Poraďte niečo účinné na únavu.Zaciatkom januára som nastúpila po 3rokoch do práce.Cely deň som na nohách a chodím.Doma variť upratovať,s deťmi sa hrať.Som unavená zo všetkého a bolia ma nohy.Neviem z čoho ubrať.Manzel ani ja nemáme v práci obedy,deti v škôlke škole málo zjedia.Tak doma musím variť aby sme neboli celý týždeň len na suchom chlebe,to nechcem.Upratovanie nerobím nič veľké,no povysavat,umyť riad alebo upratať stôl to robím skoro každý deň.Potom veľké upratovanie robím v sobotu.S deťmi sa hrať to každý deň,aj učiť sa s nimi.Vecer padám od únavy do postele.Viem bola som 3roky doma a mohla som si sadnúť oddýchnuť kedy som chcela.Teraz keď celý deň som na nohách s unavená.Existuje nejaký prípravok proti únave alebo nejaká rada ako zvládnuť všetko?
Nemám síce deti ale zažívala som s maminou keď sme s nou ešte bývali. Neviem aké velke deti máš ale možno by pomohlo spravit si vždy dajme tomu nedeľu rozvrh na cely týždeň nech ti napríklad aj s drobnosťami pomozu 🙂 robim to dodnes a partner tiež nakoľko sme pracovne vyťažení a mame kopu zvierat :D zatial namiesto deti. Rozbehneme si každý deň upratujem dva krat do týždňa dajme tomu stredu len vysavam a sobotu mám kompletku. Inak riad a podobne mame aj s partnerom rozdelený aby si ty ako zena nerobila vsrtko.
Ak ti deti v skole nejedia poriadne pridu domov a sú hladni tak isto to majú moji surodenci. Jednak tie obedy stoja kopu penazi a dieťa sa tam ani nenaje. Buď by som varila vždy aspoň na dva dni a nedávala ich na obedy alebo varila len pre vás s muzom a decká nech jedia v skole. Na nás to tak platilo keď sme boli deti a vsetko sme v skole pekne zjedli lebo mama doma nevarila veď by ju za chvilku porazilo.
Inak na únavu ti nič nepomoze je to psychika proste znechutenie a únava aj keď napr nieje fyzická je veľa krat psychická a na to nepomoze nič len si najst čas pre seba takze povinne zapriahnuť rodinu!
musíš si zvyknúť. A samozrejme, nech pomôže manžel, veď je rovnako rodič vašich detí. Oddychuj hlavne cez víked, v sobotu napr nevar nič a objednajte si, nech máš jedeň deň od varenia pokoj.
Nepíšeš ani slovo o tom, ako sa o deti a domácnosť stará tvoj manžel.
Musíš si zvyknúť a samozrejme na domacnosti by sa mal podieľať aj manžel.
Ja som v práci dosť stála,ako sme písali do PC stav chrupu atd tak len sme stáli, bola som happy keď som mohla pri asistovani sadnúť 😁 ale večer som chodila o 19tej a len som upratala. Manzel chodil o 16:30 domov tak uvaril alebo som ja ráno uvarila. Tiež sme nemali obedy,ale varili sme na 2dni
@alzbeta1301 Na obedy deti musia chodiť,v škôlke menší keď je celý deň a starší chodí do družiny v škole aj tam sú povinné obedy.Aj keď veľa nezjedia.Jedlo plánujem na celý týždeň čo budem variť.
@sima338 Nezvykneme objednať si jedlo,doma navariť vyjde lacnejšie.
@kaktusik007
@h2 Manžel mi pomáha s deťmi,no ony chcú skôr so mnou byť než s ním.On nevie tak vymýšľať hry a ani toľko trpezlivosti nemá na ne.Stane sa že menší plače že chce s maminkou sa hrať nie s tatom.
Doplň magnézko, každý deň si daj.
Na nohy magnezium, detralex a po robote aspoň na polhodiny vyložiť .Únava záleží aká je, ak by to bolo fyzické, tak oddych na polhodky si pozrite s deťmi rozprávku ( možno chýba železo, tak vtedy by pomohlo braťho, ale to podľa vysledkov krvi). Psychická len si zvyknúť na robotu a zaukolovat aj manžela.
Ty varis, manzel upratuje.
Alebo.ty varis, manzel robi ulohy s detmi, zahra sa, pospracu hracky.
Nenapisala si nic hrozneho, co by sa o dvoch ludoch nedalo zvladnut.
Este zabera, v zime, na jedenkrat navarit na viac dni, aj viac jedal. V lete je to lepsie, tam salat pripravis za chvilu. Zjednodusit jedalnicek - nemusite mat teply aj obed aj veceru. Pripadne na obed polievku, a teplu veceru. Polievka by mala byt stale, je to super rychlovka aj navarit, aj zohriat, aj do mrazaku do zasoby.
Deti nech spratavaju zo stola. Povysavat uz zvladnu? Daj im to na zodpovednost.
Je vas v rodine viac, tak nech sa kazdy zapaja v ramci moznosti.
Keď chcú deti skôr teba a manžel sa s nimi nevie tak zahrať, tak ty sa venuj deťom a muž nech varí a upratuje. Ale takto to asi nemáte, však? 😕
Do všetkého treba zapojiť manžela. Chlapi si zvyknú, že počas materskej a rodičovskej skoro všetko doma robí žena. Ale keď chodíš do práce, nie je na to toľko času a chlap by mal robiť polovicu domácich prác. Takže on buď uvarí alebo uprace. Variť a upratovať netreba každý deň. Navarte na dva dni a večer len spracte veci a povysávať môžeš raz za dva dni. Pre mňa je dôležité doma sú oddýchnuť, aby som bola schopná pracovať aj druhý deň a tam niektoré veci idú bokom, dorobím ich cez vikend. Ja mám síce už veľké deti, ale zas viac rokov, takže oddych je pre mňa dôležitý.
Ak potrebuješ každý deň vysávať, kúpte si robotický vysávač, to je dobrá investícia 🙂
U nas fici kazdy den roboticky vysavac,ked sme isli do prace rano,pustila som,povysaval,umyl podlahy.jednoduche jedla navarit na viac dni,deti nech si po sebe upratuju-odlozit tanierik do umyvacky,hracky do policiek.ty sa uc s detmi,muz nech navari/uprace 🤷♀️
Podľa mňa je dnes vo vacsej domácnosti veľkým pomocníkom umývačka riadu, keďže píšeš ze umyvas riad. Podľa mňa veľká úspora času aj peňazí. Tiež by som povedala, že navariť na viac dní. To, že deti sa radšej chcú baviť s tebou je síce pekné, ale jednoducho ich treba naučiť, že nie vždy bude ako oni chcú, takže keď ty varíš na viac dní, nech je muž s deťmi. Na druhý deň keď nevaríš, môžeš s ty hrať s deťmi a on môže upratať. Ak potrebuješ každý deň vysavat tak naozaj by som išla do robotické ho vysvača. Neviem aké veľké deti máš, ale treba ich naučiť trošku samostatnosti nech si same5 urobia a ty len skontrolujes alebo pomôžeš co nevedia. Takisto napríklad skúšať dieťa (rozpráva ti učivo z dejepisu napríklad) sa dá aj keď varím v kuchyni alebo upratujem zo stola. Teraz si sa vrátila do roboty, takže podľa mňa to chcel len všetko lepší manažment. Vedieť dobre rozdeliť úlohy nielen sebe, ale aj deťom a mužovi a je. Samozrejme to čo písali baby - magnézium, občas kašľať na všetko a len si užiť voľný deň. Prejsť sa a Psychicky si vyvetrať hlavu. Viem, že sa to ľahšie píše ako robí, preto držím palce aby ste si všetko dobre podelili a zvykli si na novú situáciu 😉👍💪
@h2 Manžel nevie variť,tak varenie upratovanie je na mne.
Och boze 🙄
Keby manzel velmi chcel, varit sa nauci. Kazdy raz zacinal . Az mi Ta je luto
manzel nevie upratovat? Tak nech sa nauci....
vies, ono je velmi pohodlne "nevediet", lemplovi to vzdy vyhovuje
a inak teda uplne fungujes ako slobodna matka, s tym rozdielom, ze sa este staras o chlapa, vies kolko taky chlap zaspini, prezerie a narobi nervy? Chyba je v tebe, ze si od neho neziadala od zaciatku normalne spolupodielanie sa na chode domacnosti. Treba to zmenit, ty chodis do prace rovnako ako on, a deti aj dom su spolocne
Teraz je na nete toľko videí, že sa podľa nich môže naučiť variť každý. Presný postup aj so surovinami. Môj syn má 23 a vari lepšie ako ja, rôzne špeciality. Naučil sa podľa videí od rôznych šéf kuchárov. Takže to, že nevie variť, je len výhovorka. Povysávať byt dokáže aj malé dieťa. Tam má akú výhovorku?
Moj manzel varit tiez nevie,len jednoduche veci..ale zase,operie,aj zehlit vie,povysava ak treba,a hlavne vie fantasticky zabavit deti.keby moze,aj nakoji mladsiu 😃
Cize treba ho zapojit, lebo o chvilu padnes na hubu vycerpana 😏
Upratovať tiež nevie? Vlastne ani venovať sa deťom... Ešte šťastie, že ty to všetko vieš, ste zachránení. 😒
@eva233 Deti majú 3 a 6 rokov.Ucim ich samostatnosti.Hracky po sebe ako tak upracu,ja len dorobim čo nevedia.So starším sa učím do školy je prvák.
@tenerifka Manžel robí okolo domu,také práce zas ja neviem.
@h2 On upratuje vonku okolo domu tiež je veľa roboty.Ja robím vnútri domáce práce.
@matabb73 Povysávať povysáva občas keď má čas,no ja vysavam častejšie nemám rada omrvinky na zemi.
1. Muž nech láskavo preberie časť varenia, upratovania, žiadne také že nevie, hádam vie ošúpať zemiaky, zeleninu, krájať, miešať,...taktiež poumývať linku, umývadlá,... to je problém?
2. Kúpiť umývačku riadu, robotický vysávač, sušičku, na čo niekto v dnešnej dobe robí tieto práce ručne?
3. Zapojiť deti primerane podľa veku.
Sama si sa pasovala za rodinnú slúžku tak to čím skôr zmeň.
tak ale urcite nerobi okolo domu kazdy deñ, aj v zime, a tolko hodin, kolky ty. Ze sa posmudli okolo alebo sa zasije do garaze, aby mal pokoj, sa nerata
Toto by si mala precitat kazda,ktora tvrdi,ze rodicovska dovolebka nie je dovolenka... je.
prakticke rady ti uz zeny dali-umyvacka, susicka, roboticky vysavac. Znizit svoje naroky na perfektny poriadok, taky sa pri malych detoch neda udrzat. Varit hrniec jedla na 2 dni, pripadne aj zamrazit a potom len vecer vytiahnut a na dalsi vecer zohriat.Obcas objednat donasku. Pouvazovat zabezpecit si raz do tyzdña (idealne pondelok doobeda, ked ste vsetci prec) upratovanie na to najnutnejsie-kupelne, prach, dlazky, kuchyña. S manzelom vecer rozdelit pracu-ty hranie sa s dtmi, kupanie, ukladanie na spanok, manzel upratanie kuchyne a obyvacky, zapojit aj deti do upratania ich veci.
Ono sa to da, ale musis chciet
Bez toho aby si zapriahla chlapa sa z toho nevymoceš. Deň má len 24 hodín a ty si 8 z nich v práci plus cesta tam a späť. O toľko menej času máš teraz na domáce práce. Okolo domu v zime netreba robiť denne. Buď ti pomôže alebo budeš unavená stále. Tu ani vitamíny nepomôžu, možno trochu. Ty si proste potrebuješ po práci oddýchnuť a nie ťahať dlhé hodiny ďalšiu šichtu.
@autor jasne chápem. Vďaka ze si objasnila situáciu. Na jednej strane beriem, že muž rovi chlapské roboty vonku, na druhej strane buď preberie aj on iné práci vnútri domácnosti alebo kúpiť toho robotické ho vysávača alebo sa oň bude viac venovať deťom. Nemusí to byť stále, môžete sa striedať, ale treba si uvedomiť, že s prvakom sa treba učiť každý deň aj dajme tomu navariť aspoň každý druhý ci tretí aj to upratovanie. Kdezto tie chlapské práce vonku nie sú až také časté. Určite teraz nekosí trávnik ani nerobí v záhrade, nemení okná... . Môj muž takisto robí chlapské roboty, ktoré ja nedám a k tomu prerába podkrovie, ale takisto aj navarí, uprace (nie stále, ale akonáhle vidí, že mám toho veľa tak preberie časť povinnosti) a je aj so synom.
jedna rada ma napada - zapriahnut do starostlivosti o deti a domacnost konecne ich otca