Ahojte všetci, potrebovala by som trošku poradiť, možno nakopnúť, alebo len sa vypísať z toho čo prežívam.S manželom sme spolu 5 rokov a máme dvoch synov.Brali sme sa ked som mala 21, cize dost mlada som bola.S manželom nám to z tých 5-tich rokov neklape asi 2.Niekedy mám pocit, že som tak trochu psychicky týraná.Stále počúvam, že niesom dosť dobrá, ako robím zle to či ono.Bývame u svokrovcov, máme jedno poschodie pre ,,seba,,.pre seba je v úvodzovkách preto, lebo svokru tu mám pravidelne aby mi vykrikovala co robim zle. a ked dovykrikuje- somre si popd nos-bodaj by ju slak trafil,a taka a hentaka, sprostana sprosta....v tomto dome je tak negatívna energia, je mi z toho zle.S mužom si vlastne nemáme čo povedať.ja som sa naučila na jeho výčitky odpovedať jednoslovne a to ano, jasne, mas pravdu.Najradsej ked je doma tak vezmem deti a zmizneme niekam von.Nemožem sa na neho ani pozriet, zle mi je,naublizoval mi slovne dost. O sexe ani nehovorim, nespavame spolu, ak uz k tomu dojde a neda sa vyhnut tomu, tak tisko trpim a citim sa v podstate ako znasilnena.nekricim pritom, ale vo vnutri doslova revem, daj mi uz pokoj, zlez zo mna....K deťom má vzťah celkom dobrý,aj ked obcas sa nestacim divit.chodim do prace na smeny,a ked mam poobednu musi ist starsieho syna vyzdvihnut svokra-co ma velmi netesi.a ked pride manzel domov berie obidvoch synov on.Minule mi hovori, ten Tomas je taky sprosty, stale robi zle, nikto s nim uz nechce byt a podobne reci.Zas musel dostat. On je totiz velmi zive dieta, a ked nieje zamestany robi hluposti.A oni si myslia ze budu sediet a on im bude poslusne sediet pri zadku.Inak je syn velmi citliva dusicka a vsetko sa ho velmi dotkne.Mladsi je skor taky samorast, prisposobivy, poslusny-nieje problem s nim. toho zboznuju, to je same Matus sem, matus tam.A Tomas je len napominany a odstrkovany.Mam toho plne zuby, viackrat som chcela odist z tejto rodinky úžastných, rozviesť sa....lenže nemám na to....som zbabelec to po prve.nasi manzela zboznuju, a hoci mam s nimi dobry vztah, urcite by sa mi otocili chrbtom.vsetci naokolo sa rozvadzaju a mne otec vzdy ked od nich odchadzame povie.len sa lubte.keby tusil, ze ja ho uz tak davo nenavidim...a deti? som zastancom toho ze radsej rozvod akoby mali decka pocuvat hadky, sama som to zazila a milionkrat som si zelala aby sa nasi rozviedli.Lenze ked sa to tyka mna, zrazu som si nie ista, je to uz ta hranica ze sa treba rozvadzat? co ak len zvelicujem, co ak to nieje take hrozne?
No a po druhe, kam ist? k nasim nie, nepomestili by sme sa.Hladam podnajom tu u nas, zatial som na ziadny nenatrafila.Na kupu bytu nemam.proste nemam kde ujst, chytaju ma depresie.O nic nemam zaujem, neusmievam sa, stale mi je do placu.ako som mohla takto dopadnut? preco som to dopustila? Kedy sa to stalo?Neviem, nedokazem asi spravit ten velky krok, som slaboch, bojim sa tej zmeny, bude to tazke, velmi tazke pre vsetkych a ja mam z toho panicky strach....
Pri čítaní sa mi tlačili slzy do očí.. Z textu je cítiť celú tú tvoju bolasť a beznádej. MAnžela a svokru nezmeníš, a ak nechceš takto žiť naveky pozerj do predu a mysli na svetlú budúcnosť ( a medzitým si odkladaj peniažky 😉 )
@pisaniesi podla mna inu nema, aj ked nikdy nehovor nikdy, ale z prace chodi vacsinou domov, obcas musi na jedno az dvojdnovu sluzobku co sa pretym sice nestavalo, ale vies co,poviem ti ze by mi to vobec neprekazalo keby niekoho mal.Ja ho nelubim, nemam s nim nic spolocne okrem deti a mala by som aspon dovod na rozvod.lebo takto pred ludmi vystupujeme ako celkom stastna rodinka, a ked podam ziadost o rozvod, vsetci odsudia mna....lebo ved o n je taky uzastny otec a manzel...nikto nevidi pod povrch...
@aamina napisala som to vsetko tak ako to citim a prezivam, a pravda je taka ze to sa naozaj citim zle, beznadej, strach....bojim sa ze ma to uplne stiahne az na dno, neviem pozitivne mysliet...ale dakujem za radu, viem, ze sa musim pozbierat a zacat cosi robit pre to abz som dokazala zmenit situaciu.Odkladat peniazky bokom je dobry napad ....
Ahoj, prečítala som si tvoj príspevok a viem čo prežívaš :( musíš byť silná, pretože máš dve deti, ktoré budú prežívať všetok tvoj smútok. Ja taktiež bývam so svokrou v jednom dome, donedávna aj so svokrom, ale aj keď je teraz strašné čo napíšem, ale NAŠŤASTIE celej našej rodiny zomrel. To veľké našťastie je preto lebo bol alkoholik a prevracal život nám všetkým doma. Už sme zvažovali aj odísť, mali sme vybraný byt a papiere na hypotéku, ale chvalabohu to život vyriešil sám. Kým žil, často sme sa hádali s manželom, pretože sa všetko točilo iba okolo toho istého, Svokor ma ponižoval a neustále vyhadzoval z domu, manžel s tým musel neustále bojovať, čo samozrejme vyčerpáva. Teraz je doma kľud, pohoda. každý máme svoje poschodie, svoju kuchyňu ako aj samostatný vchod...pre pokoj v rodine... dve gazdiné v dome sú veľa🙂 musíš rázne pristúpiť k určitým pravidlám keď bývate viacerí pod strechou. Určiť si mantinely, pretože ti to prerastie cez hlavu (čo keď čítam tak už asi áno) a potom to končí veľkými hádkami a urážkami, poto je už neskoro a človeka mrzí čo vypustí v návale zlosti z úst. Tvoje deti túžia po usmievavej mamine 🙂 Buď silná a určite prídeš nato ako dosiahnuť poriadok v dome, snaž sa povzniesť nad poznámkami svokri, vždy ju privítaj úsmevom a to u tak odrovná že nebude schopná slova. Musíš na tom pracovať. Nevzdávaj to. Veď kvôli niečomu ste sa brali, mali ste sa radi, v živote treba bojovať anie sa vzdávať 🙂 Držím ti palce ...júlia
@pisaniesi s jeho rodicmi sme na noze, casto je to tak, ze ona ho hucka proti mne, takze tade cesta nevedie....bojim sa aj reakcie-mojich rodicov, velmi ich sklamem ak sa rozvediem...velmi velmi...vzdy som bola poslusna dcerenka...nikdy som sa nedokazala pozerat na sklamanie v ociach svojho otca....
@lusches pozri sadni si a rozmyslaj.... je toto co chces? chces mat trapenie do konca zivota....ja sice nemam co kecat nemam v poriadku svoj zivot a nemam odvahu na rozvod uz len koli tomu ze detom nikdy nedam to co maju teraz....bez manzelovych penazi by som asi tazko vyzila s dvoma synmi. tak drzim hubu a znasam vsetko mozne ... a velakrat som uvazovala ze si najdem niekoho kto ma peniaze ale na druhej strane nedokazala by som s niekym zit len koli peniazom aj ked doma takto zijem.... ale uchlacholujem sa tym ze to robim koli detom... ale nestastna som ja....
@lusches ahoj, podla toho co pises myslim ze by si bola bez neho a hlavne bez svokry stastnejsia. na tvojom mieste by som sa porozpravala s rodicmi, vysvetlila aka je vec, aby stali pri tebe a pomohli ked budes potrebovat pomoc - financne, s byvanim, s detmi..neostala by som tam kde ma nemaju radi. drz sa a naber odvahu cim skor odist.
AHOJ, nemam vela času pisat. tak len dve veci co ma pri citani napadli. NIE JE TO TVOJA VINA, to oni maju pomylený pohlad na svet. ak to je len trochu možne ,skus zapracovat na samostatnom byvani.
@lusches Zaujímavý pohľad. Normálne rodič je šťastný ked je jeho dieťa šťastné a ty nie si šťastná. Rodičia by ťa mali podporiť vymotať sa zo situácii, ktorá ťa bičuje depresiou a nie pozerať sa na teba ako na dcéru, ktorá ich sklamala. Ty nie si tá čo sklamala, to tvoj manžel sklamal.
@voskovka ja viem, že nechcem...a vieš, pomaly to vo mne zreje, každým dňom som viac a viac ohodlana robiť s tým niečo, stale si hovorim že musim, že nazbieram odvahu, urobim to....ale to je v mojej hlave, navonok som stále strašný slaboch, ale raz pretečie pohár trpezlivosti....
@juliajanakova tu nejde ani tak o svokrovcov, nemaju ma radi, dobre.skor o to, ze strasne trpim vo vztahu s nim....a svokrovci len sypu sol do ran...to ma uz ulne dokaze odrovnat...teiz v kutiku duse dufam, ze zivot to nejako vyriesi sam, ale veru neviem ci sa dockam....
@linda20111 tohto sa bojim asi najviac.... ale viem, ze to budem musiet urobit.podla mna nieco nasi aj tusia, v poslednej dobe chodim k nim vacsinou len ja a deti, a z pohladov som vycitala ze maju pocit ze nieco nieje v poriadku....
@alzbetka2011 lanze ja si uvedomujem, ze v takychto veciach je vzdy chyba na strane obidvoch, viem ze tiez niesom dokonala....a pravdupovediac mam sebavedomie v kybli, mam pocit ze vsetko na svete je moja vina....
@lusches ako mozes sklamat rodicov ked sa rozvedies?? ved ak ta lubia, chcu aby bola ich dcera stastna a pokial si s nim stastna neni, treba im to vysvetlit a uvidis, ze ta v tvojom rozhdnuti budu podporovat. Taka mlada a uz taky nestastny zivot - rob s tym nieco!! Mas krasne roky este pred sebou! Nelubis ho, sex sa ti hnusi, neustale ti psych. ublizuje ci uz on, alebo jeho rodicia, nechapem fakt co tam este robis!!! Urob ten prvy krok a sama budes prekvapena kolko novej energie sa v tebe zrazu objavi. Hladaj moznosti ako vyriesit ubytovanie, ked by si si na zaciatku len nejaku garzonku zobrala, budes stastnejsia ako tam kde si teraz!
@lusches Ahoj, je mi velmi luto, čo prežívate... Velmi dobre ta chápem, pretože ja mám tiež problémy v manželstve, ktoré už trvajú 16 rokov. Dva krat som od muža odišla ale vždy som sa vrátila. Ja totiž sama na naše 4 deti nestačím.... Mávam depresie, navštevujem lekára a berem už aj antidepresíva. Bývam na jednom dvore s manželovými súrodencami..a pred nimi ma ponižuje často...Aj môj 5 ročný Davidko je velmi podobný tvojmu Tomáškovi... je strašne živý, každý na neho šomre, nadavá... ale z mojich detí je najcitlivejší,... vždy plače a kričí ked sa s mužom hádame... velmi ho to trápi...Držím ti velmi palce nech sa máte už konečne dobre...
@lusches je mi luto,co prezivas....neviem radu....napadlo ma,ci by si manzelovi nemala povedat toto vsetko a jednoducho sa odstahovat...ja viem,nie je to v dnesnej dobe jednoduche...ale mozno posledna moznost ako zachranit rodinu-samozrjma za predpokladu,ze bude stat na tvojej strane a ze mu na teba a detoch zalezi viac ako na rodicoch 😒
drzim palce,aby ste to zvladli
@lusches možno budeš prekvapená, ako dobre prijmú to, že sa vrátiš domov 🙂 aj ja mám celý život pocit, že nechcem sklamať svojho ocka, pretože on je ťažko chorý a veľmi citlivý a zároveň nervák, napriek tomu som veľakrát spravila niečo proti jeho vôli, čo koniec koncov urobilo mňa šťastnú....a moje rozhodnutie PRIJAL....
a rozhodne si myslím, že nezveličuješ, to čo sa deje u vás v rodine nie je bežné ani normálne...tiež bývam v dome so svokrou, ale do života mi vôbec nezasahuje, hoci viem, že nemáme jedna druhú až tak v láske, ale akceptujeme jedna druhú, musíme, keď chceme žiť v jednom dome...
a čo sa týka tvojho manželstva, určite takéto správanie manželia nie je v poriadku, keď cítiť odpor a nenávisť k svojmu manželovi, tak to nemá zmysel ďalej udržiavať...som vydatá 13 rokov, ale teším sa na každú chvíľu so svojim mužom, keby som ho nenávidela, tak by som s ním nebola...