Baby, ako sa mam vyrovnat a netrapit tym, ze sestra, ktorej som vzdy ochotne pomohla a boli sme vzdy za dobre, tak v poslednej dobe sa tvari, ze ma ani nepozna?? Predtym sme byvali denno-denne v kontakte cez mobil alebo osobne, ale odkedy mam babo, preferuje iba kamaratky. Ja akoby som bola odpad, ktory ma lepru. Kym potrebovala pomoc, boli sme jej dobri my s rodinou a teraz ked jej maly podrastol a dala ho do skolky, tak sa ani ozvat nevie. Iba o seba sa zaujima, mne nevie ani zavolat.
Ako ona nebola nikdy ochotna urobit pre druhych nieco nezistne, vzdy vyuzije, co sa jej momentalne najviac hodi, nebere ohlad na nikoho.
Ale myslela som, ze aspon k vlastnej sestre sa nebude chovat ako k hovnu. Muz mi hovori, aby som sa netrapila a vykaslala nanu, lenze ja som taka povaha, ze vobec nespavam, som z toho strasne sklamana. Bola ako moja najlepsia kamaratka, ktora mi chyba...nie som typ ako ona, ze mam okolo seba kopu ludi, vzdy som jej verila a doverovala
no ta moja ma odstránila zo života, lebo som mala iný názor ako ona.....
Ako necakala som, ze mi bude neviem ako pomahat s malym, lebo ona nema rada deti, ale ze nas da uplne na druhu kolaj ma strasne mrzi. Ja som jej vzdy ochotne pomohla, ked mala babo, nosila som jej jedlo a pomahala a ona sa chova akoby som mala lepru, odkedy je maly na svete. A to ma byt jeho krsna. No muz mi hovori, ze naco, ze bude radsej jeho kamarat. Som strasne sklamana, o to viac, ze nemam uz ani mamu ani svokrovcov. Citim sa strasne osamelo 😞
plne ťa chápem....
Ono ked druhemu pomahame tak ako si pomahala ty jej, nemozeme ocakavat, ze sa nam to vrati. Nie kazdy je tak isto naladeny. Ty mas svedomie ciste, ale neurobis s tym nic. Musis pockat, kym sestra ludsky dozrie.
@0silvia0 inak mozno je to tak, presne takto sa spravala, ked sa mi narodilo prve babo. Ona deti nema rada, je stastna, ze svojho pichla do skolky. A odvtedy to zacalo. Ozve sa iba, ci ma zobrat nasu malu zo skolky ked ide pre syna a to je vsetko. Cez vikendy sme byvali furt spolu a teraz ma iba jej kamaratky, co furt zuruju a bavia sa. Ale som sklamana, ze si neuvedomuje, ako som sa chivala ja, ked porodila a pomahala som jej a aki sa chova ona.
Malemu ma byt krsna, ani RAZ ho nebola pozriet, pokocikivat. Iba co sa stretneme vonku, sama nedojde
@0silvia0 ano, ja viem, ja som neocakavala, ze bude mi pomahat, ale to, ze ani nezavola ako sa mame a co maly, tak ma to mrzi o to viac.
A potrebujem radu ako sa nad to povzniest, aby ma to nenicilo a mohla som spavat.
Moj muz ma nanu nazor svoj, je to proste osoba bez chrbtovej kosti, ale aj tak som z toho mimo
Presne si to povedala a nazvala uz: zaujima sa iba o seba a mne nevie ani zavolat. Nauc sa viac doverovat a posluchat svojho manzela. Moja rada.
tak mas sestru zurovo naladenu, nie je na deti... nebavi ju kocikovat ani sa s detmi hrajkat. Ono ta to moze mrziet, ale tvoja sestra chce zit takto, preto uprednostnuje kamosky. Mozes sa na nu hnevat a ocakavat splatit pozornost a starostlivost, ale nic s tym nedosiahnes. Co by som robila ja?
Spytala by som sa narovinu, ze vidis, ze nie je zatazena na deti, ci naozaj chce byt krstna. Ze ak nechce, oslovis niekoho ineho. Co ak ta ignoruje prave preto, ze sa na funkciu krstnej nehodi a nechce nou byt? Dalej na tvojom mieste by som respektovala jej sposob zivota. Zbytocne sa zozieras, skus si najst rovnako naladenu kamosku ako si ty. Ono to cloveka mrzi, ale casom sa moze vas vztah zlepsit ked vam deti povyrastaju a opat najdete spolocne zaujmy a spolocnu rec. Sestra bude o par rokov niekde inde, mozno bude brat veci inak. Daj jej cas...
Je jedno, ci to je sestra alebo kamaratka. Vzdy sa najdu taki ludia a ty ich nezmenis. Nezmenime ich charakter ci povahu. Ukazu sa nam v pravom svetle.
Možno sa len konečne nadýchla a chce si trochu užiť, a veď píšete, že Vám aj dieťa zo škôlky vyzdvihne, tak zase úplne VAs neignoruje a možno podľa nej táto ponuka je dostatočná ako pomoc. Možno by stačilo jej zavolať a navrhnúť jej nejaký program. Toto je taký prístup, vy sa idete postŕhať, aby ste mali dobrý pocit, ako všetkým pomáhate a potom vás trápi, že Vám to nevrátia rovnako. 🤦♀️
mam svokru, ktora je velmi dobra k ludom, aj sirsej rodine, ale nedavno si uvedomila, ze tie vztahy drzala v takom stave ona, len ona sama. len ona volala, len ona sa snazila a odrazu prisla na ro, ze vlastne ini ten kontakt neiniciuju sami. a prestala s tym, vztahy ochladli, ju to mrzi, ale to stoji obrovske mnozstvo energie. a ano, cakala ze jej ludia opatuju, ze vybuduje vztah, ktory bude reciprocny. ty si v podobnej situacii a ocakavania su na mieste. lebo pre mna ak mam niekohotada a mam s nim blizky vztah, tak sa o neho zaujimam, zavolam, pokecam. ze si chce uzit chapem, ale ved hadam to nie je jediny ciel jej existencie....cokolvek ti tu niekto napise, ze netrap sa alebo nechaj ju tak asi nebol nikdy v takej situacii, to cloveku neda spat. skus ju nesudit, cas ukaze ci si nejaky vztah usrzite alebo nie. hlavne ak sama pises, ze vzdy bola taka. tuez mam so sestrou komplikovany vztah a komunikujeme spolu asi len preto lebo som sa vedome rozhodla odpustit a prijat ju aka je
Ako sa na to povzniesť? Začať sa mať rada. Nemozes byť zavisla na pozornosti svojej sestry. Ak si jej pomáhala kvôli svojmu dobrému pocitu to je pekne, ak kvôli tomu že očakávas to isté, budeš a si sklamaná. Rodinu si nevyberás. Musíš si priznať že si proste nie ste podobne a ty máš iné záujmy. Ale nie je vina ani povinnosť tvojej sestry riešiť tvoju osamelosť. Na tom zas musíš popracovať ty. Skús si tiež nájsť kamaratky čo majú bližšie k tebe a nepozoruj ju toľko. Možno jej to samé časom dôjde. Nemôže byt krstna niekto iný?
@birika tak to tiez nie je ok,ked rodicia deleguju svoje povinnosti na deti.
Nasilu si pozornost nemozes vynucovat ani od sestry. Porozmyslaj,ci v tom nie je nieco viac. Ci si ju nejako neurazila. Inak vzdy sa usmejem,ked sem zeny daju foto deti s popisom,ze najviac na svete je surodenec. Aj zeny chcu mat viac deti,aby si v zivote pomahali. Je to len ich zbozne prianie. Ja osobne vidim v okoli tiez len malo pripadov,ked si surodenci pomahaju.
Jedine akceptovat taku aka je. Nemozes chciet od nej aby sa spravala tak, ako si to ty predstavujes. Aj sestersky vztah treba pestovat. Ak je snaha jednostranna tak to fungovat nebude. Povedala si jej o tom, ze ti ako sestra chyba?
Mam dve sestry a nekomunikujeme spolu, nenavstevujeme sa už pár rokov a momentálne sú naše vzťahy na veľkom bode mrazu. Ja som bola zvyknutá keďže ja som pre ne bola od detstva iba na príťaž a nemali záujem o mňa. Ak chceš popísať tak kľudne napíš správu. Ale myslím ze si to tie sestry raz uvedomia ale možno bude už neskoro 😊keďže nikdy nikto nevie aký mame osud 😉
@stanulienkat stavali sme dom, nebolo to "delegovanie" povinnosti, len pomoc...to naozaj nikto tu na MK nevyzaduje od starsieho surodenca pomoc pri najmladsom? ak ano, tak sorry a zmazem
@birika
aj moj muz v podstate robil rodica svojmu mladsiemu brachovi, pretoze ich otec staval dom ☹️
Nie, nie je to v poriadku a ukaze sa to na vztahoch po rokoch. Napriklad ked prisiel ten starsi zo skoly, vzdy bol s mladsim bratom a ak nahodou ten mladsi vlastnou vinou spadol vzdy dostal ten starsi. Ale snad u vas to nebol az taky extrem.
@evkano1402 napriek tomu s bratmi mam dokonaly surodenecky vztah 🙂 nie, nebolo to tak, ani ma nemala stale na krku, kedze mamicka bola riaditelka MS a bola som tam s nou 🙂 ale kto chce, ten si vzdy dovod najde 🙂 tak aj moja sestra
Autorka pises ze ta ignorovala aj po narodeni prveho dietata ale potom sa to zmenilo a zacali ste sa denne navstevovat alebo si volat. Kedy ta zmena nastala? Mozno sa zase zmeni.. asi ked ti babatko trochu povyrastie.
Kedze je ona tvoja jedina rodina, aj pre mna by bolo dolezite ju nestratit. Skusila by som na to docasne zabudnut. Netlacit na nu, lebo sa vas vztah moze naozaj velmi pokazit ale snazila by som sa udrziavat aspon minimalny kontakt. Asi najlepsie cez vase dve starsie deti... aby sa spolu hrali, ist na vylet a tak.
@irusa to ma mrzi, viem ako sa citis 😌
@0silvia0 dakujem za mile slova 🤗 mas pravdu, ona je uplne iny typ cloveka, ona sa netrapi nad nicim...ona je ako vichor, mozno si ani neuvedomuje, ze mi ublizuje.
Krstna je aj dcere a pocita s tym, ze bude aj malemu...uz si dokonca kupila outfit 🙏 ale aby ho prisla pozriet a povenovala sa mu, tak to vobec. Preto aj muz zvazuje, ze dame za krstneho jeho naj kamarata...ale zas sa bojim, aby sa neurazila.
Ja som clovek, ktory ma nulove sebavedomie, to je pravda. Bohuzial. Preto mam problem aj s kamaratstvami...bojim sa, ze sa sklamem a vinu hladam vzdy v sebe.
Najviac ma to mrzi preto, ze je jedina rodina. Nase deti nemaju ani babku, dedko moj otec to je nula bodov...cize jedinu pomoc sme mali ju. Brala som automaticky, ze rodina si pomaha...ale asi teda musim zmenit zmyslanie, aby sa mi lahsie zilo
U nás je to podobné,ale veľké ale je to,že moja sister má psychiatrickú diagnózu a beriem to už za tých x rokov v podstate normalne.Aj keď mrzieť ma to bude vždy a aj rodičov to mrzí,no ona sa tak správa v podstate ku každému.Ja mam deti,rodinu,rozvedená,vydatá,atď a ona je staršia,bezdetná,bez partnera už roky.Ak ja nezavolam,nenapíšem,ona nič.Na deti sa nikdy nespytala,muža videla 2x aj to ho ignorovala.Na jar počas karantény som jej tehotná vozila nákupy a navarené(nevie variť) ani bu ani ďakujem.Tento krát uz to robiť nebudeme.Zachvilu rodim,musím lezat a absolútny nezáujem.Zo skolky vybrať?V živote nikdy by nešla.Ale mám pre všetko pochopenie.Nedviha,napíšem či je v poriadku,vidím,že prečítala,tak viem,že je a neriešim.Ozve sa o mesiac..možno😉
@domak2 ano, dakujem, pekne si to napisala. Nie je to jej povinnost, len proste mi to pride luto, ze ked sa grilovalo, pilo, chodilo po vyletoch, tak bola s nami stale a teraz ako som doma s malym sa ledva ozve. Chyba mi taka ludskost...viem, ze nemas ocakavat od druhych, to co si ochotny urobit ty pre nich...ani neocakavam, ze mi bude nosit svedske stoly...stacilo by, keby sa ozvala ako sa mame doma s malym. Ale urcite je chyba aj vo mne, dakujem za druhy uhol pohladu
@andreatytler ano, dakujem za pochopenie. Deti boli spolu stale a zrazu taki odstrihnuti si prideme. A presne, mam iba ju, vzdy sme boli za dobre, o to viac ma mrzi, ze nemam s kym zdielat radost z babatka 😞 Nechcem, aby sa to pokazilo uplne, snad ked bude maly vacsi, tak to bude ok. V lete sme mali furt grilovacky u nas, ona plus par priatelov a zrazu som len doma zavreta a este tato blba korona. No asi to na mna vsetko dolahlo taka samota😩
A co vlastne odnnej ocakavas? Konkretne v com ma pomahat?
mas vo svojej sestre vybornu ucitelku. Zije pritomnostou, na nic sa nehra, zije tak ako to citi a nie tak ako sa to ma robit. Je sebavedoma a sice povrchna, ale taka proste je, uc sa od nej ako byt sebavedoma a neocakavaj ze bude bavkat tvoje deti, ked ju to nebavi... Ked ju nechcete za krstnu, tak dajte koho VY chcete, ona to prezije, novy outfit si oblecie pri inej prilezitosti. Robte to, co vyhovuje vam, na nic sa nehrajte. Robte to tak ako to robi tvoja sestra, budte sami sebou❤️
No a ked sa grilovalo pilo aj niečo doniesla ci sa len najedla pobavila a išla? A ked potrebuješ pomoc s malym je zaneprazdnena.Takto ťa bude využivať vždy.Ked maly vyrastie a začne sa grilovať bude u vas pečena- varena hned sa ohlasi. Ozajstny priatel sa ukaže v ťažkych časoch a nie radostnych V tom prislovi je veĺka pravda A čo ti tu radia - rešpektuj ju...Ked bude krsna a maleho nepride raz za 3 roky pozrieť to bude aka krstna?
Ja som mala opačny problem chcela som so synovcon traviť vela času ale tam som sa musela prosiť či možem kočikovať.
Posluchni muža.Rodina si ma pomahat.Ked to nejde hladaj si kamaratku inde
A ked jej ty zavolas, ignoruje ta? Nechce sa rozpravat?
Nehovorim, ze je to spravne, ale asi nie je velmi matersky typ a je rada, ze jej dieta je uz odrastene a nechce sa jej komunikovat o kakani a papani tvojho babatka. Je to len obdobie, to prejde...