Ahojte! Čas od času sem na fórum rada prispejem svojou troškou, teraz by ma pre zmenu zaujímalo niečo od vás 😊 Reálne som dosť silný introvert a spoločnosť neznámych ľudí mi spôsobuje osýpky. Každopádne mám 2 kamarátky, s ktorými sa čas od času vídame. Tým, že som introvert, som (aspoň si to o sebe myslím 😁) dobrý poslucháč a obe to vedia. Každopádne náš vzťah skĺzol k tomu, že som ich vŕba. Jasné, rada pomôžem a poradím, ale stala sa zo mňa, nedobrovoľne, tá "silnejšia", na ktorú sa môžu obrátiť a vie im poradiť. Myslia si, že oni majú ten život na dve veci, sťažujú si, a potom vidia mňa, ktorá všetko zvláda, má super rodinu bez chýb a pod. Čo samozrejme nie je žiadna pravda, iba o tom nehovorím 😁 A začalo ma to už ubíjať. Ak ste bola niektorá v podobnej situácii, ako ste to riešili? Poslednú dobu sa mi už nechce ani veľmi vídať, lebo domov prídem emočne vycucnutá 😅 Baby mám rada...ale proste...je tam to ale. Na druhú stranu ťažko nadväzujem vzťahy a nerada by som sa úplne odrezala.... 🙄 Ako sem píšem mi napadá - Ak by sa prípadne našiel niekto, komu by sa čas od času chcelo odľahčene pokecať tu na MK do správ alebo mailu, budem rada (zakázané slovo - covid a konšpirácie okolo neho) 😁 Podmienkou je aspoň priemerná inteligencia 😂 Inak som docela mladá (do 30), s láskou k sci-fi, fantasy a spoločenským hrám 😊
Ja som na tom rovnako, som introvert, vyhľadávajú ma extroverti ktori radi rozprávajú a často sa vystazuju.. sú dni keď ma to vyčerpáva, najmä vtedy keď mám sama trápenie a mávam pocit že nie vždy je rovnako vypočuté.. ale aj to je moja chyba, lebo ja mám lepší písomný prejav ako slovný.. viem sa lepšie vyjadriť cez písmená, osobne neviem vyhľadať všetky slová čo chcem povedať a tak som viac prevalcovana problémami iných, som tichšia a lepšie sa vyjadrím k problémom druhých ako vykecam zo svojich.. ako to riešim? Postazujem sa manželovi 😅 on je dobrý posluchac, avšak niekedy mám dojem nedostatocnosti.. neviem nejako to vždy všetko predýcham a idem ďalej... Mám svoje kamarátky rada a najmä u jednej cítim úprimný záujem o mna ako osobu aj keď rozpráva a rieši svoje omnoho viac ako riešim ja...
Na emočne vycucnutie mi najviac pomáha vypadnúť mimo domu s mojou rodinou.. muž a deti, ísť sa prejsť po meste, pozerať obľúbené miesta, vypnút mobil a neriešiť nikoho iného len nás.. zabudnúť na sukromny svet iných ľudí, snívať a čítať..
@mala_zabka ja som butlava vŕba skoro pre všetky kamošky kamošov. V minulosti ma to unavovalo. Odkedy som si prestala ich problémy brať za svoje ma to nevycerpava. Vypočujem, ak viem poradím a potom na to už nemyslím. Väčšinou stačí len vypočuť a im sa uľaví.
A to je problém kamarátkam povedať, naznačiť, že ťa tie isté témy unavuju, vyčerpávajú?
Alebo zmeň tému, tak počúvajte kamošky, stále keď sa stretneme je to samé sťažovanie sa, dajme dnes inú tému...a bavte sa o inom. Alebo neviete?
@vilma7 úprimne? Nie, fakt neviem ako kamarátke, ktorá sa mi občas ide pomaly zosypať a má potrebu sa vyrozprávať povedať, že ma unavuje, stále je to samé sťažovanie a chcem sa baviť o niečom inom 🤷
@lemra ďakujem za odpoveď, toto prenastavenie mi bude vyhovovať 😊 nechcem sa na ne zase úplne "vykašľať" a poslať ich s problémom do kelu a zároveň chcem byť psychicky ok.. 🙂
@mala_zabka ahoj, som na tom podobne. ked som bola mladsia, tak mi to nevadilo. potom sa aj zuzil okruh priatelov, skoncila skola, zmenila som pracu, kde su vacsinou starsie zeny. ale par dobrych kamaratok mi zostalo. vsetky boli podobne ako ja, vedeli pocuvat, vzdy sme dobre pokecali. ale potom jedna zacala mat vazne problemy v manzelstve, potom zdravotny stav, potom aj psychicky stav a nedalo sa to uz zvladat. bola som z toho hotova, mala som svoj zivot, svoje trapenia. nakoniec mi muz povedal, ze to musim ukoncit. odvtedy som sa k takym priatelstvam nevratila. ostatne kamaratky mi ostali, ale maju tiez svoj vlastny zivot, rodiny, takze sme v takom v pohode kontakte. ale ostala som uz vyhorena, vyzmykana, dost ma to poznacilo.
posledne roky ma dost zmykaju svokrovci so svagrinou, uz nemam kapacitu na vylevy, velmi ma to zatazuje, byvam po stretnuti s nimi uplne bez energie a chuti zit. kamaratke aspon clovek moze uprimne povedat, ze ho to strasne zatazuje, pripadne ak kamaratka nepochopi, tak s nou obmedzit kontakt. ale ako vysvetlit svokrovcom, ze som z nich na dne, ked ma nikdy nepocuvaju. a vytesnit zo zivota ich tiez nechcem.
@mala_zabka áno bola aj som butlava vŕba pre kamošky, rada ľudí vypočujem a možno aj upokojím takže sa mi aj dosť veľa zveruju. Myslím ze všetci v takej primeranej miere, ale samozrejme stalo sa aj ze toho bolo príliš aj na mňa.
Naučila som sa povedať dosť. Áno presne aj zrutenej zosypanej kamaratke. Lebo väčšinou točia dookola o tom istom probléme, odmietajú s tým čokoľvek robiť a iba sa sťažujú. Stažovanie a fnukanie im ale nepomôže. . Normálne som to vysvetlila tak ako to píšem tu.
Netreba sa toho báť byť úprimná. Paradoxne to veľa krát tej druhej strane aj pomôže, keď už ju nikto neľutuje, nečičika tak v tej chvíly sa vie vzchopit a niečo so svojou situáciou robit.
@lujza123 veru niekedy je toho fakt vela na cloveka a potom sa on so svojimi potrebami dostava tak nejak do uzadia a to tiez nie je dobre. je fajn pomoct a vypocut si inych, no nesmieme zabudat aj na seba
raz som niekde pocula, ze casto sa stava, ze ak ma clovek nejaky velky problem, ktory ho tazi, tak nepomoze, ani keby sa stokrat z toho vyrozpraval. jednoducho kym on sam to nejako nespracuje, tak s tym bude niekoho zatazovat dookola a aj tak sa z toho nevyrozprava. akoze ked som to uz pocula, tak mi to pride logicke, ale neuvedomila som si to. myslela som si, ze ked sa clovek vyrozprava, tak sa mu ulavi. a preto som vzdy pocuvala ako butlava vrba. ale asi to neplati vzdy a treba to potom stopnut, ked sa v tom clovek toci dookola.
Ja si vypocujem, ale teda nechcem nejake rady davat, lebo viackrat sa mi stalo, ze som z toho vysla blbo. Cize vypocujem, ale tot vsetko. Ale treba to vypustat, nebrat si na plecia problemy inych.
Z tvojho príspevku som vydedukovala, že s sťažujú stále. tak keď iba občas,tak to sa dá zvládnuť...alebo ako to teda je?
Ak je kamoška zosypaná, tak by som povedala že potrebuje odborníka, vykecanie jej asi nič nepomôže.
@mala_zabka a co ma ta kamaratka co sa stale ide zosypat realne za problem? myslim v skratke, si schopna to nejak zmenit? je schopna to zmenit ona? je na to riesenie len ho nechce spravit?
podla toho: napr ano mas to tazke ale kedze som ti vravela ze XY a nechces tak OK, vybrala si si... a co si dnes varila?
@janetinka27 normalne so svokrovcami, hustia do teba bo drzis, staci sa raz hrubsie ohradit mozno nepochopia, 2x drzo a je probleme. Preco by si mala niekomu robit fackovacieho panaka?
Hlavou prikyvuj a rozmýšľaj nad niečím iným alebo polož slúchatko, chod si postaviť na sporák a potom sa vráť a povedz-áno, v skutku zaujímavé, to by som si nebola myslela...
@mala_zabka A ty keby si im povedala, že sa potrebuješ porozprávať/vyrozprávať/radu, že máš dáky problém, ako reagujú oni? Sú ochotné, alebo odrazu nemajú čas na teba? Aby si v skutočnosti nebola fakt iba bútľavá vŕba alebo doslova smetiak, kde vysypú svoje problémy a negatívne emócie, vytiahnu z teba energiu a spokojné, odlahčené idú domov, ale keď nemajú žiaden problém tak ťa odrazu nepotrebujú...
Mám tiež s týmto problém, a kopec "kamarátok" som tak musela odstrihnúť nadobro, lebo kým išlo o ne, tak vedeli prekecať hodiny, akonáhle som mala ja problém nemali čas...a ozvali sa často len v prípade, ak sa potrebovali vykecať/poradiť, ale inak sa samé od seba neozvali :/
@eeffka po probleme asi tazko🙂 su dominantni a konfliktni. su povadeni so surodencami, so susedmi. nemaju priatelov,ziju pre seba. svagor od nich usiel ani nie 4 mesiace po svadbe. idu hned do pstreho boja.ja s nimi bojovat nemienim.zatial nemam lepsie riesenie ako to znasat.
Vypočuť, ak vôbec je nejaká snaha zobrať si k srdcu tvoju radu, tak ju dať. Nevyžiadané rady a komentáre nie. A viac neriešiť. Ak ani to nebude "ono", musíš proste tých ľudí odmietnuť na čas.
Tiež som mala ľudí, ktorí ma takto vyciciavali, zavolali len keď im bolo blbo. A keď som dala radu, ja som bola tá "čo sa stará". Keď sa nepohli z miesta a stále o tom istom, ja som bola na vine... Nie, proste fakt som sekla a najprv dosť nesmelo, neskôr už priamo som povedala, sorry, toto si musíš riešiť ty sám/sama.
Ja som raz kolegyni povedala, že zo mňa vysáva energiu ale to nemusela byt ona, ja som sa len zle cítila, a ona chudera sa do krvi urazila, také veci netreba nahlas hovoriť 🙂
@janetinka27 ak ťa to vyciciava, obmedziť kontakt.ja viem, ide o rodinu,...ale musíš, ak nechceš pre psychiku skončiť zdravotne zle.
@dupinka mas veru pravdu, je to tak
@mala_zabka ja mám len jednu takú "vycucávaciu" našťastie. Väčšinou to pojmem po stretku tak, že ako je mi fajn že neriešim chu*oviny 😄. Ale ja v podstate nemám žiadne závažné problémy klop klop zdraví sme, peniažkov tak primerane a problémy si viem štandardne s mužom vykomunikovať v rámci nejakej výmeny názorov a buď ja alebo on alebo obaja sa uvedomíme 😁. Ja si často uvedomujem, koľko problémov si ľudia vyrábajú úplne zbytočne, lebo počúvajú len seba a len oni majú pravdu 🙂🤷. Možno trošku obmedziť stretávanie s kamoškami...?