Som sklamaná z rodiny

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

ssimusska
24. nov 2024

Tiež by som nechcela takto tráviť vianoce. Ale to je môj názor. 🙂

natalka13
24. nov 2024

Preco prave Vianoce? Kazdy ma vtedy svoj program.
Zorganizuj v lete chatu s grilovackou kazdy nieco prinesie.

anjelicek26
24. nov 2024

No jo ste im vymysleli program... mne by toto tiez moc nevonalo... vianoce kazda rodina oslavuje sama, podla svojich predstav a zvykov a byt na kope xy ludi (na 1-2 zachody) na 1-2 kupelne a zachod a spat kadejako nie je vizia, ktora zaberie... my ideme na Slovensko prvy krat travit vianoce tento rok, a aj to lebo ide sestra k svojim svokrovcom a otec by bol sam... rodinne stretka tohoto typu robime v lete, kde mozem vytiahnut stany a grilovat...

barbie1981
24. nov 2024

Ani mne by sa takéto Vianoce nepáčili, veľa ľudí a každý iné zvyky

gladys_07
24. nov 2024

Pre partnerov a synovcov ste prakticky cudzi. Sustred sa na ludi co mozu prist, nie na tych co nepridu.

Alebo presun stretnutie na silvestra

zmrzlinka8
24. nov 2024

Štedrý večer by som nechala, nech je každý so svojou rodinou, ako je zvyknutý, stretko by som dala medzi sviatkami, keď už to musí byť na Vianoce.
Alebo inokedy v roku. Štedrý deň chce každý byť doma sám s najbližšou rodinou, akurát mamka aby nebola sama 24.12., tak by som ju zobrala v ten deň k sebe ja alebo iný súrodenec, a ďalšie dni potom je priestor na stretávačku, aj keď to treba dohodnúť isto oveľa skôr, každý si robí program, jediný čas keď človek má čas byť viac s partnerom a deťmi

autor
24. nov 2024

@gladys_07 na Silvestra viem že niektorí, hlavne mladí majú úplne iné plány už dlhodobo. Vianoce mi prišlo vhodnejšie na také stretnutie.

nelca84
24. nov 2024

Podla mna je to nestastne zvoleny termin. My tiez vianoce travime doma a nemala by som chut to menit. Stretnutie zorganizuj v lete na zahrade.

madeincssr
24. nov 2024

Vies, ono mnohe (uzke) rodiny sa na Vianoce velmi tesia, ze budu mat volno, cas a budu moct byt spolu, uvolneni (v domacom obleceni) len oni ako rodina. Budu moct aj polenosit, pozriet si rozpravky ci obvykle filmy, zapalit sviecku, dat si caj (s rumom)... Stedry den je pre mnohych taky silno uzko-rodinny, az intimny.
Mozno skuste predebatit ci by to nebolo lepsie povdzme na 2. sviatok vianocny alebo nejako medzi Vianocami a Tromi kralmi. Uplne vsetci sa aj tak nebudu moct zucastnit (niektori musia do prace hned po Novom roku).

januska12323
24. nov 2024

Mladí dospelí ľudia majú dávno iné plány ako ich zrazu tráviť s prababkou a jej rodinou. Takéto stretávky sa riešia aj polroka dopredu. Sprav spoločný chat a nech si vyberú aký termín by sa im hodil.

zuzuliatko18
24. nov 2024

Vianoce pri rozrastajucej sa rodine su tazke organizacne. Ja uz mam starych rodicov Len z jednej strany, navstevujeme rodicov z oboch stran, snazime sa to sklbit aj so surodencami. Nie vzdy to vyjde ako chceme, ale kazdym rokom hladame riesenia.
My sme napr. Minuly rok zacali s tym, ze pozyvame na stredy den rodicov z jednej strany na veceru. A na prvy sviatok vianocny ideme k druhym rodicom , a nejako to cele lepime. Ale tak ja.som.z dvoch surodencov, muz z troch a uz to je dost komplikovane zladit.
Kazdy rok sa snazime AJ u mojej babky a dedka stretnut, ale teda pride kto moze, pretoze kazdemu sa nam rodina rozrastla a aj plany koho navstivit.
Ty si vybrala na navstevu zrovna tie dva dni, na ktore uz kazdy mohol.mat plany, alebo ma svoju predstavu ako.ich chce stravit. A ma na to pravo, rovnako ako ty.mas pravo tuzit po velkom rodinnom stretnuti.
Neviem ti.poradit, na tento problem nejestvuje spravna odpoved. Len sa mozno vzi aj do toho, ze ked maju tvoji surodencov uz velke deti, ze tiez maju co robit, aby si zladili program a dohodli sa ako strabia vianoce.

0silvia0
24. nov 2024

Myslim, ze stacilo zorganizovat rodinne stretnutie napriklad 26. 12., my to tak robime. Tiez by sa mi nechcelo travit takto pokope Vianoce.

mabenn
24. nov 2024

prehanas....tvoja predstava nemusi byt zhodna s predstavou inych

grof_monte_christo
24. nov 2024

Ste veľká rodina a tých príležitosti na stretnutia musíte mať dosť. Ved každú chvíľu niekto oslavuje. Nesilila by som to este aj na Vianoce. Každý si chce odpocinut po svojom.

doriiis
24. nov 2024

Problém vidím v tom,že to plánuješ na niekoľko dní.
Ja mám rada takéto stretnutia ale iba na pár hodín.Su ľudia ktorým sa po pár hodinách vybije ta sociálna baterka,ktorú majú na iných ľudí.Milujem rodinné stretnutia ale po pár hodinách som rada,že ideme domov.Skus to dať na jeden deň,obed,káva,zákusky a potom domov.

lindous
24. nov 2024

Podľa mňa sú tie Vianoce a ešte takto dvojdňovo až trojdňovo, tiež dosť nešťastne zvolené na takúto akciu.... ja si ich neviem predstaviť pod taktovkou niekoho iného a s celou širokou rodinou, najmä keď sa už aj len my dvaja doma potrebujeme nejak zorganizovať, ja mám svoju rodinu, snúbenec má svoju rodinu, chceme byť aj spolu, aj s oboma rodinami a čím viac ľudí, generácií, tým viac sa to komplikuje..... ty si si niečo vysnívala, ale nemôžeš do toho donútiť všetkých... je super, že si sa niečoho takého ujala a chceš niečo podobné zorganizovať, ale volila by som rozhodne iný dátum, kedy nechce byť každý - vrátane ľudí do rodiny priženených alebo len partnerov - aj so svojími rodinami, ten druhý sviatok vianočný znie fajn alebo potom úplne inokedy

ruza123
24. nov 2024

Napisem ti ako to bolo u nas - kym zili babka a dedko, kazde Vianoce sme travili tam - Stedry vecer a 1.sviatok, milion ludi, sme velka rodina. Ked sme sa my vnucata povydavali, mali deti, ostal nam 1.sviatok ako spolocne rodinne stretnutie. Po smrti starych rodicov tuto tradiciu udrziavame a stale 1.sviatok travime vsetci spolu (je nas okolo 25 ludi). Kazde Vianoce su ako vystrihnute zo Sam doma - bordel, chaos, vsade deti, krik, smiech, plac..ja by som toto nemenila za kludne Vianoce len so svojou rodinou ani nahodou. Mna to tak mrzi, ked vidim, ze vacsina ludi na Vianoce sa chce separovat, mat klud, nikde nechodit..

zuzinka888
24. nov 2024

Toto by ani mozno nedopadlo dobre- vela ludi- kazdy ma kne zvyky a ttsdicie ktorych sa nechce vzdat- uz len spolocne menu- njekto chce salat niekto nie.......rozbalovanie darcekov- niekde sa rozbaluju po jednom a sleduju ako sa tesi- indd vsetci naraz.....Aj ja som z 6 surodencov. A stfdtsvame sa kazdych par mesiacov vzdy u niekoho- mame to podelene. U nas v lete na odput. U sestry vzdy na dusicky, u brata v aprili na zahajeni gulas/gril sezony.... No stava sa ze niekto sa ospravedlni- dovolenka ci ina udalost ale vacsinou sa stretavame vsetci. No vianoce???- asi by boli viaceri proti.

zuzanita1609
24. nov 2024

Nikoho neprinútiš,nedonutiš,každý má už svoje rodiny, chcú sviatky tráviť po svojom. Ty máš svoju rodinu? Ak áno,tak buďte s mamou na sviatky. Rodiny,ak majú silné vzťahy stretávajú sa,ale nie vždy sa všetci naraz skoordinujú. To musíš len rešpektovať.

miskajerry
24. nov 2024

My sa tak stretavame s rodinou kazdy rok v lete od stvrtka do nedele, pride kto chce z rodiny, v ktorykolvek den a kedy chce odide, objednávame chatu, stretavame sa tak 18 rokov, je to super a je nas tam okolo 60- 70 ľudí

lonely66
24. nov 2024

áno, preháňaš. mimochodom, čo na to tvoj manžel a tvoje deti? absolútne sa prispôsobili tvojmu nápadu? mne by sa nepáčilo, keď som dospelá, aby mi mama diktovala, kde budeme tráviť Vianoce. dokonca to nerobím ani svojej dcére (v puberte). ak chce, je na Vianoce so mnou, ak chce, ide so svojím otcom k jeho mame (jej babke). nerobím žiadne prieky ani cirkusy. nechávam rozhodnutie čisto na ňu. a to má ešte nejaký ten rok do dospelosti.
nie každému toto vyhovuje a tobôž ľudia nemajú radi, keď sa im niečo naplánuje alebo nadiktuje.

sisska96
24. nov 2024

Ani ja by som nechcela byť na Štedrý večer niekde inde ako doma. Proste taketo veľké rodinne stretnutia sa organizujú medzi sviatkami

mikadooo
24. nov 2024

Nie každý je stotožnený s tvojou predstavou, akceptuj to. Ty si si v hlave vytvorila nejakú ilúziu, nie každý je naladený na rovnakej vlne. My chodíme s rodinou medzi sviatkami na spoločnú chatu, ktorú si zaplatíme, aj so stravou, tak aby mal každý vlastnú izbu, vlastnú kúpeľňu, vlastné súkromie a stravu zaplatenú, tak aby nikto z nás nebudem obskakovať niekoho iného. A Vianoce si robíme doma každý sám. To len pre inšpiráciu do budúcich rokov... Je nás 5 súrodencov s rodinami, plus už sa pridali aj nejakí svokrovci, sú tam dvaja či traja psi, niekto ide na 2-3 dní, niekto až do Silvestra, vždy je to veľmi fajn a zároveň indivindi, nikto sa necíti nejak znásilňovaný, že musí tam byť nejak pridlho alebo prikrátko alebo čo. Samozrejme vyberáme vždy chatu/hotel so spoločenskou miestnosťou. Silvestre sme skúšali 2x, tento rok myslím, že všetci idú pred silvestrom domov 🤷. Takže to bude čisto medzisviatková chata.

terezka1947
24. nov 2024

Myšlienku máš super,ale tým,že každý už máte rodiny,dokonca deti väčšie,každý asi chce tu užšiu rodinu vychutnať na Vianoce. Mne by sa páčila nejaká akcia na Štefana,či nejaký víkend počas vianočného obdobia do Troch kráľov.
Skús popremýšľať ešte,ešte to nemusí byť stratené a skúste nájsť spoločnú dátum neskôr.
A neber to tak tragicky,keď neprídu všetci.....veď každému by malo záležať na Tom rodinnom stretku a máme. Kto chce prúde,kto nie....už s tým neurobíš nič.

abbey1
24. nov 2024

Myslím, že si nezvolili šťastný termín rodinného stretnutia. Pre mnohé rodiny je Štedrý deň čas, ktory chcú stráviť v kruhu najbližšej rodiny. Nemôžeš im to zalievať.
Keď ste už taká rizvervená rodina, je nezmysel nasilu ju dávať dokopy práve na Vianoce.
Keď už, mohli ste skúsiť dohodnúť Silvester, alebo nejaký deň medzi sviatkami

mareka49
24. nov 2024

Veď nechaj to na 26 alebo ešte 27.
28 až 29 je víkend, tiež fajn.
To je také "hluché obdobie"
Myslím že keby si to proste posunula kyvli by viacerí.

zuzubb007
24. nov 2024

Ani ja by som takto netravila Vianoce, každý má svoju rodinu a tak si chce aj tráviť čas, veľmi zlý nápad z tvojej strany, keď chces pozvi ich k sebe nejaký iny deň ako Vianoce alebo Silvester a môžeš pripraviť všetko vtedy si myslím, že prídu ale Vianoce ako sorry tiež si ich chcem tráviť sama s detmi

eternity24
24. nov 2024

My sa takto stretávame raz do roka, všetci potomkovia po starého otca strane. A sa ozrejmi ich partneri a potomkovia a vnúčence atd. Spolu 120 ľudí. Objedná sa chata a varíme guláš, robíme to takto už niekoľko rokov stále v septembri. Vianoce podľa mňa tiež niesu veľmi šťastný nápad. To by bolo potrebné doniesť deťom darčeky atd. Aj keď krásne by to bolo, keby sa všetci stretli.

lentilka46
24. nov 2024

Skus zmenit Vianoce za obed na 1.sviatok vianocny. Vies, Stedry den chce kazdy travit po svojom, mne by to tiez nevyhovovalo,keby s tymto napadom prisla nejaka svagrina. A este k tomu aj prespat, no to vobec. Na Stedry den chcem mat po veceri uz svoj klud, pustit si s muzom rozpravky,tesit sa s detmi z darcekov, tlacit sa kolacmi a nie sediet s dalsimi 20timi ludmi a rozmyslat, ci si mozem rozopnut gombik a vylozit nohy alebo nie. Za mna prehanas a vnimas to velmi sebecky, ty chces travit ten den pokope,ale kazdy ho chce travit po svojom podla svojich tradicii a predstav. A ti mladi duplom. Doteraz si pamatam,ze nas tiez s muzom volali obe strany,aby sme prisli na stedry den. Lenze ak by sme prisli k jednym, k druhym by sme museli o rok a prve spolocne vianoce by sme mali az o 3roky. Odmietli sme, prisli dalsi den a vsetci boli spokojni.

loliki
24. nov 2024

Vianoce sú podľa mňa najnáročnejším sviatkom v roku. Každý od toho veľa očakáva, chystá, behá, stresuje, leští, pečie, všetko aby vyšlo tak, ako by sme si to priali....príliš veľké očakávania a potom najväčšie hádky... ideálne, keď sa zíde široká rodina. Takže radšej sa dohodnite po Vianociach.