smeny, striedame sa a muz ma musi zastupit. Okrem kojenia robil vsetko. Ale moja sestra ma takeho experta. Pamatam, ze sme spolu sli na veľkonočný nakup, vzala starsou so sebou a 9m.nechala s nim doma. Ani nie 15 min.volal ze maly mrnci nech ideme rychlo domov. Videla som na sestre aka je z toho mimo. On sa s nim nevedel zahrat, bol s nim ale pozeral do telky a mobil v ruke. Mala to sestra ťažké s muzom a tak to aj dopadlo....riesia rozvod. Lebo proste s takym chlapom sa to neda. 1000 rozhovorov...ked to muz v sebe nema, tak sa nedaju ocakavat zmeny.

pieksamaki
18. apr 2020

To je este male babo....je normalne ze nevie co s nim...daj mu ho skor kocikovat von...prichystaj do kocika a ty si zaial oddychni.
Na vikendy by matke fakt nemusel chodit....mohol by vtedy pomoct s domacimi pracami...
Povedala si mu ako sa citis? Rozpravate sa co ako dalej ?

ovaaa
18. apr 2020

Tak pan otec nevladze a ty musis? Svoj vztah k dietatu si musi budovat a nie utekat z domu. Kazdy sa uci byt rodicom aj ty ako matka...deti nas ucia same. Spravila by som si kazdu sobotu day off, vypla telefon a nechala ho byt otcom.Napisala by som mu manual potrieb dietata, vypla telefon a riesila by som v tento den seba.Je jedno co...pokec s kamoskou, obchody, kino....cokolvek....tema dieta by bolo TABU. Hlavne ziadne vycitky! Mozno, ked si takyto den zazije...lepsie ta pochopi.Tiez si neni na retiazke ze??

mirro
18. apr 2020

Tak...učíte sa byť rodičmi. Ty aj on.

kakawah
18. apr 2020

@pieksamaki s tym nesuhlasim ze muz s malym babom nic nevie robit a to by sa malo chapat? Tak ked ten muz aspon to babo ponosi, drzi ho , ma ho pri sebe na gauci, na posteli, hladi ho, niečo mu hovori... Aby ta zena mohla v klude ist do sprchy, niečo rychle uvarit, zdriemnut si, odbehnúť do obchodu. Take ja nepoznam. Moj muz strašne rad nosil nase deti. Prihovaral sa k nim...hoci pozeral telku ale to male mal pri sebe, a hladil ho....
Ono tie deti boli spokojne pri nom, ked trebalo prebalil....proste od kojenia do kojenia sa vedel postarat. Autorke aj mamka pomaha....mozno tam bude ten problem ze mala tie psych.problemy, ze to este nepreslo. Tak je mozno viac precitlivena este. Chce to cas.

majkeel
18. apr 2020

Je to podane dost jednostranne, hovori z teba ta depresia. Nevediet si poradit s 1 dietatom? Co robili zeny predtym, ked mali 10 deti a hospodarstvo ... ? Dali sa vypisat na psychiatriu k babke zelinarke?
Chlap uz ma asi plne zuby stazovania sa, tak sa na vikend radsej vypari. Ked sa na neho vykasles, budes mat stale dieta, zit z 150 eur vyzivneho a rodicovskeho. Polepsis si tym?
Dohodnite si povinnosti doma. Skuste sa na par mesiacov vymenit, ved aj muzi mozu dnes na matersku. On sa nauci starat o dieta, Ty sa naucis doniest tolko penazi ako on a zivit chvilu rodinu ... Nie je problem chlapovi hodit dieta, ist varit kavu do prace ako sekretarka za 400 eur, prekecat pol pracovnej doby, ale doniest peniaze ako zivitel rodiny ...
Prepac, pride mi to, ze sa stretli dvaja - jeden trocha sebec - (zarobim a viac sa nestaram) a trocha dvakrat nie moc sikovna/schopna/pohodlna/sebalutostiva a su navzajom na seba nasr.ti.

alaguema
18. apr 2020

štvormesačné bábo potrebuje hlavne mamu. Prirodzene, že je gro starostlivosti na tebe. Je v poriadku podeliť si ju do istej miery a ako to ide. Ak muž okúpe, pohrá sa, pokočíkuje cez víkend, ale čo vlastne očakávaš cez týždeň, keď sa vracia domov až večer? Víkendy si vydiskutujte. Do vane si mobil neber a povedz mu, aby ťa nerušil aspoň tých 20-30 minút. Toľko si predsa musí poradiť. Ja som šla do vane keď boli deti nakojené - to je to jediné, čo muž za teba neurobí. Všetko ostatné musí na tú chvíľku zvládnuť. To bola moja chvíľa samoty a resetu za celý deň prvé 4 roky - dve deti s odstupom dva a pol roka 😉

0silvia0
18. apr 2020

@majkeel aj ty si uz mal poporodnu depresiu ked takto bagatelizujes tuto stranku niektorych zien? Zazil si uz hormonalny vybuch, ktory vznikne v tele a hlave zeny po porode? Ja tiez nie, ale nebudem bagatelizovat, lebo nemam skusenost. Zena potrebuje v tomto obdobi podporit a prijat pomoc, nie pocut, ze ked to vsetky zvladli, zvladnes aj ty. Taketo postoje neempatickych ludi dozenu zenu casto do tragickych rieseni...

pieksamaki
18. apr 2020

@kakawah
Ano.ale nie kazdy chlap.je na to....nutenim do nejakeho cicikania si nic nepomoze...ak to vie chlap vykomunikovat a ona pochopit..ze zase on urobi nakup...alebo v inych veciach pomoze....tak najidealnejsie....
Ale vela krat som pocula pribehy zien ze ich manzelia a zo strany muzov ze su v strese...ze naozaj nevedia co s...jasne ze pomalicky ak bude chciet chlap vsetko pojde.....to zavisi od nich
Pravdepodobne ju vola hned pri prvom reve babatka a nevié co s nim.....treba ho fakt aj naucit co s nim.....tazko povedat.....

danielinaa
18. apr 2020

@majkeel vies co? neodsudzuj ked nevies. Moja mama to napr. nezvladla starost o deti, domacnost, hospodarstvo... a skoncila na psychiatrii ked som mala 6 rokov. Nikdy sa uz z toho nedostala, rozumovo bola na urovni 8 rocneho dietata. Takze nie je pravda ze kedysi to vsetky zeny zvladali. Nie, nezvladali. Mam 36, brat 39, sestra 33. Mna porodila na dvore, lebo nestihla to ani z pola, na ktorom tazko pracovala dojst aspon do izby. A bud rad ze tvoja zena je zdrava. Taky co v zivote nezazil depresiu, to tazko pochopi, ale veruze by som ti ju aspon na jeden den dopriala aby si sa spametal a neodsudzoval druhych, ktori nemali tolko stastia ako ty a su chori. Lebo dusevna choroba je este horsia ako fyzicka, lebo ju niekedy nevidno a nikto ti to neuzna.

0silvia0
18. apr 2020

Jaj, baby, nezabudajte, ze tu je aj poporodna depresia s liecbou, to je trocha ina situacia...

danielinaa
18. apr 2020

@majkeel zarabam 700 eur v cistom ako obycajna predavacka potravin na Orave. Takze tazko zarobi sekretarka 400 eur.

0silvia0
18. apr 2020

@danielinaa presne, keby aj tvojej mamine vcas niekto podal pomocnu ruku, mohla byt niekde inde.
Len kazdy sudi podla seba, bez empatie, zvladla som to ja, zvladnes aj ty... len nie sme vsetci rovnaki, niektorej zene naozaj tie hormony rozhadzu psychiku...

majkeel
18. apr 2020

@0silvia0 Dnes ma depresiu, vyhorenost kazdy, treba sa kvoli dietatu pozbierat. Otazka je, ci je to naozaj vazne, alebo sa iba citim unaveny, v depresii a uz zacnem do seba hadzat lieky ako o dusu.
Muza si autorka vyberala sama, to je problem sa spytat pred sexom, ci ma rad deti, bude sa im venovat, alebo ma rad iba len postup ich robenia a stacila informacia, kolko zaraba a pri prvom probleme sa idem na konika poradit, ci sa mam po 4 mesiacoch na materskej rozviest.
@danielinaa To bola ilustracia toho, ako sa na muza ocakava, aby zarobil aspon 4krat viac ako zena, prisiel z prace, isiel do druhej, prerobil dom, postaral sa o deti, zabezpecil upratovanie umoznil jej byt v domacnosti a zena sedi cely den na koniku, vypisuje, aky je ten jej neschopny ...

danielinaa
18. apr 2020

@0silvia0 presne tak. Ludia nielenze nepomozu, ale dokonca ta vysmeju, ze si slabsia, pomalsia...jak to, ze to nezvladas ked oni museli zvladat. A potom ked je pripad ako ta nada, co odisla od rodiny a spachala samovrazdu, povedia, Boze, chudinka, preco jej nik nepomohol? Nic nevidel? Takito su ludia. :(

danielinaa
18. apr 2020

@majkeel zbytocne sa snazis, nikto ti tvoje "argumenty" neberie, iba co sa zbytocne zhadzujes.

0silvia0
18. apr 2020

@majkeel prestan s tym bagatelizovanim, nie, nema dnes vyhorenost kazdy a nie, kazda zena nejde po peniazoch...
Nevieme podrobnosti, mozno ma naozaj vaznu depresiu... kedysi sa hovorilo zenam s poporodnou depresiou, ze im udrelo mlieko na hlavu. Nie kazdy moze za stav svojej psychiky. Jeden sa kvoli dietatu pozbiera, druhy nevladze...

eliska13
18. apr 2020

Klasická kríza po narodení dieťaťa.Vidis to určite aj kvôli únave, psychike skreslene.Maloktory chlap sa vie venovať tak malému dieťaťu a píšeš, ze sa s ním pohrá aj okúpať ho môže.Ako casto ide k rodičom, sestre? Aj ja som robila tragédiu zo všetkého, lebo som sa cítila unavená a, ze všetko je na mne.Po pár mesiacoch som si zvykla a chytila príval energie.Ale pohádať sa kto sa ako venuje domácnosti, synovi, rodine sa vieme dodnes a sme spolu 17 r😀to už tak je vždy sa jeden cíti ukrivdeny. Neviem koľko máte rokov, ale víkendy by mal byť s Vami zobrať bábo pokocikovat, pomôcť uvariť, oddýchnuť si všetci 3 a zžiť sa spolu.Bordel po ňom by som neupratovala ťažko radiť či bolo bábo plánované, či je rodinny typ.Mas zdravé bábo vždy je starostlivosť väčšinou na žene su také, ktorym nemá vôbec kto prísť pomôcť a muž na tyzdnovkach.Skus mu jasne povedať aku potrebujes pomoc.Ak je celý víkend u mamy nie je o čom a berie to ako kľud a útočisko.Tebe pomáha mama, on uteká pomáhať k mame rodina ste teraz v prvom rade vy 3.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danielinaa
18. apr 2020

@majkeel keby si mal pravdu, boli by schizofrenici len na Orave. Ale nie su len tam, vsade su. Vsade su zeny, ktore mali porodnu depresiu, alebo boli slabsie, nielen na Orave. To mas jedno kde. Vsade sa take pripady najdu.

majkeel
18. apr 2020

@0silvia0 ved som povedal, nech sa vystriedaju s muzom na materskej ... Nech zorganizuju trochu pribuznych, nech pomozu. Rodicia z jednej strany, z druhej ...
Preco nepomahaju svokrovci? Preco tam ide muz sam a nejdu tam spolu. Zeby sa nevesta s nimi pohadala?
Treba hladat sposoby, nie dovody ... Ak sa kvoli povahe alebo v depresii s kazdym rozhadam, tazko mozem cakat pomoc.

alaguema
18. apr 2020

@danielinaa prepáč, nechcem sa ťa dotknúť, ale pacienti s depresiou neostávajú na mentálnej úrovni 8 ročného dieťaťa. Tvoja maminka musela mať inú pridruženú diagnózu.

danielinaa
18. apr 2020

@alaguema depresiu ma autorka prispevku, moja mama mala vaznejsie diagnozy nez len depresiu. A bola uplne normalna, kym sa to nestalo.

mirkava
18. apr 2020

Akoze jeho mama mu nic na to nepovie, ze je cez vikend u nej? Na jej mieste by som ho vyhnala za zenou.... potrebuje sa drzat jej sukne? Hrozne

danielinaa
18. apr 2020

@alaguema vies ja som to pisala vseobecne, maminu som dala len ako jeden z prikladov, lebo majkeel rad odsudzuje a pritom ani netusi co je poporodna depresia, a ohanal sa ze kedysi zeny vsetko zvladali. Nie vsetky.